FILTRARE ABSOLUTA vs FILTRARE NOMINALA

De mult timp am vrut sa aduc in atentia cititorilor mei, filtrarea absoluta si filtrarea nominala dar acum am citit un articol care mi-a amintit despre acest subiect.

Gradul de filtrare al unui filtru este cel mai adesea masurat in microni. Un micron inseamna 0.0010 mm. Ca sa iti faci o idee ce inseamna un micron, iti spun ca un fir de par uman are aproximativ 50-70 de microni.

Cand vorbim de filtrarea apei, numarul de microni reflecta capacitatea filtrului de retinere pentru care a fost proiectat. Cand vorbim de eficenta unui filtru, asta inseamna procentul de filtrare pe care il atinge un anumit filtru.

In piata exista nenumarate filtre care pretind o anumita eficienta, sa zicem 1 micron. Diferenta consta daca producatorul declara ca filtrarea este absoluta sau nominala. In cele mai multe cazuri, nu vei gasi aceasta specificatie. Filtrarea cea dorita este absoluta ci nu nominala. De ce?

Pentru ca filtrarea absoluta inseamna o eficienta de 99.98% sau mai mare, pe cand filtrarea nominala inseamna o eficienta intre 60% – 98%.

Filtrarea absoluta este importanta in industrie iar daca vorbim de consumul apei potabile, in cazuri in care filtrarea este sub un micron si se doreste o apa fara bacterii, fara criptosporidium si giardia. In cazurile in care filtrezi apa pentru toata casa nu este cazul sa te stresezi cu filtrarea abosluta si nominala. Dar cand este vorba de siguranta apei potabile sau de aplicatii speciale in industrie, atunci este bine sa alegi filtre ale caror specificatii mentioneaza „filtrare abosoluta”.

Daca ti-a placut acest articol si il consideri util, share cu prietenii tai.

Daca ai intrebari sau comentarii, le astept mai jos prin formularul „Lasa un raspuns”.

Surse:

1 micron = 0.0010 mm
Comparatie 1 micron
Filtrarea absoluta si nominala

Acest articol a fost publicat în Tehnici de filtrare și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la FILTRARE ABSOLUTA vs FILTRARE NOMINALA

  1. Pingback: CE CAUTA CLOSTRIDIUM IN GHEATA UNUI RESTAURANT FAST FOOD? | MOLECULA H2O

  2. Pingback: CE CAUTA CLOSTRIDIUM IN GHEATA UNUI RESTAURANT FAST FOOD? | MOLECULA H2O

  3. Matei Elena spune:

    Bună ziua. Locuiesc în Vidra Județul Ilfov la 18km de București. Va rog sa îmi recomandați un filtru de apa. Apanoastra este foarte dura, avem puț individual fiecare casă și hasna cu mini stație de epurare. Pentru băut cumpărăm apă de aceea va rog sa ne recomandați un filtru bun și accesibil. Mulțumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *