CE ESTE UN DEDURIZATOR DUPLEX SI CUM FUNCTIONEAZA?

Un dedurizator duplex este un sistem ce elimina sarurile de calciu si magneziu. In principiu functioneaza ca si un dedurizator simplex dar diferenta este ca statia de dedurizare duplex ofera apa dedurizata 24 din 24 ore. Deci scopul pentru care a fost creat este sa furnizeze apa dedurizata in mod continuu. Aceste sisteme isi gasesc utilitatea in general in zona comerciala si industriala, in zona de productie. Nu este un sistem casnic pentru ca nu este nevoie de asa ceva la o casa particulara. In zona rezidentiala un dedurizator are posibilitatea ca pe timpul noptii cand teoretic nu este nevoie de apa dedurizata, sa intre in regenerare.

dedurizator-duplex

De ce este nevoie de un dedurizator?

Dupa cum stim exista un circuit al apei in natura. Una din etapele acestui circuit este ploaia, metoda prin care apa ajunge pe pamant. Apa de ploaie nu este dura, ea fiind considerata apa moale. Odata cu caderea apei pe pamant, aceasta se infiltreaza in sol si trece prin diferite straturi in care se gasesc si saruri de calciu si magneziu. Aceste saruri se dizolva in apa si aceasta devine dura. Deci duritatea apei este data de cantitatea de saruri precum calciu si magneziu.

Problemele pe care apa dura le provoaca

Problemele pe care apa dura le provoaca sunt numeroase si ele au fost deja tratate intr-un alt post. Una dintre cele mai mari probleme este scaderea eficientei sistemelor de incalzire. Calcarul se depune  pe sistemele de incalzire producand o „izolatie” ceea ce conduce catre ineficienta acestora si catre consum mai mare de energie pentru obtinerea rezultatului dorit.

Solutia existenta

O modalitate eficienta de a rezolva aceaste probleme cauzate de apa dura este eliminarea sarurilor de calciu si magneziu din apa, prin inlocuirea lor cu saruri moi ce nu formeaza cruste de calcar. Acest lucru se pooate realiza prin utilizarea statiilor de dedurizare automate fie ca sunt sisteme simplex cu functionare dupa timp sau volum, fie ca sunt sisteme duplex cu functionare dupa volum.

Cum functioneaza un dedurizator de apa?

Un dedurizator functioneaza dupa un proces numit schimb de ioni. Apa trece printr-un pat de rasina cationica ce se afla intr-un vas sub presiune. Rasina atrage ionii de calciu si magneziu si elibereaza ioni de sodiu. Cand rasina este epuizata si nu mai are capacitatea de atragere a  ionilor duri, aceasta trebuie regenerata prin introducerea automata a unei solutii de saramura. In timpul regenerarii, sarurile dure de calciu si magneziu sunt eliberate in apa in schimbul sarurilor de sodiu. Ionii de calciu si magneziu sunt eliminati la canalizare printr-un sistem cu care statia de deurizare este dotata. Regenerarea dureaza aproximativ intre 60 si 180 de minute, in functie de marimea dedurizatorului.

Sistemul de dedurizare duplex

Asa cum spuneam la inceputul acestui post, un dedurizator duplex ofera apa dedurizata in mod continuu. Un sistem duplex are doua coloane cu rasina, una fiind in functiune iar cealalta fiind in standby sau in regenerare. Volumul de apa dedurizat este masurat si cand rasina aflata in coloana in lucru este epuizata, dedurizatorul face automat schimb de coloane si intra in lucru cealalta coloana. Coloana cu rasina epuizata urmeaza sa intre in regenerare, asteptandu-si din nou randul pentru a prelua dedurizarea apei.

Ca si orice alt sistem de tratare a apei si statiile de dedurizare duplex vor fi dimensionate. In procesul de dimensionare se utilizeaza duritatea apei, volumul apei de dedurizat intr-o anumita perioada, debitul mediu si debitul maxim. Este importat de stiut si cantitatea de fier si mangan din apa.

Un alt echipament necesar cand intentionam sa dedurizam apa este un filtru de sedimente ce se va monta in asa fel incat apa sa treaca mai intai prin filtru si dupa aceea prin statia de dedurizare.

Mai trebuie spus ca exista doua tipuri de sisteme duplex:

– dedurizatoare duplex;
– dedurizatoare duplex alternant.

Diferenta este ca un dedurizator duplex are o singura valva, practic un singur cap de comanda ce conduce tot sistemul in timp ce un dedurizator duplex alternant are doua valve, fiecare coloana avand un cap de comanda dar cu legatura intre ele.

Esti in cautatea unui sistem de dedurizare duplex pentru afacerea ta? Contacteaza-ma pe moleculahoh@gmail.co si vei primi recomandarea mea. De voi directiona catre o firma specializata si voi verifica ca oferta primita sa fie exact ceea ce ai nevoie.

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Apa dura, Statii de dedurizare, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CE ESTE UN DEDURIZATOR DUPLEX SI CUM FUNCTIONEAZA?

  1. Pingback: CUM POT VERIFICA DURITATEA APEI? | MOLECULA H2O

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *