PIETRELE LA RINICHI SI CALITATEA APEI

Pietre_la_rinichi_si_apa_potabilaUna din intrebarile la care as vrea sa gasesc raspuns este: are legatura calitatea apei cu formarea pietrelor la rinichi (calculi renali)?

Aceasta intrebare ma roade pentru ca sunt intrebat deseori: ce filtru de apa este indicat in cazul in care o persoana are pietre la rinichi?

Consider ca medicul este persoana potrivita, care sa recomande calitatea apei pentru pacientul sau. Eu, pentru a recomanda corect un filtru de apa, am nevoie doar sa stiu daca apa trebuie demineralizata sau nu.

In cazul in care apa nu trebuie sa contina saruri de calciu si magneziu (daca avem aceasta recomandare de la medic), tehnologia necesara este osmoza inversa. Purificatoarele cu osmoza inversa, elimina din apa aceste saruri in proportie de 94 – 97%. Pentru o reducere de aproximativ 50% a sarurilor de calciu si magneziu, se va utiliza nanofiltrarea.

As vrea sa va aduc in atentie un comentariu despre calculi renali, pe care l-am primit la un alt articol scris cu ceva in urma. Eu cred in ideea de a intreba un specialist, atunci cand avem nelamuriri. Internetul este un doar un mijloc de informare si este bine sa fim vigilenti la informatia primita prin acest intermediu. Nu intotdeauna, ceea ce gasim pe internet este si adevarat. De aceea, in astfel de cazuri nu cred ca funtioneaza: „intreaba google” sau „intreaba un prieten” 🙂

Asa am procedat cu ceva in urma, cand am scris: CE EFECT ARE ASUPRA SANATATII NOASTRE APA DURA SI APA DEDURIZATA? Pur si simplu am intrebat: „daca esti medic urolog spune-ne cum stau lucrurile in acest aspect”. Am primit raspuns de la un domnul Victor Ciornea, doctor in chimie si as vrea sa-l cititi si voi:

„Referitor la mesajul cu calculii la rinichi. (Nu sunt medic, ci sunt doctor in chimie http://www.cnaa.md/thesis/17305/).

Calculii la rinichi apar nu din cauza ca apa este dura. Calculii apar mai degraba din cauza unei alimentari necorespunzatoare. Deseori calculii apar atunci cand omul consuma alimente bogate in acizi policarboxilici, cum sunt acidul oxalic, tartric, citric si acidul ortofosforic. De unde apar acestea in alimente? Astazi la markete majoritatea alimentelor vindute contin regulatori de aciditate. Spre exemplu E330 – Acidul citric. Acest acid formeaza cu ionii de calciu un compus slab solubil in apa. Se contine in foarte multe alimente, conserve, etc. Alt exemplu E338 – acid fosforic. Se contine in toate bauturile produse de The Coca-Cola Company, cum sunt Coca-Cola, Sprite, Fanta, etc. Insa acidul fosforic formeaza cu ionii de calciu compusi practic insolubili in apa. Spre exemplu: fosfatul de calciu (formula Ca3(PO4)2 ), produsul de solubilitate al fosfatului de calciu este de 2.0·10^(-29) iar al fosfatului bazic (formula Ca5(PO4)3OH ) este si mai mic, de cca 1.6·10^(-58). Cu cit mai mic este produsul de solubilitate al sarurilor (pentru mai multe informatii consultati link-ul: http://www.alfametal.ru/?id=prozrast), cu atat acestea sunt mai putin solubile in apa, respectiv cu atit mai repede se vor depozita sub forma de calculi in rinichi. Evitati alimentele ce contin aceste E-uri!

Cu toate ca acidul citric, care se contine in citrice, acidul tartric care se contine in vie si vinuri, acidul oxalic, se contine in unele verdeturi acre (spre exemplu macrisul), acidul fosforic, toate se gasesc în mod natural in multe fructe si legume, iar pericol pentru aparitia calculilor la rinichi prezinta doar cazurile extraordinare, cand se consuma exagerat si necontrolat aceste produse.

Singuri calculati si tineti la control aceasta si faptul daca merita, sau nu merita, sa va cheltuiti banii consumand Cola, Fanta, Sprite, Red Bull s.a bauturi si sa va expuneti riscului sa obtineti calculi la rinichi, sau sa beti o apa plata sau minerala care costa mult mai putin si este sanatoasa?
Fiti sanatosi! Fiti atenti si nu va lasati dezinformati. Informati-va mereu si verificati etichetele produselor la market.”

Te rog, daca esti medic urolog sau orice alt medic cu o specializare care sa aiba legatura cu subiectul nostru, te rog sa ne spui la rubrica de mai jos in „comentarii” cum stau lucrurile in aceasta privinta.

 

 

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Apa dura, Filtre apa casnice, Filtre cu osmoza inversa, Toate posturile despre apa și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la PIETRELE LA RINICHI SI CALITATEA APEI

  1. Oana spune:

    Buna ziua! Noi locuim in Bucuresti, avem 2 copii mici si ne dorim un aparat care sa filtreze apa de la retea (asta ca sa nu mai folosim atat de mult apa imbuteliata in sticle de plastic). Ne puteti recomanda un aparat? multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *