CE ESTE CARBUNELE ACTIVAT SI DE CE SE FOLOSESTE IN FILTRELE DE APA?

Ce informatii vei gasi in acest post despre filtrele cu carbune activ / activat:

1. Ce elimina carbunele activat;
2. Ce este totusi cabunele activat?
3. Ce fel de carbune activ exista?
4. Conditii de lucru pentru carbune activat in tratarea apei
5. Utilizarea carbunelui activat in tratarea apei
6. Durata de utilizare a carbunelui activat, in tratarea apei
7. Pericole in utilizarea carbunelui activat

ce este carbunele activat si de ce se foloseste in filtrele de apa

1. Carbunele activat este “minunea” care elimina din apa foarte multi contaminanti, derivati, agenti de dezinfectie chimici, precum:

Culoare, miros si gust neplacut, Turbiditate, Clor liber, Trihalometani (THMs), Cloroform, Insecticide, Erbicide, Hidrocarburi aromatice polinucleare (PNAs), Bifenoli policlorinati (PCBs), Substante organice volatile (VOCs), Tricloretilena, Tricloretan, Benzen, si sute de alti contaminanti ce pot fi prezenti in apa.

Ar trebui spus ca putem pune egal intre cele doua expresii utilizate:

Carbune activat = carbune activ. Veti gasi ambele utilizari atunci cand se vorbeste de carbune activat.

2. Ce este totusi carbunele activat?

Carbunele activat este un sorbent microporos cu o suprafata foarte mare de adbsorbtie care poate atinge in unele cazuri chiar si 1500mp/gram. Carbunele activat se produce din orice material organic cu continut ridicat de crabon: carbune, lemn, turba, coji de nuca de cocos. Carbunele granular activat este cel mai frecvent produs prin macinarea materiei prime, adaugandu-se un liant adecvat pentru a oferi duritate si forma dorita.

Activarea carbunelui se face astfel:

– este un proces complet prin care materia prima este expusa la temperaturi cuprinse intre 600 – 900 grade C, in absenta oxigenului, de obicei intr-o atmosfera interna cum gaze, cum ar fi azot sau argon ; materialul rezultat in urma acestui proces este expus intr-o atmosfera de oxigen cu abur si la o temperatura in intrevalul 600 – 1200 grade C.

3. Ce fel de carbune activ exista? 

a. Carbune granular activat – cu utilizare in mod special pentru apa si pentru eliminarea contaminatilor, derivatilor, sau agentilor de dezinfectie introdusi in apa (de exemplu clorul sau ozonul);

Aspectul carbunelui granular activat este cam asa:

ce este carbunele activat si de ce se foloseste in filtrele de apa_2

b. Carbune activat format – se foloseste in general pentru curatarea aerului, eliminarea halogenilor, diluantilor, la aparatele pentru aer contitionat, la mastile de gaz, pentru filtre de tigari, controlul nivelului C2O in cazul depozitarii fructelor si pentru multe altele;

Aspectul este acesta:

ce este carbunele activat si de ce se foloseste in filtrele de apa_3

c. Carbune activat impregnat – se utilizeaza in special pentru curatarea gazelor si a aerului.

Aspect carbune activ impregnat:

ce este carbunele activat si de ce se foloseste in filtrele de apa_4

d. Carbune activat pulbere – utlilizare in mod special in industria chimica si alimentara, eliminarea dioxinelor, curatarea metalelor prime si multe altele.

Aspect carbune activ pulbere:

ce este carbunele activat si de ce se foloseste in filtrele de apa_5

e. Carbune activat bloc – se foloseste ca si carbunele activ granular, in special pentru filtrarea apei si pentru eliminarea contaminantilor acesteia In plus poate filtra si sedimente destul de fine, in general undeva la 5 microni dar depinde de produs. Mai jos sunt doua imagini cu mai multe tipuri de filtre din carbon bloc:

ce este carbunele activat si de ce se foloseste in filtrele de apa_6      ce este carbunele activat si de ce se foloseste in filtrele de apa_7

f. Carbune activat medicinal – carbunele activat a devenit tratamentul de preferinta in medicina pentru tratarea intoxicatiilor sau supradozelor după ingestia orala, chiar în detrimentul unor metode mai vechi ca spalarea sau pomparea stomacului.

Aspect carbune activ medicinal:

ce este carbunele activat si de ce se foloseste in filtrele de apa_8

4. Conditii de lucru pentru carbune activat in tratarea apei:

– apa care se va filtra cu carbune activ nu are voie sa nu contina uleiuri sau suspensii;
– apa care se va filtra cu carbune activ nu trebuie sa contina fier si turbiditate si asta pentru pentru o durata cat mai lunga de functionare.

Mai sunt si alte condiitii de operare specifice carbunelui actvitat, dar nu vor fi tratate aici pentru ca sunt date mult prea tehnice, precum: viteza de filtrare de care trebuie sa se tina  cont la utilizarea carbunelui activ si asta in functie de diferite aplicatii, adancimea minima necesara a patului de filtrare, debit necesar de spalare inversa, greutate specifica etc. Aceste aspecte tin mai mult de dimensionarea corecta a echimpamentelor care folosesc carbune activat, ele fiind cunoscute (sau ar trebui sa fie cunoscute) de cei care activeaza si profeseaza in tratarea apei. In functie de aceste informatii, un profesionit in tratarea apei va recomanda un anumit filtru cu o anumita cantitate de carbune activ. Atentie in zona asta, filtrele se dimensioneaza in functie de aplicatie (incarcatura apei, debit orar, consum in 24 ore, functionare continua sau cu pauze etc).

5. Utilizarea carbunelui activat in tratarea apei

Carbunele activat se utilizeaza in zona rezidentiala cat si in zona comerciala si industriala. Daca vrei sa ai o apa curata si fara clor in ea (vorbim acum de apa din retelele publice), este obilgatoriu ca filtrul pe care il alegi sa aiba pe langa alte tehnologii de filtrare si carbune activat.

De asemenea, carbunele activat se foloseste si in fabrici, iar in Romania vorbim in special de fabriciile de bauturi precum bere si sucuri. Oriunde se foloseste apa pentru a intra  ca si compozitie intr-un aliment sau bautura, ar trebui sa fie filtrata prin pat de carbune activat.

Am avut ocazia sa am o vizita de lucru la o fabrica de bere din Romania si aveau asa ceva, niste tancuri imense, pline cu carbune activat, comandate de un cap electronic. Acestea sunt filtre automate cu carbune activat. Intr-un alt post voi trata si voi explica cum functioneaza aceste filtre cu carbune activ, eventual o schema de instalare pentru astfel de filtre.

Exista si filtre de dimensiuni mici, care se monteaza pentru un singur punct de consum (la bucatarie de exemplu) si eminina din apa gust, miros, clor, trihalometani etc.  Apa rezultata este fara chimicalele introduse in apa pentru dezinfectie (vorbim doar de apa de la reteau publica). Astfel de filtre cu carbune activat puteti vedea plin clik pe Filtre apa bucatarie.

6. Conditii de utilizare al carbunelui activat, in tratarea apei

Nu am gasit inca niciun articol stiintific cu privire la acest subiect, Daca voi gasi, voi reveni si voi completa aricolul.

Dar sa va spun totusi ce stiu:

– in general pentru un filtru automat cu carbune activat, fie ca este vorba de zona rezidentiala sau industriala, perioada de utilizare este de doi – trei ani. Dar asta in conditiile in care exista o filtrare prealabila de sedimente si preferabil mai mica de 5 microni. Conteaza foarte mult si ce fel de apa se trateaza, cu cat este mai incarcata apa (cu contaminanti chimici si organici) cu atat durata de utilizare se miscsoreaza. Dupa aceasta perioada se schimba doar patul de carbune activ din filtru, nu si filtru cu totul (vorbim de filtre automate de apa pe care le voi prezenta in alt post).

in cazul filtrelor mici care nu au o automatizare si aici vorbim de cele pentru un punct de consum, cum ar fi cele de la bucatarie, cartusul filtrant din carbune activat se recomanda a fi schimbat undeva la 6 luni – maxim un an de utilizare sau 3000 – 9000 litri de apa (in functie de cantitatea de carbune activ si de calitatea apei. Pot functiona fara probleme 1.5 – 2 ani, filtrele din carbune activat dar care au impregnat argint sau care sunt in combinatie cu un mediu de filtrant numit KDF (de KDF voi scrie in alt post, este un mediu de filtrare extrem de interesant).

7. Pericole in utilizarea carbunelui activat

Nu ai schimbat de mult filtrul tau de apa din carbune activ? Nu mai sta pe ganduri, suna-ti furnizorul , cumpara rezerva si schimba-l. Nu am gasit nicio informatie scrisa la ce va voi spune acum si nici nu am auzit ca cineva sa pateasca asa ceva DAR, un inginer din Italia, specialist in tratarea apei, mi-a spus ca, intotdeauna filtrele din carbune activat trebuie schimbate la timp pentru ca exista pericolul ca ele sa cedeze din cauza faptului ca au adsorbit prea mult (prea multe chimicale) si sa elibereze in apa o cantitate mare de substante chimice. Nu ai vrea sa te trezesti cu asa ceva in pahar. Intentia nu este sa te sperii ci sa te constientizez ca acest filtru trebuie schimbat la timpul pe care producatorul in recomanda. Asa cum am spus, nu stiu nici macar un caz in care sa se fi intamplat asa ceva, dar este bine sa fim atenti cu perioada de schimbare a acestor filtre de apa.

Interesant postul? Da-mi un feedback mai jos sau intreba-ma un aspect pe care nu l-am atins sau la care nu m-am gandit.

Ce poti face tu?

– asa cum am spus, schimba-ti  la timp filtrul de apa din carbune activat;
– lasa-i si pe altii sa afle aceste informatii, nu pastra doar pentru tine. Deci SHARE pe Facebook, Google+; Twitter.  Multumesc!

Resurse folosite pentru acest articol:

*Wikipedia
neoPharma
* Desotec
* Tigg

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Eliminare miros apa, Medii de filtrare, Tehnici de filtrare, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

43 de răspunsuri la CE ESTE CARBUNELE ACTIVAT SI DE CE SE FOLOSESTE IN FILTRELE DE APA?

  1. Pingback: NANOFILTRAREA SI OSMOZA INVERSA | MOLECULA H2O

  2. Pingback: CAND SE SCHIMBA UN FILTRU CU CARBUNE ACTIVAT? | MOLECULA H2O

  3. Chiriac Vlad spune:

    Va salut ! interesant ! eu, sunt pus in situatia ( neplacuta si scumpa ) de a-mi reactiva un put ptr.
    apa potabila ( sleit , tratat cu piatra de var-nestins lasat 2 zile si apoi sleit iar si evacuata apa pina va fii limpede si curata ) apa din reteaua oraseneasca este dintr-un baraj si de cite ori am consumat …eu, si copii ( 3 si 4 ani ) am avut indispozitii digestive ,si chiar am ajuns cu ei la doctor.
    asa ca solutia este putul.asa dar,ce filtre ar trebui sa folosesc apa di put fiind destul de
    calcaroasa ???
    va multumesc anticipat .
    cu stima ,
    vlad

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Este foarte important pentru mine sa stiu localitatea de unde sunteti. Este important sa stiu calitatea apei in diferite localitatii pentru ca in functie de acest lucru recomand un filtru sau altul. Va rog sa-mi spuneti localitatea de unde sunteti.

      Cat despre tratara si filtrarea apei de put, ca sa va dau un raspuns corect am nevoie de un buletin de analiza a apei, atat fizico-chimic cat si bacteriologic. Doar asa va pot recomanda corect filtrele sau echipamentele necesare.

      Cat despre apa calcaroasa, aceasta se trateaza cu un dedurizator sau statie de dedurizare (este acelasi lucru). Statia de dedurizare trateaza toata apa ce intra in casa. Functioneaza complet automat prin schimb ionic. Opreste pe rasina (patul filtrant) ionii ce formeaza calcar si elimina in apa ioni de sodiu. Are si un consumabil, sare pastile. Dedurizatorul trebuie ales in functie de duritatea apei, volum de apa consumat, debit orar. Mai multe despre dedurizare, aici:
      1. Pericole alegerea unui dedurizator
      2. Ce este un dedurizator si cum functioneaza?
      3. http://azura.ro/105-statia-de-dedurizare-solutia-tehnica-pentru-apa-dura

      Daca mai aveti intrebari, va astept!

  4. MAXIM spune:

    buna ziua ,care este diferenta de calitate intre un carbune spart si carbune activat granular ?
    am cumparat de curand un filtru de apa cu carbune si cred ca este spart ,nu granular
    filtreaza apa in acelasi conditii ca si celalalt granular activ ?

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Nu stiu la ce va referiti cand spunet carbune activat spart. In literatura de specialitate nu am intalnit un asemenea termen si nici in practica nu am intalnit. Asa ca, nu va pot raspunde la intrebare.

      Toate cele bune!

  5. Radu M. spune:

    Buna ziua, va rog frumos daca doriti sa-mi oferiti o sugestie referitoare la ce tip de filtru sa pun la o retea de apa potabila. mentionez ca locuiesc la casa si as vrea sa pun acest filtru in caminul casei adica sa nu mai pun prin casa alte filtre ( bucatarie, baie masina de spalat ) Aceste filtre cu carbine active ar fi sufucient? Multumesc anticipat si va doresc o zi buna

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Trebuie sa inteleg ceva, apa este din reteaua publica a unei localitati?

      Ce calitate a apei doriti sa aveti? Doriti doar protectie pentru instalatie, centrala, boiler , masina de spalat etc? Sau doriti sa puteti consuma aceasta apa?

      Un filtru cu carbune activat nu rezolva decat o parte din problemele apei dar si acesta trebuie ales pentru debitul necesar ca sa poata filtra apa corespunzator. Pentru mai multe detalii va sugerez sa ma contactati prin email: moleculahoh@gmail.com. Am sa va ajut cu placere dar am nevoie de mai multe informatii.

      Toate cele bune!

  6. Pingback: Cum sa alegi un filtru pentru apa de la robinet eficient? | Marinel Padurice

    • MOLECULA H2O spune:

      Intentia dvs. este buna dar necesita mai multa documentare. Carbunele activat NU indeparteaza toti contaminantii asa cum afirmati. Sunt foarte multi contaminanti ce nu pot fi eliminati prin utilizarea carbunelui activat. In plus, carbunele activat nu poate fi utilizat cu orice sursa de apa si necesita cunostinte de alegere corecta cand dorim sa filtram apa pentru toata casa sau pentru debite diferite de apa. Altfel, avem un filtru ineficient sau chiar periculos (cand sursa de apa nu este una potrivita pentru utilizarea cu carbune activat).

      Va multumesc pentru comentariu dar va sugerez sa nu mai dati sfaturi pe blogul meu, atat timp cat ele sunt total gresite!

      Toate cele bune!

  7. dragoman sorin spune:

    ce carbune folosim cand vinul miroase a mucegai si care este tehnologia de tratare multumesc

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Am competente in tratarea apei, nu si in tratarea vinului. Am mai primit astfel de intrebari, despre eliminarea mirosului si gustului din tuica sau din vin. Din pacate nu stiu. Tratarea apei este diferita fata de alte lichide. Probabil ca exista ceva documentatie si pentru tratarea vinului dar nu ma pasioneaza subiectul si nu ma intereseaza. Imi pare rau dar nu va pot ajuta.

      Toate cele bune!

  8. Pingback: CARE ESTE CEL MAI BUN FILTRU PENTRU DUS? | MOLECULA H2O

  9. liliana miloiu spune:

    Buna ziua,caut de ceva timp 2 filtre de carbune activ de 7” SAU 17CM)si nu gasesc nici in DEDEMAN,nici in PRAKTIKER.Aveti idee unde se gasesc?Multumesc mult !!

  10. Artin spune:

    Va salut!
    Am trei modele de fantani(adapatoare) pt pisici. La una din ele carbunele arata exact ca cel pt filtrarea aerului(carbune activat format) iar la celelalte se pare ca este granular. Se poate folosi cel care spuneti ca este pt aer la curatarea apei? Carbunele pt aer, se formateaza din cel granular? Avand in vedere ca ambele variante ar trebui sa curete cam 3l de apa care recircula, de ce tipul de carbune e diferit? Daca in urma saturarii carbunelui acesta scoate toxinele in apa inseamna ca se curata. Oare nu putem in acest fel sa reactivam carbunele? -(il folosesc cat e recomandat, apoi il folosesc dar nu mai folosesc apa in care scoate toxinele. Daca scoate toxinele, o sa fie gata sa absoarba altele.) Ce credeti? Ar fi prea simplu, nu?

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara. Nu prea am inteles ce doriti dar va recomand sa utilizati filtrele de are pt are si cele de apa pentru apa. Va mai recomand sa utlizati filtrele atat timp cat recomanda producatorul. Fiecare producator stie ce calitate a filtrelor are si ce rezultate la teste a avut. Asa ca este indicat sa respectati ceea ce spune producatorul. In rest, daca aveti timp de teste, puteti face cate doriti.

      Toate cele bune!

  11. alina spune:

    Buna ziua,
    M-ar intreresa sa fac un studiu, cu reducerea cbo5 si cco cr al apei uzate prin tratare cu carbune avtivat granular.
    Cu ce cantitate de carbune activat per litru ar trebui sa incep?
    Apa trebuie amestecata cu carbunele activat si apoi filtrata?
    Sau granulele de carbune trebuie sa ramana in apa pe care o supun testarii (dupa amestecul cu carbune).
    Carbune trebuie depozitat in mediu uscat? trabuie uscat la etuva inainte de inceperea experimentului?
    Astept sfatul dumneavoastra.

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara,

      Nu cunosc un astfel de studiu si nu va pot ajuta. Am fost implicat o singura data in filtrarea apei uzate prin carbune activat. Sfaturi: 1. Utilizati si o filtrare mecanica; 2. Testati pe un debit mic si vedeti ce se intampla, care sunt rezultatele.

      – apa nu trebuie amestecata cu carbunele activat, apa trebuie sa treaca cu o anumita viteza prin patul de carbune. Aici este experimentul si stiinta, trebuie vazut ce viteza de filtrare este necesara pentru a filtra ceea ce dvs vreti. Cu cat viteza de trecere a apei este mai mica (sau cantitatea de carbune este mai mare) cu atat veti avea rezultate mai bune.
      – da, carbunele trebuie depozitat in mediu uscat, dar nu trebuie uscat mai mult decat este livrat de furnizor.

      Si eu sunt curios de rezultatele obtinute…

      Toate cele bune!

  12. Pingback: DIOXIDUL DE CLOR SI DEZINFECTIA APEI | MOLECULA H2O

  13. Bianca I spune:

    Buna ziua! Imi puteti recomanda un anumit filtru si o firma care sa nu dispara de pe piata peste noapte? Doresc atat pentru Bucuresti, cat si pt Brasov, daca se poate. Multumesc anticipat!

  14. Marcel spune:

    Buna ziua, locuiesc la casa, sint bransat la reteaua publica de apa, in ultima jumate de an am ajuns alergic la clorul din apa de retea, dupa citeva verificari am observat ca , clorul este de vina…..M-ar ajuta un anume tip de filru cu carbune montat dupa filtrul de impuritati?…Si anume care ? Multumesc

  15. Vivik Viivi spune:

    Buna ziua.
    Va rog sa-mi spuneti daca pot inlocui intr-un filtru de apa cristalele de polifosfat cu granule de carbon. care sunt mai bune pentru filtrat apa ? Mentionez ca sunt din Buzau.
    Multumesc!

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara!
      Rolurile celor doua medii filtrante sunt diferite. Polifosfatul este pentru tratare anticalcar (in teorie functioneaza, in conditii reale este mult prea putin eficient), iar carbunele activat (granulele de carbon asa cum le spuneti dvs.) este pentru declorinare, filtrare substante organice etc. Deci au rol diferit asa ca depinde ce doriti sa obtineti.

      Toate cele bune!

  16. Emi Zarnescu spune:

    Buna seara. Am o problema cu filtrul cu carbune activat montat la un put cu pompa submersibila si vas hidrofor. Nu trece apa prin el sau trece foarte greu. Poate fi defect filtrul (ma refer strict la partea cu carbune care se poate schimba) sau este nevoie de o anumita presiune ptr el? Multumesc.

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara! Nu am cum sa va raspund trebuie verificat si testat. Aveti 2 bar presiune macar? Apa trebuie sa treaca prin filtru. Daca nu trece. schimabti cartusul filtrant cu un alt producator. Poate cartusul filtrant s-a blocat cu mizerie? Se poate….

      Toate cele bine!

      • Cristian spune:

        Bună ziua,
        Vă rețin atenția cu următorul aspect.
        În Buzău apa din rețeaua publică este foarte dură și plină de sedimente. Pe conducta de apă care intră în casă am montat patru filtre de 5″ pentru tratarea și filtrarea apei. Primul filtru este cel cu polifosfat, al doilea este filtrul de sedimente, lavabil, de 50 mcr., al treilea este filtrul țesătură de 25 mcr. și al patrulea este filtru carbune activ presat de 10 mcr. Din descrierea tehnică a producătorului acest filtru carbonic reține impurități de până la 1 mcr. Din experiența dvs. puteți să-mi spuneți dacă este posibil ca acest filtru de carbune activ să filtreze și o parte din polifosfat sau mai trebuie montat alt filtru pentru filtrarea apei și înlăturarea polifosfatului.
        Pentru informații suplimentare, vă stau cu plăcere la dispoziție.
        Vă mulțumesc.

        • H2O Molecula spune:

          Buna ziua,

          Filtrele cu carbune activat nu retin polifosfatul. Nu este exclus sa retina totusi o cantitate mica de polifosfat dar in niciun caz suficient incat sa putem spune ca am eliminat polifosfatul din apa. Sunt necesare anumite contiditii pentru a putea elimina polifosfatul din apa cu carbune activat. In niciun caz nu aveti dvs. conditiile necesare pentru acest proces. Mai multe referinte aici: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19443994.2015.1070763

          Daca vreti sa eliminati polifosfatul din apa, va este necesar un purificator cu osmoza inversa. Daca doriti o recomandare in acest sens, ma puteti contacta direct prin email: moleculahoh@gmail.com

          Toate cele bune!

          • Cristian spune:

            Vă mulțumesc pentru informații. O să solicit o analiză pentru apă și o să vă deranjez pe e-mail după primirea rezultatelor.
            Vă doresc un an nou sănătos și plin de realizări.

  17. Pingback: MICROFILTRAREA SI ULTRAFILTRAREA | MOLECULA H2O

  18. Ion Minca spune:

    Buna ziua,

    Pe piata sint filtre cu carbune activ cu sau fara ioni de argint (ex. filtre M3 versus Blue). Care ar fi mai indicate? Ingerarea zilnica a apei cu ioni de argint nu are un efect asupra sanatatii?

    • H2O Molecula spune:

      Buna ziua,

      Ionii de argint sunt impregnati in cabunele activat. Deci nu migreaza in apa. Daca nu migreaza nici nu ingerezi. Daca nu ingerezi nu exita efect negativ asupra sanatatii. Dar exista o tehnologie mai noua si mai buna. Nano zincul. Acest nano zinc are efect mai puternic decat argintul impotriva bacteriilor. Argintul se afla in filtre doar pentru ca bateriile sa nu se dezvolte in acestea, adica efect antibacterian. In schimb nano zincul are efect de distrugere.

      Toate cele bune!

      • Ion Minca spune:

        Multumesc foarte mult pentru raspuns privind ionii de argint. Concluzia ar fi ca filtrele de carbon activ cu ioni de argint sint mai indicate.
        In ceea ce priveste nano-zincul am citit din urmatoarul articol https://law.anu.edu….inal.2010_0.pdf despre nano-silver si m-am decis sa le evit. Imi este teama ca se intimpla ca in cazul medicamentelor. La citiva ani dupa lansarea unui medicament studiile toxicologice incep sa puna in evidenta contraindicatii care in final duc la retragerea de pe piata si inlocuirea acestuia cu un nou medicament. Si ciclul se repeta.

  19. Ioan Martinca spune:

    Va salut. Apa dedurizata este buna pt băut. Sincer.

    • H2O Molecula spune:

      Buna ziua. Raspunsul este: depinde. Poti sa o dedurizezi in asa fel incat sa mai ai minerale in apa. Dar in acelasi timp trebuie sa ai in vedere ca prin schimb ionic dedurizatorul adauda sodiu in apa (sare). Deci trebuie vazut ca acest sodiu sa nu depaseasca limita maxima admisa de 200 mg/l. Deci, asa cum am spus, depinde…Exista si tehnologii noi care nu dedurireaza ci conditioneaza, Duritatea apei ramanand aceeasi dar cu efecte impotriva depunerilor de calcar.

  20. Tavi spune:

    ce fel de carbune poti folosi la fabricarea unei baterii electrice?

  21. Ann spune:

    Buna ziua,

    Cunoasteti cumva daca carbunele folosit in filtrele de apa este numai de natura vegetala, sau si animala de exemplu din oase de bovine carbonizate, cum am inteles ca se mai foloseste in unele industrii va multumesc.

    • H2O Molecula spune:

      Buna ziua,

      Nu am auzit vreodata ca acest carbune activat sa fie fabricat din oase de bovine (asta nu inseamna ca nu exista sau nu se poate). Dar producatorii spun de obicei din ce fabrica carbunele activat.

      Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *