NANOFILTRAREA SI OSMOZA INVERSA

Nanofiltrarea si osmoza inversa sunt amandoua procese ce filtrare ce actioneaza asupra ionilor univalenti si bivalenti.

Nanofiltrarea

Nanofiltrarea este o tehnica de filtrare ce s-a dezvoltat in ultimii ani. In ziua de astazi nanofiltrarea se aplica in purificarea apei cu scop de potabilizare, in eliminarea ionilor de calciu si magneziu cu scop de dedurizare a apei si in indepartarea micro poluantilor. In procesele industriale, nanofiltrarea se utilizeaza pentru indepartarea componentelor specifice, cum ar fi agentii de colorare. Nanofiltrarea functioneaza in conditii de presiune, conditii in care are loc o separare, in functie de dimensiunea moleculei. Membrana de nanofiltrare face aceasta separare. Aceasta tehnica de filtrare se aplica in mod special pentru indepartarea substantelor organice cum ar fi anumiti poluanti si ioni polivalenti. Membrana de nanofiltrare are un rezultat slab in retinerea ionilor univalenti.

Alte aplicatii unde nanofiltrarea poate fi utilizata:

– pentru eliminarea pesticidelor din apa de foraj;
– pentru eliminarea metalelor grele din apa de foraj si apa uzata;
– recircularea apei folosite in spalatorii de rufe;
– dedurizarea apei;
– eliminarea nitratilor.

Osmoza Inversa (RO)

Osmoza inversa este un proces bazat pe echilibrul dintre doua lichide. Doua lichide cu concentratii diferite de substante dizolvate intra in contact una cu alta, rezultatul fiind un amestec si o egalizare a concentratiei. Cand aceste doua lichide sunt separate de o membrana semipermeabila (care lasa lichidul sa treaca), lichidul cu concentratie mai mica trece prin membrana, ajungand in lichidul cu concentratie mai mare. Dupa un timp nivelul apei va fi mai mare pe o parte a membranei (apa cu concentratie mai mare va fi mai inalta). Diferenta de inaltime se numeste presiune osmotica.

Actionand cu o presiune asupra acelei coloane de apa mai inalte, obtinem un efect invers. Lichidul este presat in sens invers prin membrana in timp ce substantele dizolvate raman in acea coloana pe care se exercita presiunea. Folosind aceasta tehnica, o mare parte din sarurile din apa pot fi eliminate.

Imagine

Rezumat pentru principiu de funtionare a osmozei inverse:
– Apa curge din coloana cu putine substante dizolvate „pure water” in coloana de apa cu multe substante dizolvate „salt solution” (imaginea din stanga)
– Presiunea osmotica este presiunea utilizata pentru a opri apa de a trece prin membrana (imaginea din stanga)
– Actionand cu o presiune asupra coloanei de apa (imaginea din dreapta la coloana „Pressure”), aceasta va trece in sens invers prin membrana. Apa cu substante dizolvate „salt solution” va trece in coloana cu apa fara substante dizolvate „pure water” dar substantele vor fi oprite de membrana.

Osmoza inversa este o tehnica folosita in mod special pentru productia de apa potabila. Procesul de obtinere a apei potabile din apa sarata (apa de mare sau ocean) este cunoscut. In afara de aplicatia de mai sus se mai foloseste in productia de apa ultrapura si apa pentru cazane de abur si boilere. Deasemenea este utilizata in industria alimentara (sucuri concentrate de fructe, zahar si cafea), in industria galvanica si in industria produselor lactate (concentratie de lapte pentru productia de branzeturi).

Facand un rezumat al aplicatiilor osmozei inverse, acestea sunt:

– apa dedurizata (apa fara minerale)
– apa potabila
– apa de proces
– apa ultrapura
– concentratia de solventi moleculari pentru industria alimentara si industria de lactate.

Pretratarea pentru alimentarea cu apa a membranelor de nanofiltrare sau osmoza inversa influenteaza foarte mult felul cum acestea functioneaza. Pretratamentul necesar depinde de calitatea apei de alimentare. Scopul pretratamentului este sa reduca materiile organice si cantitatea de bacterii.

Materiile organice si bacteriile ar trebui sa fie in cantitate cat mai mica pentru a preveni depunerile pe membrane. Folosirea unui pretratament are cateva beneficii:

– membranele vor avea o durata de viata mai mare;
– timpul de utilizare a echipamentului va fi mai mare:
– interventiile de service sunt mai rare;
– costul cu angajatii sunt mai mici

Pe langa pretratare se poate utiliza si un dozaj chimic (acid si antiscalant) pentru prevenirea depunerilor si precipitarea solidelor insolubile pe suprafata membranei, cum ar fi carbonatul de calciu si sulfatul de bariu. Acidul sulfuric este cel mai utilizat chimical pentru acest scop. Totusi, acidul clorhidric este utilizat si mai mult deoarece acidul sulfuric poate influenta in mod negativ viteza de colmatare a membranei. Cand apa de alimentare contine mari cantitati de ioni de sulfat, acidul sulfuric trebuie inlocuit cu acidul clorhidric. In acest caz dozele de acid sulfuric ar face mai mult rau si ionii de sulfat ar colmata membranele.

In afara de medodele mentionate mai sus, se pot folosi la pretrarare si urmatoarele tratamente de apa:

dezinfectia;
carbunele activat;
microfiltrarea si ultrafiltrarea.

Daca esti in cautarea unei solutii tehnice de microfiltrare, ultrafiltrare, nanofiltrare sau osmoza inversa, te rog sa ma contactezi pe adresa de email: moleculahoh@gmail.com. Te voi redirectiona catre o firma specializata in tratarea si filtrarea apei si iti voi oferi sprijinul meu in alegerea celei mai bune oferte din punct de vedere tehnic. Acelasi lucru este valabil si pentru un sistem de filtrare casnic.

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Tehnici de filtrare, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la NANOFILTRAREA SI OSMOZA INVERSA

  1. Pingback: DOZATOR DE APA CU FILTRARE SAU CU BIDON? | MOLECULA H2O

  2. Pingback: CE FILTRU DE APA SA-MI CUMPAR? | MOLECULA H2O

  3. Pingback: BEI APA CU CONTINUT DE PLASTIC? | MOLECULA H2O

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *