NITRATI IN APA DIN BUHUSI, JUD. BACAU

nitrat-apa-buhusiNitrati peste limita maxima admisa in apa din localitatea Buhusi, jud. Bacau. Aceasta este stirea zilei despre apa – 15.02.2017

Apreciez faptul ca presa isi face datoria si informeaza populatia, despre calitatea apei si riscurile consumului acesteia.

Din ce am citit in acest articol din Desteptarea, se pare ca autoritatile vor lua masuri prin instalarea unei statii de denitrificare, ceea ce este foarte bine. Totusi, prin instalarea acestei statii de denitrificare, este foarte posibil ca sodiul din apa sa depaseasca limita maxima adminsa, care este de 200 mg/l. Desigur ca sodiul nu este la fel de nociv ca nitratul.

Ce pot face locuitorii Buhusului pentru a avea apa fara nitrati in casa?

Sistemele de filtrare ce contin osmoza inversa filtreaza nitratul intre 60% – 90% conform mai multor fise tehnice de la diversi producatori de membrane. In cele mai multe cazuri, este bine sa luam ca valoare de rejectie (filtrare), valoarea de mijloc, adica in cazul de fata 75%. In acest caz, apa din Buhusi a fost declarata ca avand un continut de nitrat de 65 mg/l (la data de 15.02.2017). Utilizand un sistem de omoza inversa, s-ar putea ajunge la o cantitate de 16.25 mg/l nitrat in apa, ceea ce este bine.

In cazul in care autoritatile vor instalata o statie de denitrificare, asa cum am mentionat mai sus, va creste valoarea sodiului din apa, deoarece denitrificarea functioneaza prin schimb ionic. Este foate posibil ca valoarea sodiului sa depaseasca limita maxima admisa. In acest caz, tot osmoza inversa este solutia corecta de filtrare. Procentul de rejectie (filtrare) pentru sodiu este intre 96%-98%, ceea ce este foarte bine.

Atentie: deoarece sistemele de filtrare cu osmoza inversa demineralizeaza apa, va recomand sa utilizati sisteme ce contin un filtru in plus, pentru remineralizare. Prin remineralizare, apa va avea un pH neutru sau alcalin (depinde de filtru de remineralizare), apa va avea un gust mai bun, si evident ca va avea un continut mic de minerale dizolvate in apa.

Alegeti cu grija sistemele de filtrare/purificare cu omoza inversa:

  • achzitionati de la firme de profil, care se ocupa cu acest lucru – filtrarea si tratarea apei;
  • achizitionati de la firme care va pot consilia si la care puteti pune intrebari despre apa si intrebari tehnice in cazul in care veti avea nevoie;
  • achizitionati in general orice echipament, indiferent de domeniu, de la firme care pot asigura piese de schimb, care pot intervenii pentru service si mentenanta, daca este cazul.

Intalnesc in ultima perioada multi oameni care cumpara sisteme de filtrare/dedurizare etc de la acest timp de societati comerciale: firme de vanzare directa si de tip MLM, firme de bricolaj, magazine online „cu de toate” firme care nu au nici cea mai mica treaba cu filtrarea si tratarea apei. In momentul in care un astfel de client are probleme tehnice sau intrebari despre calitatea apei, nu are la cine apela. Am vazut cazuri in care astfel de clienti au schimbat cu totul sistemul de filtrare pentru ca nicio firma de profil nu a dorit sa intervina pentru service sau mentenanta in cazul unui echipament achizitionat din alta sursa. Alegeti intelept!

Ai intrebari despre eliminarea nitratului din apa, fie ca ai o aplicatie casnica / comerciala / oraseneasca? Scrie-mi catre: moleculahoh@gmail.com 

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa, Presa despre apa, Tehnici de filtrare și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *