ELIMINARE MIROS DIN APA

ELIMINARE MIROS DIN APA

ELIMINARE MIROS DIN APA

Cineva a ajuns pe blogul meu cautand in google ” Eliminare miros din apa „.

Acum, nu am de unde sa stiu daca se refera la apa rece sau la apa calda. In cele mai multe cazuri este vorba de apa rece dar nu este exclus sa fie vorba de apa calda.

In cazul apei reci se prea poate sa fie vorba de Hidrogen Sulfurat.

Hidrogenul Sulfurat (H2S) sau acidul sulfhidric este un acid anorganic slab. In stare pura este un gaz incolor, inflamabil, toxic, cu un miros puternic. Formula chimică este  H2S. Hidrogenul sulfurat este mai greu decat aerul, are o reactie usor acida, cu bazele formeaza saruri. Sarurile acidului sulfhidric se numesc sulfuri.

In concentratie redusa are miros neplacut de oua clocite. Si de aici probabil problema apei cu miros. ATENTIE: nu este suficienta filtrarea pe pat de carbune activat in acest caz!

Tratamentul corect, care se aplica pentru eliminarea Hidrogenului Sulfurat este un pic mai complex dar nu greu si presupune clorinare si aerare. Acest lucru implica un vas de stocare  a apei pentru timpul de contact necesar intre clor si apa.

Exista echipamente speciale pentru acest tratament si anume, clorinatoare automate, care introduce clor in mod controlat in vasul de stocare, dar acest lucru este controlat si de un debitmentru de apa care masoara cantitatea de apa ce ajunge in vasul de stocare. In plus este necesar, pentru aerare, de un injector ce introduce aer in apa.  Toata aceasta schema de tratare este urmata de un filtru automat cu pat de carbune activat, pentru eliminarea clorului. Filtru automat cu carbune activat, va fi precedat de un filtru pentru sedimente, fie ca va fi automat fie ca va fi cu cartus filtrant.

Pentru un rezultat bun sau foarte bun, este necesar ca toate echipamentele de mai sus sa fie dimensionate corect de un profesionist in tratarea apei. Altfel, ai nesansa ca tratarea apei pentru Hidrogen Sulfurat sa nu functioneze iar apa sa miroasa in continuare a oua clocite.

In cazul in care apa calda miroase, de obicei se intampla asta din cauza faptului ca s-au dezvoltat bacterii in boiler. In acest caz tratamentul aplicat este mai simplu, trebuie facuta o dezinfectie a boilerului dar si a conductelor de apa. Acest lucru se poate face intr-o zi de un om specializat. Tratamentul consta in introducerea sau dozarea controlata de clor dioxid in instalatie si golirea acesteia dupa un timp pe care profesionistul in tratarea apei il cunoaste.

Nu faceti acest lucru singur pentru ca:

– nu cunoasteti doza corecta de clor;
– nu stiti prin ce procedeu ajunge dioxidul de clor in apa;
– nu puteti doza corect dioxidul de clor in apa, chiar daca ati cunoaste doza corecta;

Mai bine apeleaza cu incredere la o firma specializata. Daca nu cunosti una, da-mi un email pe moleculahoh@gmail.com. Iti pot sugera eu una, daca imi dai voie.

Update articol 13.07.2017:

In cazul in care mirosul provine doar de la apa calda, se poate face o dezinfectie punctuala cu clor sau cu alte substante de dezinfectie. Problema este ca acest miros va reveni dupa o anumita perioada. Timpul de revenire a mirosului depinde de calitatea apei si de stratul depus in conducte si boiler (strat format din calcar, fier, mangan, depuneri se sedimente).

In acest caz este indicat sa se utilizeze o dezinfectie permanenta cu alte cuvinte, o cantitate mica de clor sa existe in apa (exact ca in retelele publice de apa). Pentru acest lucru este necesara intervenita unei firme specializate, pentru a instala si pune in functiune echipamente cu dozare controlata de clor.Un astfel de echipament il puteti gasi aici: Clorinator automat.

Totusi, va recomandam sa utilizati pentru baut apa trecuta printr-un filtru cu carbune activat iar pentru dusul zilnic va recomandam sa va instalati un filtru de dus (pentru eliminarea clorului introdus in apa de clorinatorul automat).

O atentie deosebita este necesara si pentru filtrarea apei si tratarea acesteia impotriva depunerilor de calcar, fier, mangan, deoarece orice depunere in instalatie favorizeaza crearea biofilmului (strat de mizerie pe care se dezvolta bacteriile).

Este indicat sa nu amanati dezinfectia apei pentru in boiler se pot dezvolta bacterii periculoase precum Legionella. Un articol despre Legionella, puteti gasi aici: Legionella, pericolul din apa.

Resursa folosita pentru acest post:

wikipedia

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa, Eliminare miros apa, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la ELIMINARE MIROS DIN APA

 1. STAN spune:

  Este o problema reala. Si eu am probleme cu apa cu miros de oua clocite. Sunt interesat mai in detaliu de ce filtre am nevoie si cum se poate rezolva problema asta. Imi trimiteti mai multe informatii?

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Aveti un buletin de analiza a apei? Trebuie sa ne asiguram mai intai ca hidrogenul sulfurat este cauza. Luati legatura cu mine pe moleculahoh@gmail.com si va indrum pas cu pas. Incepem cu un buletin de analiza a apei (in cazul in care nu aveti deja), iar dupa acest aspect va indrum catre o firma care va poate ajuta, eventual ma pot uita pe oferta sa va confirm sau infirm ca echipamentele din oferta sunt potrivite cu problema din apa dvs. Toate cele bune!

 2. Tudor spune:

  Buna ziua,
  Am facut o analiza a apei:
  Duritatea totala, moli/m3 8,7
  Fier total mg/l 0.49
  hidrogen sulfurat si sulf – 0.35
  Care sunt normele admise?

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,
   Deci, vorbim de stasul apei potabile din Romania:
   1. Duritatea totala nu are un prag maxim ci unul minim care este de 5 grade germane. Evident ca ar trebui sa aiba si un prag maxim dar asta este legea in Romania. Daca ar face si un prag maxim, regiile de apa ar fi nevoite sa dedurizeze o mare parte din apa captata si furnizata la oameni ceea ce nu le convine, evident.
   In cazul tau 8,7 mmol inseamna 48,9 grade germane. Asta este o apa considerata foarte dura.
   2. Fier total. Stasul este 0,20 mg/l. Tu ai 0.49 mg./l, deci aici depasesti stasul de apa potabila;
   3. Sulfuri si hidrogen sulfurat. Stasul este de 0,1 mg/l. Tu ai 0.35 mg/l, deci si aici sunt probleme.

   Daca doresti o recomandare de firma care sa te ajute cu echipamentele de tratare si filtrare, da-mi un email pe moleculahoh@gmail.com
   Toate cele bune!

 3. Buna am si eu o Fantana care miroase apa si rece si calda am analizele apei făcute rog un specialist sa m-a ajute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *