Total Substante Dizolvate sau TDS se refera la continutul total al substantelor organice si anorganice aflate intr-un lichid.
Deci, putem vorbi de suma ionilor, inlcuzand minerale, sodiu, metale etc., exprimata in unitati precum mg/l sau ppm (parti per milion). TDS este perceput in general cum ca ar avea legatura directa cu puritatea apei si in mare parte este adevarat, totusi sunt si exceptii cand anumite saruri din apa care sunt contorizate de TDS metru, nu sunt nocive pentru organism, ba dimpotriva, dupa opinia unor autori si medici sunt chiar benefice (in special sarurile de calciu si magneziu sunt benefice pentru organismul uman). Putem afirma ca orice se gaseste intr-o anumita cantitate de apa in stare dizolvata si nu este H2O pur, se refera la TDS (total substante dizolvate). In apa, in afara de substante dizolvate, gasim in mod natural si “solide in suspensie” cu alte cuvinte particule vizibile sau invizibile pentru ochiul uman, care nu sunt dizolvate si care cu un filtru de apa corespunzator se pot filtra. In general, concentratia totala de substante dizolvate este suma cationilor (incarcati pozitiv) si anionilor (incarcati negativ). Sursa Substantelor Dizolvate Sursa acestor substante dizolvate nu este unica, ele ajungand in apa prin mai multe canale: – Naturale: infiltrarea apei in mod natural in pamant din ploi de exemplu, antreneaza in apa diferite saruri. Parcurgerea unui rau pe traseul lui normal face acelasi lucru, apa intrand in contact cu diferire roci, pietre etc. – Artificiale: deseuri industriale ce ajung la canalizare, sarea ce se arunca pe drumuri iarna, pesticidele si fertilizantii ce se utilizeaza in agricultura. Multe din aceste materiale si substante formeaza saruri. Aceste saruri de obicei se dizolva in apa formand ioni. Ionii sunt particule care au sarcina pozitiva sau negativa. Conductele de apa utilizate pentru distribuirea acesteia in orase si localitati pot afecta la randul lor calitatea apei si TDS-ul prin dizolvarea de metale grele in apa (doar acolo unde exista conducte din plumb sau cupru). Cum se poate masura TDS-ul apei? Exista aparate cu afisaj electronic ce se numesc TDS metre. Acest TDS metru se bazeaza in analiza sa pe conductivitatea electrica din apa. Apa pura in stare H2O are conductivitate zero. Totusi, chiar daca sunt in stransa legatura, TDS nu este acelasi lucru cu conductivitatea. De exemplu un TDS de aproximativ +500 ppm corespunde cu 1000 μS / cm. Nu este o regula totusi si depinde in mare masura din ce anume este format TDS-ul (diferite surse de apa, diferite substante dizolvate). Un exemplu poti vedea mai jos:
De RETINUT! TDS-ul arata doar cat de pura este apa cu alte cuvinte, daca este in stare H2O sau mai contine si altceva. TDS-ul nu arata daca apa este potabila sau nu. De exemplu, o cantitate medie sau mare de calciu si magneziu ar arata un TDS marit dar asta nu insemna ca apa nu este potabila. Totusi, EPA (United States Environmental Protection Agency) atrage atentia ca apa de baut ar trebui sa aiba maxim 500 mg/l (500 parti per milion). EPA nu afirma ca o apa un TDS de 500 mg/l sau mai mare este in mod obligatoriu nepotabila dar sugereaza ca ar trebui sa-ti pui semne de intrebare si ca ar fi bine sa o testezi. Daca ai avut ocazia sa-ti testezi apa cu un TDS metru si acesta a aratat o concentratie de 400 – 500 mg/l, nu intra in panica dar ar fi bine sa faci o testare a apei intr-un laborator autorizat care sa-ti arate daca apa ta are contaminanti sau ceva nociv. De multe ori se intampla ca un TDS mare sa arate doar ca exista in apa o cantitate importanta de saruri precum calciu si magneziu ce nu sunt nocive pentru organism dar cu siguranta nu fac bine centralei termice, boilerului, conductelor de apa si a bateriilor de chiuvete etc. In acest caz se impune un dedurizator de apa sau sisteme anticalcar.
Resurse utilizate pentru acest post:
1 HM Digital
2. LENNTECH
3. Wikipedia
Super info. Multumesc.
Cu mare placere!
Pingback: ANALIZA APEI CU APARATUL DE ELECTROLIZA SI CU APARATUL TDS | MOLECULA H2O
Pingback: CE ESTE CONDUCTIVITATEA APEI? | MOLECULA H2O