APA DURA SI ANALIZELE NECESARE

Apa dura este probabil cea mai mare problema cu care ne confruntam in cazul in care utilizam apa de foraj/put. Oricine utilizeaza apa de foraj, iar in unele cazuri apa de la reteaua publica, intelege foarte bine acest aspect.

Nu voi insista despre problemele ce decurg din utilizarea apei dure, deja am scris despre aceste aspecte aici: Apa dura si efectele sale costisitoare

Postul acesta are rolul de a te invata ce parametri trebuiesc analizati in cazul in care doresti sa tratezi apa dura.

In cazul in care doresti sa utilizezi un dedurizator clasic cu rasina schimbatoare de ioni (dedurizator cu consum de sare), ai nevoie sa cunosti urmatorii parametri fizico-chimici:

  • duritate (exprimata in grade germane sau franceze sau in orice alta unitate de masura)
  • fier
  • mangan

Explicatii: fierul si manganul peste o anumita limita pot afecta rasina dedurizatorului (rasina = mediul filtrant), chiar iremediabil. De aceea, firma care iti ofera consultanta si iti alege statia de dedurizare, trebuie sa aiba acces la aceste informatii.

In cazul in care doresti sa utilizezi „dedurizatorul” TAC NSS (Template Assited Crystallization), ai nevoie de urmatoarele analize fizico-chimice:

  • – pH
    – Duritate
    – Clor
    – Fier
    – Mangan
    – Cupru
    – Ulei/petrol si hidrogen sulfurat
    – Polifosfat
    – Siliciu

In cazul in care doresti sa utilizezi tehnologia electromagnetica anticalcar, trebuie sa cunosti valorarea duritatii. In acest fel, poti alege aparatul electromagnetic anticalcar in functie de cat de dura este apa. Corelarea aparatului cu duritatea apei, este foarte importanta pentru o functionare corecta si rezultate optime. Alegerea gresita a aparatului (putere prea mica corelata cu duritatea mare si debit mare) este cea mai frecventa greseala care se face, evident, corelat cu rezultate slabe impotriva apei dure si cu nemultumirea clientului ca „nu functioneaza”.

Pentru un laborator de apa in zona ta, consulta: https://infoapa.ro/

Sper ca aceste informatii sa-ti fie de folos. Poti lasa un mesaj mai jos (prin formularul de comentarii daca doresti consultanta sau alte informatii), ori poti sa-mi scrii direct catre: moleculahoh@gmail.com

 

 

 

 

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Analize apa, Apa dura, Statii de dedurizare, Toate posturile despre apa și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *