EFECTELE NITRATILOR SI NITRITILOR ASUPRA SANATATII

nitrat_nitrit„Este cunoscut ca nitratii si nitritii prezenti in apa peste limita CMA (50 mg/L) pot declansa morbiditatea prin methemoglobinemie la copiii sugari alimentati artificial, numita si boala albastra. Boala este reversibila in conditiile unui tratament de specialitate si întreruperea utilizarii apei potabile cu continut de nitrati peste limita CMA.

Prezenta nitratilor si nitritilor in apa, in alimente de natura vegetala sau animala, in prezenta aminelor secundare si chiar a celor tertiare care dupa dezalchilare, pot forma si in vivo în conditii de pH favorabil, N-nitrozamine. Actiunea cancerigena a acestora a fost unanim recunoscuta.

Pe langa aceste implicatii în starea de sanatate a organismului, acesti ioni pot influenta în mod negativ secretia insulinei contribuind la declansarea diabetului zaharat sau formarea hormonului tiroidian.”

Sursa: extras din TEZA DE DOCTORAT: “CERCETAREA PREZENŢEI NITRIŢILOR ŞI NITRAŢILOR ÎN UNELE ELEMENTE DE MEDIU DIN JUDEŢUL NEAMŢ “

Posibilitati de eliminare a nitratilor si nitritilor

Principiul de functionare pentru statiile de denitrare este acelasi cu cel folosit in instalatiile de dedurizare a apei. Rasinile schimbatoare de ioni folosite sunt de tip anionic. Acestea schimba nitratii cu cloruri crescand proportional concentratia acestora din urma, dar fara a afecta sanatatea (este recomandat totusi sa se uitlizeze un filtru cu osmoza inversa pentru eliminarea NaCl (sare). Sunt cazuri cand anumite persoane au restrictie de sare (vezi diabet, tensiune arteriala, boli cardiovasculare).

Pentru regenerarea rasinii se foloseste sare pastile (NaCl). Aceste tipuri de statii de denitrare sunt comandate de valve actionate electromecanic sau volumetric progaramabile dupa timp sau dupa volumul de apa cosumat. Regenerarea rasnii se face automat in timpul noptii sau in orice perioada cand nu este necesara furnizarea apei filtrare.

Statiile de denitrare se monteaza in mod uzual pe conducta principala a casei sau pe conducta principala de alimentare cu apa a altor aplicatii, de exemplu fabrici sau alte locuri unde se utilizeaza apa sunt probleme cu nitratii.

Nitratii pot fi eliminati din apa si prin osmoza inversa. Procentul de rejectie in acest caz (depinde si de tipul de membrana dar si de producator) este de aproximativ 80%.

Nitritii sunt mai dificil de eliminat. Statiile de denitrare nu au efect asupra nitritilor iar osmoza inversa (depinde foarte mult de tipul de membrana si de producator) are un efect de maxim 50% rejectie (din experienta). Literatura de specialitate afirma pe alocuri ca nitritii pot fi eliminati cu osmoza inversa dar cand intri mai adanc in cercetare, observi ca nu gasesti un procent de rejectie pentru nitriti ca in cazul nitratilor.

In cazul in care te confrunti cu nitrati sau nitriti, ma poti contacta prin moleculahoh@gmail.com si te asigur ca vei primi cele mai bune sfaturi si cele mai bune recomandari pentru echipamente in tratarea acestor probleme.

Surse de inspiratie:
1. WQA Nitrate & Nitrite
2. waterquality

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *