BACTERIILE COLIFORME SAU COLIFORMII TOTALI

 

Ce sunt bacteriile coliforme sau coliformii totali?

Bacteriile coliforme – in rezultatele analizelor de apa, veti gasi expresia „coliformi totali” – care determina, evident, daca bacterii coliforme sunt prezente in apa.

„Coliformi totali” este de fapt o expresie generala pentru toate grupurile coliforme.

Dupa determinarea prezentei coliformilor totali, proba de apa se analizeaza din nou (in laborator) pentru a se determina daca tipul de coliformi au origine fecala. De fapt se cauta sa se descopere daca deseuri umane sau animale au ajuns in apa. Scopul analizei este sa se descopere daca exista bacteria E.Coli.

Escherichia coli, cunoscuta ca E. Coli este o bacterie specifica coliforma, de origine fecala care traieste in intestinele umane si in intestinele animalelor cu sange cald, evident si in deseurile lor.

Cate bacterii coliforme sunt acceptate in apa potabila?

Nu sunt acceptate bacterii coliforme in apa potabila! Orice bacterie prezenta in apa potabila este un motiv pentru a trece la actiune! Apele de adancime si apele de izvor, ar trebui sa nu contina bacterii coliforme, daca sursele de apa au fost construite bine. Se poate intampla totusi ca apa contaminata cu coliformi sa ajunga in foraje/puturi, izvoare, atunci cand ploua, in perioadele de dezghet, prin fisuri are pamantului. In plus insecte, soareci, serpi sau alte creaturi, pot ajunge in unele cazuri in sursa de apa, contaminand-o.

Apa contaminata cu bacterii coliforme ar trebui sa fie fiarta minim un minut inainte de a fi consumata. Utilizarea vaselor spalate cu apa contaminata cu bacterii coliforme se va face doar dupa uscarea completa a apei (sectorul public de alimentatie s-ar putea sa aiba alte reglementari in acest sens, va rog sa verificati acest lucru). Imbaierea cu apa ce contine coliformi nu ar trebui sa prezinte un risc dar este posibil ca copiii sa inghita apa in timpul imbaierii, ceea ce evident ca reprezina un risc. Spalarea pe dinti cu aceasta apa nu este indicata.

Recomandare pentru testarea periodica a apei

 • pentru utilizatorul casnic cu apa din foraje/puturi/izvoare, recomandarea este sa testeze apa pentru coliformi, o data pe an.
 • pentru cei care detin piscina privata, este indicat sa se teste apa de cateva ori intr-o vara.
 • pentru sectorul public, piscine, alimentatie publica, este necesar sa se verifice legislatia in vigoare.

Tratarea apei impotriva bacteriilor coliforme se poate face prin: clorinare, filtrare submicronica, dezinfectie cu UV, ozonare dar si prin dozarea altor tipuri de chimicale. Fiecare tehnologie are limitarile ei iar apa trebuie sa fie verificata si din punct de vedere fizico-chimic, inainte de a se alege o metoda de tratare. Recomandarea este sa solicitati consultanta in alegera solutiilor corecte in tratarea apei. Alegerea unei tehnologii de tratare/filtrare, nu garanteaza succesul fara sa se tina cont de debite, consum de apa, limitari ale tehnologiilor de tratare, verificarea apei dpdv. fizico-chimic.

Sursa: Healt & The Environment

Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa, Dezinfectie apa, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

39 de răspunsuri la BACTERIILE COLIFORME SAU COLIFORMII TOTALI

 1. Geo Rus spune:

  Va multumesc! Foarte bun articolul….

 2. Pingback: Despre foraje si mirosul apei din puturi – Foraje puturi pentru apa potabila

 3. daniela spune:

  Buna ziua. Locuim la casa langa Bucuresti iar in urma unor suspiciuni in ceea ce priveste apa ne-am hotarat sa facem niste analize la apa nova. Precizez ca avem put la 20 de m. Azi am primit raportul si sunt niste valori ingrijoratoare la indicatori bacteriologici dupa cum urmeaza:
  – determinarea bacteriilor Coliforme : valori obtinute 1000 , valori admiste 0
  – determinarea Escherichia Coli : valori obtinute 4000, valori admiste 0
  – determinarea Enterococi : valori obtinute 110, valori admise 0.
  Mai sunt si alte valori in raport pe care nu le-am inteles ce reprezinta.
  Vroiam sa stiu recomandarea dvs . Va multumesc .

 4. oana mariea spune:

  buna ziua am un put in domnesti ilfov am facut analiza apei si mia esit bacterii coliformei 134/100ml mangan106 si duritatea permanent32,70 ce as putea sa fac imi puteti da un sfat multumesc

 5. curelea mihaela spune:

  buna ziua,
  pentru bacterii 3/100 ml ce recomandati? zona Magurele, Ilfov. ,Multumesc.

 6. Rodia Dinu spune:

  Buna ziua . Pt o valoare de 14 coliformi/100m cubi si 8 ECOLI si 3 Enterococi trebuie realizata curatarea apei?

 7. cristi spune:

  Buna ziua ,am un foraj la 24 m in urma analizelor de laborator au iesit urmatoarele valori:
  -e.coli =29um
  -coliform bacteria=93um
  ce pot face in acest caz. Va multumesc

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara! Clorinare. Dar tratarea apei impotriva bacteriilor trebuie sa tina cont si de analiza fizico-chimica care poate influenta semnificativ rezultatul. De aceea va recomand sa reveniti prin email catre mine (daca doriti) cu analiza completa a apei. Toate cele bune!

 8. Valentin spune:

  Buna ziua,
  Am facut analizele apei din put,adancime 20-25m si au aparut valorile de mai jos.Ce as putea sa fac pentru bacteriile calioforme?Multumesc!

  Prag miros – Valori acceptabile
  culoare – acceptabila
  turbiditate – 1.22 UNT
  PH – 7.47/21.4gradeC
  conductivitate – 1040
  amoniu – 0.198
  nitriti – 0.125
  nitrati – 27.13
  fier – 68
  oxidabilitate – 1.24
  duritate 27.31-grade germane
  aluminiu – <8
  clor rezidual – 0.06

  bacterii colioforme – 3
  escherichia coli – 0
  enterecoci – 0

 9. goslan george spune:

  buna ziua,
  Am marea rugăminte să mă sfătuiți ce filtre trebuie sa montez pt a avea o apă cât de cât acceptabila, in urma analizelor efectuate urmatoarele elemente sunt esite din parametrii
  – cloruri 322 normal 250
  – azotati 112 norml 50
  – bacterii coliforme 2300 normal 0
  – enterococi 110 normal 0
  va multumesc

 10. tofan ionut spune:

  buna ziua! ma bucur sa gasesc acest site cu intrebari si raspunsuri si o sa profit de aceasta pentru a va cere sfatul. am forat un put intr-o zona de munte ,la aprox. 50 km departare de cel mai apropiat oras si am trimis la analiza apa . ingrijorator ar fi : bacterii coliforme =138,escherichia coli=52,enterococi=4 . putul a fost folosit de mai multe ori (golit aproape) dar nu am facut nici un tratament la apa ,niciodata de cand a fost facut forajul.cum as putea sa elimin aceste 3 probleme ,pentru ca in rest apa este excelenta…? va multumesc!

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Daca sursa de apa este contaminata (este posibil sa fie), nu exista o rezolvare punctuala ci sunt necesare echipamente pentru tratarea apei (mai multe) printre care obligatoriu si o clorinare care sa functioneze automat. In tratarea apei cu bacterii, se tine cont si de analiza fizico-chimica care influenteaza tratarea microbiologica. Asa ca, cel mai bine ar fi sa luati legatura cu o firma de profil, sa le puneti la dispozitie analizele de apa si sa obtineti o propunere tehnica si comerciala. Daca doriti o sa va indrum catre o firma de profil, imi puneti trimite o solicitare in acest sens, prin email.

   Toate cele bune!

 11. Palamariu Remus spune:

  Buna ziua! La un put de 15 metri cu izvorul la 10 metri am 16/100mi coliforme. Ce trebuie sa fac? Multumesc!

 12. Luminita spune:

  Buna ziua! Am facut analiza apei unei fantani din judetul Hunedoara. Parametrii chimici au iesit in limitele normale dar buletinul bacteriologic arata: bacterii coliforme 120 ufc/100 ml, E coli 100 ufc/100ml si enterococi intestinali 60 ufc/100ml. Am golit fantana, o persoana a intrat si a scos stratul de namol depus pe fund (fantana nemafiind curatata de multi ani), s-a efectuat clorinare cu pastile biclosol, s-a regolit fantana de mai multe ori, dupa care s-a refacut analiza bacteriologica, parametrii rezultati fiind: bacterii coliforme 165 ufc/100 ml, E coli 25 ufc/100ml si enterococi intestinali 5 ufc/100ml. Va rog sa imi spuneti ce e de facut in acest caz. Multumesc!

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Este bine ca ati incercat curatarea si dezinfectia putului. Acum trebuie facuta tratare permanenta, adica apa sa treaca printr-o serie de sisteme de filtrare. Pentru un sfat avizat trebuie sa vad cum arata si analiza fizico-chimica nu doar cea microbiologica. Imi puteti trimite buletinul de analiza complet prin email la: moleculhoh@gmail.com

   Toate cele bune!

 13. Macsim spune:

  Buna ziua…
  Am un puț forat(25m) ,iar la analiza de laborator mi-au ieșit 5,23 oxidabilitate fața de cota max 5 iat coliformi totali 20 ( max 0)
  Vă rog să mă îndrumați ce sa fac să fie apa potabilă
  Mulțumesc

 14. andrei spune:

  buna ziua,
  – am facut un foraj la 60 m pentru apa la o pensiune in zona muntoasa.
  – dupa 3 m de pamant nisipos, s-a forat doar in roca identificandu-se 2 straturi acvifere ce dau 1l/s.
  – problema care o intampin este ca desi am lasat sa curga apa cca 2 luni incontinuu la debit maxim al pompei, daca trec pe consum normal unde se consuma putin, dupa 2-3 saptamani apa incepe sa se tulbure si sa miroase mai ales apa calda care se aduna in boiler si pufer.(capacitate pufer 2000 l)

  – daca o las iar sa curga la debit maxim direct din camin, curge murdara 2-5 minute si-si revine.
  – forajul s-a facut cu o firma specializata care a tubat si a pus si pompa.
  – buletinul de analize microbiologic mi-a indicat :
  – bacterii coliforme ufc/100 ml = 52
  – enterococi = zero si E-coli = zero.
  – ce solutie imi recomandati pentru eliminarea acestui inconvenient?.
  – sunt periculoase acele bacterii coliforme? . cum le elimin ?
  va multumesc!

 15. CONTU CONSTANTIN spune:

  buna seara,
  sunt din suceava, am o fantana si la analiza apei fizico-chimic si microbiologic, am depasiri la coliforme 22/100ml si respectiv duritate totala de 21.87(proba direct din fantana, iar in luna iulie cu proba de apa trecuta prin statia de dedurizare a rezultat LD 0.28, nu inteleg aceasta diferenta mare)
  Ce imi recomandati ?
  Cele bune,
  Ctin Contu

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Bacteriile si duritatea apei sunt lucruri diferite si nu trebuie amestecate. Dvs. aveti o statie de dedurizare care dedurizeaza apa, de aceea si aceasta diferenta. Acum aveti apa dedurizata, nu asta ati intentionat prin achizitia si instalarea unei statii de dedurizare? De fapt nu inteleg care este problema ca sa va pot recomanda ceva. Ce intrebare punctuala aveti?

   Toate cele bune!

 16. miti spune:

  Pentru bacterii coliforme cu valoarea de 70/100ml si enterococi la valoarea de 3/100ml ce masuri as putea lua pentru diminuarea/eliminarea acestora?

  • MOLECULA H2O spune:

   Clorinare permanenta cu clorinator automat. Dar tratamentul implica cu siguranta filtrare mecanica, poate dedurizare sau tratare anticalcar. In plus, trebuie vazut cum stati si cu alte elemente fizico-chimice care pot afecta tratarea corecta importriva bacteriilor. Daca doriti, reveniti cu un email si va recomand o firma de profil. Toate cele bune!

 17. Szekely Attila spune:

  Buna seara, as dori sa va cer ajutorul in legatura cu un buletin de analiza ca sa aflu daca apa este buna pentru consum si daca nu este, ce trebuie sa fac?. Puteti sa-mi dati o adresa email unde sa va trimit rezultatele? Multumesc anticipat!

 18. Nastase Victor spune:

  Bună ziua,
  Am primit următoarele valori pentru apa din fântână:
  – amoniu < 0.04
  – nitriți 300
  – E coli 0
  – enterococi 0
  Ar trebui să mă îngrijoreze ceva ? Dacă da, ce anume ar trebui să fac ?
  Vă mulțumesc anticipat pentru bunăvoință și răspuns !

 19. Nastase Victor spune:

  Se pare că nu au fost preluate și alte valori:
  – nitrati 9.25
  – duritate totală 33.80
  – fier 15.88
  – bacterii coliforme >300

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *