PERICOLE IN ALEGEREA UNUI DEDURIZATOR

Sa spunem ca esti in situatia in care ai constientizat nevoia unei statii de dedurizare. Ai facut un test de duritate sau analiza completa a apei si ai aflat ca apa ta este dura. Sau deja ai  intampinat probleme neplacute in utilizarea apei dure.

pericole-in-alegerea-dedurizatorului

Probabil ca pasul urmator a fost sa faci o cercetare pe internet. Ai gasit o multime de firme care vand dedurizatoare si ai ales doua trei sau patru din ele la care ai cerut informatii.

Fiecare din firmele de mai sus au facut oferte pe brandul de dedurizator pe care ele il comercializeaza. Mai mult decat atat, fiecare a venit cu o alta varianta de marime a dedurizatorului, pretinzand ca acela este cel mai potrivit pentru tine. GREA ALEGERE, NU-I ASA? Probabil ca daca nu ai facut-o deja, ajungi si pe formuri de discutii. Aici, fiecare cu parerea lui. Mai mult, sunt unii utilizatori “sub acoperire” care promoveaza un anumit brand sau producator, pretinzand evident ca este cel mai bun. DACA AI AJUNS IN ACEST PUNCT, DILEMA ESTE SI MAI MARE!

Sunt cateva aspecte la care trebuie sa fii atent si le voi aseza in ordinea importantei lor:

 1. Dimensionarea corecta a dedurizatorului. Acest lucru este cel mai important in opinia mea. Daca dedurizatorul este ales corect in functie de o anumita nevoie specifica, vei fi multumit, iti va deduriza apa si va functiona multi ani fara probleme.
 2. Statia de dedurizare va fi nevoita sa functioneze in conditii speciale? Adica, poate intr-un camin subteran cu umiditate ridicata? Sau apa pe care o vei deduriza contine fier si mangan peste limita de operare specificata de producatorul statiei de dedurizare? Daca cel care iti vinde dedurizatorul nu tine cont de aceste aspecte, statia de dedurizare nu va functiona prea mult timp sau nu va functiona deloc.
 3. Ai nevoie sa zicem, de o statie de dedurizare care sa-ti acopere un anumit debit orar, de exemplu 2400 l/ora, dar ti se recomanda o statie de dedurizare subdimensionata care acopera doar 600 l/ora (credeti-ma, se intampla). Evident ca apa nu va fi dedurizata corect si vei avea scapari de duritate. Acest lucru se intampla pentru ca in dimensionarea dedurizatorului s-a tinut cont doar de consumul zilnic ci nu si de debit. Practic nu s-a tinut cont de viteza de trecere a apei prin patul de rasina care trebuie sa fie de 40 BV/h pentru un debit mediu si 60 BV/h pentru un debit maxim.
 4. Ultimul aspect, care este si secundar in alegerea unui dedurizator, este brandul acestuia. Nu brandul in sine este important (cu toate ca nu as vrea sa-mi cumpar o statie de dedurizare cu cap de comanda produs in China sau Taiwan). Punctele de mai sus sunt cele mai importante in alegerea dedurizatorului.

Care este cea mai comuna promisiune  a comerciantilor si chiar producatorilor cu privire la dedurizatoarele lor?

Faptul ca dedurizatorul  lor consuma foarte putina sare comparativ cu alte sisteme, sau  consuma cu 50% mai putina sare fata de alte sisteme sau consuma chiar cu 60% mai putina sare fata de alte sisteme. Toate acestea sunt promisiuni FALSE!

Ce trebuie sa faci este sa ii ceri comerciantului sa-ti dea in scris, pe email, care este cantitatea de sare consumata de dedurizatorul pe care el il comercializeaza, dar ATENTIE, consumul de sare sa fie pe litru de rasina.

 Cu alte cuvinte intrebarea trebuie sa fie: Care este cantitatea de sare consumata pe fiecare litru de rasina? In general cantitatea de sare consumata pe litru de rasina trebuie sa fie intre 120 – 130 grame, iar in unele cazuri, la anumite statii de dedurizare, de 150 gr./litru rasina (150 de grame este un consum cam mare).

Aceste aspecte mai sus mentionate sunt foarte importante pentru ca este posibil sa primesti o oferta de  dedurizator cu 10 l/rasina, care sa consume 1,2 kg de sare la fiecare regenerare si sa primesti o alta oferta de dedurizator care sa fie mai mare, sa zicem de 25 l/rasina si care sa consume 3 kg. de sare la fiecare regenerare. Daca nu esti atent la dimensiunea dedurizatorului, vei gandi ca prima varianta este mai buna pentru ca consuma mai putina sare, in realitate de fapt, este posibil ca dedurizatorul de 10 l rasina sa intre in regenerare zilnic (in functie de duritatea apei si de cantitatea consumata de apa) si fiind prea mic sa nu-ti dedurizeze apa corect. In schimb dedurizatorul de 25 l rasina chiar daca consuma 3 kg de sare pe fiecare regenerare, sa intre in faza de regenerare o data la 3 zile (in functie de duritatea apei si de consumul acesteia) si sa-ti dedurizeze apa corect pentru ca este mai mare si respecta viteza de trecere a apei prin patul de rasina.  Ce am scris mai sus este doar un exemplu si el nu poate fi aplicat la tine, pentru ca trebuie facute calcule in functie de duritatea apei tale si de consumul zilnic specific tie dar si de debitul orar de care ai nevoie.

Deci, cand compari consumul de sare la doua branduri de dedurizatoare, gandeste acest lucru pe litru de rasina si nu pe tot dedurizatorul.  Cere-i comerciantului sa-ti dea in scris consumul de sare pe fiecare litru de rasina.

As vrea sa revin un pic la problemele aparute in dimensionarea dedurizatorului:

Doua probleme sunt cele mai intalnite in dimensionarea unui dedurizator casnic:

– Comerciantul iti ofera o statie dedurizare subdimensionata care sa intre in regenerare zilnic. Motivul pentru care o face este ca dedurizatorul subdimensionat este unul mai mic si evident mai ieftin. In acest mod, el spera sa te tenteze si sa alegi varianta lui. Dar ce este in neregula cu un dedurizator subdimesionat? Doua aspecte, unul ca vei avea scapari de duritate, deci apa dura va fi dedurizata incorect si in al doilea rand faptul ca va intra in regenerare mult mai des decat o statie de dedurizare dimensionata corect. Este ca si cum masina ta poate merge cu viteza maxima de 180 km/ora iar tu chiar mergi cu ea mereu cu aceasta viteza. Evident ca motorul nu va dura prea mult in aceste conditii de exploatare. La fel este si cu statia de dedurizare.

– Comerciantul iti ofera o statie de dedurizare supradimensionata. Evident ca o statie de dedurizare mai mare costa mai mult iar asta inseamna un profit mai bun pentru el.

Cea mai buna varianta pentru tine este ca dedurizatorul sa fie in asa fel dimensionat si ales incat sa intre in regenerare la 3 sau 4 zile. Daca vei alege o astfel de varianta, vei avea numai avantaje: suficienti litri de rasina incat sa nu existe scapari de duritate, intrare in regenerare mai rar, deci viata mai lunga pentru dedurizator, incarcarea tancului de sare mai rar pentru ca un dedurizator mic are un vas de sare mic iar un dedurizator mai mare un vas de sare potrivit cu marimea lui.

Dar de ce intrare in regenerare la 3 – 4 zile si nu la 5 – 15 zile? Nu exista un pericol in supradimensionarea dedurizatorului, dar vei plati prea multi bani pe o statie supradimensionata care sa permita dedurizarea apei intr-un volum mai mare.

Sper ca acum sa cunosti pericolele in alegerea unui dedurizator si sa pui intrebari corecte comerciantului. Daca nu stie sa raspunda sau evita raspunsurile, mai bine orienteaza-te catre o alta firma. Ori nu este corect si nu vrea sa-ti dea toate informatiile ori nu cunoaste suficient despre dedurizarea apei si despre statiile de dedurizare. Niciuna dintre variante nu este buna pentru tine, evident.

Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la o statie de dedurizare, la un brand sau la o oferta primita, lasa-mi un cometariu la acest post sau scrie-mi pe adresa de email: moleculahoh@gmail.com. Te rog, nu lasa comentarii la post care sa implice branduri de statii de dedurizare. Aceste comentarii nu vor fi facute publice. Nu agreez comentarii de genul: “eu am un dedurizator X sau Y si sunt foarte multumit” sau “ce parere aveti de dedurizatorul X?”. Aici nu facem publicitate unui brand sau altul si informam persoanele interesate de dedurizatoare. Vreau sa informam ci nu sa dezinformam!

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Apa dura, Statii de dedurizare, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

190 de răspunsuri la PERICOLE IN ALEGEREA UNUI DEDURIZATOR

 1. Dan Zorila spune:

  Buna ziua,

  Doresc sa mai adaug o informatie foarte importanta de care trebuie tinut cont, si anume principiu de functionare (regenerare). Am sa prezint pe scurt cele 3 tipuri de dedurizatoare existente pe piata:
  1. Echipamente care se regrenereaza dupa timp – sunt cele mai slabe echipamente, deoarece indiferent ca se consuma sau nu capacitatea de filtrare ele se vor regenera la un anumit numar de zile prestabilit, existand posibilitatea ca utilizatorul sa consume capacitatea de filtrare inainte de regenerare si astfel in perioada ramasa pana la ziua regenerarii sa aiba apa dura sau de asemenea poate sa nu consume intreaga capacitate de filtrare si atunci dedurizatorul consuma apa si sare pentru regenerare in exces.

  2. Echipamente care se regenereaza dupa volum si timp – sunt echipamente performante dar si acestea au o scapare si anume, ele se regenereaza cand se atinge un anume volum de apa. De obicei volumul de apa se atinge atunci cand exista consum si in momentul acela dedurizatorul incepe regenearare, iar pe perioada regenerarii toate dedurizatoarele ofera apa bruta fara a mai fi dedurizata, sau asteapta pana la o ora presetata pentru a incepe regenerarea furnizand apa nededurizata pana la regenerare.

  3. Echipamente cu sistem de regenerare electronic-volumetric proportional – sunt cele mai performate echipamente existente la ora actuala pe piata, regenerare facandu-se dupa o medie de consum. De exemplu: o familie cu 3 persoane are o medie de consum zilnica de 500 l/zi. Presupunem ca are nevoie de un echipament care la duritatea apei din putul lor poate furniza 2500 l de apa dedurizata per ciclu de regenerare. Echipamentul verifica disponibilitatea in fiecare zi la ora presetata iar cand observa ca disponibilul a scazut sub media zilnica incepe regenerarea. El regenereaza proportional adica foloseste procentual apa si sare in functie de capacitatea consumata, rezultand astfel un consum mai mic de apa si sare folosit pentru regenerare. Astfel de echipamente au de obicei o rezerva de 10-15% din capacitate pentru a acoperi consumurile peste medie. Prin acest sistem de regenerare se evita scaparile de duritate si eficientizeaza consumul de sare.

  Referitor la consumul de sare este corect ce scrieti dumneavoastra mai sus, adica pe litru de rasina consumul de sare este aproximativ egal la fiecare marca/tip de echipament, dar trebuie tinut cont ca sunt echipamente care au rezervorul de sare plin cu apa in permanenta si sunt echipamente care introduc apa in rezervorul de sare doar in momentul regenerarii.
  In primul caz al celor care au rezervorul de sare plin cu apa in permanenta concentratia salina este mult mai mare decat necesitatea dedurizatorului pentru a realiza schimbul ionic si astfel o mare cantitate de sare se pierde la canalizare. Deci mare atentie si la aceasta caracteristica a echipamentelor.

  Sper ca vor fi folositoare informatiile postate in alegerea echipamentului potrivit.

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Sunt de acord in proportie de aproximativ 90% cu ceea ce ati spus. Toate aceste tipuri de dedurizatoare au fost deja tratate pe acest blog in postul numit „CE ESTE UN DEDURIZATOR SI CUM FUNCTIONEAZA? si anume la punctul 4 din articol. Deci ceea ce ne spuneti nu este o noutate dar este binevenita o confirmare a ceea ce eu am scris in acel articol. In plus nu ati comunicat in acest post faptul ca exista 4 tipuri de dedurizatoare casnice pe piata, de cel mecanic ati uitat (vedeti postul meu, eu l-am adus in atentie tot la punctul 4).

   Dar sa analizam in ordine ce anume ne-ati comunicat:

   Puntul 1 din comentariul dvs.: de acord

   Punctul 2 din comentariul dvs.: de acord

   Punctul 3 din comentariul dvs:
   Aici as avea ceva comentarii:
   a. ati dat un exemplu de consum mediu/zi/3 persoane = 500 l apa. In Europa se calculeaza consum de 250 l/apa/persoana. Si noi in Romania ar trebui sa facem la fel sau macar un minim de 200 l/apa/persoana. Dar poate a fost doar un exemplu al dvs.

   b. Ati mai spus ca: „Prin acest sistem de regenerare se evita scaparile de duritate si eficientizeaza consumul de sare.” Eficientizarea consumului de sare este o afirmatie corecta dar scaparile de duritate pot fi posibile si la acest sistem de dedurizare cu „volum anticipat”. Cum anume? Atunci cand se subdimensioneaza dedurizatorul iar cantitatea de rasina nu respecta viteza de filtrare data de producatorul rasinii si nu de ceea ce declarata de producatorul dedurizatorului (care poate fi alta, daca nu este corect).

   c. Am spus la inceput ca sunt in acord cu dvs. in proportie de 90% pentru ca sunt in total dezacord cu urmatorul aspect:

   Sunt in dezacord si nu cred in sistemele care introduc apa in vasul de sare doar in momentul regenerarii sau cu putin inaintea acestuia. Nu stiu daca cunoasteti acest aspect dar este nevoie de 6 ore pentru ca sarea sa se dizolve corespunzator in apa si saramura sa aiba o concentratie de 30% din cantitatea de apa cu care se va regenera rasina. Ori, daca in momentul regenerarii se introduce apa, cand are timp sa se formeze saramura? Iar daca saramura nu este formata, cum se va face regenerarea rasinii? Evident, nu se va face corespunzator ceea ce duce la un viitor schimb ionic slab, rezultand scapari grave de duritate si o apa pentru consumator nededurizata corespunzator.

   Sa nu ma intelegeti gresit va rog, am vazut site-ul dvs. si am vazut ca sunteti corect si ca comunicati consumul de sare pe l de rasina si nu asa cum fac altii (consum de sare cu 50% mai putin). FELICITARI! Avem nevoie de oameni corecti. Sunt sigur ca veti avea de castigat pentru ca clientii dvs. vor aprecia.

   Cu privire la dezacordul meu fata de ceea ce am scris, va indemn sa nu ma credeti pe cuvand si sa verificati ceea ce am spus; este simplu, intrebati marii producatori de dedurizatoare si valve din lume, trimiteti un email si puneti o intrebare la fiecare din ei, evident mai putin la producatorul al carui brand il comercializati :). Va pot da cateva nume sonore de producatori de dedurizatoare si valve: Herco – Germania, Clack – SUA, Permo – Franta, BWT (grup de firme din mai multe tari), Siata – Italia, Gell – Italia, Fleck – SUA. Intrebati-i asa: Cat timp este necesar pentru formarea saramurii? Veti vedea ca raspunsul este in acord cu ceea ce eu v-am spus.

   Sa nu ma intelegeti gresit, brandul pe care il comercializati este apreciat de mine si imi plac aceste statii de dedurizare cum imi plac si altele. Dar nu sunt de acord cu acest aspect „sunt echipamente care introduc apa in rezervorul de sare doar in momentul regenerarii”. Asa cum am aratat mai sus, daca asa se intampla si asa functioneaza aceste statii de dedurizare de care vorbiti, inseamna ca regenerarea rasinii se face defectuos. Iar daca este adevarat ce spuneti (ipotetic vorbind) cum ca acest lucru este posibil, inseamna ca toti ceilalti producatori de valve si dedurizatoare sunt prosti si numai un singur producator este bun, lucru de care ma indoiesc.

   Nu doresc polemici pentru ca nu am timp de asa ceva, daca doriti sa va lamuriti si sa va convingeti cu ceea ce v-am comunicat, luati legatura cu producatorii mai sus mentionati. Prezenta acestui blog este pentru informarea corecta a oamenilor care au nevoie un dedurizator.

   Acestea fiind spuse, va multumesc ca v-ati facut timp sa scrieti pe MOLECULA H2O. Va mai astept si alta data dar trebuie sa acceptati riscul de a nu fi intotdeauna de acord cu ceea ce scrieti.

  • marian rusu spune:

   Interesant si benefic pentru cautarile mele sfaturile Dv ! Multumesc ! Dar, am nevoie urgent de tot (sambata ma intorc in Italia ,mai precis la Empoli ,langa Firenze,) de un aparat din cele mai performante ,de tipul :sistem de regenerare electronic-volumetric proportional , si unde as putea sa-l gasesc si un pret orientativ ! Suntem o fam compusa din trei persoane ,acum ma aflu in Baia Mare, si doresc achizitionarea acestui aparat inainte de plecare ! Multumesc ! Marian R

   • MOLECULA H2O spune:

    Buna seara,

    Am unde sa va trimit pentru achizitie, nu-i asta problema. Un dedurizator se dimensioneaza in functie de duritatea apei, de consumul de apa (ca si informatie, numarul de persoane din casa), de numarul bailor si bucatariilor. De-asemenea, este foarte important daca aveti ca si informatie nivelul fierului si manganului. Pentru recomandarea dedurizatorului, va trimit un email dar cu mentiunea ca el trebuie dimensionat asa cum spuneam mai sus. Toate cele bune!

 2. ionut spune:

  Din multitudinea de societati comerciale care vand aceste aparate este foarte greu sa te decizi !
  Cam asa am patit si eu ! Am luat legatura cu Domnul a carui blog ii apartine si dupa cateva discutii m-am hotarat. Se vede intradevar ca stie despre ce scrie, iar daca ceva ia scapat mi-a facut legatura cu altcineva .
  Este foarte greu sa te decizi , mai ales cand aceste aparate au niste preturi colosale !
  Nu stiu cum s-a infiintat acest blog si pentru ce , dar cred ca daca ar avea mai multi vizitatori am putea sa descoperim ceea ce alti tehnicieni de pe la firmele de vanzari nu au stiu sa imi explice.
  De exemplu din acest blog am aflat ca la o regenerare a apei( dedurizator) se comsuma in jur de 100 l apa care se arunca la canalizare ! ….S-au ca la osmoza inversa cam 5 litrii din 10 se duc la fel in canalizare… Sunt multe pe care vanzatorii nu le spun ….sau cel putin nu toti !
  Stiati ca apa rezultata din dedurizator nu este bine sa o arunci in fosa septica , deoarece omoara bacteriile care traiesc acolo ?
  Oricum foarte bun blogul….si sper sa ajute si alte persoane …

  • MOLECULA H2O spune:

   Va multumesc pentru cuvintele de apreciere.

   Voi scrie multe alte articole despre filtrarea si tratarea apei si voi aduce in atentie multe aspecte pe care comerciantii se feresc sa le spuna. Mai este un aspect aici, foarte multi din ei nici macar nu stiu prea multe despre echipamentul pe care-l vand si-l promoveaza.

   Ma bucur ca v-am putut ajuta. Toate cele bune!

  • Calancea31 spune:

   Este foarte bine cã sunt bacterii in fosa septica.Pentru cã transforma rahatul.Doar nu vrei sa ramina rahat mereu.Oricum detergentul de la masina de spalat omoara toate bacteriile.

 3. Pingback: CUM POT VERIFICA DURITATEA APEI? | MOLECULA H2O

 4. Anastasiu spune:

  Va rog sa ma ajutati sa aleg un dedurizator pt. consumul curent a doua persoane. Ce caracteristici si in ce interval de valori trebuie sa urmareasc ? Putul este forat la 50 m si nu am analizat apa.
  Va multumesc,
  Iulian

 5. violeta munteanu spune:

  Buna seara,va rog sa ma consiliati intr-o problema:am un autoclav care funtioneaza cu apa de la retea si ma confrunt cu blocarea pompei de vid;tehnicianul care imi asigura servisul a constatat urme de calcar la nivelul pompei concuzionand ca acesta ar cauza blocajul.;va rog sa ma sfatuiti daca un sistem de dedurizare este necesar in acest caz si cum pot rezolva acestneajuns.Va multumesc!

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Clar este nenesar, minim un sistem de dedurizare si o filtrare fina. Autoclavele sunt sensibile la apa de alimentare. Trebuie sa fie de cea mai buna calitate aceasta apa. Mai mult de atat, apa pentru autoclave trebuie sa fie demineralizata, ceea ce se obtine cu echipamente industriale de tip RO. Am sa va explic pe email mai mult. Ca sa concluzionez, va trebuie minim filtrare fina si dedurizare. Ideal, apa se va trata cu echipament indudstrial de tip RO. Pentru o oferta va rog sa-mi scrieti pe moleculahoh@gmail.com

 6. Costache Gheorghe spune:

  Buna ziua.
  Care este echivalenta unitatii de masura pentru debit bv/h in mc/h? ( spre rusinea mea nu am gasit nimic).
  Cu stima, Costache.

  • MOLECULA H2O spune:

   Depinde despre ce debit vorbim, mediu sau maxim. Difera! Pentru mai multe informatii, va rog sa ma contactati prin email: moleculahoh@gmaill.com, sa-mi spuneti despre ce aplicatie este vorba, duritate, debite necesare si va recomand exact ce anume aveti nevoie pentru ca statia de dedurizare sa functioneze la parametrii optimi.

   Toate cele bune!

 7. Gheorghe daniel spune:

  Buna ziua,
  am citit postul dumneavoastra despre statia de dedurizare insa am o nelamurire.
  Am inteles ca apa in urma procesului de dedurizare nu este potabila?
  Cat de toxica poate fi?
  Nu am gasit nimic clar, as avea rugamintea sa ma ajutati si pe mine cu aceasta nelamurire.

  Stima Daniel Gheorghe.

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   – apa in urma procesului de dedurizare este doar „dedurizata”. Cu alte cuvinte, daca statia de dedurizare apa era nepotabila, ramane in continuare nepotabila;
   – apa in urma dedurizarii, nu este toxica, nu are de ce sa fie toxica;
   – in urma procesului de dedurizare, se face un schimb ionic, sarurile de calciu si magneziu sunt oprite pe rasina din dedurizator, in schimb, in apa ajunge sodiu (sare). Probabil ca de acest lucru ati auzit dvs. Sodiul nu ete toxic pentru ca este de fapt sare. Dar, apa poate deveni nepotabila in urma acestui proces din cauza ca in ea ajunge acest sodiu. In unele cazuri, sodiul adaugat se incadreaza in limitele stasului de apa potabila. In alte cazuri, nu se incadreaza si din acest punct de vedere, apa devine nepotabila. Nivelul maxim reglementat de sodiu din apa este de 200 mg/l (lege nr. 311 din 28 Iunie 2014 pentru modificarea si completarea legii nr. 4208/2002 privind calitatea apei potabile).
   – In USA si in alte tari, oriunde se instaleaza o statie de dedurizare, se recomanda clientului un filtru cu osmoza inversa la bucatarie. In acest fel, sodiul va fi eliminat din apa.

   Am raspuns la intrebarea dvs.?

   Toate cele bune!

 8. Bogdan spune:

  Buna ziua,

  Doresc sa achizitionez o statie de dedurizare pt o casa cu 4 persoane, instalata langa hidrofor in fosa hidrofor situat in afara casei. Temperaturile in fosa hidrofor nu scad niciodata sub 5-6 C, si vara nu depasesc 20-25 C. Presiunea de lucru se incadreaza in 1.8 – 2.8 bari,
  Am masurat duritatea apei cu un set de masura pt acvarii, si mi-a indicat 20-22 grade germane.
  As dori sa stiu ce statie / statii de dedurizare imi recomandati, atat ca si capacitate, cat si ca tehnologie de regenerare.
  Va multumesc

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   As dori sa stiu numarul de persoane din casa si numarul de bai si bucatarii. Daca aveti cu ce sa masurati, verificati si nivelul fierului si manganului.

   Toate cele bune!

   • Bogdan spune:

    Buna ziua,

    Sunt 4 persoane in casa, 2 bai si 1 bucatarie.
    Nivelul de Fe si Mn nu am cu ce le masura din pacate, daca imi puteti recomanda de unde pot achizitiona un tester pt uz personal (eu am gasit doar profesionale de la 100 de utilizari in sus si pret pe masura).

    Multumesc

    • MOLECULA H2O spune:

     Din pacate pentru teste fier si mangan nu cred ca veti gasi decat asa cum ati gasit deja. Apa lasa urme rosiatice pe vesela, chiuveta, cada?

     Am sa va trimit mai tarziu, prin email o recomandare pentru statie de dedurizare dar si pentru filtru de sedimente. Este foarte important sa aveti si un filtru bun de mizerie, mal, nisip.

     Toate cele bune!

 9. Bogdan spune:

  Buna ziua,

  Singurele depuneri solide care se observa sunt cele albe de calcar, pe chiuvete, tacamuri, pahare. Nu am urme sau depuneri rosietice dure nicaieri.
  In filtrele de dupa hidrofor depunerile sunt 100% un mal rosietic, consistenta lutoasa, nu am observat nici o urma de nisip. Necesita spalarea cu jet de apa la 3-4 luni pt indepartarea malului respectiv.

  Va multumesc.

 10. matei sorina spune:

  buna ziua
  ma intereseaza ce trebuie sa cumpar pentru a putea folosi apa din fantana
  in urma analizei de acum 7 ani, a iesit ca ar fi nitriti, ne aflam intr un fost camp unde se facea agricultura
  nu se mai planteaza in zona de mai bine de 10 ani

  apa e f dura , vad ca ramane pe pahar pete albe

  im rest am inteles ca era undeva pe scara 8, dar nu mai stiu sigur

  suntem 4 persoane, 3 bai, i bucatarie
  ce ne recomandati?
  multumesc

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Informatiile furnizate de dvs. nu sunt suficiente pentru a va indica ce anume va este necesar ca sa obtineti apa potabila. Trebuie sa cunosc exact parametrii apei ci nu doar „avem nitrit in apa” si „apa este foarte dura, pe scara 8”. Asa se procedeaza atunci cand apa este din sursa necunoscuta/necontrolata de o regie de apa. Daca aveti un buletin de analiza, mi-l puteti trimite prin: moleculahoh@gmail.com. Daca nu aveti, din pacate nu va pot indruma.

   Toate cele bune!

 11. Liviu spune:

  Buna ziua,
  Am facut la DSP Brasov analiza chimica a apei potabile care provine de la reteaua publica de alimentare cu apa a orasului Brasov si rezultatul in ceea ce priveste duritatea apei la locul de consum este de 16,62 grade germane.
  In acest loc de consum, doresc sa montez o centrala termica si boiler 200 litri pentru o casa in care vor locui 4 persoane si in care exista 1 bucatarie, 4 bai + 1 ocazionala (in zona de relaxare oaspeti).
  Invariabil, firmele care mi-au ofertat echipamentele necesare incalzirii si prepararii apei calde menajere mi-au propus doar un filtru cu polifosfat sau dedurizator polifosfat.
  Vom folosi masina de spalat rufe, de spalat vase, ca sa nu mai vorbim de instalatia termica, centrala termica si boilerul.
  Credeti ca este suficient acest filtru cu polifosfat pentru dedurizarea apei?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  Liviu

 12. Dana Slincu spune:

  Buna seara!
  As dori sfatul dv. in legatura cu o statie de dedurizare a apei+ filtru cu osmoza inversa. In casa locuim 4 persoane: exista 2 bai si o bucatarie (tineti cont de masina de spalat vase si de masina de spalat rufe). Apa provine dintr-o fantana. Acum 1 an am facut analiza apei si am primit urmatoarele valori: ph=7,12 , conductivitate=1586 s/cm ( apa are saruri), cloruri=83,35mg/l, NH4<0,0128mg/l, NO2<0,01mg/l, NO3=290,85mg/l (LMA=50mg/l !!!).

  Va multumesc!

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Din pacate, in cazul dvs., doar un sistem de filtrare cu osmoza inversa nu va aduce in limita de potabilizare, NO3. Va este necesara si o statie de eliminare NO3 instalata pe toata casa, dupa care osmoza inversa la bucatarie. As mai vrea sa stiu daca exista bacterii in apa, ce tip si ce cantitate. Toate aceste aspecte au legatura cu alegerea corecta a filtrelor si a sistemelor de tratare.

   In privinta statiei de dedruizare, as vrea sa stiu duritatea apei, cat si nivelul fierului si manganului. Cel mai bine este sa-mi trimiteti prin emai moleculahoh@gmail.com, buletinul de analiza.

   Toate cele bune!

 13. Lebada Vasile spune:

  Buna ziua!
  Ma intereseaza achizitionarea si montajul unei statii de dedurizare. In conditiile urmatoare: sursa de apa=reteaua orasului, casa cu doua bai si o bucatarie, 4 persoane, posibilitate unica de amplasare in beciul casei ( cu aproximativ 2m sun nivelul canalizarii).
  Lebada Vasile, Oras Roman, Jud neamt; tel: …………..
  email: ……………..
  As aprecia un raspuns in timp util.
  Multumesc. Cu stima!

 14. dan alexandru spune:

  Buna ziua!
  Vreau sa achizitionez o statie de dedurizare si nu stiu s-o aleg. Oferta de piata este variata, intre 2000 lei si 4500 lei pentru o instalatie. Familie 2 adulti si 2 copii, 2 bai, o bucatarie, un consum mediu de 20 mc/luna. Am facut analize la apa si are 25 gr.germane, nitriti, nitrati si fier nu are.

 15. poloboc silviu spune:

  Buna ziua!
  Vreau sa achizitionez o statie de dedurizare si nu stiu s-o aleg. Familie 2 adulti si 2 copii, 1 bai, o bucatarie, un consum mediu de 20 mc/luna. Am facut un test si apa are peste 20 gr.germane, mentionez ca este din fantana din curte. Ce tip de dedurizator reomandati, ce parere aveti despre ……?, volumul rasinii cationice este important?, ma intereseaza in special eliminarea depunerilor albicioase de pe cabina dus robineti etc

 16. Constantin spune:

  Buna ziua. Intentionez sa achizitionez un dedurizator, apa mea are duritate de 45 grade germane. V-am trimis un mail cu detalii despre apa si consumatori. As aprecia o recomandare.

 17. niculaescu marian spune:

  Buna ziua.m ar interesa si pe mine un dedurizator.suntem 4 pers. Locuri de consum 2 bai bucatarie boiler masina spalat bucatarie.pot sa va trimit si buletinul deanalize

 18. radu spune:

  buna ziua.m-ar interesa si pe mine montarea unei statii de dedurizare.locuiesc in giurgiu,la casa.consumul de apa este de aproximativ 25-30 mc/luna.montajul trebuie sa-l fac in subsolul casei,sub nivelul canalizarii.(pentru centrala cu condensatie pe care o detin, am rezolvat aceasta problema cu ajutorul unui butoi in care am bagat o pompa ce elimina apa in canalizare o data pe saptamana-nu stiu daca rezista pompa si la apa sarata).m-ar interesa o statie mai mare,care sa faca regenerare mai rar.apa este de la reteaua orasului.cat este de necesar filtrul de osmoza inversa de la bucatarie?va multumesc anticipat

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   O statie mai mare de dedurizare va avea o regenerare mai rara dar va elimina mai multa apa la canalizare la fiecare regenerare, deoarece este mai mare. Mai mult ca sigur ca nu va elimina apa la fel de mult ca statia de dedurizare mica (pe care o aveti) dar mare diferente nu veti observa. Deci, nu consider oportun sa schimbati statia de dedurizare doar pentru acest motiv. Cu privire la osmoza inversa, consider ca este necesare, deoarece statia de dedurizare introduce in apa sodiu. Nu stiu daca sodiul introdus este peste limita maxima admisa, acest astept se poate verficat doar printr-un buletin de analiza. In locul dvs. mi-as instala o osmoza inversa la bucatarie cu un filtru bun de remineralizare. Daca doriti indrumare pentru echipamente, va astept cu iun email catre moleculahoh@gmail.com.
   Toate cele bune!

 19. corneliu vasile spune:

  Buna ziua !
  Puteti sa spuneti ceva despre dedurizatoarele electro magnetice? Daca ajuta sa nu se mai depuna calcar si rugina pe schimbatorul de caldura de la centrala termica. Multumesc!

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Am recomandat asa ceva multor oameni (aparat anticalcar sau sistem, anticalcar electromagnetic) si chiar utilizez in industrie. Va pot spune va functioneaza, DAR:

   – trebuie tinut cont de duritatea apei in alegerea aparatului anticalcar (unele au semnal mai slab altele mai puternic)
   – trebuie tinut cont de debit si de diametrul conductei
   – mai sunt ceva secrete in instalare pe care nu le pot spune (conteaza foarte mult cum este instalat).

   Daca doriti, imi scrieti catre moleculahoh@gmail.com si va voi cafe o recomandare exacta de aparat necesar, cu:

   – numar de bai si bucatarii
   – numar de persoane
   – diametru conducta
   – material conducta

   Pentru eliminarea ruginei, va recomanda un filtru de sedimente de mare capacitate cu grad mic de filtrare. Rugina trebuie eliminata prin filtrare si nu prin aparat anticalcar elecromagnetic.

   Toate cele bune!

 20. radu spune:

  Buna seara
  Ma izbesc de aceleasi probleme ca multi altii,care v-au vizitat si v-au pus intrebari.Poate aveti timp sa-mi lamuriti citeva intrebari.Vreau sa cumpar un sistem de dedurizare si nu stiu ce oferte multe nelamuriri pe masura.Am doua bai si o bucatarie, 4-5 personae,iar testul de duritate a iesit de 15,17grade germane,permanganat 0,57.Va nultumesc.Multa sanatate

 21. Bastic Eugen spune:

  Buna ziua, Ma intereseaza un dedurizator la o scara de bloc cu 12 apartamente si locatari 35 duritarea apei este de 25 grade G. Blocul este alimentat printrun put forat la 50 m adancime,presiunea apei este de 5,5.

 22. Traian spune:

  Buna ziua.
  Felicitari pentru site-ul foarte interesant in domeniu.
  Ce model de statie imi puteti recomanda pentru o familie de 3 persoane, 2 bai, 1 bucatarie, apa cu duritate totala 41 grade (G), continut de Fe 60 micrograme/l ?
  Multumesc.

 23. costy spune:

  Buna seara.Ma intereseaza un dedurizator pentru o vila cu 2 apartamente si o garsoniera.Va multumesc.

 24. Costy spune:

  Buna seara.Ma intereseaza un dedurizator la o vila cu 2 apartamente si o garsoniera.Va multumesc.

 25. Costy spune:

  Buna seara.Ma intereseaza un dedurizator pentru o vils cu 2apartamente si o garsoniera.Va multumesc

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Va rog sa-mi trimiteti prin email urmatoarele informatii:
   1. numar de bai si bucatarii
   2. numar de locuitori
   3. duritatea apei sau buletin de analiza a apei, daca aveti.

   Toate cele bune!

 26. Virgiliu spune:

  Buna ziua, ma intereseaza un dedurizator pt o casa cu 1 bucatarie, 3 bai, 3 persoane, alimentare put , duritate apa 28 grade germane. Continutul de fier nu il am masurat. Rog o recomandare ce anume sa caut deoarece ce am acum nu mai functioneaza. Multumesc

 27. Constanțin Sebastian spune:

  Vă rog sa-mi acordați sprijin în alegerea unei stații de dedurizare (marca, model etc.) inclusiv filtrele necesare, eventual de unde o pot achizitiona/ monta/ realiza testele aferente calității apei etc.
  Menționez ca este vorba de un imobil, la curte (Bragadiru) cu puț, forat la 12 metri, 2 adulți și 1 copil.
  Mulțumesc ptr sprijin !

 28. Constantin spune:

  Buna ziua .
  Sant in cautare de un dedurizaror:
  Am forat ofantana(Put)la o adancime de 10-15 m.
  Duritatea nu o cunosc, consum cam 150l –200l zilnic.
  Apa dupa un interval de 3-4 ore devine inchisa la culoare si se depune ceva la fundul galeti culoare galben inchis .
  Vreau sa achizionez o statie cu montaj cu teste de duritate si sfaturi unde sa o montez .
  Am facut un camin de 120x120cm cu inaltime de 90cmlinga fantana cu capac de 700x500cm unde am montat hidrofor.Daca montez o statie unde duc scurgerea ca e in curte putul si pana la Hasna e cam 30-40m.Astept sfatul dum. cum procedez .Multumesc !

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Este indicat sa efectuati un buletin de analiza a apei care sa contina obligatoriu: duritate, fier, mangan. Posibil sa aveti ceva fier in apa din cauza acelor depuneri de culoare galben inchis. O statie de dedurizare este sensibila la fier si mangan, dupa anumite valori. Dupa ce aveti buletinul de analiza a apei, puteti sa mi-l trimiteti prin email: moleculahoh@gmail.com.

   Toate cele bune!

  • MOLECULA H2O spune:

   Inca un lucru, scurgerea este o problema pentru multe persoane ce vor sa instalare un dedurizator. Eu nu pot rezolva aceasta problema si nu exista „solutii magice” in acest sens. Exista urmatoarele variante:
   – teava trasa de la dedurizator in fosa, ingropata sub limita de inghet;
   – sistem de drenaj in pamant cu conditia ca pamantul sa absoarba apa;
   – renuntarea la dedurizatorul clasic si alegerea unei tehnologii de conditionare a apei dure: aparate anticalcar; dedurizator / decalcificator TAC (Template Assisted Crystallization)

   La ultimul punct mentionez:
   – in cazul aparatelor anticalcar este foarte important pentru o functionare buna si cu rezultate, sa se aleaga corect aparatul in functie de duritate apei si de debit. Modul in care se va face instalarea este foarte important;
   – in cazul tehnologiei de conditionare TAC este foarte importanta alegerea in functie de calitate apei si de debit. Si modul in care se va face instalarea are relevanta in functionare;
   – va sfatuiesc ca in ambele cazuri sa alegeti un furnizor care are produse de diferite puteri si dimensiuni, si va poate consilia cu privire la instalarea corecta.
   Toate cele bune!

 29. Mititelu spune:

  Buna seara. Locuiesc la casa am fantana proprie si sa fac calcul cam cata apa consum zilnic (litri) sincer cam este greu sa calculez. Suntem o familie normala cu 2 copii si nevoi casnice normale fara fite fara gradina ” este alimentata pe direct” . Cam ce dedurizator recomandati in situatia mea. Va multumesc mult!!

 30. Gabi G spune:

  Buna ziua,
  Foarte interesant si util blogul dvs mai ales pentru faptul ca furnizati niste informatii pe care nu le gasim in alta parte iar vanzatorii nu le spun pentru ca ii intereseaza doar sa-si vanda produsele. Am cumparat un dedurizator electromagnetic dar rezultatele sunt insesizabile spre deloc ceea ce ma face sa cred ca defapt acest aparat nu face nimic altceva decat sa consume curent.
  Am incercat sa-mi autodimensionez o statie de dedurizare dar mi-am dat seama ca nu este atat de simplu pe cat pare dupa care am gasit blogul dvs.
  Pe scurt ma intereseaza o statie de dedurizare pentru o casa cu 1 bucatarie, 3 bai, 3 persoane, alimentarea cu apa este dintr-un put sapat la 30m. Din pacate nu am analiza apei.
  Asi vrea ca solutia propusa sa fie completa adica inclusiv instalare si punere in functiune.
  Va multumesc,
  Gabi G.

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Aparatele elecromagnetice functioneaza dar depinde de unde l-ati cumparat, ce putere are aparatul (pentru ca exista mai multe dimensiuni), cum a fost instalat. Deci, pentru o functionare corecta, exista mai multe criterii. Sunt doar curios sa-mi scrieti prin email, ce brand ati cumparat si de unde. Personal, am feedback de la persoane catre care am recomandat un anumit brand de aparat electromagnetic, ca sunt multumumiti si ca functioneaza…

   Pentru statia de dedurizare: am nevoie de: duritatea apei, nivelul fierului si manganului. Dupa ce aveti aceste informatii, puteti reveni cu ele direct catre email-ul: moleculahoh@gmail.com

   Toate cele bune!

 31. Gabi G spune:

  Buna ziua,
  Am postat un comentariu pe acesta pagina dar nu il regsesc aici si nici nu am primit vreun raspuns pe email.
  Este vreo problema cu acea postare?
  Multumesc,
  Gabi G

 32. Florin spune:

  Buna ziua, duplex Balotesti (Ilfov), 10 persoane, apa din reteaua publica. Am nevoie de o statie dedurizare pe masaura. Filtru de osmoza este necesar doar ptr a bea apa? Sau sodiul poate afecta si instalatiile (centrala, masina spalat, conducte, etc)
  Va rog sa-mi recomandati pe email.
  Toate cele bune,
  Florin

 33. Niculescu Mihai spune:

  Buna ziua,
  Doresc sa fiu scurt pe cat posibil,nu vreau sa fac reclama la vreo firma sau produs.Am sa atasez in link catre o poza si as dori sa ma ajutati daca stiti care este codul(parola) de service al acestei (poate ati mai lucrat cu asa ceva). Am contactat firma de unde am cumparat echipamentul dar se pare ca nu vor sa mi-l dea ,lucru care mi se pare anormal in conditiile in care am declarant ca renunt la garantie,in fine,iata linkul.
  https://s25.postimg.org/ctwaomtj3/20170105_090249.jpg
  Multumesc anticipat,
  Mihai Niculescu

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Din pacate nu stiu care este acest „cod de service” Din ce inteleg, pentru a intra in setari, este nevoie de un PIN? Aceasta valva este made in China. In cazul in care cunoasteti engleza, va pot furniza in privat site-ul producatorului din China. Oricum, nu este normal sa nu va dea acces la setarile din valva. Pentru acest lucru, cred ca puteti merge la protectia consumatorului. In privat: moleculahoh@gmail. as vrea sa stiu cine este aceasta firma, ca sa pot recomanda cititorilor blogului sa se fereasca de ea.

   Toate cele bune!

 34. niculae emil spune:

  Buna ziua pentru o familie cu patru persoane si o apa foarte dura cam ce recomandare de parametrii si model puteti sa-mi faceti? Va multumesc!

 35. Dragos Ghiban spune:

  Buna ziua,
  V-am trimis pe email solicitarea mea cu ipotezele necesare unei recomandari.
  Astept un email.
  Multumesc.

 36. Otil Dorin spune:

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati daca se poate cu o recomandare de filtru ( pentru a face apapotabila) si dedurizator, pentru un foraj propriu de 10m adancime, pentru o casa cu 2 bai, o bucatarie si 3 persoane. Va multumesc.

  Parametrii determinati
  Conductivitate 1421 µs/cm
  pH 6,60 Unit.pH
  Turbiditate 0,21
  Culoare 1 mgPt/l Accept.
  Indice de permanganat 0,40 mgO2/l
  Amoniu 0,010 mgNH4+/l
  Nitrati 202,8 mgNO3-/l
  Nitriti 0,142 mgNO2-/l
  Fier total 0,003 mg/l
  Cloruri 95,10 mg Cl-/l
  Duritate totală 35,63 º d
  Mangan 0,645 mg/l

 37. Gabriel spune:

  Buna seara, ce tip(uri) de dedurizator mi-ati recomanda pentru o casa cu 2 bai si o bucatarie, 3 persoane si duritatea apei 27 gr. (germane, presupun – desi unii comercianti vorbesc de gr. franceze) ? Mai precizez ca dedurizatorul se va instala intr-un mic beci de langa casa, unde este si pompa de apa, asadar in conditii de relativa umezeala (desi avem in plan sa izolam cat de cat spatiul respectiv).

 38. Laurentiu Barbu spune:

  Buna ziua,
  Am rugamintea sa imi recomandati o statie de dedurizare a apei pentru 3 persoane, o baie si o bucatarie. Mentionez ca apa pe care o voi folosi provine de la reteaua comunei dintr-un put forat cu adancime de aprox. 88 metri.
  In urma analizei apei au rezultat urmatoarele valori: Ph 7.0, NH4 0.34 mg/l, NO2 0.109 mg/l, NO3 16.2 mg/l, Cloruri 85.2 mg/l, Oxidabilitate 3.7 mgO2/l, Clor. Rezid. 0.45 mg/l, Turbiditate 4.08 NTU, Duritate gr. Germ 26.2, CA 68.8 mg/l, MG 71.78 mg/l, FE -, MN -, Clor total 0.9 mg/l.
  Multumesc!

 39. Radu spune:

  Buna ziua. As dori un sfat pentru o instalați de dedurizare,model și o firma care le comercializează. Menționez ca locuiesc la casa in orașul Giurgiu, m-a alimentez de la rețeaua de apa a orașului , am un consum mediu de 25 m3/luna, iar la analiza apei a rezultat o duritate de 17,95 grade germane. As dori o instalație mai performanta , care sa aibă costuri de întreținere cât mai mici, chiar dacă investiția inițială va fi mai mare. Va mulțumesc anticipat

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Aveti deja raspuns la acest email.

   Toate cele bune!

   • radu spune:

    buna seara .imi cer scuze ca va deranjez din nou,dar as dori daca se poate un sfat concret referitor la un produs(farabrandvarog,farabrandvarog,sau alte produse),si de asemenea o dimensionare aproximativa a instalatiei,avand in vedere ca mi-au fost recomandate instalatii de la 20 kg de rasina pana la 50 kg.va multumesc anticipat.daca ma-ti putea ajuta cu acest sfat pana marti cand trebuie sa iau o decizie

 40. Silviu Chitoiu spune:

  Va rog o recomandare în alegerea unei stații de dedurizare (marca, model, etc.) pentru un imobil la curte cu doua bai si o bucatarie. Suntem 3 persoane unde consumul lunar este de pana in 15 mc iar duritatea totala a apei extrase din put este de 24.7 gr germane.
  Multumesc

 41. Vladimir spune:

  Buna ziua, se poate va rog sa imi oferiti o parere referitor la o statie de dedurizare? Eventual modelul si firma de la care se poate achizitiona. Sunt din Dumbravita, Timis (langa Timisoara), alimentare de la reteaua comunei, familie cu 4 persoane, 2 bai, o bucatarie. Incerc sa gasesc o statie de dedurizare care sa reziste in timp si care sa nu creeze probleme de debit. Comuna are oricum pe perioada verii probleme cu debitul apei.Va multumesc
  Analizele apei : Ph-7,75; TURBIDITATE-0,1; CONDUCTIVITATE-700; AMONIU-0,2NITRITI-0,01; NITRATI-5,95; CLORURI-14,2; DURITATE TOT gr germane-7,8; FIER-10; MANGAN-100; OXIDABILITATE-0,869

 42. Ionut Liviu spune:

  Buna ziua,
  Va rog sa imi recomandati doua statii de dedurizare pentru o locuinta de 5 persoane: exista un bransament pentru masina de spalat, grup sanitar, dus si cada; al doilea bransament pentru centrala termica, incalzire in pardoseala 200mp, bucatarie, grup sanitar, dus si cada. Analiza apei 21grade germane, pH 7,41.

 43. Ionescu Liviu spune:

  Buna ziua
  Va rog sa-mi recomandati o statie de dedurizare,dimensionata pt.o locuinta cu o baie,o bucatarie,2 persoane.Apa este din fantana,cu duritate de 70 grade germane si nu are depuneri vizibile de fier.

 44. voinea catalin gabriel spune:

  Buna seara
  In primul rand vreau sa va felicit pentru ce faceti si spuneti aici,este un blog foarte folositor pentru cei care cauta un dedurizator si nu numai.Ma uit de ceva vreme dupa un dedurizator pentru o locuinta cu 3 membri 2adulti si un copil si avand 2 bai una de serviciu la parter si una mai mare la etaj si o bucatarie la parter.Stam in locuinta respectiva de aproximativ 2 ani si am observat de-a lungul timpului ca apa este foarte dura si incet incet bateriile chiuvetelor se umplu de calcar,drep urmare m-a dus cu gandul ca si centrala pe gaz si masina de spalat or sa aiba de suferit in timp.
  Va rog sa mi recomandati un dedurizator care sa fie dimensionat pentru toata casa(locul in care o sa fie montat este un beci unde este umiditate destul de mare alaturi de hidrofor).Apa se trage dintr-un put cu o adancime de 3 metri panza freatica fiind foarte aproape.

 45. Calin spune:

  Buna,

  Se poate va rog sa imi recomandati si mie un dedurizator pentru foraj de 50 m. Pe analiza apei, suma de calciu si magneziu este de 6.72 mmoli/l / 37.7 grade germane – asta in caz in care se poate reduce in asa fel incat apa sa ramana potabila.

  Sunt 4 membri (2 adulti si 2 copii), 2 bai, si cel mai mare consum pe care l-am avut a fost de 12mc.

  Multumesc
  Calin Bostan

 46. Chende Viorel spune:

  Buna ziua,
  va rog sa-mi recomandati o statie pentru dedurizarea apei in conditiile in care este nevoie de 300 litri apa zilnic, unde duritatea este de 58,6 gr G, fierul in jur de 10 si manganul 86.
  am citit despre sistemul de regenerare electronic-volumetri proportional si suna interesant,
  cineva imi recomandase ceva de ultima ora cu acest sitem implementat dar mult mai sofisticat, zicea de bazinul cu saramura ca apa ar scalda numai 20% din sare si ca regenerarea se face automat in functie de solicitarea statiei (un soi de adaptare parametrica).
  cand am intrebat despre cartusul cu rasina a spus ca producatorul nu specifica asta dar am fost asigurat de o garantie full pe o perioada de 6 ani.
  pretul mi s-a parut cam piperat, undeva in jur de 5000 lei, dar astept si alte variante
  va multumesc

 47. DOREATA STEFAN spune:

  Se poate va rog sa imi recomandati si mie un dedurizator pentru foraj de 50 m. aAnaliza apei este: Turbiditate 0,76 NTU
  pH 6,97unit pH
  Cloruri 124,8 mg/l
  indice de permanganat 2,45 mgO2/l
  Amoniu 0,055mg/l
  Nitriti(Azotiti) 0,010 mg/l
  Nitrati(Azotati) 27,46 mg/l
  Conductivitate 1584 us/cm
  DURITATE 38,21 grade germane – asta in caz in care se poate reduce in asa fel incat apa sa ramana potabila.

  Sunt 4 membri (2 adulti si 2 copii), 2 bai.

  Multumesc
  Doreata Stefan

 48. DOREATA STEFAN spune:

  Scuze este o fantana de 10 m adancime.

 49. Stefan spune:

  Buna,

  Fiind in cautarea statiei de dedurizare potrivita pentru familia mea am dat peste acest site care este foarte informativ. Felicitari pentru realizarea lui si pentru disponibilitatea de a ajuta pe cei aflati in cautare de solutii pentru tratarea apei.
  Am studiat caracteristicile mai multor statii de dedurizare fara sa reusesc sa ajung la o concluzie. Unul din aspectele pe care nu le inteleg este relatia dintre duritatea apei ce trebuie tratata si tipul de statie necesar. V-as ruga daca se poate sa explicati la ce anume ar trebui sa ne uitam cand alegem o statie pentru o anumita duritate. De asemenea v-as fi recunoscator daca ati putea sa-mi faceti si mie o recomandare de statie pentru urmatoarele date: familie 4 persoane, 2 bai, 1 bucatarie, 1 camera tehnica (masina de spalat rufe e unicul consumator aici), apa din reteaua publica la care suntem racordati are o duritate de 27 grade germane, despre alte caracteristici fizico-chimice ale apei nu am informatii. As prefera o statie la care regenerarea se face dupa atingerea volumului maxim la o ora selectata.

  Va multumesc anticipat!

  Stefan

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Exista o corelare intre duritate si marimea statiei, inclusiv o corelare intre consumul de apa estimat (numar de persoane) si marimea dedurizaotrului, inclusiv o corelare cu debitul necesar la care dedurizatorul trebuie sa functioneze. V-am trimit prin email, modelul de dedurizator potrivit pentru dvs.

   Toate cele bune!

 50. Teo spune:

  Buna seara

  Am transmis astazi un email spre dumneavoastra , o problema legata de duritatea apei si concentratia de nitrati. Sper ca ma puteti ajuta in acesta problema .

 51. florin spune:

  Buna ziua,

  As dori sa ma ajutati in alegerea unei statii de dedurizare apa. Alimentarea cu apa se face din reteaua orasului Galati. Nummarul de persoane este de 4, iar consumul de apa este de 15 metri cubi lunar. Am facut o analiza a apei din care a rezultat ca duritatea este de 19 grade germane, nitriti 0,019mg/l, nitrati 8,79 mg/l, amoniu 0,116 mg/l.

  Va multumesc!

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara! Va recomand tehnologia de conditionare a apei dure numita TAC. Am sa va trimit un email in acest sens. Eu zic ca nu are rost sa utilizati un dedurizator cu sare daca apa este din reteaua publica, iar singura problema este cea cu duritatea. Tehnologia TAC este ideala pentru dvs. Nu uitati sa faceti si o filtrare mecanica la un grad intre 5 – 20 microni.

   Toate cele bune!

 52. florin spune:

  Buna ziua!

  Va multumesc pentru raspuns, dar in descrierea dedurizatorului TAC se spune ca asigura performanta maxima la un debit maxim de 10 litri pe minut. Facand un calcul simplu rezulta ca avem un maxim de 600 litri/ora, Este de ajuns acest debit pentru nevoile mele? Daca debitul este mai mare, ce se intampla?

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua! Exista alte dedurizatoate TAC pentru debite mai mai. Tot ce trebuie sa faceti este sa alegeti produsul potrivit, pentru debitul potrivit. Pentru acest lucru, va sugeres sa vorbiti direct cu cei care le vand. Dumnealor va vor ajuta sa alegeti produsul potrivit pentru nevoile dumneavoastra. Imi este greu sa va explic aici in scris tot ce e de explicat, de aceea este bine sa vorbiti cu cineva. Aceasta tehnologie se dimensioneaza (pentru case particulare) tinand cont doar de debitul unui singur robinet. Deci, este suficient, chiar daca veti avea un debit mai mare, din cand in cand. Toate cele bune!

 53. Ovidiu Pop spune:

  Buna seara,
  Sunt Ovidiu, locuiesc langa Cluj Napoca. Apa este din fantana si are 25 grade germane. Suntem trei persoane. Nu stiu cati metrii cubi de apa folosesc. Mi-au fost recomandate, de doi producatori diferiti, doua modele, una cu 10 l rasina respectiv una cu 25 litrii rasina. Cum „adevarul e la mijloc” m-am gandit la o statie cu 15-20 litrii rasina. Care credeti ca este mai aproape de „necesarul real”?
  Va multumesc.

  • MOLECULA H2O spune:

   Un dedurizator cu 20 l rasina ar trebuie sa fie suficient. Unul cu 25 de litri este si mai bun. Diferenta se va reflecta in numarul de regenerari. Cel cu 25 l se va regenera mai rar, cel cu 20 l mai des, dar nu este nicio problema. Atentie insa la fier si mangan, sa fie in limitele maxime admise. Daca aveti nevoie si de o recomandare pentru un anumit dedurizator, va rog sa-mi scrieti. Daca nu, succes!

   • Ovidu Pop spune:

    Va multumesc pentru ajutor. Dupa ce am parcurs toti pasii „sugerati” de dumneavoastra, am doua dedurizatoare care cred ca sunt potrivite pentru mine. M-ar ajuta mult dacă mi-ati spune pe care sa-l aleg. Nu stiu daca pot sa va scriu aici modelele si marcile la care m-am oprit. Va rog sa-mi spuneti daca ma MAI puteti ajuta si cum sa procedez. Multumesc mult,
    Ovidiu Pop

 54. Mocanu Cristian spune:

  Bună ziua. As dori va rog o recomandare pentru a achiziționa o statie de securizare. În urma testelor facute au ieșit următoarele valori: pH – 7,41
  Calciu – 90 mg/l
  Magneziu – 20 mg/l
  Duritate – 22,29 grade germane (duritate medie)
  Fier – 0,18 mg/l (maximum admis in legea apei 0,20 mg/l)
  Mangan – 0,07 mg/l (maximum admis in legea apei 0,05 mg/l)
  Amoniu – 0,43 mg/l (maximum admis in legea apei 0,50 mg/l)
  *testele au fost efectuate cu fotocolorimetre profesionale

 55. vasile spune:

  buna seara am facut analiza apei din fintina si au iesit urmatoarele valori azotati 326 azotiti no2 0.003 duritate 49 .36 turbiditate 5 fier 0 cco-mn 2.89 ce mi ar trebui pt a face apa potabila dedurizator sau statie cu osmoza inversa

 56. Viorel Gherlan spune:

  Buna seara! Doresc sa achizitionez un dedurizator pt tratarea apei din reteaua publica (Constanta). Duritatea apei este de 19.2 grade germane. Citind mesajele de pe site, am gasit recomandarea dumneavoastra pt tehnologia TAC. Am cautat mai multe informatii, dar nu m-am lamurit daca tehnologia respectiva imi satisface toate cerintele. Pe langa protectia instalatiei si echipamentelor, as dori sa scap de petele de pe faianta, suprafete vitrate sau cromate. Dat fiind ca duritatea apei ramane neschimbata, eventualii stropi ar trebui totusi sa lase pete. As dori un sfat de la dumneavoastra, in legatura cu aceasta problema. Va multumesc!

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua. Este adevarat ca in urma procesului de evaporare a apei, raman acele pete albe, numai ca ceea ce ramane in urma este un calcar tratat, care se sterge cu usurinta chiar cu mana uscata uneori, deci evitati curatarea cu chimicale agresive si munca de frecare. Asa functioneaza tehnologia TAC iar acest lucru nu se poate evita. Dar acest lucru se intampla de multe ori si in cazul dedurizatoarelor clasice (cu sare) deoarece statia introduce in apa ioni de sodiu si scoate ionii de calciu si de magneziu. Deci veti avea depuneri albe de sodiu, care se curata cu usurinta. Deci, daca rezultatul este acelasi, de ce nu ati utiliza TAC-ul? Pentru a nu mai exista deloc aceste saruri si pete alve, ar trebui utilizata apa demineralizata, dar nu se justifica investitia pentru zona rezidentiala. Toate cele bune!

 57. dorin Mates spune:

  locuiesc intr-o comuna langa cluj ,am facut analiza apei si a rezultat o duritate de 35 grade germane la apa din fintana. ce dedurizator i-mi recomandati pt o casa cu 6 persoane. va multumesc!

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara! Va voi face o recomandare prin email. Atentie la nivelul fierului si a manganului! Este important sa analizati si acesti parametrii, deoarece o valoare peste limita maxima admisa pentru fier si mangan, duce la afectarea performantelor dedurizatorului.

   Toate cele bune!

 58. Ionut Mihai spune:

  Buna ziua, am achizitionat o casa cu put forat ce inca nu va fi racordata la reteaua de apa ( nu e in zona inca) si primul lucru m-am gandit la un dedurizator casnic. Stiu foarte bine ca in zona de nord a capitalei e o problema cu apa si majoritatea oamenilor cu put folosesc. Cum habar nu am de unde sa incep am inceput sa caut informatii si asa am ajuns la dvs. Ca idee ma gandeam sa achizitionez din start un dedurizator de minim 20l de rasina, desi probabil va fi prea mult pentru inceput ma gandesc si pe viitor cand o sa incepem sa folosim mai multa apa. intrebarea mea este cum si cu cine se poate masura duritatea apei ? mentionez casa este in vatra comunei tunari, trebuie firma specializata ? pot face si singur asa ? Multumesc frumos

 59. Mirel_85 spune:

  Buna seara,

  Am facut analiza apei dintr-un un put forat in a doua panza freatica la ~30 m adancime in zona Ilfov, Cornetu. Nu am apa curenta si canal iar putul va fi folosit ca sursa principala de apa menajera in casa, as dori si potabila dar revin ulterior asupra ecestui aspect. Rezultatele analizei a 30 de parametri sunt in limite normale cu exceptia duritatii de 23 grade germane. Va rog frumos sa imi recomandati ce capacitate trebuie sa aibe un dedurizator pentru 3 persoane si un debit sa zicem de doua robinete deschise simultan adica 20-25l/min. Firma care mi-a facut analiza se ocupa si cu vanzarea de aparte de filtrare si dedurizare, ei mi-au recomandat unul de 30l rasina(Erie Water Treatment sau Electrinica Fobrite) cu 3,6 kg sare la regenerare(120g/l rasina) 3000l intre regenerari si debit de 1.8. mc/h. Datele tehnice prezentate de ei sunt pe baza analizei si imi par ok tehnic vorbind(cred totusi ca si unul de 20 sau 25 l rasina ar fi bun) dar doresc si o a doua parere, a dumneavostra daca se poate.

  Problema cea mai importanta este rezultatul de microbiologie care este total exagerat. II voi cere sa refaca testul si daca va iesi la fel cred ca voi plati alta analiza la alta firma. Sper totusi sa fie o erroare majora deaorece a iesit 4100 numar de colonii la 37 grade si 3200 la 22 grade celsius. Daca totusi nu este erroare si alta firma va confirma valorile puteti va rog sa imi spueati daca apa 1) poate fi folosita doar ca apa menajera(spalat), 2) la gatit daca se fierbe sau 3) ce se poate face si daca se pot folosi filtre pentru a deveni potabila, ce filtre, UV sau osmoza?

  Sper ca nu ocoliti mesajul meu si ma puteti ajuta cu un sfat in legatura cu dedurizatorul si cu problema coloniilor de bacterii. Multumesc, o seara buna.

 60. Alexei Gilca spune:

  Buna ziua,
  Rog consiliere: stau la casa in Judetul ilfov, 5 membri in famile. Sursa de apa este panza freatica de la adancimea de aproximativ 9-10 metri, extrasa in mod clasic prin intermediul unui put. Apa este calcaroasa. Testele nu le-am facut deci nu conosc duritatea apei dar pot sa spun ca dupa fierberea apei se lasa un strat de pulbere calcaroasa pe fundul vasului. Rog o recomandare ce ar fi mai potrivit pentru dedurizarea apei. Din ce inteleg dupa dedurizare apa nu ar mai fi potabila datorita continutului ridicat de sare. Probabl este nevoie de un mix : deduruzator si un sistem de filtrare al apei?
  Va mutumesc anticipat1

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara, ar fi bine sa faceti o analiza minima a apei pentru : duritate, fier, mangan. Da, in cazul in care utilizati o statie de dedurizare clasica (cu consum de sare), este indicat sa utilizati la bucatarie un sistem de purificare a apei cu osmoza inversa. Exista si alte variante de tratare anticalcar eficiente si mai moderne, precum: tehnologia electromagnetica sau TAC. In aceste cazuri, nu exista schimb ionic deci nu este introdusa sare in apa. Va rog sa va verificati email-ul, v-am trimis ceva recomandari.

 61. Marius Popa spune:

  Buna ziua,
  Intentionez achizitionarea unui dedurizator pt tratarea apei furnizata de RAJA Constanta. Duritatea apei este de aproximativ 20 grade germane. Privitor la recomandarea dumneavoastra pt tehnologia TAC nu gasesc pe nici un site pretul cartusului (sau nu sunt in stare sa gasesc) care trebuie schimbat periodic. In plus ma gandesc l afaptul ca respectivul producator poate da faliment si in viitor sa nu mai gasesc elemente filtrante potrivite pentru echipamentul meu versus sare/ rasina la un dedurizator clasic. Parerea dumneavoastra m-ar putea ajuta in luarea unei decizii.

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Imi este imposibil sa cred ca daca ati cautat pe google: „dedurizator TAC” sau „dedurizator fara sare TAC”, nu gasiti furnizorul in Romania. Oricum, am sa va trimit eu link-ul website-ului prin email.

   In alta oridine de idei, este imposibil ca o astfel de afacere sa dea faliment. Tehnologia TAC a ajuns sa fie utilizata de hoteluri mari si cu renume (nu pot da nume aici), de companii in industrie, de restaurante si baruri, deci, toti acesti clienti ar ramane fara cartuse de schimb sau fara mediu filtrant TAC. Asa ceva nu este posibil. Chiar daca producatorul, printr-o exceptie sa zicem, ar ajunge in situatie de faliment, o asftel de tehnologie ar fI cumparata de o alta firma (patentul) si ar fi continuata afacerea cu tehnologia TAC. Va rog sa va verificati email-ul. Toate cele bune!

   • Marius Popa spune:

    Buna ziua,
    Am toata stima pentru blogul dumneavoastra. Parerea mea e cumva diferita. Imi pare rau ca v-am sugerat ca IQ-ul meu ma impiedica sa dau un „search” pe un motor de cautare.
    Permiteti-mi sa va indic faptul ca pe site-ul numitului furnizor din Romania cartusele de rezerva se regasesc pentru cele mici pana la 20l/minut. Acestea sunt asa numitele „POU” Point of Use systems adica dedicate pentru coffee, etc. Cele mari POE „point of entry” sunt garantate pana la 3 ani si nu au cartuse/ filtre de rezerva pe site-ul mentionat de dumneavoastra. Ele nu „dedurizeaza” ci conditioneaza apa cum bine ati mentionat initial. Tot pe site-ul distribuitorului din UK o sa vedeti ca si debitul/ garantia difera.nu mai vreau sa intru in detalii. Am verificat emailul si v-am raspuns. Best regards, M. Popa

    • MOLECULA H2O spune:

     Buna ziua,

     Din pacate site-ul producatorului nu este actualizat cu privire la debite si garantii/perioada de schimb. Daca ati trimite un email de solicitare oferta care producator, ati vedea ca veti primi aceleasi modele/debite si garantii ca cele prezente pe website-ul din Romania. Mai mult, vi se va confirma ca ceea ce ati gasit in Romania este corect.

     In niciun caz echipamentele cu debite de 10/min si 20/min nu sunt doar pentru POU ci si pentru POE. Totul depinde de debit si nu de modul de utilizare POU sau POE. De exemplu, un restaurant sau o cantina, poate avea un debit pentru POU cat are o casa pentru POE.

     Cu privire la conditionare/dedurizare, da toate sistemele TAC, indiferent ca sunt de tip POU sau POE, conditoneaza apa. Acest lucru este scris clar si pe website-ul/rile importatorului din Romania. cu maxima transparenta.

     Toate cele bune!

 62. D. S. Georgescu spune:

  Georgescu
  Buna ziua,
  Am citit cu atentie sfaturile dumneavoastra, pentru care va multumesc deoarece m-au informat despre felul cum trebuie dusa discutia cu un comerciant pentru un dedurizator.
  Personal, am o locuinta la tara (jud. Prahova) racordata la reteaua locala, alimentata dintr-un put de mare adancime. Furnizorii asigura controlul apei d.p.d.v. microbiologic, dar duritatea apei este de 14 grade germane. Functionez astfel de cativa ani si vreau sa montez un dedurizator cu sare.
  Consum de apa este la bucatarie, baie cu cada la etaj si un grup sanitar fara baie la parter.
  Doresc sa-mi dati cateva caracteristici pe care sa le cer furnizorului si daca se poate si una sau doua firme producatoare pentru a avea siguranta calitatii si buna functionare in timp.
  Exista solutii tehnice pentru o eventuala decolmatare de calciul depus in centrala termica?
  Va multumesc anticipat.

 63. Stefan Nicusor spune:

  Buna seara ! V-am mai scris si acum vreo doi ani dar acum am ajuns efectiv la momentul in care am montat tevile de apa si hidroforul iar calcarul imi da de furca deoarece distruge boilerul si bateriile de dus sau chiveta. Cum sta treaba : Am construit o casuta in care avem o baie cu o chiuveta si un dus, maşina de spalat rufe precum si o chiuveta in bucatarie deservite de un boiler Ariston Perla de 80 litri. Fantana este la 5 metri de casa, am sapat un cuib de 2,5 * 2 metri , adanc de 2 metri, pentru un hidrofor. Apa este foarte dură, nu am verificat cate grade germane are dar va pot spune ca este intre dură şi foarte dură. Ca sa înţelegeţi, boilerul instalat in primavară şi bateriile sunt afectate de calcar acestea trebuind sa fie schimbate anul viitor in primavara. Noi suntem 2 adulti si 2 copii iar volumul de apa este undeva la 13-15 mc pe luna imi dau seama dupa cantitatea de apa care se strange in hazna. Masina de spalat inca nu da semne de piatra dar nu e exclus. Va rog sa imi recomandati o statie de dedurizare potrivita pentru nevoile noastre si chiar si o firma producatoare pentru aceasta statie. Ma mai intereseaza si daca montez statia in cuibul hidroforului pot evacua saramura cu ajutorul unei pompe simple sau necesita o constructie complicata ? Mulţumesc !

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   V-am recomandat o statie de dedurizare prin email. Puteti evacua apa cu o pompa basa si un butoi, este destul de simplu. Dar acolo unde cade apa pe pamant, nu va mai creste nimic. Exista si alte variante pe care le puteti utiliza impotriva depunerilor de calcar, v-am trimit prin email.

   Toate cele bune!

 64. mates dorin spune:

  locuiesc langa cluj in urma analizei apei din fintana au rezultat 35 Gr germane.casa cu 5 persoane.fierul si manganul in limite. ce dedurizator recomandati. va multumesc!

 65. Razvan spune:

  Buna ziua,
  De curand am achizitonat o casa in loc. Tunari jud. IF, si suntem interesati sa montam o astfel de statie de dedurizare a apei, dezvoltatorul recomanda montarea unei astfel de statii datorita duritatii apei. Inca nu am apucat sa facem o analiza a apei, stim doar ca apa este foatre dura provenita dintr-un put de 22 de metri adancime.
  In casa vor locui 3 adulti si 2 copii.
  Ne puteti recomanda o astfel de statie de dedurizre si eventual cateva recomandari de producatori sau firme care asigura si montajul.
  Multumesc,

 66. Monel Monel spune:

  Buna ziua .
  Va rog sa ma indrumati sa achizitionez un dedurizator.
  duritate 34.78
  ph 7,27
  conductivitate 1269
  nitrati 91,,8
  cloruri 114
  fier 0.02

 67. Gabriel Stefan spune:

  Buna seara. Tocmai am obtinut buletinul de analiza al apei… Valorile sunt:
  – pH 7,1
  – duritate 71,78
  – fier 30
  – mangan 64
  Apa provine din put forat si este destinata consumului casnic pentru 3 persoane. Nu ma intereseaza sa obtin apa potabila ci doar pentru uz casnic, respectiv protectie instalatie (tevin, robineti, baterii) si dus.
  Am tot citit despre diverse tehnologii numai ca nu ma asteptam la valori atat de mari…
  Va rog sa ma ajutati cu o recomandare dpdv al tehnologiei sau tehnologiilor pe care le pot folosi cu o apa atat de dura. Multumesc

 68. Adrian Munteanu spune:

  Buna ziua,
  Locuiesc in Comuna Berceni, Ilfov. Put la 22 m. Doresc sa achizitionez un sistem de dedurizare TAC. Ma puteti ajuta cu recomandari? Multumesc

 69. Florin spune:

  Buna seara
  Incerc sa aleg un dedurizator pentru o locuinta nou construita, care va fi locuita de 2 adulti si 2 copii. Nu as dori sa fiu limitat de debitul dedurizatorului daca se vor face doua dusuri simultan, sau mai multi robineti vor fi deschisi in acelasi timp. Locuinta e alimentata cu apa de la reteau publica (Iasi), iar in buletinul de analize publicat de societatea de apa, apare duritatea de 12-13 grade germane.
  Imi puteti recomanda un dedurizator?

  Multumesc

 70. Sorin spune:

  Buna ziua.
  Incerc sa aleg un dedurizator pentru o locuinta nou construita in Bacu, care va fi locuita de 2 adulti si 2 copii. Nu as dori sa fiu limitat de debitul dedurizatorului daca se vor face doua dusuri simultan, sau mai multi robineti vor fi deschisi in acelasi timp.

  Imi puteti recomanda un dedurizator?

 71. sitaru valentin spune:

  Buna seara,
  Va rog sa-mi recomandati un test cu care sa pot analiza cand si cand apa de la put (pH, Ca, Mn, Fe, NO, NO2etc).
  Cu deosebita stima si toate aprecierile pentru blog, mi-ati luminat multe incaperi intunecate, ca-sa ma exprim asa.

 72. Predescu Tudor spune:

  Buna ziua!
  Se poate va rog o recomandare pentru o statie de dedurizare pentru o familie de 2 persoane, o baie si o bucatarie? Rezultat analiza apa 20 grade germane si concentratie mai mare de nitrati.
  Multumesc!

 73. Calin Bostan spune:

  Buna ziua,

  Se poate va rog sa imi recomandati o statie de dedurizare. Am facut analiza apei si si calciu a iesit asa: „Suma de calciu si magneziu: 6.72 (37.7) mmoli/l (grade germane), Nitrati: 95.9 mg/l si pH 7,2.. Forajul este facut la 50 m adancime, si am estimat ca avem un consum de 8 mc pe luna.

  Multumesc.
  Calin Bostan

 74. Roxana spune:

  Buna seara! Locuim la casa intr-o zona cu apa foarte dura ( nu am făcut o analiza, dar bateriile, vasele, sticla ne indica asta). Avem instalat un dedurizator mare. A funcționat o perioada foarte bine. De ceva timp nu pare sa mai dedurizeze apa, sa mai consume sarea, iar regenerarile sunt foarte rare, deși nu am modificat setările( erau cam la 3 zile, acum cred ca o data maxim/săptămâna). Ma puteți ajuta, va rog, cu o direcție in care sa ma îndrept: ce ar putea avea? Ce măsuri ar trebui sa luam? Nu ne lasă inima sa îl schimbam după 4 ani in condițiile in care a costat ceva 🙁
  Mulțumesc!

 75. dedurizatorinput spune:

  Buna ziua,

  Planuiesc sa instalez un dedurizator in beci, se afla la exteriorul casei, sub terasa, deci ar fi ceva umezeala, adancime circa 2.4m unde se afla si hidroforul.

  As dori sa stiu cum se poate instala, ma preocupa mai mult teava de drenaj, pe unde sa o scot si daca dedurizatorul poate popa acea apa in sus.

  Si nu il ultimul rand, 2 persoane, in curand sper ca 3 🙂

  Ce dedurizator imi recomandati?

  Multumesc anticipat!

 76. iulian spune:

  Salut.

  As dori un sfat pentru achizitia unui dedurizator pt apa din reteaua publica.
  5 locatari, 3 bai si o bucatarie.
  Duritate 16.

  Multumesc.

 77. Dinu Cristian spune:

  Buna seara
  Am sapat un put, am facut analize la apa si au rezultat urmatoarele: duritate 22 grade germane, nitrati 65 mg/l, infestare biologica 0. Necesarul de apa ar fi in jur de 1,8 mc/h.
  V-as ruga sa-mi recomandati ce filtre sa montez . Filtrele cu vana by-pass sunt recomandate ? Va multumesc

  • H2O Molecula spune:

   Buna seara,

   Daca aveti buletinul de analiza al apei, as vrea sa-l vad.

   Am sa va trimit cateva recomandari prin email. In legatura cu filtrele vana bypass, acest aspect este mai putin important. Bypass-ul este doar pentru situatii de avarie, dar un sistem de filtrare cu vana bypass nu va garanteaza calitatea apei…

   Toate cele bune!

 78. Dinu Cristian spune:

  Buna ziua
  Am sapat un put, am dus apa la analize si au iesit urmatoarele: duritate 22 grade germane, nitrati 65 mg/l, infestare biologica 0.
  Va rog sa-mi recomandati ce filtre sa montez, necesarul de apa fiind undeva la 1,6 mc/h
  Va multumesc.

 79. Velicu spune:

  Buna ziua.

  Suntem o familie de 6 persoane si locuim intr-o vila care are o bucatarie si 3 bai (una la parter si doua la etaj). Vila este localizata in Bragadiru, Ilfov. Alimentarea cu apa a vilei se face dintr-un put, cu adancime de 28m, si duritatea apei este de 30 grade germane. Imi puteti recomanda va rog un dedurizator fara sare TAC?

  Va multumesc.

  • Velicu spune:

   Din ce am citit pe blog-ul dumneavoastra utilizarea acestei tehnologii nu este recomandata totusi pentru circuitele inchise (partea de incalzire a locuintei). Problema este ca aceste nano-cristale nu sunt stabile in timp si se dizolva iar in apa, aderand la suprafete.
   In aceste conditii ar fi de preferat si suficient sa se foloseasca un aparat anticalcar 4 STAR la intrarea apei in locuinta, in locul unui dedurizator TAC?

   Va multumesc!

   • H2O Molecula spune:

    Buna ziua,

    Circuitul inchis se tratareaza separat indiferent de tehnologia instalata pe conducta principala de alimentare a casei.

    De exemplu:
    – Instalezi TAC pe conducta principala a casei si pe circuitul inchis aparat electromagnetic anticalcar;
    Sau:
    – Instalezi aparat electromagnetic anticalcar pe conducta principala a casei si pe circuitul inchis al doilea aparat aparat electromagnetic anticalcar;

    Cam asta este solutia tehnica corecta.

    Toate cele bune!

  • H2O Molecula spune:

   Buna ziua,

   Sigur ca va pot recomanda dar in cazul dvs este indicat sa aveti un buletin de analiza. Va trimit prin email mai multe informatii.

   Toate cele bune!

 80. Dan spune:

  Va felicit pentru ceea ce faceti!
  Foarte interesant, in viitorul apropiat o sa am nevoie de cateva sfaturi de la Dvs.
  Succes si numai bine!

 81. iordanescu ctin spune:

  Buna ziua,
  se poate ca un dedurizator abia instalat, ptr dedurizare apa piscina , sa introduca in piscina o substanta alba precum varul, depusa pe fundul piscinei ? s-a intamplat cam in 2 zile, apoi apa s-a limpezit dar a ramas depunerea pe funsin suspensie cam de 2 degete. Va multumesc.

 82. Radu spune:

  Felicitări pentru blog, foarte utile și complete informațiile!

  Am montat acum câteva luni un dedurizator de 25l rășină, deocamdată locuiesc singur, deci clar este supradimensionat, dar am considerat că este mai ‘future proof’ soluția aceasta, plus că mediul filtrant de rășină, nefiind atât de solicitat, ar trebui să dureze mai mult.

  Deși am scăpat de calcar, pe cabina de duș observ niște pete albicioase, care într-adevăr se înlătură mult mai ușor decât cele de calcar, dar sunt mai vizibile, bănuiesc că e sare…

  Întrebarea mea e următoarea: e posibil să fac anumite ajustări la setările dedurizatorului pentru a le reduce (chiar dacă nu se pot elimina complet)?

  Duritatea apei (conform tester-ului furnizat cu dedurizatorul) este în jur de 15°G, la introducerea acestui dat în setările inițiale, dedurizatorul a calculat o regenerare la 5m3 de apă consumați.

  E posibil ca duritatea apei să fie mai mică de 15°G și de aici excesul de sodiu (acele pete dense), ar trebui să încerc o altă setare, ex. 10°G, eventual o regenerare mai rară?

  Încă o dată, felicitări pentru blog!

  Mulțumesc anticipat.

  • H2O Molecula spune:

   Buna seara,

   In mod normal se pot face anumite setari. Depinde de softul dedurizatorului. Eu nu sunt tehnician si nu intru in zona asta. Nu tine de tratarea si filtrarea apei. Problema tine de parte tehnica. Pentru asta aveti nevoie de un tehnician care sa cunoasca echipamentul dvs. Pentru asta, este indicat sa va adresati catre firma de la care ati cumparat. Va pot spune doar atat: este bine si corect sa obtineti 5m3 de apa dedurizata la o duritate de intrare de 15°G.

   Toate cele bune!

 83. Dumitru spune:

  Bună ziua,

  Va rog să mă ajutați in alegerea unei statii de tratare a apei și să-mi spuneți vă rog ce filtru ar trebui montat la intrarea apei în stație.
  Valorile apei sunt următoarele:
  Duritate- 32,42 grade(G)
  Fier- 317ug/litru
  Mangan – 321ug/litru
  PH 7,1

  Apa provine din puț la care este montat un hidrofor care asigură o presiune de 1,6-2,8 Bari. Este suficienta această presiune pentru spălarea rașinii?
  Nu mă interesează să obțin apă potabilă ci doar pentru uz casnic, respectiv o protecție maxima a instalației și a electrocasnicelor.
  Am estimat un consum de 25mc lunar.
  Imobilul are 2 bai și o bucătărie (2 mașini de spălat rufe+ 1 mașină de spălat vase).
  ACM se asigura de la centrala pe gaz, 4 persoane (uneori în weekend când vin copiii acasă sunt 6-8 persoane).
  Stația va fi montata într-o camera tehnica unde exista o scurgere către canalizare.

  Va multumesc anticipat,

  • H2O Molecula spune:

   Buna seara,

   V-am raspuns prin email cu recomandari.

   Am sa reiau aici problema presiunii ca sa ajute si alte persoane. Un dedurizator are nevoie in mod normal de presiune minima 2 bari. Dar pentru ca intotdeauna in fata dedurizatorului se va instala un filtru mecanic, este recomandam ca presiunea minima sa fie de 2,5 bari. De ce? Pentru ca in momentul in care se colmateaza cartusul filtrant, presiunea poate scadea chiar mai mult de 2 bari. Desigur, veti schimba cartusul filtrant, dar poate nu imediat. In aceasta perioada in care cartusul este colmatat iar presiunea este sub 2 bari, regenerarile dedurizatorului se fac prost. Din cauza asta dedurizatorul nu va mai deduriza apa cum trebuie, daca exista fier sau mangan in apa, acesta nu va mai fi desprins de pe rasina, care va afectata (in unele cazuri iremediabil), rasina nu va fi clatita corespunzator si sarea nu va fi indepartata eficient din rasina, urmand ca sarea sa ajunga si in casa pe obiectele sanitare.

   Concluzie: presiune minima 2,5 bari.

   Toate cele bune!

 84. Daniel spune:

  Buna ziua,

  Am citit despre diverse tehnologii de dedurizare in afara de cea cu sare de ex. TAC si NAC. Ce ar trebui ales si de ce.

  Daca ati adresat aceasta intrebare deja va rog sa imi spuneti unde.
  Multumesc.

 85. cicerone spune:

  buna ziua,
  Am 2 bai si 1 bucatarie, 4 persoane, duritate apa 25 grade {G0
  va rog sa-mi recomandati 1 statie de dedurizare
  multumesc

 86. SORIN SEGA spune:

  Buna seara,
  Am descoperit blogul dumneavoastră si respect faptul ca după atâția ani încă aveți răbdarea de a răspunde atâtor feluri de probleme diferite.
  Profit si eu de cunoștințele dumneavoastră cu următoarea întrebare: am robinet separat pentru apa folosita la espressor si gătit. Alimentarea din rețeaua orășenească – București. Am doua intrebari:
  1. ce soluite de dedurizare recomandati pentru acest robinet separat (consum 2 -3 litri/zi). Apa este dura (se pare 8 – 10 grade germane).
  2. Pentru masina de spalat rufe este eficient si suficient un filtru cu poplifosfat?
  Multumesc anticipat,
  SS

  • H2O Molecula spune:

   Buna ziua,

   V-am raspuns pe larg prin email. Doar atat vreau sa comunic public (poate mia ajuta pe cineva): polifosfatul este o solutie tehnica anticoroziune nu anticalcar. Numai ca a ajuns sa se vanda ca solutie anticalcar, evident, fara prea mare eficienta (nu pentriu asta este gandit).

   Toate cele bune!

 87. Ovidiu Tenea spune:

  Bună ziua,

  Vă rog, dacă se poate să mă ajutați cu
  alegerea unui sistem anti calcar care lasă mineralele în apă,dar le condiționează să nu se mai depună.
  Am 1 bucătărie, 1 baie, 2 persoane, consum apă 200-250L/zi, duritate totală=20.76.

  Vă mulțumesc!

 88. Negrescu Cristian spune:

  Bună seara
  Doresc o recomandare pt o stație de dedurizare.
  Am făcut analiza la apa, am puț forat, duritate apa 26 grade germanice, mangan 45. 6, hidrogen sulfurat 8.3.
  Suntem 4 persoane, 3 locuri de consum.

  Pe net sunt multe firme dar nu știu care ar fi cea mai buna stație de ales.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *