CE ESTE UN DEDURIZATOR SI CUM FUNCTIONEAZA?

Acest post este dedicat dedurizatoarelor si vei gasi urmatoarele informatii:

1. Ce este un dedurizator?
2. Ce tipuri de statii de dedurizare exista?
3. Aspect statii de dedurizare
4. Cum functioneaza un dedurizator?
5. Instalare statie de dedurizare casnica
6. Consumabile si cheltuieli de intretinere statie de dedurizare casnica

1. Ce este un dedurizator?

Un dedurizator este un echipament ce dedurizeaza apa. Despre apa dura am scris deja un post si am explicat ce este si de ce ne creaza probleme. Asa cum spuneam, apa dura contine o cantitate mare de saruri dure, precum calciu si magneziu. Acest echipament numit dedurizator, elimina din apa aceste saruri ce sunt responsabile de depunerile calcaroase.

Ar trebui spus inca de la inceput ca un dedurizator este acelasi lucru cu o statie de dedurizare.

I se spune si statie de dedurizare pentru ca de fapt acest echipament nu este un simplu filtru ci este mult mai mult decat atat. Este un echipament ce este comandat de un cap de comanda electronic ce controleaza functionarea acestuia. Despre functionarea dedurizatorului vom vedea mai jos intr-un alt capitol.

2. Ce tipuri de statii de dedurizare exista?

statii de dedurizare rezidentiale sau casnice;
statii de dedurizare industriale sau semiindustriale, folosite in fabrici, uzine, spalatorii, fie ca sunt auto sau de alt tip etc.

O alta clasificare a dedurizatoarelor se poate face dupa:

– statii de dedurizare dupa timp;
– statii de dedurizare dupa volum.

Statiile de dedurizare dupa timp intra in regenerare la un anumit timp  presetat din capul electronic de comanda. Regenerarea o voi explica mai tarziu.

Statiile de dedurizare dupa volum intra in regenerare la un anumit volum de apa consumat de utilizator. Dupa acest volum de apa consumat (dedurizat), dedurizatorul de apa intra in regenerare.

Statiile de dedurizare se mai pot clasifica dupa:

statii de dedurizare cu o singura coloana de rasina numite dedurizatoare simplex; se folosesc cu preponderenta pentru zona casnica;
– statii de dedurizare cu doua coloane de rasini, numite duplex. Sunt comandate de un singur cap de comanda electronic, iar cele doua coloane de rasini functioneaza pe rand. In timp ce o coloana cu rasina dedurizeaza apa, cealalta intra in regenerare. Se folosesc cu preponderenta in zona comeriala, industriala, in general oriunde este nevoie de apa dedurizata 24 din 24h.
– statii de dedurizare cu doua coloane de rasini, numite duplex alternant. Functioneaza in principiu ca si dedurizatoarele duplex, numai ca in acest caz exista cate un cap de comanda electronic pentru fiecare coloana cu rasina. S
unt legate intre ele in asa fel incat sa functioneze pe rand ca si statiile de dedurizare duplex (vezi explicatia mai sus). Avantajul este ca in cazul in care un cap de comanda intra in avarie, exista celalat cap de comanda care functioneaza si exista timp pentru interventie de service.

Cam atat cu clasificarile, dar ar mai fi de precizat ca dedurizatoarele casnice pot avea aspect diferit in functie de urmatorul lucru:

– exista statii de dedurizare numite cabinet si asta pentru ca vasul de saramura (vasul pentru sare) este incorporat in design-nul  dedurizatorului;
– exista statii de dedurizare in care vasul de saramura (vasul pentru sare) este amplasat langa coloana de rasina.

Ambele variante sunt la fel de bune, singura diferenta este ca in cazul dedurizatorului de tip cabinet, este necesar mai putin spatiu de amplasare.

3. Aspect statii de dedurizare:

a. Statii de dedurizare casnice:

Statie-dedurizare-molecula-h2o  dedurizator-cabinet-molecula-h2o dedurizator_cabinet_moleculah2oDedurizator-Cabinet_moleculah2o

b. Statii de dedurizare industriale sau semiindustriale:

dedurizator-duplex_moleculah2oduplex_permo_moleculah2oduplex-alternant_moleculah2o  dedurizator-ecowater

Desigur, exemplele de mai sus pot continua, aspectul si dimensiunea diferind in functie de de producator si de cantitatea de apa necesara a fi dedurizata dar si de si debitul acesteia. Cantitatea de apa ce se doreste a fi dedurizara, debitul acesteia si duritatea ei, influenteaza in mod direct marimea  acelei coloane (butelii) in care se afla rasina responsabila cu dedurizarea. In mod direct este influentat si marimea capului de comanda prin care trebuie sa circule apa, in functie de reperele mentionate mai sus se poate alege pe un 1 tol, 1,5 toli, 2 toli, 3 toli etc.

In general si cel mai comun pentru zona rezidentiala se alege o statie de dedurizare care sa fie conectata la 1 tol. Acest lucru se intampla pentru ca 1 tol permite un debit suficient pentru o casa sau o vila rezidentiala.

4. Cum functioneaza un dedurizator?

In postul actual voi detalia doar functionarea dedurizatoarelor casnice. Aceste articole devin prea lungi pentru ca cineva sa aiba rabdare sa citeasca pana la sfarsit. Asa ca despre functionarea statiilor de dedurizare industriale si semiindustriale voi scrie intr-un alt post.

Calciu si magneziu prezent in apa au o sarcina electrica pozitiva. Aceasta inseamna ca aceste minerale se vor lipi de bilutele de rasina (rasina din dedurizator  este in forma de bilute foarte mici, ca niste margele foarte fine) in timp ce apa dura trece prin coloana (butelia) dedurizatorului.

Ionii de sodiu (clorura de sodiu) au de asemenea sarcina electrica pozitiva, dar nu sunt la fel de puternic incarcati ca si ionii de calciu si magneziu. Cand o solutie din saramura (apa cu sare) este introdusa in acea coloana ce contine rasina, care este deja saturata cu saruri de calciu si magneziu, se creaza un schimb ionic si se elibereaza aceste saruri dure (calciu si magneziu) in schimbul sarurilor de sodiu (clorura de sodiu).

schimb-ionic-molecula-h2o         functionare_dedurizator_moleculah2o

In functionarea normala a dedurizatorului, apa dura intra asa cum am mai spus in coloana cu rasina, iar ionii de calciu si magneziu se lipesc de margelele din rasina, inlocuind ionii de sodiu. Clorura de sodiu este eliberata in apa. O data ce rasina este saturata cu calciu si magneziu, statia de dedurizare intra in faza de regenerare.

Regenerarea
– In prima faza spalarea rasinii in sens invers va elimina mizeria din aceasta:
– In faza de regenerare, solutia de saramura este trimisa automat din vasul de sare in coloana cu rasina. Clorura de sodiu este atrasa de margelele de rasina inlocuind calciu si magneziu care ajunge la scurgere (canalizare);
– In faza a treia are loc o clatire lenta pentru eliminarea saramurii;
– In faza a patra are loc o clatire rapida pentru curatarea rasinii;
– In faza finala se reumple vasul de sare cu apa pentru crearea saramurii ce va fi folosita la urmatoarea regenerare.

Cele mai multe dedurizatoare au un sistem de regenerare si functionare automat. Cel mai des este intalnit dedurizatorul dupa timp ce are setat timpul in care in care acesta va intra in regenerare. In acest timp, accesul la apa dedurizata nu este posibil. De obicei regenerarea se face noaptea cand se presupune ca nu este nevoie de apa dedurizata. Regenerarea dureaza aproximativ doua ore (in functie de model si de cantitarea rasinii).  Prolema cu dedurizatorul dupa timp este ca, fie consume apa fie nu consumi, el va intra in regenerare la timpul stabilit, ceea ce iti consuma din sare, deci iti baga mana in buzunar.

Al doilea tip de dedurizator este cel dupa volum. Un computer intregistreaza cata apa este utilizata. Cand volumul de apa presetat este consumat, computerul porneste regenerarea.

Aceste modele de dedurizatoare sunt de doua tipuri:

–       Unul care intra in regenerare si in acest timp (aproximativ doua ore) nu se poate utiliza apa dedurizata dar iti permite sa utilizezi apa dura.

–       Iar altul, mult mai avansat, intra in regenerare doar in timpul noptii , cand se presupune ca nu este nevoie de apa dedurizata. Chiar daca acest tip de dedurizator ar trebui sa intre in regenerare, sa zicem la ora 14:00, el nu va intra atunci ci va face regenerarea noaptea la o ora presetata de utilizator. Interesant este ca in acest interval de ore, intre 14:00 si ora 2:00 noaptea sa zicem, dedurizatorul va furniza apa dedurizata. Cum face asta? Printr-o “rezerva de rasina” pe care si-o calculeaza singur, prin intermediul computerului cu care este dotat. Acest computer inregistreaza si calculeaza obiceiul de consum a utilizatorului (cosum de apa) si stie cand anume sa intre in faza de regenerare. Acest ultim dedurizator este dupa opinia mea cea mai buna alegere si investitie.

Al treilea tip de dedurizator si pe care nu l-am mentionat deloc in acest post, este o statie de dedurizare complet mecanica, fara parte electrica. Este un sistem inovativ deoarece nu foloseste curent deloc ci doar presiunea apei. Are in general doua coloane cu rasina si permanent, chiar si cand intra in faza de regenerare, poate furniza apa dedurizata. Nu voi intra in mai multe amanunte. Tot ce pot spune este ca acest sistem de dedurizare este unul bun dar scump. Nu stiu daca se justifica diferenta de pret pentru ca practic ofera acelasi lucru ca si celelalte tipuri de dedurizatoare, adica, apa dedurizata. Fiecare poate decide daca merita sau nu. Atentie, aici nu este vorba de sistemele duplex prezentate intr-un capitol anterior si care functioneaza cu cap de comanda electronic.

5. Instalare statie de dedurizare casnica

Instalarea dedurizatorului este destul de simpla dar totusi este nevoie de cunostintele unui instalator. Se instaleaza intre grupul de pompare sau hidrofor si ceilalti consumatori din casa, chiar inaintea centralei termice si a boilelului. Deci, imediat dupa hidrofor se instaleaza dedurizatorul dar inaintea acestuia se va instala un filtru de particule pentru a opri murdaria si a proteja statia de dedurizare. Un filtru instalat inaintea dedurizatorului iti ofera liniste , pentru ca dedurizatorul va functiona in acest fel, fara probleme si mult timp. Un filtru bun are o capacitate de filtrare cat mai mare, eventual unul de 20 toli si o finete de filtrare intre 5 si 20 microni. Ideal, se va instala un filtru de apa de 20 toli cu o finete de filtrare de 5 microni. Sunt acceptate si filtre de 10 toli cu finete de filtrare de 20 microni. Exista posibilitatea de a monta si un filtru de apa automat cu diferite medii de filtrare. In alt post voi trata filtrele de apa automate si filtrele de apa cu cartus filtrant.

Schema instalare dedurizator casnic de tip cabinet:

                 shema_instalare_statie_dedurizator_molecula_h2o          schema-dedurizare-molecula-h2o

Este bine si chiar recomandat sa se instaleze sau sa se construiasca pe loc de instalator un bypass. Cu ajutorul acestui bypass poti scoate statia de dedurizare din functiune, dar fara sa ramai fara alimentare cu apa in casa. Este foarte util acest lucru pentru ca inevitabil vor exista interventii de service sau de intretinere uzuala la statia de dedurizare.

Aspect bypass statie de dedurizare:

bypass_dedurizator_molecula_h2o         bypass_dedurizator_molecula_h2o_2

6. Consumabile si cheltuieli de intretinere statie de dedurizare casnica

Singurul consumabil pe care il are un dedurizator sunt tabletele de sare cu care se regenereaza rasina.  Un sac de sare cu greutate de 25 kg. costa aproximativ 36 lei (pret la nivelul anului 2013). Deci rezulta un pret de 1,44 lei/kg.

O statie de dedurizare consuma in medie la fiecare regenerare 120 gr./litru rasina. Cu alte cuvinte, daca statia ta de dedurizare are 25 l de rasina, ea va consuma la o regenerare 120 gr x 25 l = 3 kg.

IMPORTANT: consumul de sare difera usor de la producator la producator. Unele dedurizatoate consuma 120 gr./l rasina, altele, 125 gr./l rasina iar in unele cazuri chiar 150 gr./l rasina. In unele cazuri si la anumite branduri de dedurizatoare, valoarea cosumului de sare se poate seta dar este indicat sa nu scada sub un consum de 100 gr./l rasina. Cel mai indicat este ca acest consum sa fie de minim 120 gr./l rasina. De ce? Pentru ca regenerarea rasinii sa se faca corect iar schimbul ionic (dedurizarea apei) sa functioneze la parametri normali.

FOARTE IMPORTANT: exista anumiti comercianti care pretind ca statiile de dedurizare pe care ei le promoveaza si vand, consuma sare la jumatate comparativ cu „alte sisteme” sau mai mult, consum de sare cu 60% mai mic fata de „alte sisteme”. Aceste afirmatii SUNT FALSE! Daca ar fi asa,  dedurizarea apei (schimbul ionic) nu ar mai fi posibila, ba mai mult, dupa cateva regenerari rasina s-ar deteriora, iar in scurt timp nu ar mai fi buna de nimic.

Ce cantitate de sare va consuma o statie de dedurizare intr-o anumita perioada de timp?

Ca sa calculam acest lucru avem nevoie si de alte informatii precum duritatea apei, consumul zilnic de apa si marimea statiei de dedurizare:

Sa presupunem ca avem o statie de dedurizare de 25 l rasina, o duritate de 25 grade germane si un consum de apa de 1000 l zi (calcul standard pentru 4 persoane).

Statia de dedurizare de mai sus va deduriza intre doua regenerari 3000 l apa, deci va intra in regenerare o data la 3 zile.

O statie de dedurizare de 25 l va consuma la o singura regenerare minim 3 kg de sare.

=> 365 zile / 3 zile = 121,67 regenerari/an
=> 121,67 x 3 kg. = 365 kg sare/an
=> 365 kg. x 1.44 lei = 525,60 lei/an. Acest calcul a  fost facut la nivelul preturilor din anul 2013. Calculul trebuie reactualizat cu preturi la nivelul anului in care citesti acest post.

Alte consumabile sau cheltuieli:

– este bine de stiut in timpul ciclului de regenerare o statie de dedurizare consuma intre 6 – 10 l de apa pentru fiecare litru de rasina. In exemplul prezentat mai sus avem un consum de apa de aproximativ 200 l apa.
– un consumabil exista si la cartusul filtrant prezent la filtrul montat inaintea dedurizatorului. Nu voi oferi un pret pentru ca acesta depinde de marimea  si tipul filtrului. In unele cazuri sunt montate filtre automate care nu necesita schimb de cartus filtrant dar si in acest caz exista o anumita perioada, in general de 2 – 3 ani, la care patul filtrant trebuie schimbat.
– rasina dedurizatorului ar putea fi considerata un consumabil. Totusi, durata de viata a rasinii este de cca. 8 – 10 ani, dar in conditii normale de utilizare.

Te-a ajutat cu ceva aceste post despre dedurizatoarele de apa? Poate ii va ajuta si pe cunostintele si prietenii tai. Nu pastra doar pentru tine. Deci SHARE pe Facebook, Google+, Twitter.  Multumesc!

Acest articol a fost publicat în Apa dura, Statii de dedurizare, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

70 de răspunsuri la CE ESTE UN DEDURIZATOR SI CUM FUNCTIONEAZA?

 1. Pingback: CE ESTE UN DEDURIZATOR DUPLEX SI CUM FUNCTIONEAZA? | MOLECULA H2O

 2. Pingback: CUM POT VERIFICA DURITATEA APEI? | MOLECULA H2O

 3. Bogdan spune:

  dupa dedurizare apa este potabila? si este rocomandata epntru gatit si baut?

  • MOLECULA H2O spune:

   Foarte buna intrebarea! Cel mai simplu raspuns este ca ar trebui sa vedem buletinul de analiza a apei dupa ce apa a fost dedurizata. Doar asa putem vedea daca nivelul de sodiu adaugat in apa prin procesul de dedurizare se incadreaza in stasul de potabilizare. Ma refer la stasul de apa reglementat de „Legea nr. 311 din 28/06/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile” publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 582 din 30/06/2004. In acest stas nivelul maxim de sodiu este de 200 mg/l. Ne referim doar la sodiu in acest caz pentru ca o statie de dedurizare a apei asta face, inlocuieste calciu si magneziu cu sodiu, cu alte cuvinte adauga sodiu in apa.

   NOTA: o statie de dedurizare nu filtreaza apa si nu o potabilizeaza in cazul in care aceasta nu se incadreaza in limitele apei potabile (vezi stasul de mai sus). Deci nu este un filtru de apa universal pentru orice problema a apei. Pentru diferiti contaminanti ai apei sunt necesare diferite echipamente pentru tratarea apei.

   Sa revenim la apa dedurizata si daca aceasta este potabila. Raspunsul este ca daca sodiul din apa nu depaseste 200 mg/l atunci este potabila, conform stasului de mai sus.

   Apar totusi doua intrebari:
   1. Se depaseste 200 mg/l in cazul in care dedurizam apa?
   2. Este sanatoasa apa cu sodiu chiar daca acesta este in limitele de 200 mg/l?

   Intrebarea nr. 1. O statie de dedurizare apei adauga sodiu in apa in functie de duritatea apei. Cu cat duritatea este mai mare, cu atat este adaugat mai mult sodiu. De exemplu pentru o apa cu duritatea de 25 grade germane, este adaugat aprox. 195 mg/l/sodiu. Pentru o apa cu duritatea de 34 gr. germane, este adaugat aprox. 260 mg/l/sodiu. Concluzia este ca avem toate sansele ca apa sa nu fie considerata potabila datorita sodiului adaugat in ea.

   Intrebarea nr. 2. O apa cu sodiu in limitele de 200 mg/l nu ar trebui sa faca probleme unui om sanatos. Totusi, sunt multi oameni cu interdictie la sodiu (sare) sau altii care sunt predispusi la boli cardiovasculare si carora probabil ca li s-a recomandat de catre medic sa reduca nivelul de sare. In acest caz, apa dedurizata chiar daca in unele cazuri se incadreaza in stas, nu este recomandata pentru oricine.

   Ce este de facut?
   De cele mai multe ori, impreuna cu statie de dedurizare se recomanda si un filtru casnic cu osmoza inversa. Din punctul meu de vedere este chiar obligatoriu daca vrei sa bei apa dupa ce ai dedurizat-o. Din pacate nu exista alta solutie tehnica pentru a elimina sarea din apa. Dar ce ne facem ca nici apa filtrata prin osmoza inversa nu este cea mai buna….

   Mai apare o problema asa cum am spus mai sus. Apa filtrata prin osmoza inversa elimina sarea (ceea ce este bine) dar elimina si alte minerale din apa, de fapt elimina aproape tot din apa. Apar doua probleme: 1. apa nu mai are duritate minim 5 grade germane, asa cum spune stasul apei potabile; 2. pH-ul apei scade sub 7 (neutru) si ajunge undeva la aprox. 6,5 – 6,7 ceea ce se numeste apa usor acida.

   Cum rezolvam cele doua probleme aparute in utilizarea osmozei inverse?
   Adaugam un filtru pentru remineralizare la osmoza inversa, dar atentie ca multe din astfel de filtre sunt destul de proaste si nu fac mare lucru. Dar sa spunem ca dai de un comerciant serios si iti ofera un filtru de remineralizare bun. pH-ul apei este corectat la 7 sau putin peste 7, ceea ce este in regula. Apa tot nu va ajunge la duritatea din stas de minim 5 grade germane dar macar nu mai este acida.

   Sper ca am raspuns cat mai complet la intrebarea ta.

   • Sanda Santa spune:

    Apa securizate poate face râu in cazul in care este din folosita la adapatul animalelor…iepuri care sunt sensibili ?

    • MOLECULA H2O spune:

     Buna ziua,

     Ar trebui am informatii despre alimentatia corecta a animalelor si a iepurilor. Nu am aceste informatii. Ce va pot spune este ca dedurizatorul face un schimb ionic in apa si anume: opreste sarurile de calciu si magneziu si le inlocuieste cu sodiu (sare). Dvs. hotarati daca aceasta apa fara calciu si magneziu dar cu continut de sodiu este buna pentru animale, respectiv iepuri.

     Ca sa scapati de sodiu aveti doua variante:

     – sa va instalati o statie de osmoza inversa care sa elimine sodiul din apa. Se va alege in functie de consumul de apa necesar. Daca aveti multe animale, probabil ca o statie de osmoza inversa casnica nu va face fata la necesarul de apa.
     – sa aveti conducta de apa separata, pentru adapatul animalelor. Puteti lua apa pentru adapat inainte de dedurizator. Puteti chiar opta pentru un sistem anticalcar care lasa mineralele in apa dar le conditioneaza sa nu se mai depuna. Cred ca aceasta apa este mult mai buna pentru om dar si pentru animale.

     Daca aveti nevoie de echipamente si consultanta in cele scrise mai sus, ma puteti contacta direct la email: moleculahoh@gmail.com

     Toate cele bune!

   • Sanda Santa spune:

    Scuze…apa dedurizata !

   • Daniel spune:

    Buna ziua!
    Avand in vedere ca filtrarea prin osmoza inversa este atat de controversata, pentru a obtine apa potabila dupa ce a trecut de statia de dedurizare, in loc de instatatia de osmoza inversa se poate monta un ansamblu de 3-4 filtre de purificare (nu vreau sa dau marca/magazin) in valoare de 400-600 lei?
    Va multumesc!

    • MOLECULA H2O spune:

     Buna seara,

     Probmlema este ca doar osmoza inversa elimina din apa sodiul introdus de statia de dedurizare. Se mai poate utiliza si nanofiltrarea cu reducere a sodiului de aproximativ 70%. Orice alt sistem de filtrare nu are efecte asupra sodiului.

     Solutia tehnica pentru a consuma apa, este renuntarea la statia de dedurizare clasica si utilizarea altor tehnologii, precum: „dedurizatoare” TAC, aparate elecromagnetice. Aceste tehnologii functioneaza foarte bine daca producatorul este unul serios si daca sunt alese corect (cu ajutorul unui specialist). Toate cele bune!

 4. Aurel spune:

  Dupa aceasta dedurizare, statia produce saramura? Saramura care trebuie eliminata unde anume?

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Da, statia produce saramura ce este necesara procesului de regenerare. Dupa procesul de regenerare saramura este eliminata la canalizare. Orice statie de dedurizare are nevoie sa fie legata la o scurgere/canalizare.

   Toate cele bune!

   • Aurel spune:

    O intrebare ar fi: Daca nu exista nici o scurgere/canalizare in apropiere? Saramura poate fi eliminata in acelasi loc unde se afla putul? Cantitatea de samarmura produsa este mare?

    • MOLECULA H2O spune:

     Cantitatea de saramura nu este mare si ea este in dependenta de capacitatea statiei de dedurizare (marimea dedurizatorului) care se alege in functie de duritatea apei, volum de apa consumat si debit necesar.

     Nu este indicat sa deversati apa in apropierea putului. Trebuie sa evitati cu orice pret ca saramura sa ajunga in panza freatica. In astfel de cazuri apa trebuie sa fie evacuata in fosa septica (ceea ce nu este tocmai indicat datorita bacteriilor care traiesc si se inmultesc in fosa) sau eliminata cu ajutorul unei pompe base pe pamant dar cat mai departe de put. Acolo unde saramura va ajunge pe pamant nu vor mai creste plante. O alta practica intalnita este sa creati si sa utilizati tunele de infiltare. Se sapa santuri la minim 90 cm si se introduc tevi sau tunele de percolare ce se itilizeaza in general pentru fose septice si statii de epurare. In cazul in care nu aveti cum sa faceti toate aceste lucruri, va recomand sa cititi postul urmator: https://moleculah2o.wordpress.com/2014/02/15/nanotehnologia-previne-depunerea-de-calcar-elimina-bacteriile-purifica-apa/

     Toate cele bune!

     Toate cele bune!

 5. Derp spune:

  Cum se foloseste sarea? Se adauga pur si simplu in lichidul dedurizatorului?
  La intervalelel stabilite ( 3 zile de exemplu, dupa calcului dvs).

  • MOLECULA H2O spune:

   Sarea se pune in vasul special destinat unde, dedurizatorul introduce controlat apa pentru formarea saramurii. Pentru uz casnic se pune sare la aproximativ 2 saptamani – o luna. Acest lucru este dependent de volumul de apa consumat (daca vorbim de dedurizatoare volumetrice), si de duritatea apei. Nu am cum sa estimez un consum de sare fara sa stiu duritatea apei si numarul de persoane ce locuiesc permanent in casa.

   Toate cele bune!

   • Derp spune:

    Multumesc pentru raspuns!
    O intrebare ar fi, ce se intampla daca nu se alimenteaza dedurizatorul cu sare?
    Eu am neglijat acest aspect, si de la punerea in functiune ( 4 luni jumatate) nu am alimentat deloc cu sare.
    E un risc ca rasina sa se fi „stricat”?

    Multumesc!

    • MOLECULA H2O spune:

     Rasina se poate deteriora pana la a nu mai fi buna de nimic. Incercati sa porniti o regenerare (de data asta cu sare in vas). Puneti sarea in dedurizator cu cel putin 6 ore inainte de a porni regenerarea. Trebuie sa va „inarmati” cu un test de duritate, ca la sfarsitul regenerarii sa testati apa, sa vedeti daca o dedurizeaza. Rasina poate fi deteriorata complet sau nu. Nu am cum sa stiu acest lucru, trebuie testat. Sunt si alti factori care pot influenta negativ o rasina cationica. De exemplu, fierul si manganul peste anumite limite, pot distruge o rasina cationica chiar daca dedurizatorul a avut sare si si-a facut corect regenerarile. Sunt diferiti factori care pot influenta negativ o rasina de dedurizare. Vedeti ca se gaseste rasina cationica de vanzare. Daca aveti nevoie de rasina si de manopera de schimb, sa-mi spuneti si va trimit catre o firma. Toate cele bune!

 6. cristina spune:

  Buna ziua,
  Imi puteti recomanda, va rog, un dedurizator pentru 2 persoane si o duritate a apei de 39 grade germane.
  Multumesc pt raspuns

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Am sa va recomand un dedurizator asa cum ati solicitat. Foarte important este ca nivelul fierului si manganului sa se afle in parametrii de potabilizare. Daca nu aveti analiza apei pentru fier si mangan, este indicat sa faceti acest lucru, inainte de a achizitiona un dedurizator de apa. Fierul si manganul afecteaza rasina sin dedurizator si un unele cazuri (depinde de nivelul acestora) trebuie aplicat tratament suplimentar cu echipamente dedicate.

   Toate cele bune!

 7. Corneliu spune:

  Buna ziua, care este consumul mediu de apa/zi pentru o familie cu doi copii?

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Consumul de apa normat de UE este de 250 l apa/persoana/zi. I mod normal nu prea se utilizeaza aceasta norma. Probabil ca este mai aproape de realizate sa calculam 200 l/persoana/zi.

   Toate cele bune!

 8. Corneliu spune:

  De fapt cred ca ne intereseaza sa stim marimea dedurizatorului (debitul) ca sa functioneze in acelasi timp bucatarie + baie sau doua bai. Multumesc

 9. Gesis spune:

  Buna ziua. Intentionez sa cumpar un ionizator de apa si vanzatorul imi recomanda sa pun un dedurizator inaintea lui pentru al proteja in timp. Vreau sa gasesc un dedurizator care sa nu introduca nimic in apa si nici sa demineralizeze. Ce parere aveti de principiul Nucleation Assisted Crystalization (NAC) pentru condiționarea naturală a apei?

  Multumesc,

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Pe vanzator il intereseaza doar ca apa sa nu afecteze ionizatorul de apa dar nu il interseaza calitatea apei de baut. De aceea va recomanda sa utilizati o statie de dedurizare impreuna cu ionizatorul de apa.

   In privinta tehnologiei Nucleation Assisted Crystalization (NAC) este mult mai cunocscuta la nivel international sub denumirea de Template-Assisted Crystallization (TAC) si consider ca este o tehnologie buna, deci am o parere buna. Totusi, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte:

   – in Romania exista asa ceva dar comerciantul in momentul de fata vinde un singur filtru cu mediul filtrant TAC ceea ce nu este corect. La fel ca orice alt achipament de tratare si filtrare a apei, trebuie dimensionat in functie de debit. Eu stiu cine vinde in Romania si stiu si echipamentul. Din punctul meu de vedere, bazat pe fise tehnice la care am acces cu privire la tehnologia TAC, acest echipament care se vinde acum in Romania este subdimensionat, deci rezultatele cu privire la conditionarea apei pot fi slabe;
   – trebuie vazut ce duritate are apa si ce debit instantaneu va este necesar, pentru ca echipamentul sa fie ales corect;
   – trebuie sa utlizati si o filtrare foarte buna inainte de tehnologia TAC.

   PS: exista si alte echipamente in Romania care functioneaza pe alte principii dar care ofera apa tratata similar cu tehnologia TAC. Daca doriti sa aflati despre ele, imi puteti trimite un email cu solicitare catre: moleculahoh@gmail.com si va voi indruma catre tehnologiile respective.

   Toate cele bune!

 10. Victor Dumitrache spune:

  Buna ziua,eu sunt interesat de un filtru magnetic deoarece am mini statie de epurare si nu pot folosi sramura,intrebarea mea este, dupa cati metri de la filtrul magnetic,molecula de apa revine la forma initala? Toti vanzatorii de filtre magnetice spun ca sunt ideale pentru casa,dar nu toate casele au consumatorii langa filtru,intr-o casa cu mai multi consumatori situati la distante diferite fata de filtru mai este eficient?

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Va pot raspunde la intrebare dar doar pentru filtrul cu magneti bioceramici (sunt de aprox. 100 de ori mai puternici decat magnetii obisnuiti. Tratarea apei prin acest filtru cu magneti bioceramici isi pastreaza proprietatile aproximativ 200 – 300 m (confrom producatorului. Suficient cat sa parasesca conductele din casa.

   Toate cele bune!

   • victor dumitrache spune:

    Aparatul anticalcar pe care-l comericalizati dvstra „farabrandvarog” pe ce distanta actioneaza?

    • MOLECULA H2O spune:

     Buna seara,

     Va rog sa nu mai folositi nume de branduri in comentarii.

     Ceea ce recomand eu are efect 48 ore. Asta inseamna ca in 48 de ore apa trebuie reimprospatata. In mod normal, in 24-48 ore, se schimba toata apa din casa, chiar daca exista si boiler. Dar asta puteti calcula si dvs, in cazul in care aveti un boiler.

     Toate cele bune!

 11. Mirela Stirbu spune:

  Nu pot monta un dedurizator deoarece nu am posibilitatea sa-l leg la canalizare. Ce soluție pot găsi pentru dedurizarea apei de la puț? Am observat ca centrala și mașină de spălat încep să facă probleme.

 12. Mirela Stirbu spune:

  Bună seara,
  Va rog sa-mi spuneți ce sistem de dedurizare pot folosi în condițiile în care nu pot achiziționa un dedurizator clasic deoarece nu-l pot conecta la canalizarea cartierului în care locuiesc.
  Dețin o casă P+1 cu 2 băi și bucătărie în care locuiesc 3 persoane.
  Mulțumesc anticipat.

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Am sa va trimit prin email o recomandare pentru un sistem anticalcar foarte bun. Trebuie ales in functie de duritatea apei si de debitul necesar de tratat. Debitul il cunoastem, mai ramane sa-mi comunicati duritatea apei. As mai vrea sa stiu daca fierul si manganul sunt in parametrii apei potabile.

   Toate cele bune!

 13. Bogdan spune:

  Buna seara,

  Detin un dedurizator si am o intrebare legata de presiunea apei: ce se intampla in cazul in care nu am minimul de 2.5 bari, prezent in cerintele acestuia. Presiunea de la retea e intre 1-1.3 bari si de multe ori vine intrerupt (posibil cu aer).

  Va multumesc.

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Acest lucru afecteaza regenerarea rasinii. Exista o greutate specifica mediului filtrat (rasina cationica) iar presiunea de minim 2 bar (sau 2,5 bar cum spuneti dvs.) este cerinta 0 minima pentru ca rasinia sa poate fi expandata (ridicata) in timpul regenerarii. Daca rasina nu este expandata corespunzator, regenerarea si spalarea rasinii nu se va face corect. Acest lucru inseamna ca dupa mai multe regenerari, rasina nu mai are capacitatea initiala de dedurizare, iar dupa un timp (mai lung sau mai scurt) este posibil ca rasina sa-si piarda complet posibilitatea de dedurizare.

   Solutia tehnica de rezolvare a problemei este sa instalati un vas tampon (vas de apa deschis de minim 200 l) inainte de dedurizator, urmat de un hidrofor instalat intre vas si statia de dedurizare.

   Toate cele bune!

 14. Ionut spune:

  Va salut,
  Am montat si eu un dedurizator casnic (cu un instalator, nu eu personal), insa am impresia ca noi nu am tinut cont de sens si l-am montat invers, pentru ca asa venea bine cu ecranul inspre noi si nu in perete. Acum m-am uitat mai atent si vad ca de fapt apa intra din hidrofor in dedurizator pe unde e indicata sageata de iesire din dedurizator si invers la iesirea din dedurizator. E cazul sa-l chem pe instalator sa modificam? Si in acest caz, cum fac cu ecranul, exista posibilitatea sa se invarta sau trebuie sa pun oglinda sa citesc invers? 🙂

  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Cred ca este de la sine inteles ca trebuie sa respectati indicatiile de instalare. Chemati instalatorul si modificati instalatia. Lasati dedurizatorul cu ecranul catre dvs. Din tevi si coturi, instalatorul trebuie sa faca in asa fel instalarea (ca doar e instalator) incat sa respecte indicatiile de intrare si iesire, dar in acelasi timp dedurizatorul sa ramana cu fata catre dvs. Nu este asa greu…

   La multi ani de ziua Romaniei!

 15. viorel duta spune:

  buna
  ma intereseaza cum pot sa elimin calcarul din apa
  apa are foarte mult calcar
  va rog sa imi trimiteti pe mail ce imi puteti recomanda
  cu respect multumesc

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Va rog sa-mi trimiteti prin email-ul moleculahoh@gmail.com, buletinul de analiza a apei sau urmatoaree valori: duritate, fier, mangan. In funtie de acesti parametrii, de numarul bailor si bucatariilor, de numarul de persoane din casa, va voi recomanda echipamentul/echipamentele necesare pentru dedurizare.

   Toate cele bune!

 16. Paise Doru spune:

  Am un aparat casnic cu cap electronic în opțiunea ” duritate” setez duritatea apei ce o tratez sau duritatea apei ce o doresc.La opțiunea „Automat” exista o setare implicita (de ex.25 G.germane) sau calculează singur. La opțiunea „timp între regenerări „pe automat executa timpul setat de fabrica, nu am observat să facă un calcul în funcție de anumite condiții sau calculează în funcție de consum? Mulțumesc!

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara. Setati duritatea apei ce se doreste a fi tratata.
   In astfel de cazuri, recomand sa lucrati cu o firma care se ocupa de tratarea apei ca sa aveti la cine sa apelati cu intrebari. Deci, apelati la firma de la care ati achizitional dedurizatorul.

   Toate cele bune!

 17. Buna ziua,
  Locuiesc la casa,si folosesc apa din put care este calcaroasa,35 grade germane,nu pot monta dedurizator,fiindca nu am posibilitatea de scurgere a saramurei,unde am hidroforul,adica pivnita,langa put(mediu umed).Am 3 bai si 2 bucatarii,nr persoane 3.
  Credeti ca montarea unui filtru magnetic bioceramic,este suficient,sau mai trebuie montat si altceva suplimentar?

  Cu stima
  Geafer

 18. Adrian Mirea spune:

  Buna,

  M-ar interesa un sistem de dedurizare a apei dar trebuie sa tin cont de urmatoarele aspecte:
  – 3 bai + bucatarie, 5 persoane, apa de la retea dar f. dura din spusele vecinilor. Nu am analiza.
  – in instalatie va fi montat si un boiler (puffer) de min 700l pentru instalatie de incalzire duala si cu panouri solare. Care mai e eficienta apei deja dedurizate?
  – instalatia de canalizare in localitate este sub presiune, adica am o pompa (de inox, f. scumpa) care degajeaza apa uzata dintr-o fosa inchisa. Care este pericolul saramurii in instalatia de canalizare si efectul de coroziune asupra pompei? Se recomanda?

  Ce alt sistem de dedurizare as putea folosi?

  Numai bine,
  adrian

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   – incepeti cu analiza apei, pentru a primi o recomandare. Analizati: duritate, fier, mangan;
   – nu inteleg intrebarea;
   – nu cunosc efectul de coroziune asupra pompei (evident ca furnizorul pompei trebuie sa va dea detalii cu privire la rezistenta materialelor din care este construita pompa); efectul in canalizare din fosa septica: este o discutie lunga, cei care vand fose septice spun ca functionare acestora este afectata de catre saramura, cei care vand dedurizatoare spun ca nu este nicio problema, ba ca ar ajuta la o functionare mai buna. Vedeti acest studiu: http://extension.missouri.edu/webster/water-softeners-and-septic-tanks.aspx
   – alt sistem de dedurizare: tehnologia TAC (Template Assisted Crystallization) – pentru acest lucru, aveti nevoie de un buletin de alaliza a apei, dedicat pentru TAC – puteti sa-mi solicitati informatii prin: moleculah0h@gmail.com. Va voi trimite o lista cu analizele necersare si unde le puteti efectua.
   – in functie de cat de dura este apa, va pot recomanda si sistem electronic anticalcar. Dar trebuie sa cunosc duritatea, pentru a alege aparatul protrivit (exista diferite puteri).

   Toate cele bune!

 19. Dragos Ghiban spune:

  Buna ziua,
  V-am trimis si eu un email pe casuta de email privind achizitia unui sistem de dedurizare. Cand aveti timp va rog un raspuns. multumesc anticipat.

 20. Madalina spune:

  Buna ziua,
  Mă puteți ajuta, va rog, cu o informație? Am nevoie de un sistem de injecție saramura pentru un dedurizator viessman rbs17, și nu-l găsesc nicăieri. Mulțumesc anticipat!

 21. Rodica Deciu spune:

  Avem urmatorul neajuns;dupa operatia de spalare a rasineo din timpul nopti ,nu s- a reluat circuitul normal astfel ca apa trasa de pompa refulraza PE la supapa.Intrebarea este unde este de vina,nu etanseaja garnitura sau sarea s-a colmatat astfel ca a blocat circuitul apei in ininstalatie.si in aceasta situatie asi zice ca se impune golirea intregei instalatiei.Si intrebarea chei ar fi daca o astfel de operator AR putea SA o faca UN ing. mecanic sau se impune apelarea la un instalator autorizat.?Mentioned CA locuim in jud.Bacau
  Cu multumiria
  R.Deciu

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Va recomand urmatoarele:
   1. – apelati la firma de unde ati achizitionat dedurizatorul, ei trebuie sa aiba un tehnician care sa va ajute;
   2. – in cazul in care ati achizitionat de pla emag, de la firme de bricolaj, ei nu au astfel de tehnicieni si nici nu va pot ajuta cu sfaturi pentru ca nu stiu;
   3. – daca sunteti in situatia punctului 2, cautati in zona dvs o firma care se ocupa cu vanzarea si instalarea dedurizatoarelor. Solicitati-le service. Nu stiu ca vor dori sa intervina dar cine stie, poate doresc sa va ajute.
   4. – nu stiu daca un instalator sau un ing. mecanic va pot ajuta

   Toate cele bune!

 22. Florin spune:

  Buna ziua,
  Imi puteti recomanda, va rog, un dedurizator pentru 4 persoane si o duritate a apei de 31grade germane,Fier 6050 ,Mangan 605
  Multumesc pt raspuns

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna dimineata,
   Sunteti sigur de valoarea fierului? Nu exista un dedurizator care sa functioneze cu acel fier in apa. Daca asa stau lucrurile, trebuie eliminat mai intai fierul. Va voi trimite catre o firma, prin email.

   Toate cele bune!

 23. costi80 spune:

  Buna ziua. Am sapat un put la 60 m insa apa este sarata. Este vreo solutie pentru ca la final sa se obtina o apa dulce, chiar si nepotabila?

 24. Bogdan spune:

  Buna ziua,
  Detin o statie de dedurizare – Radikal 35 Contra. In regiunea in care locuiesc eu exista probleme cu presiunea apei (1-1.5 bari). Functioneaza de 2 ani de zile, am micsorat volumul de regenerare calculat la vreo 8.4 mc de apa la 5 mc si se pare ca regenerarea facuta la presiune sub cea recomandata a facut fata pana acum si am avut tot timpul la iesire apa cu duritate 0.
  Pentru a face o regenerare in parametri, am comutat pe put (pompa submersibila in regim hidrofor cu presostat reglat 2-3.8 bari) si am initiat o regenerare manuala. Totul bine pana la ciclul nr. 3 cand tevile au inceput sa trepideze (lovitura de berbec?). Stiu ca in ciclul nr. 3 la acest aparat de dedurizare se face o clatire lenta a rasinei si umple rezervorul pt saramura pentru urmatoarea regenerare. Am comutat apoi pe reteaua de apa si totul a mers normal.
  Aveti vreo idee despre ce a cauzat acea trepidatie a tevilor? Ma gandesc ca nu putem vorbi de presiune prea mare, avand in vedere ca presiunea de operare a dedurizatorului este de 2-6 bari.

  Va multumesc anticipat!

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Stiu tipul de statie de care vorbiti, are o valva de comanda RX (Asia). Nu va pot raspunde la intrebare din pacate si nu stiu cauza, Poate ca trebuie sa se faca o aerisire, poate a exista un aport de aer in instalatie… Nu stiu, aceste aspecte nu tin de tratare si filtrare ci de domeniul tehnic. Doar un tehnician cu experienta va poate raspunde dar si el are nevoie cu siguranta de testare la fata locului.

   Toate cele bune!

 25. Marius Raduca spune:

  Buna ziua,
  Am facut analiza apei si am duritate 21 grade germane. Fier-ul este 385 microg/l si manganul 37 microg/l. Avem casa cu 2 bai si bucatarie – centrala va fi de 26kw. Deocamdata suntem 2 persoane, estimam maxim 4 … 🙂 asa ca am dori un debit indeajuns de mare pentu acesti consumatori. Se pare ca am o apa destul de dura si cu continut peste norma de fier. As dori daca se poate sa imi recomandati o statie de dedurizare sau niste caracteristici tehnice pe care o instalatie de dedurizare ar trebuie sa le aiba.

  Va multumesc in avans.

 26. Tulac Gabriel spune:

  Buna ziua,

  In urma analizei apei a rezultat o duritate de 25,81 grade germane. Casa are o bucatarie si doua bai si locuim doi adulti si un copil. Va rog sa imi recomandati o statie de dedurizare care sa fie dimensionata corect si un tip de prefiltru compatibil. Tin sa precizez ca sunt restrictionat la dimensiunile aparatului. Trebuie sa poata fi intergrat intr-un dulap standard de bucatarie: 60 cm x 60 cm x 90 cm (LxAxH).

  Va multumesc in avans.

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua, Am sa ma uit la ceva modele de dedurizatoare sa vad care din acestea intra in acel lor. Oricum, spatiul mic inseamna un dedurizator subdimensionat, ceea ce poate insemna scapari de duritate. Am sa va trimit si o solutie anticalcar, poate ar fi mai buna pentru dvs. Toate cele bune!

 27. Stan Cristina spune:

  Am facut 2 analize apa din put forat la 2 laboratoare diferite. La prim laborator nitratii au fost 128.84, la al 2-lea au fost 133 acesta este doar un exemplu ! Va pot trimie ambele buletine de la cele 2 laboratoare sa- mi spuneti, VA ROG!! daca am apa potabila in putul forat?nu-mi pot permite deocamdata statie de filtrare! Nu inteleg ce sunt acele colonii!?? Apa din put a fost clorinata cu clor activ (avizat de MS Publice)

 28. Adorian Stefu spune:

  Buna ziua. Pt. a filtra apa dintr-un foraj, am instalat o statie de filtare (33l) fier-mangan cu dedurizator (pe baza analizelor). Le-am montat intr-un camin exterior, la adancime de 1.5m fata de nivelul solului. Fiind mai jos decat nivelul fosei, nu pot conecta la scurgerea generala si ma gandesc sa fac un bazin de aprox 500l pentru apa de la regenerare. As putea folosi apoi apa de la regenerare pt a uda gradina/gazonul? ( nu stiu daca are importanta: Duritatea apei inainte de filtre este 24.1 grade germane si regenerarea e programata la 3.5m3)
  Multumesc!

 29. ROLAND AUGUSTIN spune:

  Buna ziua , Am un dedurizator productie SUA montat acum 10-12 ani si a functionat perfect pana anul acesta cand am observat că nu mai este eficient am înlocuit rășina și nu a funcționat decât un ciclu după care din nou nu dedurizează probabil nu mai regenerează rășina As dorii să contactez un specialist care mă poate ajuta practic Multumesc anticipat

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara!

   Trimiteti-mi va rog un telefon unde puteti fi contactat si localitatea din care sunteti. Va rog sa trimiteti aceste informatii doar prin email-ul: moleculahoh@gmail.com. In functie de localitatea de unde sunteti, va voi raspunde daca va pot recomanda un tehnician sau nu.

   Toate cele bune!

 30. Cristian L. spune:

  Buna ziua,
  Am o statie de dedurizare si am setat valoarea duritatii in urma analizei de apa (17.6 dGh). Achizitionand un acvariu pt pesti am testat duritatea cu un kit de acvaristica si mi-a iesit 3 dGh. Nu inteleg care este problema, m-as fi asteptat sa fie 5 sau peste. Ori acuratetea testului acvariu este discutabila ori valoarea duritatii este mai mare decat cea rezultata in urma analizei de apa. Va multumesc pt orice sugestie!…

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Sunt curios cum anume ati setat statia de dedurizare. In general statiile de dedurizare nu se pot seta sa scoata o anumita duritate reziduala. Singura „setare” posibila, este un amestec intre apa dura si cea dedurizata, in asa fel incat sa rezulte o duritate reziduala dorinta. Exista statii de dedurizare care au in dotare in mic robinet de amestec, dar nu toate dedurizatoarele au asa ceva. Evident, nu stiu cum este al dvs, si nici cum ati incercat reglarea duritatii reziduale.

   Toate cele bune!

   • Cristian L. spune:

    Nu am. setat. valoarea la. ieșire ci doar am. masurat-o cu un kit de acvaristica. M-as fi așteptat ca. toate stațiile de. dedurizare sa. scoată 5 Dgh dar in cazul meu este. 3. Mulțumesc.

 31. Manuela spune:

  Mulțumesc mult.
  Articolul este foarte util.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *