CE DURITATE ARE APA DIN CLUJ-NAPOCA

Duritatea apei din Cluj-Napoca este foarte mica, chiar mai mica decat spune legea apei potabile. Cautand duritatea apei din Cluj-Napoca, am fost surprins a vad ca valoarea este de numai 2.18 °dH (grade germane). Aici puteti verifica raportul de apa pentru Cluj-Napoca, obtinut de aici: casomes.

Asa cum spuneam, am fost surprins sa vad aceasta duritate mica, deoarece legea apei potabile in Romania spune ca ar trebuie sa existe o duritate minima de 5 °dH. Este clar ca la o astfel de duritate nu este cazul de dedurizare sau de tratare anticalcar pentru ca apa este moale si nu are cum sa afecteze centralele si boilerele. Poate in anumite conditii este nevoie de apa demineralizata complet dar nu si in cazul unei utilizari casnice.

Din cautarile mele, am aflat ca orasul Cluj-Napoca este alimentat cu apa din lacul Tarnita. Apa preluata din Tarnita, trece prin statia de tratare de la Gilau si distribuita apoi catre: Cluj-Napoca, Gherla, Dej. Sursa informatiei aici: casomes.

Sunt curios daca aceasta duritate de 2.18 °dH este cea naturala a apei sau apa este dedurizata in statia de tratare de la Gilau? Daca stie cineva aceasta informatie poate ne lasa un comentariu mai jos, la acest articol. Eu cred ca nu este dedurizata, altfel ce sens ar avea sa lasi in apa 2.18 °dH, cand poti lasa 5 °dH, asa cum spune legea?

In aceste conditii, singurul lucru pe care-l poti aplica ca si tratare pentru toata casa, este un filtru pentru sedimente si eventual un sterilizator cu UV pentru paraziti precum criptosporidium si giardia. Eventual poti aplica o filtrare si pentru clor sau o filtrare + magnetizare a apei.

Pentru un punct de consum (la bucatarie) se poate instala un filtru cu ultrafiltrare ce remineralizeaza usor apa si ridica usor pH-ul. 2.18 °dH (atat cat arata analiza apei in Clul-Napoca) inseamna minerale putine iar pH-ul din buletinul de analiza arata o valoare aproape neutra. Aici puteti vedea si Buletin-de-calitate-Cluj.

In cazul in care nu instalezi pe toata casa un filtru pentru declorinare, este indicat ca macar la dus sa instalezi un filtru pentru eliminarea clorului. Mai mult despre filtrele de dus, aici: Cel mai bun filtru de dus.

Pentru analiza duritatii apei, puteti achizitiona acest test de duritate. Pentru o analiza completa de apa, va recomandam sa alegeti un laborator din acest catalog online: infoapa.ro

Pentru orice alta informatie privind calitatea si filtrarea / tratarea apei, puteti lasa mai jos un comentariu sau puteti sa ma contactati prin: moleculahoh@gmail.com

Consideri acest post util? Share pe FB pentru a beneficia si prietenii tai!

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Analize apa, Apa dura, Tehnici de filtrare și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CE DURITATE ARE APA DIN CLUJ-NAPOCA

  1. Pingback: Cel mai bun filtru de apa pentru Cluj-Napoca - azura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *