FILTRUL CU OSMOZA INVERSA NU TE SCAPA DE NITRITI !

Din pacate, asta este adevarul. Filtrele cu osmoza inversa nu elimina nitritii ci doar nitratii (evident si alti contaminanti).

un-bebelus-a-murit-din-cauza-unei-intoxicatii-cu-nitriti-din-apa-nepotabila-99064 (1)         sfaturi-gresite-filtrare-nitriti

 

De ce scriu despre acest subiect? Pentru ca am gasit un blog foarte cunoscut al unei doamne sau domnisoare care se pare ca le stie pe toate, de la cum sa ne hranim, pana la ce apa sa bem, cum ca, filtrele cu osmoza inversa elimina nitritii. Acest lucru este scris sub un articol despre APA, la rubrica „Comentarii”. O cititoare intreaba „cum se pot elimina nitritrii din apa” de put iar „doamna bloggerita” ii recomanda filtrul cu osmoza inversa.

Mai rau este ca aceasta doamna este foarte cunoscuta si apreciata in zona de „stil de viata sanatos” si se pare ca are o influenta puternica asupra cititorilor ei. Ce nu inteleg este: de unde are informatia cum ca filtrul cu osmoza inversa elimina nitritii? Acest lucru este FALS!. Atentie oameni buni, nu va lasati manipulati, daca nu exista o documentatie tehnica in spate, oferita de producatorul filtrului sau membranei osmotice.

Deci, nu inteleg, daca nu are o informatie bazata pe documentatie tehnica sau macar pe un test pilot (demonstrat cu buletine de analiza a apei), de ce afirma totusi ca filtrul cu osmoza inversa elimina nitritii? Eu nu am un raspuns la aceasta intrebare.

Dar atat despre „doamna bloggerita” care „le stie pe toate”.

NITRITII NU POT FI ELIMINATI CU OSMOZA INVERSA! Exista posibilitatea eliminarii lor dar cu o schema de tratare mai ampla care implica vas de stocare apa, clorinare, filtrare prin pat de carbune activat si numai in ultima faza filtru cu osmoza inversa. Doar asa se pot elimina nitritii ci nu doar cu un simplu filtru de osmoza inversa.

Mai jos poti vedea ce anume poate elimina filtrul cu osmoza inversa si in ce procent. Pe baza procentelor de mai jos si cu buletinul de analiza a apei in fata, poti calcula cu ajutorul regulei de trei simpla, daca un anumit contaminant al apei poate fi adus in stasul de potabilizare. Daca ai in fata acest buletin de analiza, poti vedea pe o coloana care este valoare permisa pentru ca apa sa fie considerata potabila iar pe o coloana alaturata, valoarea gasita in apa.

Dupa cum poti observa, nitritii nu se regasesc in lista de mai jos…..deci nu pot fi eliminati cu osmoza inversa ci asa cum am spus, doar cu o schema de tratare mai ampla care necesita mai multe echipamente.

Lista cu contaminantii ce se pot elimina din apa cu osmoza inversa:

Material/Element %indepartat Material/Element %indepartat
Bariu 97% Potasiu 92%
Bicarbonati 94% Radiu 97%
Cadmiu 97% Seleniu 97%
Calciu 97% Silicati 96%
Crom 92% Argint 85%
Cupru 97% Sodiu 92%
Detergenti 97% Strontiu 97%
Fluoruri 90% Sulfati 97%
Plumb 97% PCB 97%
Magneziu 97% Insecticide 97%
Nichel 97% Erbicide 97%
Nitrati 80%

Mare atentie la „acesti cunoscatori” in ale toate. Nu credeti ca este mai simplu si mai corect ca atunci cand nu stii sa de abtii sau sa spui „NU STIU”? Doamna aceea care a intrebat de eliminarea nitritilor, din ce spunea, se pare ca avea o problema reala cu nitritii (locuieste la casa si are apa de foraj), iar „doamna bloggerita” o indeamna sa-si cumpere cu un filtru cu osmoza inversa pentru rezolvarea problemei. Sper din tot sufletul ca doamna respectiva sa nu fi facut asta. Cu nitritii nu este de joaca. Vezi aici articol despre pericolul nitritilor din apa.

Daca ai probleme cu nitritii si vrei sa-i elimini, trimite-mi un email pe molelculahoh@gmail.com. Te voi pune in legatura cu o firma specializata in tratarea apei.

Update articol in data de 21.11 2015

Datorita faptului ca sunt persoane care mi-au scris ca nitritul se poate elimina din apa cu osmoza inversa, ii rog pe aceasta cale sa publice pe internet buletinele de analiza din care sa rezulte ca acest lucru functioneaza. Se poate publica pe scribd.com, gratuit. Dupa publicarea buletinelor pe internet, astept link-urile lor, aici, mai jos la comentarii.

Am reluat cercetarea si documentarea pentru eliminarea nitritului si rezultatul este acelasi. Nicio publicatie sau asociatie serioasa, nu afirma ca nitritul poate fi eliminat prin osmoza inversa sau prin schimbator de ioni. Am gasit urmatoarele link-uri in care se afirma ca nitratul poate fi elimintat, aspect cu care sunt in totalitate de acord:

http://www3.epa.gov/region10/pdf/sites/yakimagw/faq_nitrate_and_drinking_water.pdfhttp://aces.nmsu.edu/pubs/_m/M-114.html

http://www.doh.wa.gov/portals/1/documents/pubs/331-214.pdf

http://extension.psu.edu/natural-resources/water/drinking-water/water-testing/pollutants/nitrates-in-drinking-water

http://www.cdc.gov/healthywater/drinking/private/wells/disease/nitrate.html

Nitritul poate fi eliminat din apa in conditiile in care avem posibilitatea sa-l oxidam si sa-l transformam in nitrat. Nitratul poate fi eliminat in procent de 60 – 95% cu osmoza inversa.

Gasiti aici un articol scris de una dintre cele mai mari companii de tratare a apei din Europa: http://www.lenntech.com/hazardous-substances/nitrite.htm Veti gasi faptul ca eliminarea nitritului implica in primul rand, oxidare. In prezentul articol se afirma ca oxonul este cel care oxideaza nitritul, ceea ce este adevarat. Dar mai sunt si alti agenti oxidanti pe care articolul nu ii mentioneaza (a nu se intelege ca oxidarea nitritului este suficienta pentru eliminarea acestuia). Dupa oxidare, trebuie aplicate metode specifice de filtrare sau eliminare a nitratului.

PS: mai jos gasiti un articol in care se mentioneaza ca nitritul poate fi eliminat cu osmoza inversa sau schimbator de ioni. http://water.epa.gov/drink/contaminants/basicinformation/nitrite.cfm Am postat si acest ultim link pentru ca mi se pare corect  in acest fel, chiar daca nu sunt de acord ca nitritul ar putea fi eliminat asa cum scrie in acest articol. Se poate observa ca nu sunt informatii despre procentul de eliminare ci doar faptul ca nitritul poate fi indepartat prin osmoza inversa sau schimbator de ioni.

As vrea sa vad buletine de analiza, inainte de dupa osmoza inversa, in care nitritul sa fi fost eliminat. Daca ai asa ceva, publica aceste buletine pe internet sau trimite-mi-le pe moleculahoh@gmail.com

Sper ca aceste ultime adaugiri sa opreasca mesajele celor care afirma ca osmoza inversa elimina nitritul. Rugamintea este sa veniti cu dovezi (buletine de analiza) si nu doar sa contraziceti fara temei, pentru ca nu voi mai raspunde la astfel de mesaje si le voi sterge. Nu am timp de pierdut si cred ca nici tu nu ai!

 

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa, Filtre apa casnice, Filtre cu osmoza inversa, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

12 răspunsuri la FILTRUL CU OSMOZA INVERSA NU TE SCAPA DE NITRITI !

 1. Draga domnule!
  Chestia asta cu nitritii nu o pot lasa netratata. Nitritii, respectiv ionul NO2+, este o forma a azotului intermediara, provenita fie din oxidarea biologica a amoniului, fie din reducerea anaeroba a nitratilor. Este o forma instabila, si nu se gaseste in cantitati mari in apa potabila. Problema majora este nitratii, forma oxidata a azotului, care avand sarcina negativa, nu se leaga de silicatii si aluminatii din sol si calatoreste, poluand sursele de apa. Bautul apei cu nitrati, de catre copiii mici (sub 6 luni) si animale tinere (purcei, manji, vitei, miei, pui), care dispun de anumite bacterii in stomacul lor care convertesc acesti nitrati in nitriti. Peste 6 luni acidul clorhidric produs din abunden’a distruge aceste bacterii. Tin sa atrag atentia ca apa de baut cu nitrati/nitriti poate ajunge in alimentatia sugarilor fiind folosita pentru prepararea laptelui din formule precum Humana si altele, pentru ceaiuri si alte bauturi ce sunt date sugarilor. Imbaierea cu astfel de apa nu prezinta pericol, nitritii/nitratii nepatrunzand prin piele. Acesti nitriti intra prin peretii intestinului subtire in sange si se leaga de hemoglobina, dand nastere a unei forme stabile, methemoglobina. Sangele astfel modificat nu poate prelua si transporta oxigenul necesar arderii glucozei de la plamani la celule. Si astfel copiii se invinetesc la fata, se axifiaza, si in cazuri extreme, mor. Boala este cunoscuta ca Sindromul Copilului Albastru sau Blue Baby Syndrom. OMS a stabilit o limita de 10 mg/l de nitrati-azot care corespunde la 44,5 mg/l nitrati. Legistatia romana a rotunjit valoarea la 50 mg/l nitrati.
  Intradevar persoana de mai sus, fiind alimentata dintr-un put, poate avea apa cu un continut de nitriti mai mare decat limita admisa.
  In ceea ce priveste indepartarea nitritilor (si a nitratilor), trebuie sa va contrazic, bazat pe literatura de specialitate. Ei pot fi eliminati prin osmoza inversa, deasemenea prin schimb de ioni si distilare. Mai sunt si alte procedee mai rar intalnite.
  Va rog tineti seama de observatiile mele si consultati documentele OMS sau USEPA pentru alte detalii.
  Cu respect
  Stefan Babutiu

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna ziua,

   Mi-ati lasat multe comentarii la mai multe posturi ale mele. Voi raspunde la aceste comentarii in limitata timpului meu. As vrea sa va multumesc pentru simtul critic si eu sunt deschis sa ascult opinia dvs. pentru ca asta este o modalitate de a deveni mai bun in ceea ce fac.

   As vrea totusi sa aduc in atentie ca problema nitritilor si a osmozei inverse. Asa cum am spun, pe baza documentatiei, osmoza inversa nu elimina nitritii ci doar nitratii. Detin fise tehnice de la producatori de membrare si nitritii nu se gasesc in contaminantii pe care osmoza inversa ii poate rejecta. Membranele de osmoza inversa folosite la filtrele casnice de apa sunt de tip TFC. Puteti vedea pe doua site-uri cu ce anume poate sa rejecteze o membrana cu osmoza inversa iar nitritii nu se afla in aceste liste: http://stealthro.com/membrane-rejection-chart/ si
   http://www.advwatersys.com/residential-water-filtration.html. Pe de alta parte am experienta in acest lucru, deci este testat de mine faptul ca nitritii nu pot fi eliminati cu osmoza inversa. Am buletin de analiza a apei, inainte de osmoza inversa si dupa, care atesta ceea ce spun. De cele mai multe ori experienta este mai buna decat documentatia de care vorbiti dvs (eu nu stiu de asa ceva dar daca dvs spuneti ca exista nu vreau sa va contrazic fara dovezi). Dar pana atunci as vrea sa ma ghidez dupa fisele tehnice primite de la producatorii de membrane osmotice si dupa experienta pe care o am. Zi buna!

 2. Mihai spune:

  Mai sunt multe alte elemente care sunt oprite de membrana de osmoza si nu sunt trecute in tabelul dumneavoastra . Nitriti sunt opriti de membrana de osmoza inversa in proportie de (60%-95%) ,dar asta depinde de cum este configurata instalatia si de calitatea membranei .
  Uite aici un pdf de la Water Quality
  http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CD8QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.wqa.org%2Fpdf%2Ftechbulletins%2Ftb-nitrite-nitrate.pdf&ei=aFhaU9-wONS0yQPI0oCQAw&usg=AFQjCNEyNCLLW6MtxJre1MrxLmnC79ge6Q&sig2=JUEmW9dk2qFr9P9w6DFfsQ&bvm=bv.65397613,d.bGQ&cad=rja

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Da, este adevarat ca lista nu este completa si ca mai sunt si alti contaminanti ce nu sunt trecuti in tablel. I-am adus in atentie pe cei mai uzuali.
   Nu sunt de accord cu dvs . in privinta faptului ca osmoza inversa elimina nitritii. Documentul la care faceti referire cu acel link al dvs. nu face decat sa confirme ceea ce eu am afirmat si anume ca osmoza inversa nu elimina nitritii. Ati citit cu atentie tot documentul sau numai titlul? Eu cred ca ati citit doar titlul altfel ati fi observat ceea ce voi scrie mai jos:

   Paragraful al treilea, primul aliniat:
   “Treatment Alternatives
   Current technology suggests that several techniques may be used for removing nitrate from drinking water including chemical reduction, ion exchange, reverse osmosis, electrodialysis, and distillation.”

   Traducere:
   Tratamente posibile:
   Tehnologia actuala sugereaza cum ca ar putea fi utilizate cateva variante pentru a indeparta nitratii din apa de baut, printre care: reducerea chimica, schimbatori de ioni, osmoza inversa, electrodializa si distilarea.

   Comentariu: dupa cum puteti observa, in pasajul de mai sus se pune problema doar de eliminarea nitratilor ci nu a nitritilor.
   Tot in zona paragrafului al treilea se mentioneaza de mai multe ori despre eliminarea nitratilor dar nimic despre eliminarea nitritilor.
   Mai jos am sa fac referite la ceea ce ati spus in comentariu, cum ca “Nitriti sunt opriti de membrana de osmoza inversa in proportie de (60%-95%) ,dar asta depinde de cum este configurata instalatia si de calitatea membrane”. Din pacate nici aici nu ati citit nu atentie pentru ca de fapt este vorba de eliminarea nitratilor.

   Demonstratie: “Commercially available line pressure and pump driven reverse osmosis membranes systems reduce nitrates from water by 60 to 95 percent, even at nominal 50 pounds per square inch (psi) pressure and at 45° to 70° F.”

   Traducere: Liniile comerciale disponibile de osmoza inversa (ce functioneaza sub presiune) reduc nitratii din apa intre 60 – 95 procente etc.

   Comentariu: dupa cum puteti observa cu usurinta, este vorba de eliminarea nitratior ci nu a nitritilor. Deci nu este vorba asa cum ati afirmat de: “depinde de cum este configurata instalatia si de calitatea membrane”. Afirmand asa ceva nu demonstrati decat ca:1. nu ati citit cu atentie documentul de la Water Quality,2. nu aveti suficienta experienta (practica), 3. va dati cu parerea fara sa va documentati temeinic.

   Ca o ultima demonstratie ca sunteti intr-o grava eroare, voi aduce in atentie ultima parte a documentului unde in dreptul nitratilor sunt enumerate posibilitatile de eliminare dar in dreptul nitritilor nu avem mentionata nicio posibilitate de eliminare.

   Concluzie: acest document atesta faptul ca nitratii pot fi eliminati. Acest document nu atesta faptul ca nitritii ar putea fi eliminati in vreun fel.

   Exista totusi o schema de filtrare pentru eliminarea nitritilor, care implica osmoza inversa dar si alte echipamente. In niciun caz doar osmoza inversa.

   Toate cele bune si succes in tratarea apei!

 3. cristi spune:

  pana la urma care este bun?

 4. Emil Secareanu spune:

  Buna seara,
  Ce filtru sau sistem de filtrare imi recomandati pentru apa de retea din Targu Mures, cu montare sub chiuveta din bucatarie, la un apartament situat la etajul 6, apa purificata fiind utilizata in special pentru baut? Calitatea apei o gasiti pe https://aquaserv.ro/apa/calitatea-apei iar presiunea uneori este mica dar fara sa afecteze functionarea aparatelor electrocasnice.

 5. Razvan spune:

  mie mi se pare logic sa retina nitritii atata timp cat retine sodiul

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna dimineata! Vorbim de teste si experienta sau de logica? Eu nu va contrazic ca nu am de ce, puteti alege logica. Din experienta: exista membrane de osmoza inversa pentru industrie (statii de osmoza comerciale si industriale) care filtreaza nitritii undeva la un procent de 90%. Exista membrane de osmoza inversa casnice, branduri bune, nu chinezarii, care nu filtreaza deloc, exista membrane care filtreaza 30% (testat de mine). Personal, nu recomand nimanui sa se bazeze pe o statie de osmoza inversa casnica, pentru filtrarea nitritului. Urmariti fisa tehnica de rejectie a membranelor de osmoza inversa si veti vedea ca nu gasiti procentul de rejectie in cazul nitritului. Oare de ce? Eu cred ca niciun producator nu vrea sa-si asume acest procent, pentru ca nu este sigur pe el. Succes!

 6. Razvan spune:

  scuze, va rog sa ignorati/ stergeti comentariul

 7. Olariu Simons spune:

  Felicitari pentru documentare! Detin un filtru cu osmoza inversa.Folosim doar apa de la chiuveta trecuta prin acest filtru.Fetita mea (3 ani) are problemute cu infectiile urinare,ca atare am achizitionat stripuri pentru urina pt.a analiza pipi la 2 sapt.Mai nou,apar nitriti in urina,fara leucocite….De aceea,am schimbat filtrele…(si pentru ca tendesmetrul indicase valiri ridicate)Mentionez ca nu am facut analiza apei iinte/duoa montare filtre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *