VALOAREA ADMISA PENTRU DURITATEA APEI

Astazi am primit o intrebare de la un prieten. Intrebarea suna cam asa: Care este valoarea duritatii apei conform legilor romanesti?

valoarea admisa pentru duritatea apeiInteresant este faptul ca in Romania (nu stiu cum este in alta parte) legea ne spune doar valoarea minima a duritatii ci nu si valoarea maxima. Valoarea minima a duritatii este de 5 ° germane. Sub aceasta duritate, apa este considerata a fi nepotabila. Asta nu inseamna ca aceasta apa iti poate face rau sau ca este contaminata cu ceva. Pur si simplu nu este potabila, spune legea romaneasca, pentru ca nu are suficiente minerale (in special de calciu si magneziu).

In schimb, o valoare maxima a duritatii apei nu exista. Poti sa ai peste 70 ° G si  va fi considerata potabila. Nu am idee cat de potabila mai este apa asta sau daca poate face rau sanatatii. Exista anumite voci care afirma ca o astfel de apa dura poate crea pietre la rinichi. Nu cunosc daca este adevarat si astept cu interes opinia unui medic urolog, poate ne lamureste. Cunosc cel putin doua persoane care sunt predispuse la aceasta problema de sanatate (pietre la rinichi) si stiu de la ele ca consuma apa filtrata prin osmoza inversa. (elimina aproape complet duritatea si alte minerale din apa).

Totusi, chiar daca nu exista o duritate maxima a apei stabilita de lege, asta nu inseamna ca problemele nu apar. Apa dura creeaza foarte multe probleme:

– centrale termice pline cu calcar, scade randamentul incalzirii si ridica costurile de incalzire
– la fel si la boilerele de apa
– la fel si la masinile de spalat
– hainele nu se spala bine cu aceasta apa dura iar viata lor este mai scurta
– dusul zilnic este cu probleme pentru ca apa dura nu face spuma cu sapunul sau cu gelul de dus
– vasele si chiuveta vor fi mereu pline de pete albe
– duritatea se depune si pe interiorul conductelor de apa si pe interiorul bateriilor de apa, in unele cazuri chiar pana la infundarea completa a acestora.

Exista din fericire dar cu ceva costuri de investitie, solutia tehnica de a deduriza apa. Puteti citi aici despre „DEDURIZATORUL, SOLUTIA TEHNICA PENTRU APA DURA

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Apa dura, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

21 de răspunsuri la VALOAREA ADMISA PENTRU DURITATEA APEI

  1. atena spune:

    Buna seara, imi puteti recomanda cel mai bun filtru pentru chiuveta de la bucatarie.

  2. Draga domnule!
    Intradevar legea nr.458/2002 cu completarile sale ulterioare nu da limita maxima pentru duritatea apei. Vechiul STAS 1342-91 da insa o asemenea valoare, ea fiind de 20 grade germane valoarea maxim admisa si de 30 grade germane valoarea maxima admisa exceptional. Oricum, o apa de baut este bine sa aiba duritatea, care este proprietatea imprimată acesteia de continutul total de săruri solubile de calciu si magneziu, intre 5 si 10 grade germane. Localitatile care sunt alimentate printr-un sistem public de alimentare cu apa avand sursa apa de suprafata (rauri, lacuri) sigur au o apa cu aceasta duritate, 5-10 grade germane. Localitatile alimentate din surse subterane, precum si rezidentii alimentati din puturi proprii, pot avea o apa mai dura. Aceasta nu are un efect daunator asupra sanatatii, ba din contra, sunt surse ce spun ca ea are un efect benefic asupra inimii si reduce bolile cardiovasculare. In schimb aceasta apa dura este un pericol pentru centrale-microcentrale termice, cazane de aburi si spalatorii casnice sau industriale, cand este nevoie de introducerea unei statii/unitati de dedurizare.
    Cei interesati trebuie sa comande un buletin de analiza a apei lor pentru duritate si, in functie de rezultat, sa afle daca au nevoie sau nu de un dedurizator de apa. Altfel sunt pierduti bani.
    Cu respect
    Stefan Babutiu

  3. florin spune:

    Buna ziua , am primit de la cineva un dedurizator adus din anglia model With 5600 SE , si nu ma descurc cu montarea lui ne avand o schita la el , are prevazute doua furtune de intrare si iesire care le-am conectat dar mai am doua furtune care nu stiu ce sa fac cu ele , unul banuiesc ca ar fi pentru scurgerea saramurei din el dar cel de-al patrulea nu stiu unde sal racordez
    MULTUMESC

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Un dedurizator are conexiuni de intrare/iesire, conexiune pentru eliminarea saramurii la regenerare si conexiune pentru suctiune de saramura. Cel mai subtire furtun se foloseste la suctiunea de saramura. El trebuie conectat intre valva statiei de dedurizare si putul vasului in care se pune sarea pastile.

      Succes!

  4. Vespan Gheorghe spune:

    Nu este specificat in legea 458/2002 privind calitatea apei potabile, de ce apa cu duritate mai mica de 5 grade germane nu este buna de consum .Insa.Legea 458 nu specifica nici o restrictie maxima a duritatii apei desi apele cu duritate mare influenteaza direct sanatatea populatiei fiind considerat factor de mare risc.
    .

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara,

      As aprecia daca ati aduce argumente sau ceva studii (puteti pune in comentariu link-uri) despre faptul ca apa cu duritate mare este considerata factor mare de risc pentru populatie. Eu nu va contrazic si nici nu sustin ceea ce ati afirmat. Spun doar este bine sa argumentam si sa dovedim ceea ce spunem. Altfel, fiecare putem spune ceea ce dorim si putem sa ne dam cu parerea. Doar studiile pot confirma sau contrazice ceea ce dvs. sau oricine altcineva afirma.

      Va multumesc pentru comentariu. Toate cele bune!

  5. Radu mIhaela spune:

    Buna ziua, am primit o oferta pentru o apa si la duritate scria ca are valoarea de 0.2DH.
    Nu stiu ce inseamna asta.E bine sau nu? Se incadreaza in norme?
    Va multumesc.

  6. Istvan spune:

    Buna ziua. La Tg Mures duritatea apei este sub 5. Intre 2.5 si 3.0. Vezi link aici: https://aquaserv.ro/apa/calitatea-apei ; Asta inseamna ca nu are rost sa folosim Calgon la spalare?! Respectiv la baut / facut ceai este OK? Mersi…

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua. Corect, nu are sens sa folositi solutii de tip Calgon, deoarece in cazul dvs. apa este moale. Cu privire la consumul apei si duritatea acesteia, legile apei potabile spun ca duritatea ar trebui sa fie mai mare, adica minim 5 grade germane. Nu exista un maxim dar exista un minim. Vezi legea 458 si 311 https://infoapa.ro/legislatie-apa/ Opinia mea (va rog sa tratati ceea ce va spun ca o opinie) este puteti sa consumati apa chiar daca are o duritate mai mica de 5 grade germane. Dar ar trebui sa luati in considerare instalarea unui filtru de apa pentru a elimina clorul (care clar exista in apa) trihalometanul care este un subprodus al clorului, criptosporidium si giardia (paraziti care sunt rezistenti la clor si pe care literatura de specialitate ii mentioneaza ca fiind prezenti acolo unde sursa de apa este de suprafata). Deci, chiar daca apa este considerata potabila, un sistem de filtrare submicronic in mix cu carbune activat este binevenit pentru o calitate mai buna a apei. daca doriti o recomandare pentru un astfel de sistem de filtrare, va rog sa-mi scrieti. Toate cele bune!

      • Mihai Stefan spune:

        Imi puteti recomanda o cana filtranta? https://www.casomes.ro/wp-content/uploads/2023/02/Buletin-de-calitate-Cluj.pdf acesta este buletinul de analize al apei. Vreau sa beau o apa cat mai sanatoasa!

        • H2O Molecula spune:

          Buna dimineata,

          Luati orice cana, nu conteaza care. Toate se bazeaza pe acelasi principiu si anume: filtrare gravitationala prin carbune activat granular. Orice cana va elimina clorul. Nu recomand nicio cana pentru ca filtrarea este mult prea slaba. In afara de clor, aproape ca nu elimina nimic. Trihalometanii sunt problema majora si pentru asta trebuie o cantitate mult mai mare de carbune activat, nu un „pump” de carbune. Microplasticul este o problema si pentru asta ai nevoie de o filtrare egala sau mai mica de 0,5 microni. Protozoare precum crypotosporidium si giardia pot fi o problema reala in retelele publice care au fost doar clorinate si filtrare grosier, iar asta se rezolva tot prin filtrare egala sau mai mica de 0,5 microni. Deci, o cana are limitarile ei. Dar daca totusi vreti o casa filtranta, luati orice brand ca toate fac acelasi lucru.

          Toate cele bune!

  7. Marcel spune:

    Buna ziua ! Am facut si eu un test la o apa subterana si la testul :Parametrii Microbiologici mi-au dat urmatoarele rezultate: daca ii pun un filtru UV credeti ca as rezolva problema de la bacterii coliforme ? apa este buna de baut in cazul acesta ? ce efect pot avea bacteriile coliforme asupra organizmului uman ?
    Bacterii coliforme W-EC-BC-NA – UFC/100mL 620 –- 0 UFC/100mL
    Escherichia coli W-EC-BC-NA – UFC/100mL 0 –- 0 UFC/100mL
    Enterococci W-ENTCO-NA – UFC/100mL 0 –- 0 UFC/100mL

    • H2O Molecula spune:

      Buna seara,

      Raspund la email-urile dvs mai jos, asa cum ati pus intrebarile:
      – daca ii pun un filtru UV credeti ca as rezolva problema de la bacterii coliforme? Nu nu cred. Va recomand filtrare mecanica 1 micron + Clairify Platinum 12;
      – apa este buna de baut in cazul acesta? Daca mergeti pe UV, apa nu va fi buna de baut. Daca mergeti pe varianta recomandata de mine, da, apa va fi buna de baut dpdv. microbiologic, Totusi, nu am date despre analiza fizico-chimica. Deci, atentie in zona asta!
      – ce efect pot avea bacteriile coliforme asupra organizmului uman? Nu este specializarea mea, deci nu voi raspunde la intrebare. Ma puteti intreba orice despre tratarea apei, dar nu si despre efecte negative asupra sanatatii.

      Aveti pe email mai multe info despre echipamentele recomandate de mine.

      Toate cele bune!

  8. Constantinovici spune:

    Buna ziua, am și eu o întrebare, referitor la Duritate. De ce în Directiva UE, 2184 nu există norme pentru duritate. În care document al UE ași putea găsi o astfel de informație, mersi

    • H2O Molecula spune:

      Buna ziua,

      Nu stiu sa va raspund la intrebari. De ce nu exista norme pentru duritatea maxima cred ca va referiti…N-am idee, am doar o banuiala dar care nu va ajuta cu nimic. Nu stiu nici care este acel document…nu este de competenta mea. Nu tine de tratarea ape ci de zona legala/juridica.

      Toate cele bune!

  9. anda spune:

    sa se modifice legea.
    sa existe si o valoare mazima pentru apa potabila.

  10. Ovidiu spune:

    Buna ziua, ce parere aveti despre Dedurizatoarele Fără Sare ?
    As vrea părerea unui expert daca functionează o astfel de dedurizare. Eu doresc să folosesc in instalatiile sanitare apa din put, care are o duritate de 9 grade germane.

    mai jos va trimit linkul din care am citit aceste informatii: sunt tehnologia de dedurizare Nucleation Assisted Crystalization (NAC) pentru condiționarea naturală a apei. Tehnologia NAC transformă mineralele dizolvate în apă în particule cristaline inactive care nu mai au tendința de a se uni pentru formarea depunerilor. Asfel se reduc depunerile de calcar cu 98,9%. Spre deosebire de tehnologia de dedurizare clasică bazată pe sare, tehnologia Aquasana SimplySoft NAC nu va demineraliza apa și nu va afecta negativ mediul prin deversarea unei cantități excesive de cloruri.
    ttps://waterpoint.ro/dedurizatoare-apa/dedurizator-apa-fara-sare/?utm_source=google%20shopping&utm_campaign=Merchant%20Feed&utm_medium=cpc&utm_term=4693&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAzJOtBhALEiwAtwj8tgmzi_mghHIvXJe9K5lm8i5o0KcB-0SAKYxtZHytNkS2naChKRHV_RoCYEgQAvD_BwE#reviews

    • H2O Molecula spune:

      Buna ziua,

      Nu recomand tehnologia NAC dar recomand tehnologia TAC. NAC si TAC nu sunt aceeasi tehnologie si au producatori diferiti. NAC are eficienta (ceea ce spune producatorul) pana la 22 grade germane ori TAC Pana la 73 grade germane. Pare acelasi tehnologie? Evident ca nu.

      Acum, despre TAC, gasiti aici tot ce trebuie sa stiti. Cititi cu atentie si veti fi lamurit la finalul articoliului. Da, parerea mea despre TAC este foarte buna, dar trebuie ca apa sa aiba o anumita calitate (vedeti articolul) si utilizatorul sa inteleaga ca apa nu este dedurizata ci conditionata (vedeti articolul): https://azura.ro/apa-dura/cand-sa-nu-utilizam-un-dedurizator-fara-sare-tac/

      Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *