APA CU E.COLI LA O PENSIUNE DIN HATEG

cell-ecoliEscherichia coli entero-hemoragică (EHC) este o grupa de tulpini de bacterii patogene ce apartin de Escherichia coli. Tulpinile EHC produc diaree grave hemoragice, care pot deveni deosebit de periculoase deoarece pot fi insotite de deshidratari masive care pot provoca chiar si moartea bolnavului.

Contaminarea se poate produce printr-o igiena deficitara, cand urme de fecale pot ajunge pe alimente sau in apa de baut. Surse de infectare cu E.coli a apei de baut in gospodariile individuale pot fi haznalele si fosele neetansate corespuzator.

APA CU E.COLI LA O PENSIUNE DIN HATEG

Cauza imbolnavirii celor peste 40 de copii cazati la o pensiune din Hateg, care au ajuns la spital cu toxiinfectie alimentara, este bacteria E.coli, descoperita in apa folosita in bucataria unitatii, au stabilit inspectorii sanitari in urma analizelor de laborator.

In urma analizelor s-a constat ca incarcatura microbiologica a apei din bucataria pensiunii nu corespunde legislatiei in vigoare in ceea ce priveste indicatorii microbiologici de contaminare a apei. Apa este nepotabila in unitatea respectiva deoarece a fost identificata bacteria Eschierichia coli, cunoscuta mai ales sub numele E.coli, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Hunedoara, Cecilia Birau.

Aceasta a mai spus ca apa nepotabila a fost descoperita in reteaua interna de distributie a pensiunii, dar nu si in sistemul public de alimentare cu apa al orasului Hateg.

„Producatorul de apa este responsabil de calitatea apei pana la limita de proprietate, dupa care aceasta responsabilitate se transfera proprietarului locatiei respective care avea obligatia sa monitorizeze calitatea apei folosita”, a adaugat purtatorul de cuvant al DSP Hunedoara.

Directia de Sanatate Publica si Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Hunedoara au declansat anchete in acest caz, prima masura fiind de suspendare temporara a activitatii pensiunii. Vor urma si alte sanctiuni in functie de rezultatele cumulate ale analizelor pentru probele ce au fost prelevate din mancare.

Un numar de 43 de copii din Bucuresti si Ilfov cazati la o pensiune din Hateg, judetul Hunedoara, au ajuns, in 2 si 3 iulie, la Unitatea de Primiri Urgente a spitalului din oras, cu suspiciunea de toxiinfectie alimentara, noua dintre ei fiind internati pana in 4 iulie, iar ceilalti fiind tratati si apoi lasati sa plece acasa.

Copiii, unii dintre ei insotiti de parinti, le-au spus medicilor ca au mancat carne de pui, omleta, ciorba acra, inghetata si au facut baie in piscina pensiunii.

Bucataria pensiunii a fost inchisa temporar de catre medicii sanitar-veterinari si au fost ridicate probe pentru analize, din mancarea servita copiilor.

Potrivit noilor directive, rezultatele analizelor vor fi trimise si la Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Tratamentul apei pentru E.coli

E.coli poate fi eliminat prin filtrare cu filtre ceramice sau ultrafiltrare, prin utilizarea unei sterilizator cu ultraviolete si prin clorinare.

Pentru un rezultat 100% sigur se vor utiliza mai multe tehnologii de tratare si anume: clorinare, dezinfectie cu uv si filtrare (microfiltrare, ultrafiltrare sau osmoza inversa).

Daca ai o astfel de problema, scrie-mi un email pe moleculahoh@gmail.com si te voi ajuta in rezolvarea acesteia.

Surse:

1. Wikipedia
2. Mediafax

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa, Presa despre apa, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *