APA DE FORAJ SI FILTRELE NECESARE

Pentru acest post mi-am propus sa lamuresc un aspect si anume, ca apa de put sau de fantana (apa de adancime) poate necesita diferite tipuri de filtre sau tratamente in functie de ce anume se afla  in apa.

filtre-apa-de-put-fantana

Din pacate nu exista un filtru de apa universal care sa rezolve toate problemele apei de adancime. Contaminantii sunt diferiti de la caz la caz, chiar si apa din doua puturi apropiate pot avea probleme diferite, in functie de mai multe criterii: adancime, pozitionarea foselor si a grajdurilor fata de put, folosirea anumitor pesticide in gradina etc.

Deci, ce ne facem in acest caz?

Exista in general mai multe abordari ale proprietarilor de puturi, unele corecte altele gresite:

– unii se gandesc ca daca isi monteaza un filtru pe conducta de apa ce alimenteaza casa, au rezolvat problema. Isi monteaza un filtru cu sita sau cu fir infasurat, vad mizeria oprita in el si sunt multumiti. Altii isi pun mai multe filtre in linie: polipropilena sau fir infasurat cu grad diferit de filtrare si carbune activat. Este o abordare gresita! Atat timp cat nu stii ce se afla in apa, montarea unor filtre alese „dupa ureche” nu vor ajuta la nimic. Mai rau este ca sunt unii agenti comerciali de la anumite firme de „tratare a apei” care imping clientii catre asa ceva.

– a doua abordare este cea in care proprietarul este constient ca apa poate avea probleme dar din diferite motive nu vrea sa investeasca. Totusi este constient de faptul ca o astfel de abordare ii va distruge centrala termica, boilerul, masina de spalat, conductele de apa, bateriile de la chiuvete. Hotaraste sa trateze apa partial, contra apei dure si isi monteaza un filtru de sedimente si o statie de dedurizare. Este bine, este un pas in fata dar nu este suficient. Persoanele care se incadreaza in aceasta categorie vor sa-si protejeze investitia (centrala, masina de spalata, baterii chiuveta etc) dar sunt mai putin constiente de protejarea sanatatii personale. Se gandesc ca daca nu consuma acea apa (pentru ca cumpara apa imbuteliata) sanatatea lor este in siguranta. Nimic mai fals! In primul rand ca apa imbuteliata nu este sigura (citeste despre apa imbuteliata), in al doilea rand folosesc apa din putul propriu pentru igiena personala. Orice punem pe pielea noastra ne afecteaza sanatatea. Daca te speli cu acea apa pe dinti si pe fata si este contaminata cu bacterii crezi ca nu te afecteaza?

– a treia abordare este cea corecta si incepe cu un buletin de analiza a apei. In urma rezultatelor obtinute, prorietarul cauta o firma specializata in tratarea apei care sa stie sa interpreteze un buletin de analiza si pe baza acestuia sa ofere solutia tehnica corecta.

Problemele apei de adancime pot fi multiple iar cele mai comune sunt: nitriti, nitratii, amoniu, bacterii, hidrogen sulfurat, fier, magan, duritate. Toate aceste probleme se trateaza in mod diferit si nu exista un filtru de apa universal care sa rezolve in mod magic aceste probleme.

Sper ca am reusit sa lamuresc si sa te lamuresc ca filtrarea apei este complexa si ca nu orice filtru de apa cumparat dintr-un magazin de bricolaj sau mai stiu eu de la ce firma care promite „marea cu sarea” dar fara sa-ti solicite un buletin de analiza a apei, poate rezolva in problema apei tale.

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Filtre apa casnice, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

35 de răspunsuri la APA DE FORAJ SI FILTRELE NECESARE

  1. alex spune:

    Deranjez cu o intrebare – eu am apa de la put, a treia panza freatica, undeva in Bucuresti. Buletinul de analiza a apei a relevat ca nu exista nici duritate, nici depasiri, nici bacterii etc., cu doua exceptii – fier si mangan. Intr-o atare situatie, pentru a evita totusi orice risc, ce filtre ar trebui sa folosesc?
    Multumesc.

  2. UNGUREANU spune:

    BUNA SEARA, AM FORAT UN PUT IAR ANALIZELE FIZICO CHIMICE SUNT BUNE IN SCHIMB CELE MICROBIOLOGICE AU IESIT PROASTE SI ANUME, BACTERII COLIFORME MAI MULT DE 100, E COLI 1, INTEROCOCI INTESTINALI 46, NR. TOTAL DE GERMENI LA 37 DE GRADE MAI MULT DE 300, NR. TOTAL DE GERMENI LA 22 DE GRADE MAI MULT DE 300. ACUM EU VA ROG SA IMI RECOMANDATI UN SISTEM DE FILTRARE. MULTUMESC.

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara,

      Din pacate un cazul dvs, un filtru nu este suficient. Va trebuie un sistem complet de potabilizare, care necesita mai multe echipamente, atat pentru toata casa cat si pentru bucatarie. Acest sistem de potabilizare de dimensioneaza in functie de analiza apei, inclusiv cea fizico-chimica, numar de bai si bucatarii, numar de persoane din casa. Va pot recomanda firma de tratare a apei daca doriti.

      Toate cele bune!

  3. Constantin spune:

    O zi placuta.Eu vreau safac analiza apei la put sisa montez un filtru,statiesi ce trebuie pentru toata casa .cum procedez ,unde ma adresez ? Multumesc.

  4. ciprian spune:

    buna seara. am forat un put la 37 m cu teava valrom de 140 . problema e ca se nisipeaza foarte repede si baga nisip mult . am facut denisiparea de trei ori in 5 luni si nu scap de nisip. pietrisul de pe langa teava se tot lasa in jos si completez .e margaritar de 4-5mm.am o pompa sumersibila la 25 m si ramane blocata in nisip . pompa e de 1.1kw ,trebuie o pompa mai mica ? va rog un sfat ce as putea face ?

  5. DUMITRESCU spune:

    BUNA ZIUA..MA INTERESEAZA SI PE MINE UN SISTEM DE FILTRARE EFICIET.AM FORAT UN PUT PENTRU APA CU CARE ALIMETEZ CASA.NU MA INTERESEAZA DECAT PENTRU APA MENAJERA.AM FILTRE CLASICE DAR NU SUNT MULTUMIT …VINE APA TOT TULBURE (ESTE DREPT CA PAMANTUL ESTE SATURAT DE APA…DAR TOTUSI)…SI VREAU DACA SE POATE, SA MI DATI O SUGESTIE SI CHIAR SA CUMPAR DE LA DUMNEAVOASTRA CEEA CE ESTE NECESAR SI RECOMANDAT…..MULTUMESC FRUMOS.

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara! In mod normal ar trebui sa efectuati un buletin de analiza pentru a vadea clar de la ce vine turbiditatea. Puteti instala filtre si fara buletin dar exista riscul sa nu fiti multumit. De la mine nu puteti cumpara dar am sa va trimit prin email o recomandare. Toate cele bune!

  6. attila spune:

    Buna ziua.Am un put forat la 60m ,apa urca artezian,dar nu s-a limpezit in totalitate.M-ar interesa un sistem de filtrare pentru apa menajera.

  7. Dan CHIRU spune:

    De o luna de zile m-am mutat intr-o casa noua, alimentata cu apa din put forat la 20 m adancime. ( Tunari, Jud. Ilfov )
    As dori sa rezolv problema apei din casa mea cu ajutorul si recomandarile specialistilor dumneavoastra. ( pasii de urmat, buletine de analiza, echipamente, instalare …..)

  8. Dan Manea spune:

    Buna ziua,
    Folosesc un put sapat la 40m. Locatia Chiajna, Ilfov.
    Am un buletin de analize efectuat acum 5 ani cand ne-am mutat. Pe langa Duritate (folosesc deja un dedurizator), apa contine fier . Nu o bem, dar o folosim la spalat. Nici pt mancare nu o folosim.
    As dori sa imi recomandati o firma serioasa care ma poate indruma. Eventual care sa faca si analize si sa faca o recomandare pe baza acestira.

    Va multumesc,
    Dan Manea

  9. Angelica Ion spune:

    Bună ziua avem o fântână forata la 25 m în Ialomița și apă este dura ce filtre îmi recomandați?Mulțumesc

  10. vasile spune:

    Buna seara si eu am un put forat la 30m in Ad Copaceni GR si am probleme cu infiltrarea si apa este tulbure cu nisip si mil ce imi puteti recomanda pentru aceasta situatie?mulțumesc

  11. dorinel lazar spune:

    am facut o analiza la apa ,
    ce sistem de filtrare imi trebuie pentru a o aduce la potabilitate ,
    faceti va rog o oferta .
    Data si ora recoltarii:
    Data si ora receptiei: 17.07.2023 ora 700
    Nr.crt Indicatorul
    fizico-chimic si bacteriologic UM Metoda determinării CMA-Legea 458/2002 Parametrul în proba de apă

    1. pH unitati pH SR ISO 10523/97 6,5-9,5 7,26
    2. Conductivitate µS/cm SR EN 27888/1997 2500 5530
    3. Turbiditate UNT SR EN ISO 7027/2001 5 5,6
    4. Clor rezidual liber-legat mg/l STAS 6364/1978 Min 0,1 (retea) 0
    5. Fier total µg/l SR ISO 6332/1996 200 155,672
    6. Nitrati mg/l STAS 3048/1-1985 50 2,054
    7. Nitriti mg/l STAS 3048/2-1985 0,5 mg/l 0,072
    8. Amoniu mg/l STAS 6328/1985 0,5 mg/l 0,065
    9. Sulfati mg/l STAS 3069/1987 250 mg/l 1207,405
    10. Duritate temporara °d SR EN ISO 6059/2008 – 15,54
    11. Oxidabilitate mg KMnO4/l STAS 3002/1985 19 7,58
    12. Cloruri mg/l SR ISO 9297/2001 250 mg/l 794,158
    13. Duritate totala °d STAS 3026-76 Minim 5°d 122,146
    14. Calciu mg/l STAS 3662/1976 – 230,03
    15. Magneziu mg/l STAS 3662/1976 – 391,716
    16. Nr.colonii-37°C Nr./ml SR EN ISO 6222/2004 NOMA >100
    17. Bacterii coliforme Nr./100ml EN ISO 9308-1/2000 absent >50
    18. Escherichia coli Nr./100ml EN ISO 9308-1/2000 absent 4
    19. Enterococi Nr./100ml SR EN ISO 7899-2/2002 absent absent

    • H2O Molecula spune:

      Buna seara,

      Din pacate analiza apei nu arata deloc bine. Nu am o solutie tehnica pentru dvs. Vedeti daca nu cumva puteti capsa apa de ploaie sau daca nu cumva puteti aduce apa transportata.

      Toate cele bune!

  12. Adrian Chele spune:

    Bună ziua,
    am un puț de 40 m adâncime, în Techirghiol, iar apa este cu nisip ce filtre imi puteti recomanda pentru aceasta situatie?
    Menționez că, folosesc apa doar la irigat.
    Mulțumesc frumos!

  13. Catalina Stoica spune:

    Buna ziua! Am un put forat la 60 de M de 2 ani însă nu putem bea din ea,miroase urat si acum de câteva săptămâni a început s vina cu mâl,nisip si pământ. Ce îmi recomandați sa fac?

  14. Baderca Dorel spune:

    Buna ziua. Am un foraj la adancimea de 81 m. Apa de suprafata este de la 1m pana la 3 m. S-a blocat apa de suprafata cu teava de metal( 9 metri de teava de metal) . Urmatorul izvor este la 24m si inca unul la 33-35m. S-a forat in marnă pana la 81m, pana la teava de metal,intre cea de metal si cea de plastic s-a bagat quart. Am facut analizele pentru apa potabila si a iesit amoniu 2.9 , bacterii coliforme 340/ 100ml , Escherchia Coli 5 / 100ml. Se poate face ceva pentru a fi potabila ? Iar pentru dus, spalat vase etc ( menajera) se poate folosi ? Multumesc

    • H2O Molecula spune:

      Buna ziua,

      Osmoza inversa + purificator ce elimina bacteriile, Clairify. Osmoza inversa va aduce amoniul in limita de potabilitate iar purificatorul Clairify va elimina bacteriile. Dar atentie ca pentru a utiliza un purificator cu osmoza inversa, aveti nevoie pretrarare care in functie de buletinul de analiza poate insemna: scadere turbiditate, dedurizarea apei, filtrarea fierului si a manganului…Deci sfatul mei este partial pentru ca informatiile primite de la dvs. sunt partiale.

      Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *