TAC – TEHNOLOGIE DE TOP PENTRU TRATAREA APEI DURE

TAC – Template Assisted Crystallization

TAC este tehnologia de ultima ora pentru tratarea apei dure. Functioneaza simplu si eficient, prin cristalizarea CaCO3 (carbonat de calciu). Prin cristalizare CaCO3 devine insolubil, in acest fel prevenindu-se depunerea.

Ce este nou la TAC?

Nu este necesara sarea pentru dedurizare, nu este necesita regenerare si spalare inversa ca in cazul dedurizatoarelor clasice (cu rasina schimbatoare de ioni, nu necesita valva electronica de comanda, deci nu necesita intretinere speciala, reglaje etc.

Atunci cum functioneaza?

Pur si simplu apa trece printr-un pat de rasina (pat filtrant format din sfere mici – polimer tratat). Prin contactul cu patul filtrant, se formeaza conglomerate de mici cristale, care plutesc prin apa si nu mai adera la suprafete. Acest mediu filtrant poate fi introdus in cartuse filtrante clasice sau in tancuri presurizate, nefiind nevoie de regenerare sau spalare inversa.

Intrebare care se ridica: chiar functioneaza TAC?

Fundatia WateReuse Research Foundation impreuna cu ingineri de la Arizona State University au realizat un studiu asupra tehnologiei TAC, mai exact pe tehnologia pusa la dispozitie de Next Scale Stop. Studiu a fost facut in conformitate cu protocolul standardului german DVGW, Articolul “W512” – verificarea dispozitivului de tratare a apei pentru reducerea depunerilor de calcar. Rezultatul studiului – depunerile au fost reduse intr-un procent de 99,6%, ceea ce este similar cu schimbatorii de ioni (dedurizatoarele clasice cu consum de sare).

In plus, testele efectuare arata cu tehnologia TAC functioneaza fara probleme pana la o duritate de 72.8 dH (grade germane).

De ce este nevoie de o asemenea tehnologie?

  • 300000 tone de sare sunt utilizate anual pentru regenerarea dedurizatoarelor clasice cu schimbatori de ioni. Aceasta sare sub forma de saramura, ajunge in mediul inconjurator. Deja exista orase/localitati/tari, care au inceput desalinizarea apei subterane;
  • costurile cu sarea si cu apa nu mai sunt necesare, deci  exista economii substantiale;
  • nu este necesara mentenanta, pentru o perioada de doi sau trei ani;

Avand in vedere cele de mai sus, este evident ca TAC este tehnologia viitorului pentru tratarea apei dure.

Unde se poate utiliza TAC?

  • case rezidentiala si apartamente rezidentiale – ocupa putin spatiu prin comparatie cu statiile de dedurizare clasice;
  • expresoare de cafea si aparate de preparat ceaiul;
  • aparate care produc abur;
  • spalatorii auto;
  • hoteluri / pensiuni;
  • incalzitoare de apa / boilere;
  • masini de spalat vase;
  • cuptoare
  • racire prin evaporare
  • spalatorii de haine
  • bai si dusuri

In industrie exista nenumarate aplicatii: turnuri de racire, apa de proces, pretratare apa pentru osmoza inversa/ultrafiltrare. Oriunde exista probleme din cauza apei dure, TAC este solutia tehnica optima si eficienta, cu aceeasi eficienta ca un dedurizator clasic, dar fara consum de sare si fara consum de apa.

La ce trebuie sa fim atenti cand alegem TAC

In primul rand ar trebui sa alegem tehnologia TAC pentru care exista studiul mentionat mai sus, pentru siguranta ca va functiona corect.

In al doilea rand este indicat sa alegem foarte atent echipamentul in functie de debit, sa nu subdimensionam dar nici sa supradimensionam. In plus, trebuie oferita o atentie deosebita analizei apei si restrictiilor fizico-chimice impuse de tehnologia TAC.

Nu in ultimul rand, este necesara o prefiltrare cu un filtru mecanic, ideal cu un grad de filtrare intre 20 – 5 microni.

Intrebari? Email me at: moleculahoh@gmail.com

 

 

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Apa dura, Ecologie, Medii de filtrare, Recomandarile mele, Tehnici de filtrare, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la TAC – TEHNOLOGIE DE TOP PENTRU TRATAREA APEI DURE

  1. Mihai Leonard spune:

    Salut

    As vrea sa imi cumpar un astfel de aparat dar nu imi dau seama cat de mare ar trebui sa fie. Am un apartament de 3 camere ( masina de spalat rufe, masina de spalat vase, 2 bai, restul standard) si am vazut ca sunt modele cu debit de la 10 la 30 de litri pe minut. Nu imi dau seama care e debitul necesar pentru un apartament – un sfat e bine venit. Suntem 3 persoane in ap (2 adulti si un copil sub 2 ani)

    Si a doua intrebare: ce impact au aceste cristale nou formate in TAC asupra filtrelor de apa de la chiuveta. Ma gandesc sa montez si asa ceva in bucutarie dar multe sisteme cu ultrafiltrare spun ca nu filtreaza si mineralele. Daca Ca si Mg se cristalizeaza, ele nu devin mai mari si prin urmare vor fi filtrare de sistemele acestea? Incerc sa imi dau seama daca combinatia celor 2 sisteme (TAC si ultrafiltrare) nu duce cumva la o demineralizare totusi a apei potabile.

    Multumesc mult pentur raspunsuri,
    Mihai

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Pentru dimensionare si alegere va rog sa va adresati catre cei care vand tehnologia. De aceea exista, nu doar ca sa vanda, asa ca, puneti-i la treaba!

      Cristalele formate de TAC nu sunt oprite de ultrafiltrare sau microfiltrare. Din contra, filtrele for avea o viata mai lunga. Deci, mineralele nu sunt oprite de aceste filtre.

      Toate cele bune!

      • Sorin spune:

        Pentru masurare debit puteti lua o galeata de 10l si contorizati in cat timp se umple. Marea mea ingrijorare este ca acest sistem nu cred ca este recomandat pentru centrala termica – partea de incalzire a locuintei. Este un circuit inchis la care mai adaugam apa pentru ca trebuie sa mentinem o anumita presiune in centrala. Problema e ca aceste nano-cristale nu sunt stabile mai mult de 2 zile, din ce m-am documentat si se dizolva iar in apa, aderand la suprafete. Daca am inteles gresit, corectati-ma! Cum am putea mitiga acest incovenient?

        • MOLECULA H2O spune:

          Buna seara,

          Rezultatele cu TAC sunt foarte bune pentru centrala termica, boiler si partea de incalzire. Aceste micro cristale dureaza mult mai mult de doua zile. este adevarat ca nu este o solutie pentru recirculare ci doar pentru apa care ajuge la consum (apa la dua, apa la chiuvete, irigatii, spalat masina etc). Pentru recirculare puteti utiliza aparatele anticalcar Nano, 3 STAR si 4 STAR. In acest fel eficienta este garantata atat pentru apa de consum cat si pentrui apa utilizata in circuit inchis.

          Toate cele bune!

  2. Pingback: CE DURITATE ARE APA DIN BRASOV? | MOLECULA H2O

  3. Pingback: APA IMBUTELIATA SAU APA DE LA CHIUVETA? | MOLECULA H2O

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *