APA CU BACTERII PERICULOASE SI NITRITI, RETRASA DE LA VANZARE IN 30 DE JUDETE

Aproape 26.000 de litri de apa plata si minerala au fost retrasi de la vanzare în 30 de judete, după ce s-a descoperit că produsele erau contaminate cu o bacterie periculoasa rezistenta la antibiotice sau aveau o concentratie prea mare de nitriti. Inspectorii directiilor judetene de Sanatate Publica au depistat, in urma analizelor, prezenta bacteriei Pseudomonas Aeruginosa care genereaza infectii ale aparatului respirator si ale celui urinar, septicemii sau chiar deces. Produsele neconforme au fost notificate prin Sistemul rapid de alerta pentru alimente si furaje (SRAAF).

Imagine

Cea mai mare cantitate de apa a fost depistata in judetele Vaslui, Iasi si Dambovita. Si in judetul Bacau a fost descoperita apa cu diverse bacterii, în timp ce în Alba loturi intregi de apa imbuteliata contineau o concentratie de nitriti peste limita admisa. De asemenea, autoritatile au gasit in judetele Giurgiu, Iasi, Bihor si Dolj mai multe firme care imbuteliau apa fără avizul directiilor de Sanatate Publica. In urma acestor controale s-au aplicat amenzi în valoare de 47.000 lei.

Inspectorii au efectuat 510 controale in unităti de productie, distributie si comercializare a apei potabile imbuteliate si 765 controale in unitati de productie, distributie si comercializare a apelor minerale naturale. Pentru apa potabila imbuteliată au fost analizate 104 probe, din care au iesit necorespunzătoare: microbiologic – 2 probe (DSP Bacau – coliformi, DSP Vaslui Pseudomonas Aeruginosa) si fizico-chimic – 2 probe (DSP Constanta – nitrati, DSP Olt la parametrul PH). Pentru apele minerale naturale imbuteliate au fost analizate 149 probe, din care au iesit necorespunzatoare: microbiologic – 2 probe (DSP Iasi şi DSP Dambovita au raportat pentru Pseudomonas Aeruginosa) şi fizico – chimic 4 probe (DSP Alba a raportat pentru parametrul nitriti).

Din listele de distributie puse la dispozitie de catre distribuitori directiilor de sanatate publică, reiese că lotul neconform de apa depistată cu o valoare mare a nitritilor a fost distribuit în principal unui lant de magazine al unei societati comerciale.

Vezi articol complet aici

05.08.2013

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa, Presa despre apa, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la APA CU BACTERII PERICULOASE SI NITRITI, RETRASA DE LA VANZARE IN 30 DE JUDETE

  1. Pingback: DOZATOR DE APA CU FILTRARE SAU CU BIDON? | MOLECULA H2O

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *