Acum cateva zile am auzit o stire la TV despre gazul numit RADON si despre cat de nociv este pentru om, fiind prezent in aerul expirat, mai ales in incaperi inchise. M-am gandit ca ar fi bine sa stiti daca radonul poate fi prezent in apa, iar daca exista acest risc, cum ar putea fi eliminat.
Ce este radonul?
Radonul este un gaz incolor, inodor, fara gust, iar sursa acestuia vine din distrugerea radioactiva a uraniului in pamant. Ai putea fi expus la radon din doua surse principale:
– aerul din casa ta;
– apa de baut.
Radonul poate fi prezent in aerul pe care-l respiri si in apa pe care o bei. Radonul fost depistat si in aerul din afara cladirilor, dar in cantitati mici.
Radonul poate fi dizolvat si se poate acumula in apa subterana (apa de foraj). Cand apa contine radon si este utilizata acasa pentru dus, spalatul vaselor, gatit, gazul radon scapa din apa si se ridica in aer. Procesul este similar cu bauturile carbonatate, unde dioxidul de carbon este dizolvat in apa/suc, iar la desfacerea sticlei, gazul este eliberat. Totusi, ceva radon va ramane si in apa.
Radonul nu este o ingrijorare pentru apa care vin de rauri, lacuri, rezervoare (numita, apa de suprafata), deoarece radonul este eliberat in aer, inainte ca apa sa ajunga la robinetul tau.
De ce radonul in apa este o ingrijorare pentru sanatate?
Se poate dezvolta cancer de plamani prin inspirarea aerului din incaperi (unde exista radon). Gazul radon se descompune in aer, in particule radioactive si in acest fel ajunge in plamani prin inspirare. Pe masura ce se descompun, aceste mici particile provoaca mici explozii de energie. Aceste explozii provoaca deteriorari plamanilor, care pot conduce la cancer de plamani. Persoanele care fumeaza au un risc si mai mare. Gazul radon din interiorul cladirilor, este a doua cauza care conduce la cancer de plamani. Sunt numarate aproximativ 20000 de decese pe an, in USA, din cauza aerului cu radon, din interiorul cladirilor.
Doar 1 – 2%, din radon, ajunge in aer din apa potabila. In orice caz, inspirand radon, cresti riscul pentru cancerul de plamani. Putin radon va ramane si in apa; prin consumul de apa cu radon, creste riscul de dezvoltare a cancerului la organele interne, incepand cu stomacul. Totusi, acest risc este mai mic in comparatie cu riscul cancerului de plamani, prin inspirarea de aer cu radon.
Bazat pe Institutul National de Stiinta (USA), EPA estimeaza ca exista 168 de decese/an, din cauza cancerului provocat de radonul din apa potabila (probabil cifrele se refera doar la USA): 89% pentru cancer de plamani, cauzat de radonul eliberat din apa iar 11% pentru cancerul de stomac, prin consumul de apa cu radon.
Exista radon in apa mea?
Nu toata apa potabila contine radon. Daca apa ta vine de rauri, lacuri, rezervoare (numita, apa de suprafata), deoarece radonul este eliberat in aer, inainte ca apa sa ajunga la robinetul tau. Radonul este o ingrijorare, doar atunci cand apa este de foraj, totusi, nu toata apa de foraj contine radon.
Care este nivelul de radon din apa la care ar trebui sa fiu ingrijorat?
In SUA, nu exista o reglementare federala pentru un maxim al radonului in apa. Totusi, EPA a recomandat furnizorilor de apa (din retelele publice) sa furnizeze apa cu un maxim de 4,000 pCi/L, ceea ce cotribuie cu 0.4 pCi/L radom in aerul din incaperi.
In cazul surselor private de apa, EPA nu reglementeaza in niciun fel radonul din apa, considerand ca este responsabilitatea proprietarilor de a masura si a-si lua masuri de singuranta.
Cum putem preveni consumul de apa cu radon?
Asa cum spuneam, exista risc minim de radon in apa in cazul surselor de apa, de suprafata (rauri si lacuri). Riscul mai mare exista in cazul apei de foraj.
Tratarea apei cu radon se poate face in doua moduri: aerare si filtrare prin carbune activat. Unele surse mentioneaza doar carbunele activat granular, altele doar carbunele activat.
Este evident ca nu este practic sa aerezi apa in casa ta, inainte de a face un dus sau de a spala vasele, asa ceva nu se poate (doar daca ai un vas tampon in camera tehnica). Asa ca singura varianta este filtrarea apei prin carbune activat.
Totusi, filtrele cu carbune activat nu sunt recomandate ca si tratament in cazul in care nivelul de radon depaseste 4000 pCi/L, din cauza expunerii omului la gama de radiatii (un tehnician trebuie sa schimbe la un moment dat cartusul filtrant sau mediul filtrant).
Exista urmatoarele variante pentru filtrarea apei cu radon:
– la dus, filtrele pentru dus ce contin carbune activat;
– pentru apa de baut, exista filtre ceramice cu carbune activat, filtre cu ultrafiltrare cu carbune activat, filtre cu nanofiltrare cu carbune activat, filtre cu osmoza inversa cu carbune activat;
– pentru apa care alimenteaza toata casa, exista filtre cu carbune activat cu cartus schimbabil; sau filtre cu carbune activat, automate.
Toate aceste sisteme de purificarea apei, au rol de retinere sau de reducere a radonului in apa.
Pentru orice alta informatie privind calitatea si filtrarea / tratarea apei, puteti lasa mai jos un comentariu sau puteti sa ma contactati prin: moleculahoh@gmail.com
Consideri acest post util? Share pe FB pentru a beneficia si prietenii tai!
Resurse utilizate pentru articolul prezent:
New Jersey Drinking Water Quality Institute
Alte resurse utilizate secundar:
United Kingdom National Radiation protection Board
http://www.nrpb.org
US Environmental Protection Agency
http://www.epa.gov/iaq/radon/index.html
Swiss Public Health Department
http://www.bag.admin.ch/strahlen/ionisant/radon/d/index.php
US National Radon Safety Board
http://www.nrsb.org/
US National Research Council, Board on Effects of Ionising Radiation VI Report on
Health Effects of Exposure to Radon (full text)
http://www.nap.edu/books/0309056454/html/index.html
Find state Radon Service Officials in the U.S.A.
http://www.epa.gov/iaq/contacts.html
US Nuclear Regulatory Committee
http://www.nrc.gov
American Lung Cancer Association
http://www.lungusa.org/air/radon_factsheet99.html
Environmental Radon Newsletter published by NRPB, UK
http://www.nrpb.org/publications/newsletters/environmental_radon/index.htm
Building Research Establishment, Foundation for the Built Environment, UK
www.bre.co.uk
Health Canada: Radon
http://www.hc-sc.gc.ca/ehp/ehd/catalogue/general/iyh/radon.htm
Pingback: Filtre pentru dus PRO 6000 instalate in Bucuresti - azura.ro
Pingback: Filtre pentru dus PREMIUM AZURA FILTERS, instalate in Jud. Iasi - azura.ro
Pingback: Filtre pentru dus PREMIUM AZURA FILTERS, instalate in Bucuresti - azura.ro