LEGIONELLA, PERICOLUL DIN APA

Legionella este o bacterie ce cuprinde specii care cauzeaza legioneloza sau boala legionarului.

Este principalul agent ce cauzeaza boala legionarului, si a formei mai usoare numita febra Pontiac.

LEGIONELLA, PERICOLUL DIN APABoala Legionella: este o infectie acuta a cailor respiratorii inferioare.

Imbolnavire: infecteaza doar 2% – 5% din persoanele expuse.

Rata de mortalitate: 15% – 20% din persoanele infectate.

Surse de contaminare cu legionella

O sursa importanta sunt turnurile de racire si instalatiile de preparare a apei calde menajere. Ca surse naturale se poate intalni in ape curgatoare sau helesteie. Odata intrata in organism, bacteria incubeaza o perioada de circa 2 saptamani. Simptomele includ manifestari asemanatoare cu cele ale gripei: febra, frisoane si tuse uscata. In cazul stadiilor avansate, apar probleme gastrointestinale, afectarea sistemului nervos, diaree, greata, stare generala alterata care se agraveaza in fiecare zi, cei mai afectati fiind copiii pana in 12 ani si batranii.

Alte posibile surse de imbolnavire cu Legionella: umidificatoare, capul de dus, bateriile de chiuveta, piscinele, fier de calcat, masini de produs abur (aspiratoare cu abur), boiere etc.

De obicei nu exista un risc direct prin bautul apei cu Legionella. Calea de transmitere este inhalarea de aerosoli respirabili, de exemplu prin dus, in camere cu aer conditionat sau piscine, ce poate duce la dezvoltarea de boli precum febra Pontiac pana la forme grave si uneori mortale de pneumonii.

Conditii pentru aparitia si supravietuirea bacteriei Legionella

Mediul in care legionella se dezvolta cel mai bine este apa, in rezervoare naturale sau artificiale. Poate sa se dezvolte si sa apara in apa menajera atunci cand temperatura acesteia este intre  35 și 46 °C.

In functie de temperatura, Legionella se poate dezvolta, poate fi distrusa sau poate supravietui:

Intre 70 și 80 °C  – temperatura de dezinfectie
La 66 °C  – Legionella este distrusa în 2 minute
La 60 °C – Legionella este distrusa în 32 minute
La 55 °C – Legionella este distrusa în 5 – 6 ore
Intre 50 și 55 °C – Legionella supravietuieste dar nu se poate inmulti
Intre 20 și 50 °C – Legionella se dezvolta
Intre 35 și 46 °C – Legionella are temperatura optima de dezvoltare
Sub 20 °C – Legionella poate supravietui dar exista in stare latenta

Pericolul cel mai mare de infestare cu Legionella consta in utilizarea apei de nedezinfectate (apa din sursa proprie). Apa din reteaua publica este dezinfectata cu clor, deci posibilitatea de contaminare in acest caz este minima (dar nu imposibila).

Un aspect des intalnit in cazul utilizarii apei din sursa proprie ( foraj/put) este infestarea cu Legionela a instalatiilor sanitare. Destul de des, persoanele ce locuiesc la casa, acuza miros urat  in cazul apei calde. In acest caz avem de-a face cu Legionella.

Tratamentul apei in cazul Legionella

Exista mai multe tipuri de tratamente pentru apa in cazul Legionella:

– incalzire > 66°C
clorinare automata
dezinfectie punctuala cu clor dioxid
sterilizator cu ultraviolete
ozonare

In functie de posibilitatile existente se poate alege unul sau mai multe tratamente impotriva Legionella.

Pentru a te asigura ca Legionella nu ajunge sa te infecteze, poti utiliza un filtru de apa cu ultrafiltrare. Exista filtre de apa cu ultrafilrare, pentru consum dar si filtre pentru dus.

Diametrul bacteriei este de 0.2 – 0.7 μm, cu o lungime de 2-20 μm, şi are cca. 40 tipuri cunoscute, din care 20 periculoase. Dimensiune bacteriei face ca ultrafiltrarea sa fie eficienta impotriva ei.

Totusi, in cele mai multe cazuri, infectarea cu legionella se face prin stropi fini de apa, deci prin dusul zilnic, prin spalarea vaselor sau a altor obiecte, prin spalarea autoturismului, prin stropii fini de apa rezulati de la aparate ce produc racoare (vara la terase si restaurante), prin dusurile de la SPA etc. In acest caz se impune utilizarea unui aparat de clorinare controlata, pentru ca apa sa fie dezinfectata permanent. Un astfel de aparat, usor de utilizat este clorinatorul automat. Acest aparat se instaleaza pe conducta principala de alimentare cu apa.

Problema este reala si oamenii se confrunta cu ea, chiar daca de multe ori nu stiu ca se numeste Legionella. Observa doar un miros urat la apa calda.

Vedeti mai jos prin click pe imagini, mesaje primite cu privire la apa urat mirositoare.

Legionela_2

Legionela_1

 

 

Daca te confrunti cu o astfel de problema nu lasa lucrurile asa si actioneaza. Primul lucru si cel mai rapid este sa faci o dezinfectie a instalatiilor sanitare cu clor dioxid. Al doilea lucru este sa-ti cumperi un echipament care sa te ajute in prevenire, ca sa nu mai ajungi din nou in aceasta situatie. Clorinatorul automat te poate ajuta. Ma poti contacta pentru mai multe detalii pe: moleculahoh@gmail.com

 

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa, Eliminare miros apa, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la LEGIONELLA, PERICOLUL DIN APA

 1. Pingback: ELIMINARE MIROS DIN APA | MOLECULA H2O

 2. r adu spune:

  Bună ziua! Au apărut numeroase bazine de apă sărată pentru cură balneară, în prejma salinelor. Modul de dezinfectare ……. nu există. Se afirmă că …… nu cresc microbi în apa sărată de la saline (vezi Ocnele Mari, Ocnița și Ostroveni-Râmnicu Vâlcea). În aceste cazuri, apele utilizate, uzate…… se evacuează, după un program aleator ……… la solicitările sau sesizările repetate ale turiștilor, ceea ce nu este normal (legal???). Există metode de dezinfecție ce pot fi utilizate pentru asemenea ape sărate???

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   – Nu stiu sa va spun ce este legal in programul de evacuare/improspatare a acestor ape;
   – Exista metode de dezinfectie, evident. Acestea sunt: Sterilizatoare UV cu curatare automata a cuartului, tehnologie precedata de instalarea unui sistem anticalcar (antidepuneri). Cu cat conductele sunt mai curate, cu atat dezinfectia este mai eficienta. In plus, igienizarea permanenta a bazinelor de apa cu biocide specifice pentru aceste aplicatii. Cei de la intretinerea bazinelor cu siguranta cunosc aceste biocide necesare.

   Cu siguranta ca exista anumite limitari din cauza efectului de coroziune a apei sarate dar cu siguranta se gasesc echipamente de tratare care sa fie rezistente la aceasta coroziune. In cazul in care aveti un proiect clar, sau pe cineva interesat de o asemenea tratare, imi puteti trimite o solicitare catre (moleculahoh@gmail.com) cu buletinul de analiza al apei, debitul de umplere a bazinelor sau dupa caz de recirculare, diametrul conductei/conductelor. Voi cauta si voi gasi solutia de tratare.

   Toate cele bune!

 3. Pingback: DE CE MIROASE APA DIN BOILER? | MOLECULA H2O

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *