DIOXIDUL DE CLOR SI DEZINFECTIA APEI

chlorine-dioxide-clo2-for-oil-gas-500x500

Dioxidul de clor mult mai eficient si mai ecologic pentru dezinfectia apei.

De curand am aflat ca este posibil ca in Romania, intr-un anumit oras sa se inceapa dozarea de dioxid de clor in loc de clor pentru dezinfectia apei. Informatia nu este inca sigura, totusi, m-am gandit sa aduc in atentie cateva aspecte despre acest agent de dezinfectie.

Dioxidul de clor (ClO2), este un dezinfectant mult mai puternic si mai bun in comparatie cu clorul. Partea buna la acest dioxid de clor este ca formeaza o cantitate mica de trihalometani (ce poate fi filtrat prin carbune activat), in comparatie cu clorul. Despre efectele negative asupra sanatatii a trihalometanilor, gasiti in articolul UCIGASUL TOP-SECRET AL RAZBOIULUI DIN VIETNAM, AR PUTEA SA ITI AFECTEZE SI TIE SANATATEA

Un alt asfect interesant in utilizarea dioxidului de clor este ca distruge si curata biofilmul in retelele de apa (din interiorul conductelor de apa). Acest biofilm* este o pelicula ce se formeaza in interiorul instalatiilor de apa si care ofera un mediu propice de dezvoltare a diferitelor bacterii, virusuri, portozoane, fungi si alge.

Deci, avem ca avantaje clare fata de de dezinfectia cu clor, mult mai putin trihalometan si distrugerea biofilmului.

Totusi, si dioxidul de clor formeaza subproduse si anume: clorit si clorat. Partea buna este ca cloritul si cloratul se pot elimina prin filtrarea cu carbune activat**. Din testele care s-au efectual, se pare ca este mai eficient carbunele activat mineral, in detrimentul carbunelui activat vegetal.

La ce ne putem astepta in cazul in care dioxidul de clor va fi utilizat in dezinfectia apei, in loc de clor?

  • pentru 0 perioada de timp (nu se poate aproxima cu exactitate) apa va antrena din conducte, depunerile interioare, ceea ce inseamna ca se poate ca apa sa vina murdara sau cu un anumit grad de turbiditate. Daca cumva ai filtre de apa instalate, acestea se vor colmata mult mai repede, deci le vei schimba mai des;
  • asupra criptosporidium, dioxidul de clor are efect mediu si mic de distrugere; deci, se recomanda in continuare utilizarea unui sistem de filtrare submicronic (tehnologii ca: filtrarea prin ceramica, ultrafiltrarea, nanofiltrarea, osmoza inversa si/sau sterilizator cu UV);
  • asupra giardia, dioxidul de clor are efect puternic de distrugere. Ideal, se va utiliza si o filtrare submicronica si/sau sterilizator cu UV, pentru rezultate excelente.
  • asupra bacteriilor (de exemplu, Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli), dioxidul de clor are efect puternic de distrugere.  Ideal, se va utiliza si o filtrare cu grad maxim de 0,3 microni (filtrare absoluta) si/sau sterilizator cu UV, pentru rezultate excelente.
  • asupra virusurilor dioxidul de clor are efect puternic de distrugere (de exemplu: enterovirus, hepatita A, norovirus, rotavirus). Pentru rezultate excelente, se poate utiliza si un filtru cu: ultrafiltrare, nanofiltare, osmoza inversa sau sterilizator cu UV.

Deci, utilizarea dioxidului de clor este o metoda de dezinfectie mai buna in comparatie cu clorul, totusi, nu elimina necesitatea instalarii unui sistem de filtrare pentru apa de baut.

Resurse:
**Eliminare clorit si clorat cu carbune activat
A Guide to Drinking Water Treatment …

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Dezinfectie apa, Toate posturile despre apa și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

7 răspunsuri la DIOXIDUL DE CLOR SI DEZINFECTIA APEI

  1. Pingback: BACTERIILE COLIFORME SAU COLIFORMII TOTALI | MOLECULA H2O

  2. Oxgen spune:

    Eu aduc apă de la un izvor din pădure, acasă adaug 2ml dioxid de clor 0,3% la litru de apă.Nici un microorganism patogen nedorit nu poate supraviețui în contact cu acest dezinfectant.pe lângă aceasta ai avantajul că apa se îmbogățește cu oxigen bioactiv foarte benefic organismului.Apa nu o expui la soare sau lumina zilei, că dioxidul de clor se anulează. Eu folosesc dioxidul de clor pentru tratarea plantelor de orice boală, concentrația adecvată este de 50 ml dioxid de clor 0,3% la litru de apa, secretul este să faci operațiunea de stropire ferit de lumina zilei că să nu se anuleze gazul clo2 din apă, dacă stropești cu apă oxigenată la fel fă noaptea. Eficiență belea. Dacă ai animale adaugă CDS in apa lor de băut, maxim 10 ml CDs la litru de apă, și ai să observi la animale numai reacții pozitive și dacă vine o ciumă peste ele,ale tale vor supraviețui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *