In acest articol ma refer exclusiv la membranele de osmoza inversa pentru utilizare casnica.
Intrebarea la care voi raspunde, este: cand trebuie schimbata membrana de osmoza inversa?
Ceea ce se comunica in general clientului, este ca membrana de osmoza inversa trebuie schimbata la 2 sau maxim 3 ani. In realitate, o membrana poate avea o durata de viata mai lunga sau mai scurta. Perioada de schimb este direct influentata de calitatea apei dar si de volumul de apa filtrata.
Exista o modalitate mai buna de a afla cand anume trebuie schimbata membrana de osmoza inversa. Este necesar sa ai un TDS-metru cu care sa poti masura calitatea apei.
Daca ai acest TDS-metru, masoara PPM-ul apei nefiltrate. Masoara si PPM-ul apei filtrate prin osmoza inversa. Dupa care aplica urmatoarea formula:
(TDS apa nefiltrata – TDS apa filtrata)
––––––––––––––- x 100 = % rejectie
TDS apa nefiltrata
Ceea ce aflam prin aplicarea acestei formule, este procentul de rejectie/respingere. Cu alte cuvinte aflam ce capacitate mai are membrana de osmoza, de a respinge contaminantii din apa.
Daca procentul de rejectie este mai mic de 70%, durata de viata a membranei a ajuns la final si trebuie schimbata.
Daca procentul de rejectie este intre 80 – 90%, membrana este undeva la jumatatea duratei de viata.
Daca procentul de rejectie este intre 90 – 95%, membrana este la inceputul ciclului de viata, iar calitatea apei este foarte buna.
Sper ca ti-a fost util acest post. Ne intalnim la urmatorul articol. Pana atunci, share pe facebook, poate mai este si altcineva interesat de subiect.