In acest post vom afla daca apa potabila contine Cryptosporidium si Giardia dar si cum putem filtra acesti paraziti.
Dar mai intai sa vedem ce sunt parazitii Cryptosporidium si Giardia
Cryptosporidium si giardia sunt protozoare sau paraziti unicelulari gasiti in fecalele oamenilor infectati sau in fecalele animalelor infectate.
De ce apa potabila ar putea contine Cryptosporidium si Giardia?
Acesti doi paraziti sunt gasiti de obicei in apa de suprafata, precum lacurile si raurile, iar cateodata in apa de adancime, dar sub influenta apelor de suprafata (doar daca apa de suprafata ajunge cumva sa contamineze apa de foraj). Comunitatile care obtin apa din sursele mentionate mai sus si esueaza in a trata corect apa, pot avea probleme cu cryptosporidium si giardia. Acesti paraziti sunt foarte rezistenti la clor sau la alti dezinfectanti ce ar putea fi introdusi in apa pentru a distruge bacterii sau virusuri.
Cum ajung Cryptosporidium si Giardia in sursa noastra de apa?
Apa de suprafata este contaminata in doua modalitati majore: apele uzate provenite din statiile de epurare, pot contine spori sau oochiste de Cryptosporidium si Giardia sau scurgeri din anumie operatiuni agricole, pot contine acesti spori. Toate sursele de apa care intra in contact cu fecale (cum ar fi canalizarile urbane), ar trebui considerate sursa potentiala de contaminare.
In general, apa de foraj nu ar trebui sa contina Cryptosporidium si Giardia deoarece solul filtreaza acesti paraziti. Cu toate acestea, focare de Cryptosporidium si Giardia au fost raportate in comunitati care utilizeaza apa de foraj. Probabil ca in aceste cazuri, apa de foraj a fost contaminata de apa din canalizare/fose septice/fecale de la animale. Construite cum trebuie si intretinute, fara influenta apelor de suprafata, puturile de adancime ar trebui sa contina apa necontaminata cu Cryptosporidium si Giardia.
Cum poti trata sursa ta de apa impotriva Cryptosporidium si Giardia?
Daca apa este din sursa proprie si netratata, este indicat sa utilizati mai multe tratamente/bariere, pentru eliminarea acestor protozoare. Tratamentele sunt: clorinare, ultraviolete, filtrare mai mica sau egala cu 1 micron. Daca vorbim de filtrare la un grad de 1 micron, atunci trebuie sa fie filtrare absoluta ci nu nominala.
Daca apa este din sursa publica si trata cu clor, atunci este bine sa stiti ca Giardia este distrusa de clor dar nu si Cryptosporidium. Deci, daca sursa de apa este de suprafata, iar singurul tratament pentru dezinfectie este clorinarea apei, atunci exista riscul ca apa sa contina Cryptosporidium.
Filtrarea apei pentru eliminarea protozoarelor de Cryptospodirium si Giardia, se poate face destul de simplu, prin:
– filtrare mecanica submicronica sau grad de filtrare maxim 1 micron absolut – prin filtrare cu tehnologie ceramica;
– filtrare prin tehnologia de ultrafiltrare cu plaja intre 0.001 si 0.1 microni – prin tehnologia membranelor capilare;
– filtrare prin tehnologia cu nanofiltrare;
– filtrare prin tehnologia cu osmoza inversa.
O alta tehnologie de tratare la indemana unui utilizator casnic, este lumina UV, care este produsa de un sterilizator cu UV. Totusi, aceasta tehnologie este mai pretentioasa, deoarece intotdeauna trebuie precedata de un filtru cu grad de filtrare 5 microni (pentru reducerea turbiditatii) si de un sistem de dedurizare sau de un sistem anticalcar, pentru ca teaca de cuart sa ramana curata, iar lumina UV sa fie transmisa prin apa fara a fi impiedicata.
Pentru orice alta informatie privind calitatea si filtrarea / tratarea apei, puteti lasa mai jos un comentariu sau puteti sa ma contactati prin: moleculahoh@gmail.com
Consideri acest post util? Share pe FB pentru a beneficia si prietenii tai!
Surse utilizare pentru acest post:
Healthed
CDC.GOV
SASKH2O
GOV.MB.CA
Pingback: CE CAUTA CLOSTRIDIUM IN GHEATA UNUI RESTAURANT FAST FOOD? | MOLECULA H2O