CE SUNT SI CUM FUNCTIONEAZA FILTRELE CU OSMOZA INVERSA?

In acest post voi explica ce sunt filtrele casnice cu osmoza inversa. Spun filtre casnice pentru ca exista si osmoza inversa comerciala si industriala.

Scurta istorie a membranelor de osmoza inversa

Conform Wikipedia, primele membrane de osmoza inversa au fost dezvoltate in 1959 de catre Loeb si  Sourirajan la „University of California, Los Angeles” iar in 1960 au fost patentate. Generatia actuala de osmoza inversa (RO = reverse osmosis) este bazata pe un material compozit si anume poliamida(*1).

Prin anii 1970 au aparut si primele sisteme casnice de osmoza inversa. Scopul lor era, evident de a oferi o apa potabila, o apa purificata.

Membrane de osmoza inversa TFC

Cele mai folosite membrane pentru zona rezidentiala sunt asa numitele membrane TFC (Thin-film composite membrare). Practic o membrana TFC este compusa din straturi multiple de poliamida. Cele mai uzuale membrane pentru zona rezidentiala sunt cele de 50 gpd, 75 gpd si 100 gpd (gallons per day). Asta inseamna o o membrana de 50 gpd poate filtra si oferi 189 de litri si 7,8 litri/h (1 galon = 3,785 litri). Cantitatea de apa oferita de  o membrana difera in functie de temperatura si presiunea apei.

Cum arata o membrana de osmoza inversa TFC?

Imagine cu membrana sectionata:                                                 

ce sunt si cum functioneaza filtrele cu osmoza inversa?          

Foto cu membrana TFC:

ce sunt si cum functioneaza filtrele cu osmoza inversa?_2

Cum functioneaza osmoza inversa?

Osmoza este un fenomen natural care se manifesta in situatia in care doua lichide cu concentratii diferite de ioni (materii dizolvate in apa) sunt separate printr-o membrana semipermeabila. Ca urmare a actiunii fortelor de difuzie are loc un transfer de molecule de apa dinspre lichidul cu concentratie mai mica de ioni spre lichidul cu concentratie mai mare de ioni, pana cand concentratiile celor doua lichide devin egale.

Membrana semipermeabila nu permite difuzia materiilor dizolvate din solutia mai concentrata spre solutia cu concentratie mai scazuta, ci numai difuzia moleculelor de apa spre solutia mai concentrata. Aceasta deplasare de lichid genereaza o diferenta de nivel care va produce o diferenta de presiune pe membrana, numita presiune osmotica.

Aplicand solutiei concentrate o presiune superioara presiunii sale osmotice, se genereaza procesul invers osmozei, apa din lichidul mai concentrat va trece fara saruri prin membrana in solutia mai putin concentrata, pierzandu-si salinitatea.

Pentru a reduce nivelul salinitatii ( saruri : nitrati, sulfati, fosfati ) precum si pentru purificarea apei, se foloseste procedeul de osmoza inversa.

Materiile organice si anorganice dizolvate in apa de intrare precum si microorganismele au dimensiuni moleculare mult mai mari decat porii ultrafini ai membranei semipermeabile si nu pot trece spre partea cu apa filtrata. Astfel pe partea cu apa filtrata se acumuleaza numai moleculele de apa, impuritatile din apa de intrare fiind retinute de membrana semipermeabila.

Imagine principiu de functionare osmoza inversa:

ce sunt si cum functioneaza filtrele cu osmoza inversa?_3

Ce anume filtreaza si elimina din apa osmoza inversa?

Mai jos gasesti un tabel cu contaminanti ce pot fi indepartati de catre membrana de osmoza inversa. Tot aici gasesti si procentul posibil de filtrare. Da, exista un procent de filtrare. Osmoza inversa nu elimina in totalitate un anumit contaminant si de aceea, intotdeauna trebuie calculat daca contaminantii dintr-o anumita apa pot fi indepartati si in ce procent raman in apa. In acest fel poti afla daca apa filtrata prin osmoza inversa (permeatul) are rezultatul dorit de consumator (apa buna de baut sau apa pentru o alta aplicatie). Finetea de filtrare a unei membrane de osmoza inversa este de 0.0001 microni (proximativ cam de 1000 de ori mai mic decat un fir de par).

Material/Element %indepartat Material/Element %indepartat
Bariu 97% Potasiu 92%
Bicarbonati 94% Radiu 97%
Cadmiu 97% Seleniu 97%
Calciu 97% Silicati 96%
Crom 92% Argint 85%
Cupru 97% Sodiu 92%
Detergenti 97% Strontiu 97%
Fluoruri 90% Sulfati 97%
Plumb 97% PCB 97%
Magneziu 97% Insecticide 97%
Nichel 97% Erbicide 97%
Nitrati 80%
Pana acum am adus in discutie doar membrana de osmoza inversa care este de fapt inima unui sistem casnic de filtrare cu osmoza inversa. Membrana de osmoza inversa este, hai sa-i spunem asa, inima sistemului de filtrare. Dar acest sistem de filtrare careia i se mai spune si purificator, contine si alte filtre. Fara aceste filtre, membrana nu ar putea functiona decat pentru o perioada foarte scurta deoarece ar fi distrusa foarte repede. Sa vedem ce mai contine un purificator casnic si rolul fiecarui cartus filtrant.

Filtre mentionate mai sus:

1. Filtru sedimente polipropilena  5 microni  – are rolul de a filtra elemente in suspensie (mizeria din apa)
2. Carbune granular activat sau carbune activat bloc – are rolul de a retine pana la 98% din substantele organice prezente in apa cum ar fi: clorul, THM(cloroform), DBCP, Lindan, TCE (tricloretilena), PCE (tetracloretilena), tetraclorura de carbon etc. Membrana de osmoza inversa este sensibila la clor si poate fi distrusa foarte repede de acesta. Filtrul cu carbune activat are dublu rol: de a proteja membrana si de a eliminta din apa acele chimicale care fac rau corpului si care ofera un gust oribil apei.
3. Filtru sedimente polipropilena  1 micron – are rolul de a filtra elemente in suspensie (mizeria din apa)
4. Urmeaza membrana de osmoza inversa – rolul ei este prezentat mai sus.

Toate cele de mai sus sunt montate in asa fel incat apa sa treaca mai intai prin ele si dupa aceea sa ajunga la membrana de osmoza inversa.

Dupa membrana de osmoza inversa urmeaza Postfiltru din carbune granular  activat  – tot cu rolul de a imbunatatii gustul apei.

In unele cazuri si in special la cererea clientului, furnizorii mai adauga un filtru de remineralizare. Acest lucru este necesar pentru ca osmoza inversa elimina din apa si mineralele benefice corpului (acesta este un aspect controversat al osmozei inverse si o sa-l discutam mai tarziu).

Tot optional si pentru o siguranta mai mare (personal nu vad sensul) se mai adauga in unele cazuri lampa cu uv (ultraviolete) sau puruficator Clairify RO6 (mult mai bun comparativ cu lampa UV), pentru distrugerea bacteriilor si virusurilor. Teoretic nu ar trebui sa existe asa ceva dupa membrana de osmoza inversa pentru ca daca cumva au existat in apa, au fost oprite de membrana osmotica. Inca un aspect, membranele de osmoza inversa sunt sensibile la bacterii si in timp pot fi distruse de acestea. Deci pentru o apa infestata cu bacterii, acestea trebuiesc omorate/eliminate inainte de a ajunge la membrana osmotica.  De aceea spun ca nu are sens montajul suplimentar al  unei lampi uv. Practic nu mai are ce sa distruga aceasta lampa, ea fiind intotdeaua montata dupa membrana osmotica.

Un purificator casnic (cu osmoza inversa) este accesorizat si cu un vas de stocare de aproximativ 12 litri, cu scopul de a stoca apa inainte de consum. Acest lucru este necesar pentru ca filtrarea prin membrana de osmoza inversa opune rezistenta si din aceasta cauza debitul de apa este micsorat semnificativ. Este nevoie ca apa care trece foarte greu de membrana osmotica, sa se stranga treptat in acest vas de stocare. Daca nu ar exista acest vas, probabil ca un pahar de apa s-ar umple intr-un minut sau mai mult.

Aspect osmoza inversa:

ce sunt si cum functioneaza filtrele cu osmoza inversa?_4

In imaginea de mai sus avem un purificator dotat cu pompa de presiune si filtru de remineralizare. Exista multe modele de filtre cu osmoza inversa, cu aspect diferit de cel din imagine, unele compacte, altele mai mari, altele cu mai putine trepte de filtrare etc.

Montajul osmozei inverse

Purificatorul se monteaza sub chiuveta iar pe chiuveta se monteaza doar un robinet pentru  a facilita consumul de apa:

ce sunt si cum functioneaza filtrele cu osmoza inversa?_5                    ce sunt si cum functioneaza filtrele cu osmoza inversa?_6      schema de instalare osmoza inversa                        aspect robinet de consum osmoza inversa

Exista mai multe modele de robineti (baterii) cu diferite aspecte.

Conditii minime de operare purificator cu osmoza inversa:

Este necesar sa existe o presiune minima de 2,5 bar. Acolo unde presiunea este mai mica, se impune dotarea purificatorului cu o pompa de presiune (ca in fotografia de mai sus, cea cu „Aspect osmoza inversa”).

Stiu ca nu ai cum masura presiune apei tale (mai ales daca ai apa de la reteaua publica). In general la blocuri daca locuesti mai sus de etajul trei, ai nevoie si de pompa de presiune in cazul in care iti doresti un filtru cu osmoza inversa. Dar atentie ca nu este o regula, eu de exemplu locuiesc intr-un bloc cu patru etaje, la etajul trei. Presiunea este destul de mica, cred ca undeva la 2 bar.

Randamentul osmozei inverse

Randamentul osmozei inverse este undeva intre 10 – 25%. Cu alte cuvinte din cantitatea de apa care intra in filtru, doar un procent intre 10 – 25% ajunge la consum. Restul apei este rejectata (aruncata la canalizare print-un furtun special montat pentru asta). Daca nu esti ecologist nu cred ca te va deranja cest aspect. Este bine totusi sa nu risipim resurse precum apa dar daca este nevoie de osmoza inversa nu prea avem ce face.
Procentul de permeat (apa care ajunge la consum) depinde in mod direct de presiunea apei si de temperatura acesteia. Cu cat presiunea este mai mare cu atat procentul de permeat va fi mai mare. Pentru o presiune mai mare este nevoie de pompa de presiune.

Consumabile purificator de apa

In principiu, singurele consumabile sunt filtrele de schimb. Se mai intampla  dar nu foarte des sa mai cedeze cateodata pompa de presiune (asta daca purificatorul are in dotare asa ceva). In acest caz cel mai bine este ca pompa de presiune sa se inlocuiasca.

– prima treapta de filtrare (polipropilena) se inlocuieste undeva la 3 – 7 luni. Intervalul acesta de luni nu este ceva matematic, depinzand de cantitatea de apa consumata si de cat de murdara este aceasta.  Cu cat se consuma mai multa apa si cu cat aceasta este mai incarcata, cu atat se va schimba mai repede. Acest aspect este valabil pentru toate filtrele de apa.
– a doua treapta de filtrare (carbune activ granular sau bloc) se inlocuieste undeva intre 6 – 9 luni (functie de calitatea apei)
– a treia treapta de filtrare (polipropilena la 1 micron) se inlocuieste la aproximatix 6 – 9 luni (functie de calitatea apei)
– membrana de osmoza inversa se inlocuieste aproximativ la 2 ani (cea de 50 gpd). Daca membrana este mai mare, de exemplu 75 sau 100 gpd, functioneaza si trei ani (functie de calitatea apei)
– dupa membrana urmeaza un alt filtru de carbune activ, acesta se inlocuieste o data la un an.
– daca purificatorul este accesorizat cu filtru de remineralizare, acesta se inocuieste o data la un an
– daca purificatorul este accesorizat cu lampa uv, aceasta se inlocuieste o data la un an.

Toate termenele de schimbare de mai sus sunt estimate pe baza experientei cu apa de retea din Bucuresti. Termenele pot varia, asa acum am mai spus, destul de mult, deoarece apa poate fi mult mai incarcata iar cantitatea de apa cosumata poate diferi de la caz la caz.

Osmoza inversa casnica  – PRO si CONTRA

Osmoza inversa a creat si creaza in continuare controverse. Acest lucru se datoreaza faptului sa osmoza inversa demineralizeaza complet apa (aproape complet). Aceasta apa devine destul de asemanatoare cu apa distilata.

Cei care au in oferta lor osmoza inversa spun ca este buna si ca de fapt mineralele nu le luam din apa ci din alimentatie si inca ceva, ca apa nu actioneaza prin ceea ce introduce in corp ci prin faptul ca ajuta corpul sa se detoxifice. In primul rand, la ce alimentatie avem noi in marile orase si in actuala civilizatie, nu cred ca ne ajuta prea mult cu mineralele din hrana. Cat despre faptul ca apa actioneaza nu prin ceea ce aduce in corp ci invers, s-a demonstrat stiintific ca este foarte importanta calitatea apei si ce anume aduce aceasta in corp (vezi studiul despre apa alcalina ionizata).

In acest fel au luat amploare pe internet doua curente, si anume uni care sustin osmoza inversa si altii care sunt impotriva ei. Fiecare incercand sa-si vanda produsele lor si fiecare aducand argumente credibile.

Eu am baut apa filtrata prin osmoza inversa timp de un an de zile. Nu am simtit nicio diferenta notabila. Nici in bine, nici in rau. Evident ca nu se poate face un studiu pertinent pe o persoana si pe un timp relativ scurt dar va spuneam experienta mea.

Sunt anumite cazuri cand nu se poate fara osmoza inversa, daca de exemplu avem o apa de adancime (fantana sau put) iar aceasta contine nitrati peste limita maxima admisa. Ce facem daca avem o astfel de apa? Sau daca avem amoniu peste limita maxima admisa. Ce facem? Ii lasam pe oameni fara apa de baut pentru ca osmoza inversa demineralizeaza apa?  Deci nu prea avem alte variante iar osmoza inversa este vialiba in astfel de cazuri.

Concluzie: osmoza inversa nu este de blamat!

Sa nu uitam ca sunt anumite tari la care resursele de apa potabila nu exista, in care se foloseste osmoza inversa dar la nivel de echipamente foarte mari cu care se potabilizeaza apa de mare. Practic se desalinizeaza apa prin osmoza inversa si se trimite la consum prin reteaua publica.

Un astfel de exemplu poti vedea mai jos:

ce sunt si cum functioneaza filtrele cu osmoza inversa?_7

Un exemplu real de osmoza inversa industriala, instalata in Romania, puteti vedea aici:

ce sunt si cum functioneaza filtrele cu osmoza inversa?_8

In zona comerciala si industriala, osmoza inversa are foarte multe aplicatii. Oriunde este nevoie de o apa pura, se foloseste osmoza inversa pentru ca randamentul este mult mai bun decat al echipamentelor pentru producerea apei distilate. Nu detaliem prea mult pentru ca postul este despre filtre cu osmoza inversa casnice si nu industriale. Scopul ultimelor informatii a fost doar ca cititorul sa stie ca osmoza inversa este utila si ca se foloseste in multe cazuri.

Acum ai informatia! Spune-mi te rog daca consideri util acest post sau spune-mi daca ai osmoza inversa casnica si ce parere ai despre ea. Daca ai intrebari le poti posta prin formularul de comentarii.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
*1 – Poliamida este un polimer format din mai multi monomeri de amide, unite prin legaturi peptidice intr-o reactie depolicondensare.
Aceste legături se pot forma pe cale naturala, ca în cazul proteinelor, lanei sau a matasei, sau se pot fabrica prin procesul de polimerizare ca de exemplu în cazul nailonului.
Poliamidele sunt utilizate în industria textilă, industria auto, la fabricarea covoarelor sau a echipamentelor sportive datorita durabilitătii și rezistentei lor foarte mari.

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Filtre apa casnice, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

104 răspunsuri la CE SUNT SI CUM FUNCTIONEAZA FILTRELE CU OSMOZA INVERSA?

  1. Pingback: Ce filtru de apa sa-mi cumpar? | MOLECULA H2O

  2. Pingback: APA ALCALINA | MOLECULA H2O

  3. Pingback: VALOAREA ADMISA PENTRU DURITATEA APEI | MOLECULA H2O

  4. Mihai spune:

    Referitor la sensul lampi ultraviolete .
    Sensul lampii ultraviolete este sa sterilizeze apa care a stat in rezervor . Cum nu mai exista clor in apa care sa protejeze apa de contaminari ,in interiorul rezervorului se poate dezvolta o flora bacteriana ,care poate dauna mai mult decat apa de retea . In plus daca alimentarea cu apa este dintr-o sursa nesigura bacteorologic , cine garanteaza ca garniturile membranei sunt 100% etanse si nimic nu trece sau ca membrana reuseste sa opreasca acesti contaminanti ,ea fiind de o calitate indoelnica . Deci lampa ultraviolete are sensul ei ,dar depinde de buzunarul fiecaruia .

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Da, asa este, sensul lampii cu ultraviolete este pentru o reasigurare ca apa stocata in rezervor este singura din punct de vedere bacteriologic. Totusi, daca se face dezinfectia sistemului de osmoza inversa, sa zicem de doua ori pe an (asa cum ar trebui) sansele sunt foarte mici sa fie probleme de acest fel (dacat daca nu exista consum de apa si nu este improspatata constant).
      In privinta apei nesigura din punct de vedere bacteriologic, nu are trebui sa se monteze filtre cu osmoza inversa pe aceasta apa. Mai intai trebuie dezinfectata apa prin metode specifice si doar dupa aceea filtrata cu osmoza inversa. Membrana de osmoza inversa este sensibila la bacterii (va fi distrusa intr-un timp mai lung sau mai scurt). Deci bacteriile vor trece de membrana dupa un anumit timp.
      In privinta garniturilor membranei, acestea sunt 100% etanse, vorbesc de echipamentele cu care lucrez eu. Nu am intalnit niciodata probleme in acest sens. Probabil ca exista si sisteme mai proaste, ce nu etanseaza, nu am de unde sa stiu cu ce v-ati confruntat si cum ati ajuns la aceasta concluzie.

  5. Ovi spune:

    Filtrul de apa nu produce apa in rezervor, ce este de facut?

    • MOLECULA H2O spune:

      Nu stiu care este cauza fara o constatare. Poate memmbrana de osmoza inversa este colmatata si trebuie schimbata. Poate pompa de presiune nu mai functioneaza (daca are). In astfel de cazuri trebuie sa apelati la cei care v-au vandut sistemul de osmoza inversa. Ar trebui sa asigure si service. Un furnizor nu se alege doar dupa cel mai mic pret ci si dupa alte criterii. Un criteriu importat este daca sunt in stare sa asigure garantie si servicii post garantie. Seara buna!

  6. Ovi spune:

    Multumesc frumos de raspuns. Am primit filtrul din Spania. L-am montat eu, acum o luna. Am urmat toti pasii care au fost indicati de fabricant, inclusiv culorile diferite la furtunele de legatura. Filtrul de apa Nu este dotat cu pompa de presiune. Daca membrana ar fi colmatata nu ar trece apa prin ea. Circuitul primar: de la retea – filtre 1,2,3 si 4, si evacuare(circuitul folosit la schimbarea filtrelor si cuartirea lor inainte de primul consum de apa), functioneaza…deci nu e infundat. Circuitul secundar…rezervor – filtre 5 si 6 robinet de apa osmozata functioneaza. deci nici ala nu e infundat. Atata timp cat are apa in rezervor (care l-am umplut initial pe direct), curge apa pe robinetu de consum. Dupa ce se consuma din rezervor…nu se mai produce apa care sa se stocheze in rezervor si implicit nici la robinetul de consum nu mai ajunge …asta e marea problema. Presiune de apa la retea este de 3-4 bari. Alte informatii…nu stiu ce ar trebui sa va mai spun. Multumesc pentru indicatii.

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua! Va spun sincer ca nu-mi dau seama ce se intampla. Trebuie vazut la fata locului. Daca sunteti din Bucuresti vorbesc cu un coleg tehnician sa treaca pe la dvs. (sper sa vrea sa faca lucrul asta, in general fiecare societate comerciala ofera service pentru echipamentele vadute si se feresc sa intervina pe alte echipamente. Este si normal asa pentru ca altfel se pierde garantia). Daca sunteti din Bucuresti si sunteti dispus sa platiti o interventie de service, va rog sa-mi lasati un numar de telefon pe adresa: moleculahoh@gmail.com

  7. Ovi spune:

    sunt la Oradea…cam departe…si da…aveti dreptate cu servisul / garantia.
    Mi-am mai adus aminte de ceva…cand filtreaza apa, filtrul trebuie sa produca un sunet, un fasait sau zgomot? La mine, dupa ce se consuma 3-4 litri de apa din rezervor, se porneste un fasait. Daca dupa cateva minute inchid apa de la retea pentru 5 secunde si o deschid inapoi, acel fasait nu se mai aude. In timp ce fasaie, pe evacuare curge cam 5 litri de apa in 15 minute. Este normal acest consum? mai revin cu intrebari si nelamuriri. Multumesc ca aveti rabdare cu mine. Cu respect. Ovi.

    • MOLECULA H2O spune:

      Da, cand se strange apa in rezervor se aude un zgomot care de fapt este produs nu de apa filtrata ci de apa care ajunge la canalizare. Consider ca se duce cam multa apa la canalizare doar in 15 min. Totusi, in cazul osmozei inverse, cea mai mare cantitate de apa ajunge la canalizare si o mica parte din apa (care se mai numeste si permeat) ajunge la consum. In general, dar fara a face o regula din asta, cam 15% – 25% din apa ajunge la consum si restul la canalizare. Procentul este direct influentat de presiunea apei, tipul de membrana osmotica, calitatea apei si chiar temperatura apei. Toate acestea influenteaza in mod direct procentul de permeat (apa filtrata). Imi pare rau ca nu am cu sa va ajut mai mult, distanta este un impediment. Toate cele bune!

  8. Ovidiu spune:

    Multumesc frumos de ajutorul dat pana acuma. Am rezolvat problema. A fost o supapa blocata. in spatele filtrului 4, la iesire din filtru. Cu greu am descoperit…dar asta e. Acuma produce apa si se stocheaza in rezervor. Pana acuma numai consuma din rezervor si nu mai producea alta osmozata. Sa aveti o zi buna si spor la lucru.

    • MOLECULA H2O spune:

      In regula, ma bucur ca ati rezolvat. O zi frumoasa!

    • ionut macovei spune:

      si cu apa care se duce la canalizare? o pierdem pur si simplu? la 15 min 5 l de apa… intr-o luna ce factura ne vine in posta? 🙂 este bun un sistem antiflow?

      • MOLECULA H2O spune:

        Da, apa care se duce la canalizare este pierduta. Sistemul antiflow este bun ca si echipament tehnic, numai sa functioneze corect. De aceea este bine sa cumparati filtre cu osmoza inversa consacrate si serioase, nu toate chinezismele. Te zgarcesti la inceput, mai tarziu pierzi mai mult.

        Toate cele bune!

  9. Ancuța Bucur spune:

    Am o analiza a apei din put in care bacterii colifirme 80, escherichia coli 80, enterococi 26. Este eficienta osmoza inversa pentru eliminarea lor?

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Osmoza inversa nu este suficienta pentru eliminarea bacteriilor. Saptamanal ajung la mine persoane care au pus osmoza inversa pe apa cu bacterii si se plang ca nu functioneaza si ca tot au bacterii in apa. Tratamentul apei pentru aceasta problema este mai complex si necesita o investitie mult mai mare decat un filtru cu osmoza inversa. Daca doriti o oferta pentru rezolvarea problemei, va rog sa-mi scrieti pe moleculahoh@gmail.com

      Toate cele bune!

  10. Cristina spune:

    Ce material se foloseste de obicei pentru rezervorul de apa ?
    Si inca o intrebare te rog, daca apa filtrata este fiarta ( de ex la mancare) are vreun efect negativ, se pierd din proprietati? Multumesc mult
    Cristina

    • MOLECULA H2O spune:

      De obicei rezervorul de apa este din metal sau plastic (sper ca vorbim de rezervorul de apa cu care osmoza inversa este dotata). Dar apa nu intra in contact cu acest rezervor. In interiorul rezervorului exista o membrana care tine apa in presiune. Imaginati-va un balon plin cu apa. Cam asa arata si membrana sub presiune din vasul de stocare.

      Prin fierberea apei nu se pierd proprietati, totusi este posibil ca unii contaminanti cum ar fi de exemplu nitritii si nitratii sa creasca. De fapt contaminantii nu cresc dar pentru ca o parte din apa se evapora, ceea ce ramane in apa devine mai concentrat.

  11. alex spune:

    Buna ziua,

    Mi-am instalat de curand un sistem din acesta si am observat ca dupa ceva timp apa din rezervor care sta in acea membrana prinde un gust. E posibil ca gustul sa fie de la membrana?

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara,

      Nu ar trebui sa ca acel gust ciudat sa fie de la membrana interioara. Mai degraba poate fi de la faptul ca apa este statuta. Imi puteti spune daca atunci cand simtiti acel gust ciudat este dupa o periada mai lunga de neutilizare a filtrului cu osmoza inversa? Sursa apei este de la reteaua publica sau este apa de put/foraj?

      Toate cele bune!

      • alex spune:

        Buna ziua,

        Acel gust apare cam tot timpul, este un usor gust de ceai. Poate fi de la filtru de remineralizare? Apa este de la reteaua publica.
        Stiu ca atunci cand foloseam recipienti din plastic pentru apa de genul celor pentru biciclete apa prindea repede un gust si miros specific sper ca nu este cazul si aici. Nu ma deranjeaza neaparat gustul cat timp nu sunt substante chimice daunatoare.

        • MOLECULA H2O spune:

          Nu am mai intalnit aspectul semnalat de dvs. asa ca mi-e greu sa imi dau seama de ce simtiti acel gust al apei. Puteti vedea usor daca este de la filtrul de remineralizare, eliminati-l din schema de filtrare prin mutarea furtunelor de filtrare. Practic, apa sa nu mai treaca prin acel filtru (doar pentru test, dupa care mutati furtunele cum erau in inainte de modificare). In acest fel eliminati o posibila cauza pe care o banuiti, filtrul de remineralizare. Tot asa puteti face, doar pentru test si cu vasul de stocare. Daca eliminati acel vas, apa va curge pe robinet foarte greu, aproape ca va picura, dar faceti asta doar pentru test. Vedeti cum este gustul apei si fara vasul de stocare. Reveniti va rog cu un comentariu pentru ca sunt tare curios ce este cu acel gust si de unde provine. In plus, este de ajutor experienta dvs. si pentru alti cititori ai blogului MOLECULA H2O.

          Toate cele bune!

  12. alex spune:

    Am chemat pe cei care mi-au vandut aparatul si o sa vina sa ia o proba de apa. Din ce am inteles filtrul de remineralizare ar fi sursa gustului. Eu unul nu m-am bagat la facut modificari in circuit. Totusi dupa ce golesc rezervorul de apa filtrata dupa ce acesta se reumple apa scapa de acelasi gust pentru 24 de ore.

    • MOLECULA H2O spune:

      Multumesc pentru feedback. Astept in continuare de la dvs. comentarii pentru as vrea sa stiu cum se finalizeaza aceasta problema. Daca spuneti ca dupa ce goliti rezervorul presurizat, aveti apa cu gust bun pentru 24 H, imi este greu sa cred ca totul se intampla de la filtrul de remineralizare. Logic ar fi sa fie o problema cu vasul presurizat sau cu apa din vas. In afara de testul pe care acea firma doreste sa-l faca la apa, puteti sa le solicitati ca pentru cateva zile sa va elimine din schema de filtrare acel filtru de remineralizare. Adica sa beti apa ce nu trece si prin filtrul de remineralizare. In acest fel veti afla cu siguranta daca acel filtru de remineralizare este problema sau este o alta cauza. Va rog sa ne tineti la curent cu cele intamplate. Asa cum spuneam in alt comentariu, experienta dvs. este de mare ajutor si pentru alte persoane.

      Toate cele bune!

  13. Daniel Pavel spune:

    Buna seara, sunt utilizator de filtru cu osmoza inversa de 2 ani. Are de asemenea un filtru magnetic si un filtru ORP ionizator adaugate (sper sa faca ce spune distribuitorul!). Doresc sa stiu ce ar fi mai bine sa fac pentru a avea apa sanatoasa, in acest moment (nu am ceva „spectaculos” de mentionat in privinta consumului de apa din ultimii 2 ani). Am citit ca la reteaua publica poate fi folosita ultrafiltrarea cu succes. De asemenea nu sunt pregatit financiar pt. ionizator (deocamdata). In acest stadiu, ce imi recomandati? Ma pregatesc sa schimb membrana osmotica si primele 3 trepte de filtrare si poate ca un sfat profesionist mi-ar prinde bine. Multumesc

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara,

      – filtru ORP ionizator este impropriu spus. Doar un ionizator de apa poate face ionizare adica sa desparta apa in alcalina si acida iar apa alcalina sa aiba ORP negativ (apa antioxidanta). Faptul ca cineva il numeste „filtru ORP negativ” nu face decat sa profite de acest concept care-l ajuta in vanzari. In afara de faptul ca alcalinizeaza apa, acest filtru nu face altceva. Acest filtru nu imprima apei proprietati antioxidante asa cum face un ionizator de apa. Ceea ce va spun se poate proba un un ORP-metru. Exista pe piata pH/ORP metre cu care se poate testa daca apa are ORP negativ si la ce valoare chiar.
      – da, ultrafiltrarea se poate folosi cu succes pentru filtrarea apei de retea publica, la fel ca si microfiltrarea. Va pot face recomandari in acest sens daca doriti. Stiu filtre foarte bune cu ultrafiltrare si microfiltrare.
      – daca nu sunteti pregatit financiar pentru un ionizator de apa, nu prea am ce sfat sa va dau. Ramaneti cu ce aveti acum, aveti o apa curata, aveti ceva minerale in apa adaugate de acel filtru „ORP/ionizator”.

      Daca mai aveti intrebari, va astept cu placere. Toate cele bune!

  14. Marius spune:

    Cat costa sa schimbi toate filtrele ?

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara si la multi ani!

      De unde as putea sa stiu eu la ce model de filtru cu osmoza inversa va referiti ca sa va pot raspunde? Osmoza inversa difera de la producator la producator. Difera tipurile de cartuse filtrante ca pot fi de mai multe tipuri, difera numarul de cartuse filtrante, compozitia lor. Sunt filtre cu osmoza inversa premium si osmoza inversa low cost (China). Toate aceste aspecte se reflecta atat in pretul initial de achizitie a sistemului cu osmoza inversa cat si a preturilor cartuseor filtrante aferente sistemului de filtrare.

      Aveti deja un sistem de filtrare cu osmoza inversa? Intrebati de cartuse filtrante la furnizorul dvs. NU aveti si sunteti interesat de un sistem nou de filtrare cat si de costul cartuselor filtrante? Va rog sa-mi scrieti pe moleculahoh@gmail.com

      Toate cele bune!

  15. ionut macovei spune:

    Buna ziua ! va multumesc frumos pentru raspuns.. insa mai am o intrebare.
    presiunea din aparatul de filtrare poate fi micsorata din cauza filtrelor de 5microni si de 1 micron ? inainte foloseam de 10 respectiv 5 microni ..
    va multumesc!!!

    • MOLECULA H2O spune:

      Da, poate fi micsorata dar nu se poate spune cu cat anume. Depinde de colmatarea acestora, de calitatea cartuselor filtrante. Sunt pre amulte necunoscute. Se poate afla acest lucru prin test, inlocuiti-le cu 10 si 5 microni si veti vedea daca veti rezultate mai bune.

      Toate cele bune!

      • ionut macovei spune:

        pai zic totusi ca e cam mare saltul de la 10 sau 5 microni la 5 cu 1microni . va multumesc pentru informatii. ne sunteti de un foarte mare folos.

  16. catalin spune:

    va rog sa mi recomandati un sistem de filtrare a apei cu osmoza inversa bun in jurul sumei 1200 -1500ron +,- care sa si faca treaba bine .sunt alimentat la reteaua publica din Iasi.La cit timp trebuie schimbate consumabile si cit costa.V a multumesc.

  17. Mihai Veghes spune:

    Buna seara,
    Va rog sa imi raspundeti daca este oportuna montarea unui sistem de filtrare cu osmoza inversa, magnetizator, eventual filtru UV: in cazul meu sursa de apa este din panza freatica la adancime de 6 m, in mediul rural, in vecinatatea unei ferme avicole si a unei case cu closetul in curte. Am facut analiza bacteriologica a apei si au iesit 2 colonii saprofite, nepatogene pt om.Osmoza inversa ar putea retine asemenea bacterii? De asemenea apa este foarte dura.Este indicat in acest caz montarea unui asemenea sistem ca apa sa fie buna de baut, ca ne-am saturat de carat apa plata cu bidoanele.(de altfel apa de la robinet este rece si are gust, dar as vrea sa o putem bea fara frica). Recent ne-a abordat o firma cu asemenea produse, dar as vrea sa stiu daca este oportun sa fac o asemenea investitie, si ce sistem imi recomandati in acest caz.
    Multumesc!

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara,

      In privinta bacteriilor si a osmozei inverse, trebuie sa stiti ca apa care intra intr-un astfel de filtru (cu osmoza inversa) nu trebuie si nu are voie sa contina bacterii. Va pot indruma daca doriti catre o firma care sa va configureze in asa fel sistemul de filtrare incat sa il puteti utiliza cu apa contaminata cu bacterii. Apa rezultata va fi fara bacterii dar numai daca este configurat corect. Nu gasiti asa ceva pe piata…

      In privinta „magnetizatorului” daca apa este dura dupa cum spuneti acel „magnetizor” nu va face nimic. Va trebuie o statie de dedurizare. Sterilizatorul cu UV este bun si indicat dar el are eficienta doar daca apa are anumiti parametrii. Altfel, efectul de sterilizare a apei este foarte slab sau deloc. Daca doriti sa va trimit catre o firma specializata, va rog sa ma abordati prin email moleculahoh@gmail.com.

      Toate cele bune!

  18. Pelin Silviu spune:

    intrebare: am un put forat, coliformi 17 si enterococi 9. Amoniul este la limita, 0,5. um pot rezolva problema, sa am o apa potabila?!

  19. maria cristina spune:

    buna ziua am scos tot gazul din casa sunt alimentata cu energie electrica deci apa nu mai contine gaz pe care il simtisem dupa ce am deconectat aragazul acum apa are gust sarat culoare galbena si calcar daca pun osmoza inversa apa ce gust va avea in jurul robinetului sunt niste vietati mici mici multumesc ptr raspuns a da apa are si rugina si clor

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce sursa de apa aveti. Am nevoie sa stiu de unde vine apa (forraj/put) sau retea de apa) si din ce localitate.

      Va rog sa folositi punctuatie, litere mari atunci cand este cazul si spatii atunci cand se impun. Trebuie sa inteleg ce vreti sa-mi spuneti si nu sa deduc.

      Toate cele bune!

      • maria cristina spune:

        Buna seara.Apa este de la reteaua publica.Eu sunt din Sibiu.Pe cine pot contacta ptr.testul apei stiti cumva cat ma costa?Totul se ingalbeneste de la aceasta apa.Multumesc frumos.

  20. Emanuel spune:

    Buna ziua,

    Manganul nu apare pe lista elementelor indepartate prin osmoza inversa ce ati inclus-o mai sus. Cum se poate indeparta acesta?

    Multumesc!

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Am sa fac un update la lista cand voia cea ceva timp. Manganul poate fi indepartat cu osmoza inversa in proportie de 96-99%. Exista si alte metode de filtrare a manganului, cu conditia sa exideze mai intai. Exista anumite medii de filtrare care oxideaza manganul si in acest fel poate fi indepartat. Aceste medii de filtrare au nevoie cateodata de un agent de oxidare. Depinde de cantitatea de mangan, de pH-ul apei. Pentru mai multe detalii, va astept cu buletinul de analiza pe: moleculahoh@gmail.com

      Toate cele bune!

  21. Irina spune:

    Buna ziua,
    Ma intereseaza un sistem de purificare a apei cu osmoza inversa. Informatii utile: locuiesc la casa, in Voluntari, put comun pentru 40 de case, foraj nou la 200 de m, sistem de dedurizare, apa declarata potabila desi nu exista un sistem de eliminare a bacteriilor, presiune destul de mare a apei ( nu am informatii exacte). Eu sunt totusi stresata de ideea ca nu departe, la aprox 2 km exista o groapa de gunoi, veche ce-i drept.
    M-ar interesa sa pun acest sistem la chiuveta de la bucatarie. Pana acum am folosit exclusiv apa imbuteliata dar avand in vedere conditiile in care este transportata am sentimentul ca varianta apei purificate ar fi mai buna.

    Multumesc anticipat,

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara,

      Va voi recomanda un sistem foarte bun de purificare cu osmoza inversa, prin email.

      Daca apa este declarata potabila, inseamna ca la baza acestei afirmatii exista si un buletin de analiza. Ar trebui sa aveti acces la acest buletin, probabil ca este suficient sa-l cereti la cei care administreaza acel put comun.

      Evident ca o apa filtrata la punctul de consum este mai buna decat o apa care ajunde la dvs, imbuteliata.

      Va rog sa va verificati email-ul, acolo veti gasi recomandarea mea.

      Toate cele bune!

  22. nelu spune:

    Buna ziua. Doresc sa montez un sistem de filtrare a apei la bucatarie. Familia este compusa din 2 adulti si 2 copi. Bugetul alocat e de pana in 1500 lei. Locuiesc in Barlad, la bloc, etajul 4, presiunea variaza intre 1,2 si 1,5 bari. Initial as fi optat pentru un sistem de filtrare prin osmoza inversa ( nu exclud aceasta varianta), dar faptul ca parerile sunt pro si contra, as dori un sfat si desigur daca se poate o oferta. As dori sa mentionez ca sotia mea are un rinichi ce functioneaza in proportie de 15-20%. Am folosit pana acum canile filtrante, dar cred ca nu e suficient. Va multumesc pentru intelegere.Multa sanatate.

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara,

      Probabil ca in cazul sotiei dvs. este indicat sa consume o apa cat mai bine filtrata si cred ca apa osmozata este indicata. Este doar o opinie si va rog sa o tratati ca atare. Cel mai bine este sa intrebati medicul specialist daca situatia de sanatate a sotiei dvs. necesita apa saracita in minerale sau chiar lipsita de minerale. Daca raspunsul medicului este afirmativ, atunci osmoza inversa este ceea ce va trebuie. Am sa va recomand un sistem de filtrare fiabil cu osmoza inversa, care sa functioneze pe presiune slaba, asa cum aveti dvs.

      Multa sanatate sotiei!

      Toate cele bune.

  23. Carolina spune:

    Buna seara , am acasa montat un sistem de filtrare cu osmoza inversa si ar trebui schimbata prima treapta de filtrare polipropilena , nu stiu cum se schimba ,de unde se cumpara si daca as putea sa o schimb chiar eu ?
    Multumesc anticipat !

    • MOLECULA H2O spune:

      Bun dimineata,

      In primul rand ar trebui sa va ofere suport tehnic, firma de la care ati cumparat.

      Teoretic, oricine poate schimba filtrele. Dar este necesara rabdare si forta pentru a deschide carcasa in care se afla filtrul din polipropilena. Probabil ca pentru prima data este indicat sa apelati la o firma specializata, sa vedeti cum procedeaza si daca nu vi se oare greu, pe viitor sa facetu dvs acest lucru.

      Am sa va trimit prin email un link cu cartusul filtrant necesar si eventual, daca doriti, apelati la aceeasi firma pentru schimbarea cartusului.

      Toate cele bune!

  24. sorin spune:

    buna seara ,am si eu o intrebare…pompa mea porneste foarte des,dupa cca 2 min se opreste,apoi isi face spalare imi arata pe displayul electronic flush si elimina apa cca 20 sec,dupa asta se opreste cca 1 minut ,dupa care o ia de la capat si tot asa….care este cauza?multumesc

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Din pacate acest lucru necesita service specializat. Mergeti va rog la compania de unde ati cumparat echipamentul si solicitati service. Eu nu am cum sa fac diagnosticare in acest fel. In cele mai multe cazuri sunt necesare teste in conditii reale de lucru, sub presiune. Imi pare rau dar nu va pot ajuta.

      Toate cele bune!

  25. Bogdan spune:

    Buna ziua.

    M-ar interesa achizitionarea unui sistem de filtrare a apei prin osmoza inversa. Locuiesc la casa si sursa de apa provine dintr-o fantana. Am montat si un dedurizator pentru a proteja instalatiile sanitare.

    Sistemul de filtrare ar trebui conectat la apa ce vine din fantana, sau la apa ce este dedurizata?

    Astept un raspuns prin e-mail, impreuna cu o oferta.

    Va multumesc,

  26. ruben spune:

    Buna la cat timp se inlocuiesc filtrele???

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara,

      Orice sistem de filtrare are pe pagina de prezentare sau ar trebui sa aiba perioadele de schimb in functie de ceea ce comunica producatorul. Deci, chiar daca eu v-as spune o perioada anume, este indicat sa respectati ceea ce va comunica compania care va vinde produsul. Un alt aspect important este calitatea apei si volumul de apa consumat. De aceea, se va tine cont de toate aspectele de mai sus. De aceea, este important (chiar extrem de important) ca in domenii specializate (precum tratarea si filtrarea apei dar si altele) sa cumparati sistemele de filtrare de la firme specializare si care va pot explica cum este mai bine sa procedati. Magazinele de bricolaj, magazinele care vand electronice & haine & carti etc si filtre de apa, ar fi mai bine sa le evitati, daca doriti sa aveti o apa de calitate si un sfat util, atunci cand este nevoie de el. Va spun aceste lucruri, pentru ca am intalnit oameni, care au cumparat filtre de apa din magazine (online sau offline) nespecializate, iar acum nu au cui sa puna o intrebare tehnica cu privire la o problema tehnica sau o simpla intrebare pentru perioada corecta de schimb a cartuselor filtrante (sper sa nu fiti in aceasta situatie neplacuta). Acesti oameni incept sa caute sfaturi pe forumuri de discuti despre apa si filtre, dar ce sa vezi, si pe forumuri sunt o multime care mai mult incurca decat descurca (intentionat cateodata sau din nestiinta). Din punctul meu de vedere, alegerea unui furnizor de filtru trebuie sa se faca in primul rand in functie de suportul informational si tehnic de care este capabil sa-l puna la dispozitie. Am spus toate aceste lucruri, nu numai pentru dvs, ci pentru toate persoanele care ajung sa citeasca cele scrise, sa poata lua decizii corecte cu privire la achizitia unui sistem de filtrarea a apei.

      Toate cele bune!

  27. Claudia spune:

    Buna ziua,

    Avem un put sapat la 20 m adancime si intentionam sa montam o statie de dedurizare. Am facut analizele si valorile (aproape) anormale sunt:
    – nitrati 42.91 mg/l (max. admis 50)
    – duritate 26.4 grade germane
    – bacterii coliforme 300 UFC/100ml
    – Escherichia Coli 60 UFC/100ml
    – enterococi 16 UFC/100ml

    Vazand rezultatele, constatam ca am avea de nevoie si de un filtru cu osmoza inversa pentru eliminarea nitratilor si a bacteriilor. Am vrea sa stim daca este in regula sa montam filtrul cu osmoza imediat dupa statia de dedurizare, adica tot in camera tehnica. Asta inseamna ca masina de spalat rufe va folosi tot apa trecuta prin filtrul de osmoza si nu stiu daca exista sisteme de osmoza cu rezervoare mai mari sau trebuie sa facem un bypass pentru masina de spalat rufe.

    Va multumesc anticipat!

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara,

      a. Filtrele cu osmoza inversa nu se utilizeaza cu apa contaminata bacteriologic. Niciodata! Deci, apa care alimenteaza un sistem cu osmoza inversa nu trebuie sa contina bacterii, asta inseamna tratarea apei impotriva bacteriilor inainte ca aceasta sa sa intre in osmoza. Daca ati face acest lucru, daca ati alimenta o osmoza inversa cu apa infestata bacteriologic, veti avea dupa aproximativ o luna (mai mult sau mai putin), mai multe bacterii.

      b. Sistemele de osmoza inversa casnice au un debit mic, undeva intre 1,4 l/min – 2 l/min. Deci, este imposibil sa utilizati asa ceva cu o masina de spalat care are nevoie de minim 7 l/min si presiune buna, pentru funtionare normala. Exista sisteme de osmoza inversa mari, industriale care se pot instala pentru toata casa dar bugetul este considerabil si necesita oricum pretratare (apa fara bacterii, fara clor, prefiltrata etc).

      Concluzia: rezolvati altfel problema bacteriilor (dezinfectie prin clorinare combinata cu UV este cea mai eficienta si cea mai utilizata schema de filtrare). Dar pentru asta va trebuie un buget semnificativ si o firma care sa stie ce are de facut.

      Toate cele bune!

  28. mesterca maria spune:

    Buna sunt Maria din Sibiu.Vreau sa stiu daca cineva din Sibiu are apa osmozata.Cu aceasta apa vreau sa fac lapte vegetal dar vreau o cantitate mica ptr a o testa.Apa trebuie sa fie NEREMINERALIZATA.Ma poate ajuta cineva.

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna Maria,

      Nu cunosc pe nimeni in Sibiu care sa utilizeze osmoza inversa. Dar poate un cititor al blogului va vedea solicitarea ta si daca lasa un mesaj aici sau imi scrie, te voi pune in legatura cu el.

      Toate cele bune!

    • mesterca maria spune:

      Multumesc,oricum.

      • mesterca maria spune:

        Buna ziua.Am o intrebare:nu puteti dvs sa imi trimiteti apa osmozata invers neremineralizata, ma gandesc ca poate aveti contact cu aparatele care in Sibiu sunt asa greu de gasit ,doar gustand apa pot sa stiu daca sa imi pun filtru cu osmoza inversa sau alt filtru,bine inteles contra cost,multumesc si imi cer scuze ptr intrebare in caz contrar,La revedere.

  29. Tanase Ion spune:

    Bună ziua,
    Sunt marinar și la vapor apa pentru sonsumul intern este generată prin intermediul unei instalații generatoare de apă distilată. S-a observat că cei care lucrează în mașină (sala motoarelor) și care consumă apă îmbuteliată (minerală) cînd iși lasă salopetele transpirate undeva la uscat se observă urme de săruri pe cînd cei care consumă apă din rețeaua vaporului nu au absolut nici o urmă de așa ceva. La vapor atunci când se lucrează la temperaturi ridicate se oferă marinarilor tablete cu minerale/săruri pentru aportul necesar.

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Va multumesc foarte mult pentru acest mesaj al dumneavoastra. Experienta dvs. arata ca apa ar trebuie sa contina minerale. Sunt de acord ca in unele cazuri, precum necesitatea apei pe vapor, necesita echipamente ce genereaza apa distilata sau apa osmozata dar aceasta apa ar trebui sa fie remineraliza sau persoanele respective sa tina sub control remineralizarea organismului, prin aportul de suplimente minerale.

      Toate cele bune!

      • Sorin spune:

        Va salut si va multumesc pentru informatiile din acest site. Vreau sa precizez ca generatorul de apa potabila de la nava (fresh water generator) are principiul distilatorului, adica ia apa de mare o incalzeste (de la motor) si ii scade presiunea (scade punctul de firbere) dupa care are o lampa UV. Acea apa este practic apa distilata si stocata in rezervorul de apa potabila (Fresh water tank).

      • Sorin spune:

        Ar mai fi si de precizat ca cei din Camera Masinii (CM) sau Engine Room lucreaza la temperaturi de cca 40 de grade (acolo e cald de la motor) si transpira mult pe cand puntistii…… stau in timonerie la aer conditionat. Nu cred ca are legatura cu faptul ca beau apa de unde o beau…. Oricum si apa din sistem daca se bea e mineralizata. Oricum numai firmele grecesti mai dau apa din tanc….

  30. Neamtu Petru spune:

    Doresc o recomandare de un filtru cu osmoza inversa cuplat la reteaua de apa .Apa are un miros neplacut de balta …scuza ..termenul bugetul pina in 3000 de lei.Va urmaresc cu atentie si multumim pentru sfaturile sincere …

  31. Sorin Iluti spune:

    Buna ziua. Foarte utila mi se pare pagina dumneavoastra. Am tot auzit de filtrarea apei prin osmoza inversa dar nici dupa citirea articolului si a comentariilor nu sunt ferm convins ca avem nevoie de asta dar sotia insista 🙂 . Ati putea sa ma indrumati cu achizitionarea unui sistem pentru o familie formata din 2 adulti si 3 copii montat in bucatarie, etaj 1 situat Satu Mare. Multumesc anticipat.

  32. Pingback: ”Pustietatea …va înflori ca trandafirul.” Apa în Israel | Vestea Bună

  33. postdan spune:

    Interesante informațiile puse de Dvs. dar și de unii vizitatori.
    Încerc să aflu ce conține un filtru mineralizator, poate știți Dvs.
    Mulțumesc

    • MOLECULA H2O spune:

      Nu toate filtrele de mineralizare contin acelasi lucru. Este indicat sa achizitionati filtre de mineralizare pe care scrie ce contin. In felul acesta producatorul/furnizorul, isi asuma acest lucru. De principiu, pot contine combinatii de: turmalina, corosex, pietricele de rau, Alti producatori nu spun exact cum se numesc materialele dar spun ceva de genul: Cationi: calciu, magneziu, sodiu, potasiu, Anioni: carbonati (ex: dolomita); sulfati, cloruri. Nu inseamna ca toate cele enumerate mai sus, sunt parte dintr-un filtru de mineralizare. Totul depinde de producator. Toate cele bune!

  34. avram ionel spune:

    va salut ,va intreb daca am duritatea apei de 11,90si amoniu de 7,064 ,dedurizatorul de apa ma ajuta/? sau ce anume este necesar pentru amoniu?, multumesc, cu stima.

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara! Duritatea nu este o problema pentru consum, dar amoniul da. In mod normal osmoza inversa filttreaza amoniul intr-un procent de peste 90% dar dvs aveti prea mult in apa. Solutia tehnica: clorinare si filtrare prin carbune activat + osmoza inversa sau filtrarea amoniului cu osmoza inversa dar de doua ori (apa trecuta prin doua sisteme cu osmoza inversa). Va recomand sa cautati o firma specializata in tratarea apei, care se va ajute. Daca aveti nevoie de o recomandare, scrieti-mi un email catre moleculahoh@gmail.com. Toate cele bune!

  35. radu vasile spune:

    Am un filtru cu osmoza inversa,achizitionat de 7(sapte ) ani,la care am respectat toste conditiile impuse de funizor.Mentionez ca in aceasta perioada am baut apa filtrata(plata).In luna martie 2017 am facut analiza apei atat din put ,cat si dupa filtrare,rezultand urmatoarele: pt.apa din put-amoniu=0,017 admis max.0,50;nitriti=0,007 admis o,50;nitrati=38,84 admis max.50;PH=7,33 admis 6,5-9,5; duritatea =21,5 admis min. 5 .
    -pentru apa dupa filtrare- amoniu 0,017 admis max 0,50;nitriti 0,007 admis max 0,50;nitrati 5,43 admis max 50;ph =5,83 admis 6,5-9,5;duritatea totala =0,56 admis min 5.
    Fata de datele prezentate,va rog sa-mi spuneti, daca pot sa beau apa dupa filtrare( ph-ul scazut si duritatea mai mica, decat cea admisa). Multumesc!

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara! Este indicat sa instalati un filtru bun pentru remineralizarea apei, care va ridica in acelasi timp si pH-ul (va ridica aprox. 0,5 – 1 unitate). Daca nu reusiti sa aduceti apa la un minim de 6,5 pH, puteti instala doua filtre de remineralizare in linie si in acest caz ar trebui sa nu mai aveti probleme. Cu privire la duritatea apei, legea spune clar cum trebuie sa fie apa. Eu nu pot sa-mi asum alte sfaturi ci doar ce legea prezenta afirma. Ca opinie (intrebati totusi un medic nutritionist), cred ca aceasta apa se poate consuma in majoritatea timpului, dar din cand in cand (sa spunem in procent de 10-20%) sa consumati si alt tip de apa care contine minerale. Inca o data, este opinia mea, nu sunt medic si nici nutritionist, nu este de competenta mea intrebarea dvs. Eu stiu doar ce filtre/tratamente sunt necesare pentru a face dintr-o apa nepotabila, una potabila. Deci, tratati cele de mai sus ca o opinie si intrebati un medic de specialitate in nutritie. Toate cele bune!

      • radu vasile spune:

        Buna seara.Va multumesc pentru lamuriri in privinta PH-LUI, dar ce ma sfatuiti in cazul duritatii apei,caci cu acest filtru cu osmoza inversa, aceasta se reducede la 21,5 la 0,56.!

        • MOLECULA H2O spune:

          Buna seara, puteti sa utilizati o membrana de nanofiltrare in locul membranei de osmoza inversa, Se potriveste in aceeasi carcasa. Veti avea o filtrare mai putin eficienta cu membrana de nanofiltrare dar veti avea in apa aproxinativ 6 – 7 grade germane. Daca cumva aveti si statie de dedurizare instalata pe toata casa, atunci ceea ce v-am spus mai sus cu membrana de nanofiltrare nu mai este valabil, deoarece dedurizatorul elimina la randul lui, duritatea din apa, deci cele 5 grade germane necesare. Toate cele bune!

  36. radu vasile spune:

    Multumesc fooarte mult!

  37. Cirnu Lenuta spune:

    Buna ziua, foarte util articolul si as vrea sa imi recomandati un sistem de filtrare pt un apartament de 2 camera et 1, 4 adulti?

  38. Mihaela spune:

    Buna ziua,
    Foarte util articolul! Va rog sa imi recomandati un sistem de filtrare prin osmoza (si remineralizare) pentru o casa cu 5 locuitori. Alimentarea se face de la reteaua publica de apa, Buget pana in 1500 RON. Multumesc mult.

  39. danonino22 spune:

    Bună ziua!
    Foarte interesant articolul! Îmi puteți recomanda o soluție pentru tratarea apei din puț. Valorile cu probleme în urma analizelor efectuate la Apa Nova sunt: Duritate 19.5 gradeG. Fier 546 mg/l, Mangan 412 mg/l. În casa sunt 3 consumatori: 2 băi cu 1 bucătărie, și locuiesc 4 persoane 2 adulți + 2 copii. Va mulțumesc anticipat!

  40. danonino22 spune:

    Am uitat sa menționez PH 7.55 iar nitrați, nitriți, amoniu etc. toate sub valorile maxime admise. Mulțumesc!

  41. Marin Radu spune:

    Buna seara,am citit articolul dvs. si conversatiile cu cititorii si am inteles ca in cazul apei provenite din panza freatica aveti recomandari specifice.Va rog sa ma indrumati ce ar trebui sa cumpar,in asa fel incat sa fiu sigur de apa pe care o beau.Multumesc!

  42. Marina spune:

    Un articol excelent, chiar cautam ceva de genul sa explice tot procesul in adancime
    Mentionez ca sunt novice, un consumator casnic, si vroiam sa schimb filtrele si membrana la sistemul meu

    Am si eu cateva intrebari:

    1. Referitor la „…..daca se face dezinfectia sistemului de osmoza inversa, sa zicem de doua ori pe an (asa cum ar trebui)” ce inseamna asta? Ar trebui sa fac asta? Apa mea este livrata de catre Hidro de la retea, deci nu din fantana sau put

    2. Care este diferenta intre membrane de 50 si 75? Numai presiunea de livrare a apei? Vad ca este o diferenta de pret mare intre ele

    3. Care este / sunt brandul de cea mai buna calitate la membrane?

    • H2O Molecula spune:

      Buna ziua,

      1. Ar trebui sa faceti aceasta dezinfectie o data pe an, indiferent de sursa de apa. Pentru procedura de dezinfectie, intrebati furnizorul dvs. Este complicat de explicat. In plus, necesita precautie si cunostinte pentru a nu ingera dezinfectantul. Ma feresc sa dau astfel de sfaturi pentru ca este vorba de siguranta.

      2. Este vorba de debitul orar oferit ci nu de presiune. In plus, o membrana cu capacitate mai mare se colmateaza intr-un timp mai lung.

      3. Am avut ocazia sa testez doar cateva membrane care au functionat foarte bine: Pentair, CSM, BMB (osmoazura), PurePro. Nu spun ca alte membrane nu sunt bune. Dar nici nu am cum sa stiu calitatea tuturor membranelor.

      Toate cele bune!

  43. Valentin spune:

    Buna seara
    Am fost interesat de sistemul de filtrare prin osmoza inversa si am dat de pagina dvs. unde am gasit foarte multe informatii necesare pentru cineva care nu este familiarizat cu aceste produse si pentru care va multumesc.
    Intru-cat la ora actuala exista o mare varietate de filtre si multi producatori inca nu sunt lamurit ce filtru ar fi mai bun pentru familia mea compusa din 5 persoane adulte. de aceea va rog daca se poate sa imi recomandati un filtru pana in 1200 lei avand in vedere ca locuiesc la bloc in zona Piata Progresul-Bucuresti la etajul 4/11

    Va multumesc

  44. Veronica spune:

    Buna ,o recomandare te rog, pentru: apartament la parter in Zimnicea,o bucătărie,o baie ,2 adulți , mulțumesc mult.

  45. Ilie spune:

    Bună ziua!dacă este cineva și poate sa ma lămurească,am un sistem de osmoza simplu cu 3 filtre aqua fit+baterie,găsesc particule de cărbune în pahar,filtrele sunt noi.

  46. Vasile Ciocan spune:

    Buna seara.Am achizitionat un pachet DEDURIZATOR UUU 25 + SISTEM OSMOZA INVERSA UUU de la UUU UUU INVEST S.R.L.L-am montat si pus in functiune cu firma specializata pentru a putea beneficia de garantie. Functioneaza foarte bine . La inceput parea suspect gustul apei dar ne-am obisnuit. Suntem 2 persoane si sursa de apa este de la reteaua publica.Locuim in Cordun jud. Neamt.In ultima perioada aud tot felul de comentarii cum ca apa osmotica nu ar fi buna .Ce sa mai cred ?Eu am achizitionat dupa parerea mea un sistem performant pentru a nu mai folosi tot felul de filtre sau apa imbuteliata in PET. Acum nu mai stiu daca am procedat bine sau nu.

    • H2O Molecula spune:

      Buna ziua,

      Asa cum se vede de la mnine, ati facut foarte bine ce ati facut.

      Aveti in vedere urmatoarele: 1. Sistemul de osmoza inversa sa aiba filtru de remineralizare care sa va ridice TDS-ul aproximativ 20 unitati (ppm) sau mai mult si sa aduca apa in zona de neutru sau alcalina (alcalin e mai bine); 2. Aveti in vedere ca apa nefiltrata sa nu contina bacterii sau sa luati masuri de eliminare a bacteriilor inainte de sistemul de osmoza inversa.

      Nu va bazati pentru eliminarea bacteriilor nici pe purificatorul cu osmoza inversa si nici pe un sterilizator cu UV. Ambele echipamente au performante slabe in aceasta zona.

      Daca aveti nevoie de ajutor in ceea ce v-am scris mai sus, imi trimiteti un email si va indrum catre ceea ce ar trebui adaugat la sistemele dvs deja existeste.

      Toate cele bune!

  47. Coman Alin Augustin spune:

    Bună seara , dețin un sistem cu osmoză inversă YYY cu pompă boostere și LCD 75 GPD de 1 an și 10 luni la care i-am adăugat și filtru de remineralizare și UV LED ,menționez că este conectat la rețeaua de apă potabilă a orașului Tarnaveni , de ceva timp cam o lună am observat că sistemul cuplează pompa și când simte că se consumă apă la alt robinet , și după ce termină de osmozat adică se reface apa in tancul de stocare mai cuplează și decuplează de câteva ori 6-10 ori. Am schimbat cupla rapidă cot unic sens 1/4, este cotul care se conectează la ieșirea din carcasa membrananei ,dar după 3 zile aceeași situație cuplează și decuplează de mai multe ori după ce tancul de stocare se încarcă. Am verificat și presiunea din tanc fără apă în el care este între 5-7 PSI . Ce ar putea provoca această cuplare repetată? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *