MICROFILTRAREA SI ULTRAFILTRAREA

Principiul de functionarea pentru microfiltrare si ultrafiltrare este separarea fizica. Masura in care substantele dizolvate, turbiditatea si microorganismele sunt inlaturate, depinde de capacitatea porilor de la filtru sau membrana filtranta. Substantele care sunt mai mari decat filtru sau membrana filtranta sunt inlaturate complet. Substantele care sunt mai mici decat porii filtrului sau membranei, sunt inlaturale partial, acest lucru depinzand in mare masura de constructia filtrului sau a membranei.

Microfiltrarea si ultrafiltrarea sunt procese dependente de presiunea apei, ce indeparteaza substantele dizolvate si alte substante la o marime mai mare decat nanofiltrarea si osmoza inversa. Osmoza inversa si nanofiltrarea sunt procese de filtrare ce indeparteaza substante mult mai mici dacat pot indeparta micro si ultrafiltrarea).

Microfiltrarea

Marimea porilor la microfiltrare sunt intre 0,1 – 10 microni. Filtrele cu microfiltrare indeparteaza toate bacteriile cat si o mica parte din virusuri.

Microfiltrarea poate fi folosita in multe si diferite procese de tratare a apei unde particule cu diametrul mai mare de 1 micron vor fi eliminate din apa.

Microfiltrarea este folosita cu succes in industrie cat si in sisteme mici, casnice. Cele mai cunoscute filtre casnice care utilizeaza microfiltrarea sunt filtrele ceramice. In general aceste filtre (in functie de producator) au o finete de filtrare intre 0,1 – 0,5 microni.

Imagine

Ultrafiltrarea

Pentru a elimina complet virusurile, ultrafiltrarea este necesara. Finetea de filtrare a unei membrane de ultrafiltrare are capacitatea de inlaturare a particulelor cu dimensiunea de 0,001 – 0.1 microni.

Ultrafiltrarea se utilizeaza atat in industrie (industria laptelui si a branzeturilor), industria alimentara (proteine), industria metalurgica (ulei/seprarare de emulsii), industria textila, cat si in zona rezidentiala. In zona casnica exista filtre mici cu ultrafiltrare, pentru un singur punct de consum (la o chiuveta) cat si filtre pentru toata casa.

Protectia filtrelor si a membranelor

Ultrafiltrarea poate fi utilizata ca prefiltrare pentru nanofiltrare si osmoza inversa. Prefiltrarea si pretratarea apei este foarte importanta cand folosim filtrari precum nanofiltrare si osmoza inversa deoarece procesul de purificare poate fi distrus. Prefiltrarea si pretratarea nu este importanta doar pentru nanofiltrare si osmoza inversa dar si pentru procesele de microfiltrare si ultrafiltrare. In funtie de compozitia apei se va determina cand anume este necesar un proces de pretratare.

Tehnicile de filtrare de mai sus pot fi combinate cu alte tehnici de tratare a apei si anume:

dezinfectia apei cu uv
dezinfectia apei cu hipoclorit de sodiu
filtrare cu carbune activat.

Daca esti in cautarea unei solutii tehnice de microfiltrare, ultrafiltrare, nanofiltrare sau osmoza inversa, te rog sa ma contactezi pe adresa de email: moleculahoh@gmail.com. Te voi redirectiona catre o firma specializata in tratarea si filtrarea apei si iti voi oferi sprijinul meu in alegerea celei mai bune oferte din punct de vedere tehnic. Acelasi lucru este valabil si pentru un sistem de filtrare casnic.

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Filtre apa casnice, Tehnici de filtrare, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

9 răspunsuri la MICROFILTRAREA SI ULTRAFILTRAREA

 1. Pingback: NANOFILTRAREA SI OSMOZA INVERSA | MOLECULA H2O

 2. Pingback: LEGIONELA, PERICOLUL DIN APA | MOLECULA H2O

 3. Pingback: DOZATOR DE APA CU FILTRARE SAU CU BIDON? | MOLECULA H2O

 4. Burtea Carmen spune:

  Bună seara,
  Mă numesc Carmen Burtea , vă scriu în numele părinților mei care locuiesc în județul Gorj, acum 2 ani au forat un put la o adâncime de aproximativ 100 m. Din analizele apei reiese că amoniul are o concentrație de 4762 ,ceace e foarte grav (de la 0,5 la 4.762).Apa are un miros și un gust foarte dubios. Din păcate patronul și.a luat banii și dus a fost. ..
  Ce se mai poate face în momentul de față?
  O seară plăcută,
  Carmen Burtea

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   As avea nevoie de buletinul de analiza apei prin email moleculahoh@gmail.com. In mod normal osmoza inversa poate aduce aceasta valoare de amoniu in limita de potabilizare. Dar cum osmoza inversa nu functioneaza cu orice apa, iar in cele mai multe cazuri este nevoie de pretratare, am nevoie de acest buletin de analiza a apei. Imi pare rau pentru situatia parintilor dvs.

   Toate cele bune!

 5. Irina Molnar spune:

  Buna ziua,

  Am un sistem de filtrare cu osmoza inversa primit de la parintii mei, instalat la robinetul de la bucatarie. Mentionez ca stau la casa, in Pipera, intr-un cartier cu put de adancime 250 m si cu sisteme de filtrare a apei.
  Citind despre acest sistem am inteles ca apa filtrata prin osmoza inversa este acida si prin urmare daunatoare organismului. Avand in vedere ca am doi copii mici care beau de cateva luni aceasta apa, as vrea sa vad daca ultrafiltrarea este mai buna decat osmoza inversa, sau daca remineralizarea apei rezolva aceasta problema.

  Multumesc anticipat pentru raspuns!

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Schimbarea unui sistem de filtrare cu un altul, in cazul apei de put, ar trebui sa se faca doar in functie de buletinul de apa. Eu nu va pot recomanda o alta tehnologie de filtrare fara buletin de analiza, poate chiar este nevoie la dvs. de osmoza inversa. Pana atunci, puteti utiliza un filtru bun de remineralizare. Am sa va recomand unul prin email.

   Toate cele bune!

 6. robert spune:

  Buna ziua, Ce etapa de filtrare reduce manganul din apa, ultrafiltrarea, nanofiltrarea ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *