BACTERIILE COLIFORME SAU COLIFORMII TOTALI

 

Ce sunt bacteriile coliforme sau coliformii totali?

Bacteriile coliforme – in rezultatele analizelor de apa, veti gasi expresia „coliformi totali” – care determina, evident, daca bacterii coliforme sunt prezente in apa.

„Coliformi totali” este de fapt o expresie generala pentru toate grupurile coliforme.

Dupa determinarea prezentei coliformilor totali, proba de apa se analizeaza din nou (in laborator) pentru a se determina daca tipul de coliformi au origine fecala. De fapt se cauta sa se descopere daca deseuri umane sau animale au ajuns in apa. Scopul analizei este sa se descopere daca exista bacteria E.Coli.

Escherichia coli, cunoscuta ca E. Coli este o bacterie specifica coliforma, de origine fecala care traieste in intestinele umane si in intestinele animalelor cu sange cald, evident si in deseurile lor.

Cate bacterii coliforme sunt acceptate in apa potabila?

Nu sunt acceptate bacterii coliforme in apa potabila! Orice bacterie prezenta in apa potabila este un motiv pentru a trece la actiune! Apele de adancime si apele de izvor, ar trebui sa nu contina bacterii coliforme, daca sursele de apa au fost construite bine. Se poate intampla totusi ca apa contaminata cu coliformi sa ajunga in foraje/puturi, izvoare, atunci cand ploua, in perioadele de dezghet, prin fisuri are pamantului. In plus insecte, soareci, serpi sau alte creaturi, pot ajunge in unele cazuri in sursa de apa, contaminand-o.

Apa contaminata cu bacterii coliforme ar trebui sa fie fiarta minim un minut inainte de a fi consumata. Utilizarea vaselor spalate cu apa contaminata cu bacterii coliforme se va face doar dupa uscarea completa a apei (sectorul public de alimentatie s-ar putea sa aiba alte reglementari in acest sens, va rog sa verificati acest lucru). Imbaierea cu apa ce contine coliformi nu ar trebui sa prezinte un risc dar este posibil ca copiii sa inghita apa in timpul imbaierii, ceea ce evident ca reprezina un risc. Spalarea pe dinti cu aceasta apa nu este indicata.

Recomandare pentru testarea periodica a apei in privinta bacteriilor

  • pentru utilizatorul casnic cu apa din foraje/puturi/izvoare, recomandarea este sa testeze apa pentru coliformi, o data pe an.
  • pentru cei care detin piscina privata, este indicat sa se teste apa de cateva ori intr-o vara.
  • pentru sectorul public, piscine, alimentatie publica, este necesar sa se verifice legislatia in vigoare.

Tratarea apei impotriva bacteriilor coliforme se poate face prin: clorinare, filtrare submicronica, dezinfectie cu UV, dezinfectie cu Clairify (tehnologie de ultima ora), ozonare dar si prin dozarea altor tipuri de chimicale. Fiecare tehnologie are limitarile ei iar apa trebuie sa fie verificata si din punct de vedere fizico-chimic, inainte de a se alege o metoda de tratare. Recomandarea este sa solicitati consultanta in alegera solutiilor corecte in tratarea apei. Alegerea unei tehnologii de tratare/filtrare, nu garanteaza succesul fara sa se tina cont de debite, consum de apa, limitari ale tehnologiilor de tratare, verificarea apei dpdv. fizico-chimic.

Sursa: Healt & The Environment

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa, Dezinfectie apa, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

81 de răspunsuri la BACTERIILE COLIFORME SAU COLIFORMII TOTALI

  1. Geo Rus spune:

    Va multumesc! Foarte bun articolul….

  2. Pingback: Despre foraje si mirosul apei din puturi – Foraje puturi pentru apa potabila

  3. daniela spune:

    Buna ziua. Locuim la casa langa Bucuresti iar in urma unor suspiciuni in ceea ce priveste apa ne-am hotarat sa facem niste analize la apa nova. Precizez ca avem put la 20 de m. Azi am primit raportul si sunt niste valori ingrijoratoare la indicatori bacteriologici dupa cum urmeaza:
    – determinarea bacteriilor Coliforme : valori obtinute 1000 , valori admiste 0
    – determinarea Escherichia Coli : valori obtinute 4000, valori admiste 0
    – determinarea Enterococi : valori obtinute 110, valori admise 0.
    Mai sunt si alte valori in raport pe care nu le-am inteles ce reprezinta.
    Vroiam sa stiu recomandarea dvs . Va multumesc .

  4. oana mariea spune:

    buna ziua am un put in domnesti ilfov am facut analiza apei si mia esit bacterii coliformei 134/100ml mangan106 si duritatea permanent32,70 ce as putea sa fac imi puteti da un sfat multumesc

  5. curelea mihaela spune:

    buna ziua,
    pentru bacterii 3/100 ml ce recomandati? zona Magurele, Ilfov. ,Multumesc.

  6. Rodia Dinu spune:

    Buna ziua . Pt o valoare de 14 coliformi/100m cubi si 8 ECOLI si 3 Enterococi trebuie realizata curatarea apei?

  7. cristi spune:

    Buna ziua ,am un foraj la 24 m in urma analizelor de laborator au iesit urmatoarele valori:
    -e.coli =29um
    -coliform bacteria=93um
    ce pot face in acest caz. Va multumesc

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara! Clorinare. Dar tratarea apei impotriva bacteriilor trebuie sa tina cont si de analiza fizico-chimica care poate influenta semnificativ rezultatul. De aceea va recomand sa reveniti prin email catre mine (daca doriti) cu analiza completa a apei. Toate cele bune!

  8. Valentin spune:

    Buna ziua,
    Am facut analizele apei din put,adancime 20-25m si au aparut valorile de mai jos.Ce as putea sa fac pentru bacteriile calioforme?Multumesc!

    Prag miros – Valori acceptabile
    culoare – acceptabila
    turbiditate – 1.22 UNT
    PH – 7.47/21.4gradeC
    conductivitate – 1040
    amoniu – 0.198
    nitriti – 0.125
    nitrati – 27.13
    fier – 68
    oxidabilitate – 1.24
    duritate 27.31-grade germane
    aluminiu – <8
    clor rezidual – 0.06

    bacterii colioforme – 3
    escherichia coli – 0
    enterecoci – 0

  9. goslan george spune:

    buna ziua,
    Am marea rugăminte să mă sfătuiți ce filtre trebuie sa montez pt a avea o apă cât de cât acceptabila, in urma analizelor efectuate urmatoarele elemente sunt esite din parametrii
    – cloruri 322 normal 250
    – azotati 112 norml 50
    – bacterii coliforme 2300 normal 0
    – enterococi 110 normal 0
    va multumesc

  10. tofan ionut spune:

    buna ziua! ma bucur sa gasesc acest site cu intrebari si raspunsuri si o sa profit de aceasta pentru a va cere sfatul. am forat un put intr-o zona de munte ,la aprox. 50 km departare de cel mai apropiat oras si am trimis la analiza apa . ingrijorator ar fi : bacterii coliforme =138,escherichia coli=52,enterococi=4 . putul a fost folosit de mai multe ori (golit aproape) dar nu am facut nici un tratament la apa ,niciodata de cand a fost facut forajul.cum as putea sa elimin aceste 3 probleme ,pentru ca in rest apa este excelenta…? va multumesc!

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Daca sursa de apa este contaminata (este posibil sa fie), nu exista o rezolvare punctuala ci sunt necesare echipamente pentru tratarea apei (mai multe) printre care obligatoriu si o clorinare care sa functioneze automat. In tratarea apei cu bacterii, se tine cont si de analiza fizico-chimica care influenteaza tratarea microbiologica. Asa ca, cel mai bine ar fi sa luati legatura cu o firma de profil, sa le puneti la dispozitie analizele de apa si sa obtineti o propunere tehnica si comerciala. Daca doriti o sa va indrum catre o firma de profil, imi puneti trimite o solicitare in acest sens, prin email.

      Toate cele bune!

  11. Palamariu Remus spune:

    Buna ziua! La un put de 15 metri cu izvorul la 10 metri am 16/100mi coliforme. Ce trebuie sa fac? Multumesc!

  12. Luminita spune:

    Buna ziua! Am facut analiza apei unei fantani din judetul Hunedoara. Parametrii chimici au iesit in limitele normale dar buletinul bacteriologic arata: bacterii coliforme 120 ufc/100 ml, E coli 100 ufc/100ml si enterococi intestinali 60 ufc/100ml. Am golit fantana, o persoana a intrat si a scos stratul de namol depus pe fund (fantana nemafiind curatata de multi ani), s-a efectuat clorinare cu pastile biclosol, s-a regolit fantana de mai multe ori, dupa care s-a refacut analiza bacteriologica, parametrii rezultati fiind: bacterii coliforme 165 ufc/100 ml, E coli 25 ufc/100ml si enterococi intestinali 5 ufc/100ml. Va rog sa imi spuneti ce e de facut in acest caz. Multumesc!

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Este bine ca ati incercat curatarea si dezinfectia putului. Acum trebuie facuta tratare permanenta, adica apa sa treaca printr-o serie de sisteme de filtrare. Pentru un sfat avizat trebuie sa vad cum arata si analiza fizico-chimica nu doar cea microbiologica. Imi puteti trimite buletinul de analiza complet prin email la: moleculhoh@gmail.com

      Toate cele bune!

  13. Macsim spune:

    Buna ziua…
    Am un puț forat(25m) ,iar la analiza de laborator mi-au ieșit 5,23 oxidabilitate fața de cota max 5 iat coliformi totali 20 ( max 0)
    Vă rog să mă îndrumați ce sa fac să fie apa potabilă
    Mulțumesc

  14. andrei spune:

    buna ziua,
    – am facut un foraj la 60 m pentru apa la o pensiune in zona muntoasa.
    – dupa 3 m de pamant nisipos, s-a forat doar in roca identificandu-se 2 straturi acvifere ce dau 1l/s.
    – problema care o intampin este ca desi am lasat sa curga apa cca 2 luni incontinuu la debit maxim al pompei, daca trec pe consum normal unde se consuma putin, dupa 2-3 saptamani apa incepe sa se tulbure si sa miroase mai ales apa calda care se aduna in boiler si pufer.(capacitate pufer 2000 l)

    – daca o las iar sa curga la debit maxim direct din camin, curge murdara 2-5 minute si-si revine.
    – forajul s-a facut cu o firma specializata care a tubat si a pus si pompa.
    – buletinul de analize microbiologic mi-a indicat :
    – bacterii coliforme ufc/100 ml = 52
    – enterococi = zero si E-coli = zero.
    – ce solutie imi recomandati pentru eliminarea acestui inconvenient?.
    – sunt periculoase acele bacterii coliforme? . cum le elimin ?
    va multumesc!

  15. CONTU CONSTANTIN spune:

    buna seara,
    sunt din suceava, am o fantana si la analiza apei fizico-chimic si microbiologic, am depasiri la coliforme 22/100ml si respectiv duritate totala de 21.87(proba direct din fantana, iar in luna iulie cu proba de apa trecuta prin statia de dedurizare a rezultat LD 0.28, nu inteleg aceasta diferenta mare)
    Ce imi recomandati ?
    Cele bune,
    Ctin Contu

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara,

      Bacteriile si duritatea apei sunt lucruri diferite si nu trebuie amestecate. Dvs. aveti o statie de dedurizare care dedurizeaza apa, de aceea si aceasta diferenta. Acum aveti apa dedurizata, nu asta ati intentionat prin achizitia si instalarea unei statii de dedurizare? De fapt nu inteleg care este problema ca sa va pot recomanda ceva. Ce intrebare punctuala aveti?

      Toate cele bune!

  16. miti spune:

    Pentru bacterii coliforme cu valoarea de 70/100ml si enterococi la valoarea de 3/100ml ce masuri as putea lua pentru diminuarea/eliminarea acestora?

    • MOLECULA H2O spune:

      Clorinare permanenta cu clorinator automat. Dar tratamentul implica cu siguranta filtrare mecanica, poate dedurizare sau tratare anticalcar. In plus, trebuie vazut cum stati si cu alte elemente fizico-chimice care pot afecta tratarea corecta importriva bacteriilor. Daca doriti, reveniti cu un email si va recomand o firma de profil. Toate cele bune!

  17. Szekely Attila spune:

    Buna seara, as dori sa va cer ajutorul in legatura cu un buletin de analiza ca sa aflu daca apa este buna pentru consum si daca nu este, ce trebuie sa fac?. Puteti sa-mi dati o adresa email unde sa va trimit rezultatele? Multumesc anticipat!

  18. Nastase Victor spune:

    Bună ziua,
    Am primit următoarele valori pentru apa din fântână:
    – amoniu < 0.04
    – nitriți 300
    – E coli 0
    – enterococi 0
    Ar trebui să mă îngrijoreze ceva ? Dacă da, ce anume ar trebui să fac ?
    Vă mulțumesc anticipat pentru bunăvoință și răspuns !

  19. Nastase Victor spune:

    Se pare că nu au fost preluate și alte valori:
    – nitrati 9.25
    – duritate totală 33.80
    – fier 15.88
    – bacterii coliforme >300

  20. Elena Amariutei spune:

    Buna ziua,
    Am primit analizele la apa din fantana adanca de 6 ml,analize care arata:
    -bacterii coliforme- 30ufc fata de zero val.admise
    -duritate (gr.germane)-31,06 fata de min.5 val.admise
    Restul parametrilor sunt buni.
    Ar trebui sa imi fac probleme? As putea sa am probleme de sanatate sin cauza consumului acestei ape?Ce ar trebui sa fac,ca tratament?!
    Multumesc frumos anticipat pentru un raspuns autorizat.

    • H2O Molecula spune:

      Buna seara,

      Evident ca daca apa nu este potabila nu o puteti consuma si nici chiar pentru igiena nu este buna. In plus, acea duritate a apei va produce mari probleme in instalatia de incalzire a casei si nu numai,

      Probleme de sanatate? Nu dau sfaturi in aceasta privinta, nu sunt medic si nu am competente.

      Ce tratament sa aplicati apei: filtrare mecanica, reducerea duritatii apei, eliminarea bacteriilor. Va pot indruma catre o firma specializata in acest sens.

      Toate cele bune!

  21. Dan spune:

    Buna ziua,

    M-ar interesa si pe mine o firma de specialitate pentru eliminarea bateriilor si solutii de filtrare/dedurizare.

    Multumesc,
    Dan

  22. Ionescu Ion spune:

    Buna ziua,

    Ce trebuie sa fac pentru eliminarea bacteriilor coliforme ? Va rog o solutie de filtrare.
    Multumesc anticipat,

  23. Tusay Aranka spune:

    Buna ziua

    avem un put de mare adamcime ( 75 m ) si am facut o analiza a apei la cre a iesit amoniu 0.659 mg/l si duritae 0.28 G, si bacterii coliforme 5 MPN/100ml si enerococi intestinali 2 nr. ufc/ 100 ml ,

    va rog sa ne spuneti daca apa este potabila sau trebuie tratata pentru a deveni potabila

    va multumesc

  24. coconea rodica spune:

    Buna ziua, am primit rezultatul apei si mi-a iesit:
    Bacterii coliforme/100ml=80;
    Ecoli ufc/100ml=2;
    Enterococi intestinali ufc/100ml=0:
    Nr.col.la 37gradeC ufc/ml=150
    Va rog sa ma ajutati, cum sa scap de aceste bacterii.
    Multumesc frumos.

  25. Stoica Maria spune:

    Buna ziua, am testat in laborator apa care vine de la un dozator de apa industrial. Mi-au iesit valori mari la Bacterii coliforme si la Enterococi.
    Imi puteti da un sfat ce s-ar putea face?E de ajuns sa se schimbe filtre la acest aparat / curatare/dez\infectie generala?
    Multumesc frumos

    • H2O Molecula spune:

      Buna ziua,

      Nu, nu este de ajuns. Dezinfectia traseelor de apa din dozator si schimbarea cartuselor este esentiala, asta este clar. Dar daca din nou veti baga aceeasi apa in dozator, apa nedezinfectata in prealabil, veti ajunge in aceeasi situatie. Obtinerea de apa sterila nu este deloc simpla dar nici imposibila. Cu dispozitivul de dezinfectie corect si cu igiena corecta si zilnica in zona in care oamenii de aprovizioneaza cu apa, se poate.

      Aveti raspunsul meu prin email. Toate cele bune!

  26. Grijac spune:

    Buna ziua!Am primit rezultatul analizelor la apa și aș avea mare nevoie de o interpretare.Oare mă puteți ajuta?

  27. Dragos spune:

    Buna seara,
    Am o casa de vacanta unde am sapat o fantana.

    Am facut o prima analiza a apei si am avut rezultatele din coloana 1.

    Deoarece aveam bacterii am montat un filtru + un dedurizator + tub UV ( toate pentru 3 m3/h cat este pompa hidrofor) si am obtinut rezultate din coloana 2
    Valoare maxima admisa
    turbiditate 5 20 0,282
    indice de permanganat 5 MLQ=0,552 MLQ=0,552
    Conductivitate 2500 635 696
    Sulfati 250 34,1 46,1
    Bacterii coliforme 0 190000 75000
    E. Coli 0 1000 0
    Enterococi 0 0 35

    Ce sa mai fac acum ?

    Multumesc,

    • H2O Molecula spune:

      Buna seara,

      In primul rand ati putea sa puneti o intrebare firmei care v-a vandut echipamentele, mai ales daca cumva v-au consiliat ei. Daca ati ales dvs, atunci nu aveti ce sa intrebati.

      In al doilea rand, imi puteti trimite buletinul de analiza prin email ca sa va fac recomandari, de schimbare sau adaugare a unor echipamente. Email aici: https://moleculah2o.com/contact/

      Toate cele bune!

  28. Tiberiu Dobre spune:

    Bună ziua,
    Locuiesc în Corbeanca și am un put forat la 50m. La ultimul buletin de analiza a apei, singurul parametru depășit este: „bacterii coliforme” cu valoarea de 7UFC/100ml. Îmi spuneți, va rog, ce soluție recomandați? Mulțumesc. Tiberiu

  29. Șandru Luiza-Maria spune:

    Buna ziua! Am făcut analiza la apa din fântână și mi-a ieșit bacterii coliforme, valoare :mai mari de 100. Va rog să-mi spuneți dacă e o valoare care afectează sănătatea și dacă da, ce pot să fac!Fântână are în jur de 2 m.c. de apă! Apa este la 14 metri!Mulțumesc!

  30. Tabaranu spune:

    Buna ziua ….am făcut o probă a apei , a ieșit bacterii coliforme 110!!! Ce 0arete aveți???

  31. Arbunea viorel spune:

    Am facut analiza apei pe care o consumam zilnic,. Va rog frumos s ami spuneti ce trebue da fac,cum pot trata aceasta apa, sa o putem conuma. Va multumesc anticipat..

  32. Pop Ioan spune:

    Am un put în extravilanul municipiului Bistrita cu o adâncime de 8.5 m.
    În urma analizelor au reieșit coliformi totali 40 la 100ml fata de 0 admis și coliformi fecali 0.
    Cum pot trata apapentru a-i îmbunătăți calitățile?!

  33. OROSZ Istvan spune:

    Buna ziua,
    Fantana existenta in curte, din inele de beton, aprox. -6m adancime(fund), coloana de apa in ea aprox 4m.
    Analiza de laborator:
    turbiditate:0.93 UNT; oxidabilitate:1.18 mgO2/l; azotati:54.2869 mg/l; nitriti: <0.05mg/l; amoniu:0.0403 mg/l;
    enterococi(streptococi fecali):120 UFC/100ml; escherichia coli 400 UFC/100ml; bacterii coliforme: 1100 UFC/100ml
    Rog un sfat ce-i de facut. Multumesc.

  34. Olosutean Florin spune:

    Bună seara ! Avem un put cu adâncime de 14 m și apa 7 m. Am făcut analizele apei și au iesit: amoniu-0.08, Nitriți- 0.208, Nitrati-180.5, Duritate -62.44, Bacterii coriforme-82, Escherichia coli -0, Enterococi intestinali -0. Ce ar trebui făcut ca să fie potabila apa?Mulțumesc.

    • H2O Molecula spune:

      Buna ziua,

      Doriti tratarea apei doar pentru un punct e consum (exemplu la bucatarie) sau pentru toata casa). In functie de raspuns, solutiile tehnice sunt diferite. Atentie! Daca doriti ca tratarea sa se faca pentru toata apa care intra in casa, aveti nevoie de o camera tehnica dotata cu: 1. Conducta principala de alimentare a casei; 2. Scurgere; 3. Curent electric.

      Va recomand o firma care se poate ocupa, prin email.

      Toate cele bune!

  35. Violeta D spune:

    Buna ziua!
    La analizei apei de put, rezultele prezinta 5 bacterii coliforme UFC/100 mil si Ecoli 1. Exista posibilitatea montarii unui filtru in casa? Ma intereseaza o posibilitate de tratare a apei idividuala (put comun si nu toata lumea se grabeste…)

    Va multumesc anticipat! Toate bune

    • H2O Molecula spune:

      Buna ziua,

      Se poate rezolva problema si se poate instala un filtru pentru apa cu bacterii in casa. Dar trebuie sa aveti acces la conducta principala de alimentare cu apa, cea care alimenteaza casa dvs. Daca acest acces exista si indentificati conducta, puteti rezolva problema.

      Prin email v-am trimis solutia tehnica.

      Toate cele bune!

  36. Irina spune:

    Buna seara. Am primit rezultatul analizelor care le-am facut la apa din fantana ce o am, si asi avea nevoie de o interpretare. Ma puteti ajuta? Va multumesc!

  37. Va rog sa imi dati un sfat. B. Coliforme 38/100ml
    E. Coli 21/100ml
    Enterococi 19/100ml
    Este apa potabila sau nu. Daca nu ce ar trebui sa fac?
    Si alta sursa de apa 2 este: B. Coliforme 14/100ml
    E. Coli 0/100ml
    Enterococi 0/100ml
    Va multumesc anticipat.

  38. Tudorel Prodea spune:

    Buna ziua.
    La analizei apei dintr-un bazin (apa captata dintr-un izvor intra in acest bazin de cca 20 mc), rezultele prezinta 9 bacterii coliforme UFC/100 mil , Ecoli 0 si Enterococi intestinali 0. Va rog frumos sa ma ajutati sa gasesc o solutie tehnica ( la bazin) pentru eliminarea bacteriilor!
    Va multumesc!

    • H2O Molecula spune:

      Buna seara,

      Variante pentru dezinfectia apei din bazin dar si pentru igienizarea bazinului: 1. Eoxide – pentru dezinfectie punctuala; 2. Clorinator automat – pentru dozare permanenta de clor.

      Daca doriti sa achizitionati o solutie tehnica din cele de mai sus, va recomand sa-mi scrieri un email catre: moleculahoh@gmail.com pentru a va indruma.

      Toate cele bune!

  39. Ungureanu Petrisor spune:

    Bună ziua.
    Pentru bacterii coliforme 1/ 100ml ce îmi recomandați?
    Restul analizelor sunt în marja prevazuta în reglementari.
    Mulțumesc!

  40. Iordache Ramona spune:

    Buna ziua,

    Pentru bacterii coliforme 4/ 100ml ce îmi recomandați?
    Restul analizelor sunt cu rezultat 0
    Am statie de dedurizare si un filtru dar se pare ca ceva nu mai functioneaza cum trebuie. Mentionez ca apa din centrala este stocata intr-un puffer

    Va rog sa ma ajutati cu un raspuns

  41. Mircea But spune:

    Bună ziua
    Am făcut analiza apei de curând . Bacterii coliforme 70/100ml. Restul analizelor sunt ok. Apa este din puț (20m adâncime). Precizez ca am lampă UV. Ce îmi recomandați? Mulțumesc

    • H2O Molecula spune:

      Buna seara,

      Am nevoie sa-mi trimiteti prin email analiza de apa, atat microbiologica cat si fizico-chimica. Conteaza ambele in recomandarea unor echipamente care sa rezolve problema.

      Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *