ANALIZA APEI CU APARATUL DE ELECTROLIZA SI CU APARATUL TDS

Electoliza_apeiAsa cum am explicat si intr-un alt post, TDS-ul apei si electroliza apei nu sunt analize de apa si in niciun caz nu arata daca apa este potabila sau nu.

TDS = total substante dizolvate

Electroliza apei = reactie chimica prin care substantele dizolvate precipita. Sub efectul elecrolizei, substantele din apa precipita, deci devin vizibile. Aceste substante nu sub obligatoriu nocive. Pot fi de exemplu: calciu, mangan, potasiu, sodiu etc. Deci, daca apa se inegreste sub efectul electrolizei, asta nu inseamna ca apa este nociva.

Ideea ca o apa cu un TDS mai mare de 40 sau 50 PPM (parti per milion) nu ar fi potabila, este total mincinoasa si nu are nicio baza stiintifica. Apa poate avea un PPM de 800 sau 1000 (masurata cu aparatul TDS) si sa fie perfect potabila.

Spre exemplu, EPA (United States Environmental) spune ca o apa potabila ar trebui sa aiba maxim 500 parti per milion (sau TDS). Peste aceasta valoare trebuie sa-ti pui intrebari cu privire la apa. Daca apa este potabila sau nu, se poate vedea doar cu un buletin de analiza si nu cu aparatul TDS sau cu aparatul de electroliza.

Ideea ca apa trebuie sa aiba maxim 40 sau 50 PPM (idee nefondata), vinde din zona de vanzare directa in care vanzatorii au ca obiecte ajutatoare de vanzare, aparatul TDS si aparatul de electroliza. Dupa cum se stie, osmoza inversa demineralizeaza apa, iar TDS-ul va arata intre 7-10 ppm*. Un aparat de osmoza inversa cu filtru de remineralizare, va arata in jur de 40 ppm** (mai multe minerale in apa, TDS mai mare). De aceea se comunica clientilor, valoare maxima de 40 – 50 ppm (aceste lucruri sunt testate de mine).

Sper ca va ajutat acest post in luarea unei decizii cu privire la un anumite sistem de filtrare.

Eu nu spun sa nu utilizati osmoza inversa ca sistem de filtrare. Ceea ce spun este ca si alte sisteme de filtrare pot fi la fel de bune (depinde si de sursa de apa), chiar daca permit un TDS mai mare de 50 ppm. Spre exemplu, un sistem cu ultrafiltrare sau microfiltrare in combinatie cu carbune activat, zeolit pentru filtrarea metalului greu si KDF, nu va arata un TDS asa de mic. Va modifica TDS-ul apei dar nu in mod semnificativ asa cum face osmoza inversa (pentru ca nu elimina din apa mineralele). Dar acest lucru nu inseamna ca apa este nepotabila!!!

Recomandari:

 • daca apa ta are un TDS de 500 sau mai mare, verifica calitatea apei intr-un laborator autorizat. Doar un buletin de analiza iti poate arata daca apa este potabila sau nu;
 • daca apa ta are un TDS mai mic de 500, nu te baza pe faptul ca trebuie sa fie potabila. Poate sa fie potabila sau poate sa nu fie. Tot un buletin de analiza a apei iti va arata calitatea apei.

NOTE:

*Acest post are obiectivul de a aduce la cunostinta cititorului ca aparatul TDS sau aparatul de electroliza, nu are cum sa arate data apa este potabila sau nu. Aceasta informatie se obtine intr-un laborator de apa autorizat in care se analizeaza fiecare parametru in parte.

*Legea apei potabile in Romania spune ca apa trebuie sa aiba o conductivitate mai mica de 2500 μS/cm. Acest lucru inseamna un TDS aproximativ de 1250.

Alte posturi cu subiect similar:

TDS SI METODA DE SPERIAT CLIENTII

CE ESTE TDS? TOTAL SUBSTANTE DIZOLVATE

––––––––––––––––––––

7-10 ppm* – depinde de sursa de apa, de ciclul de viata in care se afla membrana de osmoza inversa;
40 ppm** – depinde de sursa de apa, de ciclul de viata in care se afla membrana de osmoza inversa, de calitatea filtrului de remineralizare.

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Analize apa, Filtre apa casnice, Filtre cu osmoza inversa, Toate posturile despre apa și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la ANALIZA APEI CU APARATUL DE ELECTROLIZA SI CU APARATUL TDS

 1. ion spune:

  mancati tot ce iese deasupra,dupa testarea cu aparatul de electroliza?

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Nu cred ca acest comentariu necesita un raspuns. Cred ca postul meu este destul de clar, scopul nefiind sa ma contrazic cu cineva ci sa explic ca analiza apei pentru fiecare parametru in parte arata calitatea acesteia ci nu „analiza” cu aparatul de electroliza sau „analiza” apei cu TDS-metrul. Inteleg ca ce am scris in acest post deranjeaza dar asta cred si asta spun. Daca aveti argumente, va rog sa reveniti, daca aveti doar comentarii nefondate/neargumentate, nu are niciun sens sa reveniti. Va doresc multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *