ARSENIC IN APA: MILIOANE DE OAMENI AFECTATI

Aproape 20 de milioane de oameni din China ar putea fi expusi apei contaminate cu arsenic, arata un nou studiu citat de BBC. Oamenii de stiinta au folosit informatii despre geologia tarii pentru a evalua care ar putea fi zonele cele mai afectate de contaminarea cu arsenic. Studiul a apărut în jurnalul „Science”.

Arsenicul este prezent în mod natural în scoarta Pamantului, dar daca ajunge în apa subterana, expunerea pe termen lung la această apa poate provoca boli foarte grave: cancer de piele, de plamani, de vezica urinara sau de rinichi.

Pana acum, a fost dificil de estimat care era nivelul de contaminare cu arsenic în tarile cu o suprafata foarte mare.

In China se crede că exista peste 10 milioane de fantani cu apa de baut, iar apa din fiecare dintre ele trebuie testata pentru a stabili dacă exista compusi toxici in ea. intregul proces ar putea dura decenii. Din acest motiv, cercetatorii din Elvetia si din China au preferat sa analizeze hartile geologice ale tarii.

Probabilitatea-de-contaminare-cu-arnesic-in-China

Clic pe imaginea de mai sus pentru a vedea harta cu probabilitatea de contaminare cu arsenic in China.

„Autoritătile trebuie să testeze apa”

„In ultimii ani, a devenit disponibila o cantitate mare de informatii geospatiale. Avem informatii despre clima, folosirea terenurilor, distanta pana la rauri sau elevatie”, a declarat Annette Johnson de la Institutul Federeal Elvețian al Stiintei Acvatice, co-autoare a studiului.

Folosind aceste informatii si uitandu-se la tipurile de roci prezente în China, si in special la varsta acestor roci, cercetatorii au indicat regiunile unde este cel mai probabil să fie gasit elementul toxic. Rezultatele lor sugereaza că 19,6 milioane de oameni din China ar putea fi expusi unor niveluri periculoase de arsenic in apa pe care o consuma.

„Ce este foarte important este ca autoritatile sa testeze prima data apa din zonele de risc”, a mai spus Johnson.

Apa din fantanile contaminate ar putea fi tratata sau, daca nu este posibil, fantanile respective ar trebui desfiintate.

Sursa: YAHOO

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa, Ecologie, Presa despre apa, Toate posturile despre apa și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la ARSENIC IN APA: MILIOANE DE OAMENI AFECTATI

 1. Draga domnule!
  Intr-un comentariu recent v-am atras atentia asupra pericolului arsenului in apa.
  Intradevar in China sunt o multime de locuri unde apa ar putea fi incarcata cu arsen. Dar poate nu stiti, arsenul este de zeci de ani o problema in Bangladesh, India-Bengalul de Vest, Vietnam, Chile, Mexic, etc. Si in Europa arsenul se intalneste in apa freatica in Slovacia, Ungaria, Serbia si Romania, zona studiata in anii 1998-2000, precum si in alte tari. In tara la noi, in Campia de Vest, arsenul in apa freatica a fost studiat de prof.Aposian din SUA-Tucson Arizona, precum si de cercetatorii romani Gurzau E&A. Acestia au estimat ca circa 45000 de locuitori se afla in primejdie de a bea apa avand peste limita admisa de 10 µg.
  Cu respect
  Stefan Babutiu

 2. Ioan Lutai spune:

  Locuiesc in vestul tari,la Nadlac si sunt foarte curios sa stiu concentratia de arseniu in apa potabila din localitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *