Se pare ca apa dura nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Ea creaza alte neplaceri detaliate intr-un alt post dar nu creaza probleme de sanatate. Exista anumiti comercianti de dedurizatoare care pretind ca din cauza apei dure se formeaza la unele persoane pietre la rinichi (nu ca ar fi singura cauza dar ca ar favoriza acest lucru). Nu stiu ce sa spun despre acest aspect, nu sunt medic si nu am idee. Daca exista printre cititorii postului meu un medic urolog, poate are bunavointa sa ne lase un comentariu la articol si sa ne spuna daca este doar un mit sau daca aceste declaratii au fundamente stiintifice. Chiar sunt curios, te rog, daca esti medic urolog spune-ne cum stau lucrurile in acest aspect. Sunt sigur ca si cititorii acestui post au aceeasi intrebare.
Despre apa dedurizata cu o statie de dedurizare
Pe de alta parte clorura de sodiu (NaCl) care ramane in dedurizator poate crea probleme persoanelor ce au restrictie la sare. Sau poate sunt persoane care pur si simplu doresc sa evite sarea care se afla in apa dedurizata. In ambele cazuri se poate instala in casa un dozator de apa care sa fie alimentat de o conducta separata prin care sa circule apa dura, apa netratata. Evident, acest lucru necesita ceva materiale si o manopera suplimentara. Mai exista varianta instalarii la bucatarie, a unui filtru cu osmoza inversa, care elimina toate mineralele din apa, inclusiv clorura de sodiu (sarea).
Apa dura nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Din contra, este folositoare organismelor vii! Ea asigura necesarul de macrolelemente importante vietii, cum sunt ionii de sodiu Na(+), potasiu K(+), magneziu Mg(2+) si calciu Ca(2+). Acesti ioni sunt esentiali si joaca un rol important in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, sistemului nervos, transmiterii impulsurilor nervoase şi sistemul vagosimpatic. Daca consideram ca omul are nevoie de cca 800 mg(Ca)/zi de calciu ionic, iar femeile însărcinate sau care alapteaza, chiar mai mult, cca 1300-1600 mg(Ca)/zi, atunci concluzia este ca apa dura este cea potrivita pentru mentinerea sanatatii. Apa moale este buna doar pentru spalat rufele! Reclama este mare si atata timp cat exista interes pentru a realiza filtre si dedurizatoarele, multi vor spune ca apa moale este buna pentru consum. Dar adevarul este altul! Nu in zadar Directiva 98/83/CE a Consiliului European din 3 noiembrie 1998 privind calitatea apei destinate consumului uman NU NORMEAZA valoarea maxim admisibila a duritatii apei, a continutului de ioni de calciu, magneziu si potasiu, ci doar a celor de sodiu, 12 grade germane. Atunci cand faceti cumparaturi la market, cititi atent pe eticheta apei imbuteliate si cautati aceste cifre. Este spre interesul sanatatii Dumneavoastre!
Buna ziua,
Va multumesc pentru comentariu si vreau sa precizez ca sunt de acord cu dumneavoastra.
Cu respect,
Buna ziua,
Sunteti cumva medic? Doresc un punct de vedere avizat apropo de formarea pietrelor la rinichi. Poate fi apa una dintre cauze sau nu?
Cu respect!
Clorura de sodiu nu are un efect de dedurizator. Responsabili de duritate sunt ionii de calciu si magneziu. Prezenta concetratiilor sporite de clorura de sodiu nu face sa se evapore sau sa dispara ionii de calciu si magneziu si nu micsoreaza duritatea apei!
De acord cu dvs. Dar nu asa functioneaza un dedurizator. Dedurizatorul sau statia de dedurizare face un schimb ionic si in acest fel dedurizeaza apa (rasina din interiorul dedurizatorului retine ionii de calciu si magneziu, eliberand in apa ioni de sodiu). La un moment dat, aceasta rasina nu mai are capacitatea de a face schimb ionic si trebuie reincarcata cu sodiu, proces ce se numeste „regenerare”.
Apreciez foarte mult comentariile dvs!
Referitor la mesajul cu calculii la rinichi. (Nu sunt medic, ci sunt doctor in chimie http://www.cnaa.md/thesis/17305/).
Calculii la rinichi apar nu din cauza ca apa este dura. Calculii apar mai degraba din cauza unei alimentari necorespunzatoare. Deseori calculii apar atunci cand omul consuma alimente bogate in acizi policarboxilici, cum sunt acidul oxalic, tartric, citric si acidul ortofosforic. De unde apar acestea in alimente? Astazi la markete majoritatea alimentelor vindute contin regulatori de aciditate. Spre exemplu E330 – Acidul citric. Acest acid formeaza cu ionii de calciu un compus slab solubil in apa. Se contine in foarte multe alimente, conserve, etc. Alt exemplu E338 – acid fosforic. Se contine in toate bauturile produse de The Coca-Cola Company, cum sunt Coca-Cola, Spite, Fanta, etc. Insa acidul fosforic formeaza cu ionii de calciu compusi practic insolubili in apa. Spre exemplu: fosfatul de calciu (formula Ca3(PO4)2 ), produsul de solubilitate al fosfatului de calciu este de 2.0·10^(-29) iar al fosfatului bazic (formula Ca5(PO4)3OH ) este si mai mic, de cca 1.6·10^(-58). Cu cit mai mic este produsul de solubilitate al sarurilor (pentru mai multe informatii consultati link-ul: http://www.alfametal.ru/?id=prozrast), cu atat acestea sunt mai putin solubile in apa, respectiv cu atit mai repede se vor depozita sub forma de calculi in rinichi. Evitati alimentele ce contin aceste E-uri!
Cu toate ca acidul citric, care se contine in citrice, acidul tartric care se contine in vie si vinuri, acidul oxalic, se contine in unele verdeturi acre (spre exemplu macrisul), acidul fosforic, toate se gasesc în mod natural in multe fructe si legume, iar pericol pentru aparitia calculilor la rinichi prezinta doar cazurile extraordinare, cand se consuma exagerat si necontrolat aceste produse.
Singuri calculati si tineti la control aceasta si faptul daca merita, sau nu merita, sa va cheltuiti banii consumand Cola, Fanta, Sprite, Red Bull s.a bauturi si sa va expuneti riscului sa obtineti calculi la rinichi, sau sa beti o apa plata sau minerala care costa mult mai putin si este sanatoasa?
Fiti sanatosi! Fiti atenti si nu va lasati dezinformati. Informati-va mereu si verificati etichetele produselor la market.
Buna ziua,
Va sunt extrem de recunoscator pentru raspunsul dvs. Mai mult ca sigur ca va fi apreciat de multi cititori ai blogului prezent. Sunteti oricand binevenit cu orice comentariu dorit.
Cu respect!
Sunt de acord ca fosfatii sunt f. putini solubili. Calculii renali nu sunt insa niciodata pe baza de fosfati . Ei pot fii doar oxalati sau urati. In zona noastra apa are duritate f. mare . Si f. multi oameni de aici au probleme de rinichi. Nu s-a facut un studiu, din cate stiu eu, insa coincidenta ar fii cam mare.
Multumesc pentru comentariul dvs.
Toate cee bune!
Pingback: PIETRELE LA RINICHI SI CALITATEA APEI | MOLECULA H2O
Eu am cumparat purificatorul de apa cu osmoza inversa „farabrandvarog” de pe magazinul „farabrandvarog” pentru socrul meu care sta la tara si avea probleme cu rinichii, o sa va explic de ce am crezut ca o sa-l ajute. El lucreaza pe cont propriu si face teracote si finisari interioare si exterioare. In fiecare an ca pe ceas, in primavara are o criza de rinichi si inca 2-3 pe parcursul verii si in toamna. Eu m-am gandit asa: cauza clar nu este doar de la apa, insa apa de la el la sat era dura, nu pot sa zic cat de dura; totusi este imposibil ca aceasta sa nu aibe un rol. O criza o are dupa perioada de iarna cand mananca bogat dar in schimb nu lucreaza, apoi in perioada cand lucreaza are 2-3 crize pentru ca (am gandit) bea multa apa: 1. fiind vara si 2. munca fizica. Asta a fost gandirea mea, iar cand am cumparat filtrul de apa a fost ca sa aibe apa curata si doar speram sa il ajute cumva si cu rinichii.
Asta a fost in Martie 2016, dupa 6 luni a avut doar o criza (prima pe 2016) care a durat foarte putin o zi doua si nu a fost foarte dureroasa cum le avea inainte care durau si o saptamana. Nu zic ca asta este o solutie pentru toti, fiecare are corpul si viata diferita, insa pentru el a fost. E clar ca depunerile nu au fost la fel de dese.
Va spun sincer ca poate sa vina orice doctor sa imi spuna ca nu e asa ca eu am un caz concret, nu si-a schimbat viata cu nimic mananca le fel ca si inainte. Deci eu sunt aici sa spun cel putin in cazul socrului meu l-a ajutat ce e drept era vorba de un filtru nu dedurizator dar am vrut sa va spun si experienta mea.
Pingback: CALITATEA APEI PENTRU PACIENTII CU PIETRE LA RINICHI - AZURA FILTERS
Pingback: CALITATEA APEI PENTRU PACIENTII CU PIETRE LA RINICHI - azura.ro