Dezinfectia apei este un proces de distrugere sau neutralizare a bacteriilor si virusilor prezenti in apa.
Procesele de dezinfectie pot fi diferite si anume:
– Clorinarea
– Raze ultraviolete
– Ozonarea
1. Clorinarea apei
Sistemul cel mai simplu , eficace si des utilizat se bazeaza pe adaugarea de hipoclorit de sodiu care are proprietati dezinfectante si o actiune de durata.
Pentru ca clorul sa aiba eficienta in dezinfectia apei este necesar sa existe un timp de contact de minim 20 – 30 min, intre agentul de dezinfectie si apa. Deci este obligatoriu sa avem un vas de stocare a apei care sa permita perioada necesara de contact.
Volumul vasului de stocare se calculeaza in felul urmator:
V = Debit (l/min) x 30(min)
In cazul in care cunoastem debitul grupului de pompare (m3/h) , volumul vasului de stocare va fi:
V = Debit (m3/h) / 2
Pentru a avea siguranta ca procesul de dezinfectie se desfasoara corect, dupa timpul de contact din rezervorul de stocare, in apa trebuie sa ramana clor rezidual liber in valoare de 0.2 – 0.5 mg/l. Aceasta analiza se poate efectua cu un test de clor sau printr-un buletin de analiza a apei.
O alta valoare dupa care ne putem ghida este cea de la ultimul robinet de distributie unde ar trebui sa avem clor rezidual liber in cantitate de 0,1 – 0,4 mg/l.
Pentru introducerea controlata a hipocloritului de sodiu in apa se foloseste un clorinator automat. In acest fel este garantata o proportie corecta intre agentul dezinfectant si apa necesara a fi tratata.
In general aceasta metoda de dezinfectie se foloseste pentru potabilizarea si tratarea apelor furnizate populatiei, pentru dezinfentia apei din gospodarie, pentru dezinfectia apei din piscine, jacuzzi etc.
Pentru dezinfectia apei din gospodarie se recomanda ca tratamentul cu hipoclorit de sodiu sa fie urmat de filtru automat cu carbune activat, urmat la randul lui de lampa cu ultraviolete.
Pentru dezinfectia apei de retea (alimentare orase si localitati) se recomanda clorinarea apei, filtrare pe pat de carbune activat si clorinare pentru distributie (o clorinare cu o doza mai mica deoarece dezinfectia apei fost facuta deja, dar fara o doza de clor este posibil ca apa sa dezvolte din nou bacterii pana cand aceasta ajunge la utilizator). Filtrarea de sedimente este binevenita oricand dar aceasta nu are legatura cu dezinfectia apei si de aceea nu este tratata in acest post. In realitate, ceea ce se intampla in multe cazuri (in Romania), este doar o clorinare, fara filtrare pe pat de carbune activat.
Pentru piscine, jacuzii, se recomanda pe langa clorinarea apei si tratamentul cu raze ultraviolete. Daca s-ar proceda asa, doza de clor necesara pentru dezinfectie ar putea fi redusa la aproape jumatate ceea ce ar fi in beneficiul utilizatorilor, Pe langa alte neajunsuri ale clorului, se pare ca acesta poate provoca si astm.
2. Razele ultraviolete
Razele cu ultraviolete sunt produse de asa numitele sterilizatoare sau lampi cu UV si sunt eficiente impotriva bacteriilor, virusilor si a sporilor.
click pe imagini pentru marire
Capacitatea de dezinfectie a razelor ultraviolete este inferioara clorului pentru ca este strict legata de compozitia apei care trebuie sterilizata. Cu toate acestea razele ultraviolete se folosesc cu succes in distrugerea din apa a giardia si criptosporidium, ceea ce clorul nu poate face. De aceea este recomandat ca atunci cand avem o apa infestata cu bacterii, virusuri, alge, protozoare, mucegaiuri etc., sa folosim ambele medote de tratare (clor si ultraviolete).
Conditiile pe care apa trebuie sa le indeplineasca pentru ca razele cu ultraviolete sa aiba eficacitate maxima sunt:
– duritatea totala sa fie mai mica de 6 dH
– fier < 0,3 mg/l
– hidrogen sulfurat < 0,05 mg/l
– suspensii solide < 10 mg/l
– mangan < 0,05 mg/l
In cazul in care analiza apei arata ca valorile de mai sus sunt mai mari, se vor aplica tratamente specifice fiecarui paramentru depasit. Numai dupa aceea se va monta o lampa cu ultraviolete.
Domeniul de utilizare: industria alimentara, farmaceutica, electronica, spitale (pentru dializa), acvarii, apa de foraj si puturi, case rezidentiale, alimentare cu apa potabila a localitatilor, restaurante, laboratoare, ape uzate rezultate din tratarea lor cu statii de epurare etc.
Nu necesita timp de contact si rezervoare de stoare ca in cazul hipocloritului de sodiu, deoarece reactia de dezinfectie se produce imediat.
Alegerea unei lampi cu ultraviolete se face in functie de necesitate si se tine cont de mai multi parametrii. Chiar daca nu este necesar un vas de stocare ca in cazul clorului, este totusi necesara o anumita „doza” de raze ca apa sa fie dezinfectata. De exemplu, una este sa aplici un tratament de dezinfectie cu uv pentru apa de retea care este deja dezinfectata cu clor si alta este sa aplici un tratament pentru apa de put, unde nu a fost efectuat niciun fel de dezinfectie. Un alt aspect important de care se tine cont in alegerea sterilizatorului cu ultraviolete este debitul apei.
In cazul utilizarii tratementului cu ultraviolete in zona rezidentiala, lampile cu uv pot fi montate atat la intrarea in casa (point of entry) si in acest fel toata apa din casa, indiferent de punctul de consum este tratata sau punctual la una din chiuvete sau la mai multe (point of use).
Vezi imaginea de mai jos:
clic pe imagine pentru marire
3. Ozonarea
Ozonul este un gaz foarte instabil si se gaseste in natura. Se formeaza datorita descarcarilor electrice de mare potential.
Ozonul este dezinfectantul si oxidantul cel mai puternic cunoscut in echipamentele de tratare a apei, pentru eliminarea bacteriilor, sporilor, virusilor. Este folosit si pentru oxidarea fierului, manganului si a substantelor organice fara a lasa reziduuri cu mirosuri sau gusturi neplacute.
Actiunea sa este rapida (1-5 min) dar nu este permanenta.
Acest tip de tratament se foloseste cu precadere pentru apa imbuteliata, pentru apa ce se foloseste la sucuri si alte bauturi racoritoare.
Ezista si echipamente casnice pentru ozonarea apei. Ele se folosesc pentru:
– indepartarea pesticidelor de pe legume si fructe, distrugerea hormonilor din carne sau peste;
– distrugerea bacteriilor si cresterea perioadei de pastrare a prospetimii alimentelor;
– sterilizarea veselei, tacamurilor, recipientelor pentru pastrarea laptelui, prosoapelor si imbracamintei.
Ce poti face tu?
Asigura-te ca apa pe care o consumi este din punct de vedere microbiologic buna de baut. In cazul in care sursa ta de apa este una de foraj, adancime, put, fantana, izvor, solicita la un laborator specializat un test de apa. In cazul in care apa nu este cum ar trebui sa fie, contacteaza-ma si iti sugerez echipamentele necesare sau o firma specializata in tratarea apei si care te poate ajuta.
Pingback: NANOFILTRAREA SI OSMOZA INVERSA | MOLECULA H2O
Apa se poate dezinfecta si cu argint coloidal. S-a verificat in laborator ca argintul coloidal distruge toate microorganismele cu care vine in contact. In curand voi face niste determinari asupra cantitatii minime de argint coloidal care trebuie adaugata intr-o apa de izvor pentru ca aceasta sa prezinte siguranta microbiologica. In momentul de fata, iau apa de baut de la un izvor din imprejurimile Brasovului si aditivez cu 1% argint coloidal de concentratie 25 ppm. Voi posta aici rezultatele analizelor de laborator.
Va multumim pentru informatii. Asteptam buletinul de analiza a apei cu argint coloidal dar si fara pentru a putea face o comparatie corecta. Va rugam sa ne spuneti cum de argintul coloidal nu este toxic pentru organism in conditiile in care argintul este toxic pentru organism. Exista filtre de apa cu argint dar acesta este impregnat in filtru printr-o tehnologie speciala si nu poate migra in apa. Va asteptam cu noi informatii!
Argintul în stare coloidala nu este toxic pentru organism. Corpul uman conţine şi alte metale, tot stare coloidală. În această stare, dimensiunea unei particule este de ordinul nanometrilor, adică al câtorva atomi. Rata de eliminare a argintului coloidal din organism este aproximativ egală cu cea de îngurgitare, iar la cantităţi mici, cum ar fi cea menţionată (1% în apa de băut), nici nu se pune problema vreunei toxicităţi. Personal, folosesc de aproximativ trei ani argint coloidal produs cu nişte aparate germane, în loc de antibiotic, în cazuri de răceală sau alte afecţiuni bacteriene/virale. Există o întreagă literatură care tratează fenomenul redescoperirii acestei alternative la antibiotice. Deţinem şi o cazuistică de peste 100 de persoane care şi-au tratat cu succes diverse afecţiuni interne şi externe cu argint coloidal.
Mecanismul prin care particulele ionice de argint distrug microorganismele nu este complet elucidat, însă cercetătorii presupun că aceste particule blochează enzima reponsabilă cu oxigenarea celulei. Are loc astfel o distrugere selectivă numai a microorganismelor unicelulare (bacterii – stafilococi, streptococi, virusuri etc.).
În filtrele despre care aţi menţionat, argintul metalic emite spontan ioni care manifestă acest efect germicid în apă.
Mai multe informaţii se pot găsi în pagina noastră web: http://www.faralinkvarog.ro
Multumim pentru explicatii! Va rog sa nu mai puneti linck-uri catre site-uri in comentarii. Pentru acest lucru vedeti TERMENI SI CONDITII pentru utilizarea acestui blog.
Foarte interesant. Ati primit rezultatul de la laborator privind tratarea apei potabile cu 1% argint coloidal ???
Buna dimineata,
Nu am primit asa ceva.
Toate cele bune!
Se poate doza NaOCl direct in conducta de apa (fara bazin de reactie) iar locul de proba sa fie la circa 30 de metri de locul de injectie NaOCl si examenul bacteriologic al apei sa fie cel corect , conform legii apei potabile?Asept raspuns.Va multumesc.
Buna ziua,
Literatura de specialitate spune ca este nevoie de un timp de reactie de minim 30 min. Personal am utilizat si testat doar aceasta varianta de dezinfectie a apei, cu vas de stocare pentru timp de reactie (cea recomandata). Ce vreti dvs. sa faceti nu este recomandat si nici nu am testat, asa ca nu am cum sa va spun daca examenul bacteriologic in urma unei astfel de actiuni ar avea ca rezultat apa potabila conform stasului. Personal inclin sa cred ca nu veti avea succes cu acest lucru.
Toate cele bune!
Mentionez ca se trateaza o apa de suprafata (din raul JIU).La o turbiditate a apei de 0,6NTU(iesire din instalatia de limpezire a apei),Cl rezidual=0.6mg/l ,pH=9,5 acest lucru a reusit.Debitul de apa care se trateaza este de circa 80t/h.
Astept raspuns.Va multumesc.
Am raspuns mai sus. Toate cele bune!
Anul trecut in luna noiembrie am forat o fantana noua la 2 metrii distanta de cea din care am baut apa ani de zile .Cea veche avea tuburile sparte si erau greu de inlocuit.La analiza apei in laboratorul Sanepid din dr tr severin unde locuim ni s-a spus ca pa contine bacterii si 80 concentratie de nitrati.Am aruncat 3 kg drob de var nestins am lasat cateva zile si apoi am tras toata apa din fantana ,dupa care am aruncat cloramina t cumparata de la farmacie praf pe care l-am dizolvat in apa mai intai.Am dus din nou apa la analize dupa 2 zile si ni s-a zis ca are 90 concentratia de nitrati.Ce sa facem cu apa asta ?putem bea din ea asa?am doi parinti batrani si bolnavi, mama diabetica cu 3 insuline pe zi si fara picior de sub genunchi si apa asta e singura sursa de apa .Exista o metoda prin care sa scapam de acesti nitrati ?Sa inteleg ca si fantana veche continea nitrati ?cu apa asta am crescut si au baut sute de oameni din cartier .Am cheltuit f mult sa o contruim si ne-am intristat la aflarea vestii ca are nitrati.Asteptam raspuns ,multumim frumos.
Buna ziua,
Ati reusit prin metodele specificate de dvs sa scapati de bacterii? Este important sa stiu pentru a va putea recomanda ceva in mod corect. Daca si numai daca ati rezolvat permanent problema dezinfectiei apei, va recomand un filtru cu osmoza inversa care reduce nitratii in proportie de 80%. Dvs spuneti ca aveti o concentratie de 90 (presupun ca 90 mg/l iar limita maxima admisa este de 50 mg/l). In acest caz un filtru cu osmoza inversa va reduce nitratii pana la nivelul aropximativ de 18 mg/l ceea ce inseamna ca este mult sub limita maxima admisa. Este important sa vad si buletinul de analiza a apei. O duritate mare de exemplu, poate face ca membrana de osmoza inversa sa dea randament pe termen scurt dupa care sa nu mai functioneze corect, caz in caare se impune dedurizare mai intai si dupa aceea o filtrare cu osmoza inversa. Daca vreti, ma puteti contacta direct pe email: moleculahoh@gmail.com si va consiliez si chiar va recomand ce anume sa cumparati ca totul sa functioneze si sa fiti multumita de rezultat. Ce as mai vrea sa va mai spun dar fara sa insist pe acest lucru, atentie ca pe piata sunt si membrane de osmoza care sunt foarte slabe din punct de vedere calitativ si care au rezultat slab in privinta filtrarii.
Va doresc multa sanatate pentru parintii dvs. Imi pare rau pentru problema pe care o aveti cu aceasta apa dar se poate rezolva fara o investitie prea mare. Sa-mi spuneti daca ati rezolvat cu bacteriile.
In privinta consumului de apa cu nitrati, acest lucru nu este recomandat dar nu voi relua subiectul, internetul este plin de informatie in acest sens (cautati in google: apa cu nitrati sau consum apa cu nitrati).
Toate cele bune!
Multumim frumos pt raspunsul dv .Prin acest gest ne inspirati incredere.Ce pot sa va zic este ca familia noastra nu locuieste impreuna cu parintii ,noi locuim mai departe.Am fost o luna in concediu pt a asigura conditii optime pt parinti si mai intai am forat fantana apoi am vrut sa ne racordam la reteaua de canalizare care este la numai 3 metrii in fata portii noastre.Birocratia ,lenea si indiferenta celor care sunt abilitati sa se ocupe cu aprobarile si executia lucrarii ne-au dezamagit si ne-au lasat un gust amar.Ne-au cerut un sac de hartii si taxe fara rost si trebuia sa asteptam o luna pt aprobare,nu stim de ce.Noi am lasat analizele acasa ,nu le-am purtat cu noi.Ni s-a spus ca daca punem cloramina scapam de bacterii dar eu ma indoiesc .Trebuie sa mai repetam analizele daca vom putea in toamna sa vedem ce mai este pt ca laboratorul acela era f rudimentar si sigur fantana noastra e mai curata decat conditiile lor din acea policlinica.Analiza a costat 350 de ron si la banii astia nu ne-au spus nimic concret ca si sanipid ,doar ca e buna sa consumam dar cu filtru si nu in concentratie mare si sa nu dam la sugari sa bea apa de aici.Eu care am crescut 40 de ani cu aceasta apa nu stiu de unde au aparut acesti nitrati si in asa conc de mare.Sa fie cauza si prezenta haznalei din curte care are totusi distanta de fantana?Cam cat costa filtrele dv si cum putem rezolva problema asta ?Aveti si un nr de tel?Se rezolva si prezenta bacteriilor ,aveti si pt asta solutii ceva?Institutiile din oras care ar trebui sa ne sprijine cu apa pt ca nu sunt fantani in zona cu apa potabila ,ne cer bani si ne taie chitante.Scuze pt detalii si speram sa colaboram.Apa din fantana noastra este f rece ,limpede, fara culoare ,fara miros ,satioasa si la 7 metrii adancime am intepat o vena f puternica care are debit f mare 3 tuburi sunt in apa si pamantul este stratificat cu pietris acolo jos .Nu am avut niciodata probleme cu seceta.Nu pot renunta la aceasta fantana ridicata in memoria bunicilor mei care mi-au lasat terenul cu fantana .Mii de multumiri pt timpul acordat .Dumnezeu sa va binecuvinteze.
Buna ziua,
Va trimit prin email datele mele de contact, inclusiv telefonul. Voi face tot ce pot pentru a va rezolva problema. Stiu cum sunt autoritatile la noi in tara, vor bani si nimic altceva. Doamne ajuta!
am facut analizele pt apa put si au iesit cu nitrati/nitriti, ce se poate face?
Buna ziua,
Se poate trata ape dar evident cu o anumita investitie. Va rog sa-mi trimiteti buletinul de analiza prin email: moleculah0h@gmail.com. In functie de analize, va voi recomanda echipamentele necesare, inclusiv o firma care sa va ajute cu rezolvarea acestei probleme.
Toate cele bune!
Am facut analiza apei unui put si se pare ca nu au iesit deloc bine .Va rog sa mi dati un sfat .O sa va trimit prin mail buletinul.
In regula, puteti sa-mi trimiteti prin email buletinul de analiza a apei. Am sa va dau un sfat.
Toate cele bune!
Buna ziua, vreau sa va intreb daca exista vreo posibilitate de dezinfectare pentru IZVOARE?..Rezultatele analizelor au aratat valori ce depasesc limitele admise pentru bacterii coliforme si E. coli. Vreau sa stiu daca exista vreo posibilitate..
Stiu optiunile pentru fantani, dar pentru izvoare ce posibilitati exista?..
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca pentru IZVOARE exista vreo posibilitate pentru dezinfectie. Mentionez ca buletinul de analize indica valori peste medie la bacterii coliforme si E.coli.
Buna ziua,
Am un raport de analiza a apei in care exista 5 bacetrii coliforme. Cum se poate trata apa?
Cu stima,
Dan Manea
Buna seara,
Tratare pentru un punct de consum sau pentru toata casa?
Tehnologiile de filtrare tratare: filtrare prin ceramica / ultrafiltrare sau prin sterilizare cu UV. Toate au avantaje si dezavantaje in utilizare iar calitatea apei trebuie sa aiba anumiti parametrii. Se mai poate utiliza clorul sau dioxidul de clor. Eliminarea bacteriilor din apa este o stiinta in sine si trebuie tinut cont de multi factori, inclusiv de calitatea fizico-chimica a apei. Va astept cu buletinul de analiza prin email: moleculahoh@gmail.com
Toate cele bune!
Buna ziua,
Am facut analiza apei unui put si au ieșit Bacterii coliforme,E.Coli,Mangan si duritate crescute.Ce putem face in acest caz?Ne puteti ajuta cu un sfat?Va pot trimite rezultatul analizelor pe e-mail daca va ajuta!Multumesc anticipat.
Buna seara,
Tratarea apei cu ceea ce ati specificat dvs. se poate face. Depinde de bugetul dvs. Tratare apei se va face la intrare apei in casa si se va finaliza la un punct de consum, pentru apa de baut. Va trimit prin emai o firma care sa se ocupe de tot. Toate cele bune!
Am facut analiza apei putului nostru si se pare ca nu au iesit bacterii si mangan crescute. Va rog sa mi dati un sfat ce filtre pot pune.Va pot trimite buletinul de analize daca ajuta.
Buna seara,
De curand am instalat o suita de filtre pentru purificarea apei, adica:
1/ Bazin de clorinare
2/ Filtru cu carbon activat
3/ Statie pentru deferizare, demanganizare si dedurizare
4/ Lampa UV
Cu toate acestea, ni s-a spus ca apa nu este chiar potabila si ca ar mai trebui sa instalam si un filtru cu osmoza inversa. De ce nu ar fi aceasta apa potabila, dupa toate acele tratamente?
Multumesc.
Buna seara,
NU am de la dvs. buletin de analiza pentru apa bruta si pentru apa tratata. Atunci cum pot sa va spun eu de ce apa nu ar fi potabila? Poate cei care au facut instalatia de tratare a apei, au mai multe informatii.
Toate cele bune!
Caut de ani de zile ajutor in privinta aceasta.in urma cu16 ani ne-am mutat la tara si apa din fantana are gust si miros cand e seceta. ,in fiecare luna pun tablete de cloramina sau biclosol mirosul persista iar cand facem foc pentru apa la baie uneori are o culoare mai rosiatica.am dus apa la analize si raspunsul a fost ca nu e potabila,,asta o stiam deja ,,am pus si filtru dublu cu carbune dar nu tine.ce mai pot face? Va multumesc.
Buna seara,
Solutia tehnica se afla in clorinare/aeriare/vas de stocare/ filtrare sau deferizare (depinde de buletinul de analiza apei). Pe baza unui buletin de analiza apa apei se aleg echipamentele necesare dar cu siguranta ca bugetul nu este unul mic. vreti sa rezolvati problema? trimiteti-mi prin email buletinul de analiza apei: moleculahoh@gmail.com
Toate cele bune!
Buna ziua!
In urma executarii unui put, dupa analiza apei am urmatoarele valori : nr. colonii>300; bacterii coliforme/100ml=12; escherichia coli/100ml=3; enterococi/100ml=1, duritate 19,2. Celelalte analize sunt in parametri. Din cate imi dau seama, este necesara decontaminarea microbiologica a apei, dar nu prin metoda razelor UV. din cauza duritatii ridicate. Va rog daca se poate, sa-mi propuneti o solutie. Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Aveti nevoie de clorinare. Va voi indruma catre o firma care are know-how-ul necesar.
Toate cele bune!
Multumesc, astept raspunsul dumneavoastra.
Buna ziua, foarte convigator articolul dvs. Am nevoie de sfatul dvs ptr casa mea din otopeni. Am buletinul de analiza al apei. Vecinii mei reclama mirosul de sulf si cred ca e de la puturile adanci facute, care au atins spa celor de la therme. Ma indoiesc – eu banuiesc hidrogenul sulfurat emis de bacterii. Cum pot sa va contactez ptr consiliere.
Buna seara,
Cu mine puteti discuta doar prin email si in limita timpului meu.
Toate cele bune!
Bună ziua, conform buletinului de analiză al probei prelevate din putul nostru avem o valoare de 20 UCF/100ml – la bacterii coliforme- , la enterococi :0, la E coli:0, întrebarea este, cum să elimin bactefiile din put?
Buna ziua. Se poate introduce dezinfectant in put si pe conductele de apa. Exista pe piata mai mute tipuri de dezinfectanti pentru apa. Totul este sa dozezi corect si sa lasi sufucient dezifectantul in apa. Trebuie calculat volumul de apa din foraj…Cel mai bine ar fi sa gasiti o firma care poate face acest lucru. PS: dezinfectia apei din foraj nu garanteaza ca bacteriile nu vor reaparea. Toate cele bune! PS: am sa va trimit un email cu o firma care va poate ajuta.
Pingback: MICROFILTRAREA SI ULTRAFILTRAREA | MOLECULA H2O