CE DURITATE ARE APA DE LA CHIUVETA?

O persoana a ajuns pe acest blog cautand: „apa de la chiuveta, ce duritate are?”

Raspunsul este: Care chiuveta? Adica, din ce oras sau localitate?

Imagine

Duritatea apei din reteaua publica este diferita si data de sursa apei. De exemplu, apa livrata in Bucuresti prin reteaua publica are o duritate 8 – 9 grade germane.

Bucurestiul are doua surse de apa si anume: Dambovita si Arges. Apele de suprafata nu sunt de obicei foarte dure. In general probleme cu duritatea apei o au apele de adancime (foraj, put). Totusi, este bine sa faci un test de duritate, oricare ar fi sursa ta de apa. Cum faci asta? Ori printr-un buletin de analiza a apei ori prin cumpararea unui test de duritate de la o firma ce se ocupa cu tratarea si filtrarea apei. Testul se utilizeaza foarte simplu. Evident, testul va fi insotit si de instructiuni de utilizare.

O clasificare a apelor in functie de duritate este prezenta in articolul cu titlul: APA DURA SI EFECTELE SALE COSTISITOARE

Pentru cei care nu au timp sa citeasca tot articolul din link-ul de mai sus, aduc in atentie din nou clasificarea apei dure:

După gradul de duritate, apele se pot clasifica in felul urmator:
– foarte moi între 0 – 4 grade germane
– moi Intre 4 – 8 grade germane
– medii între 8 – 12 grade germane
– moderate 12 – 18 grade germane
– dure 18 – 30 grade germane
– foarte dure peste 30 grade germane

Ce trebuie sa retii?

a. Apa are duritate diferita in functie de localitate, oras, chiar daca vine de la reteaua publica. In multe cazuri, apa este dura la chiuveta pentru ca ea este captata din surse de foraj. Exista un cost de achizitie si de exploatare pentru ca apa sa nu mai fie dura dar acest lucru este de obicei evitat de catre firmele care fac astfel de lucrari pentru ca primariile trebuie sa suporte aceste cheltuieli, iar in final tot tu si eu suportam factura pentru apa dedurizata.

b. Verifica duritatea apei si in functie de rezultat achizitioneaza si monteaza-ti o statie de dedurizare. Daca apa ta este dura nu lasa acest lucru nerezolvat si nu amana prea mult. S-ar putea sa te coste mult mai mult dupa un anumit timp. Centrala si boilerul au de suferit, cresc costurile de incalzire si de apa calda, folosesti detergent mai mult pentru spalatul rufelor, dusul tau zilnic nu este cum ar trebui sa fie (apa dura nu face spuma cu sapunul), conductele de apa se obtureaza, gasesti mereu pete albe pe chiuveta, cada, vesela  si multe alte neajunsuri.

Imagini cu efectele apei dure:

boiler_apa_dura       dusul-si-apa-dura

Te-a ajutat cu ceva aceste post despre apa dura? Poate ii va ajuta si pe cunostintele si prietenii tai. Nu pastra doar pentru tine. Deci SHARE pe Facebook, Google+, Twitter.  Multumesc!

Acest articol a fost publicat în Apa dura, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la CE DURITATE ARE APA DE LA CHIUVETA?

 1. Alexandru spune:

  Nu are sens să testeze cineva apa de la chiuvetă, deoarece această apă este deja testată și ar trebui să se încadreze în intervalul legal adică maxim 20 grade Ge pentru a fi potabilă. Poate varia duritatea chiar dacă e aceeași sursă și nu e neapărat un criteriu dacă e apă de suprafață e mai puțin dură e o afirmație falsă, deoarece depinde de zonă și de zăcămintele prezente în aceea zonă. Dacă ai zăcământ de Ca/Mg automat duritatea totală va fi foarte mare. Pentru cei care au fântână în curtea din spate e obligatoriu să facă anumite analize în special cele ce țin de bacterii. Nu recomand testele cumpărate deoarece pot fi eronate, ci mai curând e mai bun un rezultat făcut la un laborator acreditat ( dai un ban dar stai în față .)

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Nu exista in Romania o lege care reglementeaza duritatea maxima a apei pentru ca apa sa fie potabila. Nu stiu de unde aveti aceasta informatoe cu cele 20 dH. Poate ne spuneti si noua de unde ati luat informatia. Chiar sunt curios.

   In general duritatea apei de suprafata este mai mica in comparatoe cu apa de foraj. Este adevarat ca nu este un citeriu absolut. Dar asa cum am spus, in general asa se intampla, am vazut sute de buletine de analiza.

   Da, poate sa existe o eroare de 1 – 3 dH intre un test efectuat cu reactiv cumparat din comert si un test efectuat intr-un laborator autorizat. Dar eroarea nu este mare, este aproape nesemnificativa. In plus, am vazut si buletine de analiza facute in laboratoare autorizare, cu greseli si nu o data, din pacate.

   Va multumesc pentru comentariu. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *