IONIZATOR DE APA – CUM FUNCTIONEAZA?

Un ionizator de apa este un echipament casnic (considerat in Korea echipament medical)  care produce apa ionizata. Este putin mai inalt si mai gros decat un DEX si se monteaza in mod obisnuit la chiuveta de la bucatarie. Se poate monta totusi, oriunde este posibila alimentarea acestuia cu apa potabila si cu energie electrica. Ionizatorul de apa ionizeaza apa cu scopul ca aceasta sa fie consumata ca si apa alcalina ionizata sau pentru folosirea ei la gatit, preparat ceaiul, cafeaua, spalarea legumelor si a fructelor etc. Procesul prin care apa este ionizata se numeste elecroliza.

Ionizatorul de apa se va alimenta intotdeauna numai de la conducta de apa rece si niciodata nu se va alimenta acesta cu apa calda. Apa de alimentare a ionizatorului trebuie sa fie o apa cu parametri de apa potabila. Daca apa ta nu este de la o retea publica ci este sursa proprie, dintr-o fantana sau put, este necesar sa analizezi apa la un laborator autorizat de apa. Este singura posibilitate de a afla daca sursa ta de apa este una sigura si daca apa are parametri unei ape potabile. Ionizatorul de apa nu face apa potabila ci doar o ionizeaza si o transforma intr-o apa structurata si plina cu ioni negativi sau pozitivi (dupa preferinta de consum). Dar sursa apei trebuie sa fie proprie pentru consumul uman.

Schema ionizator de apa:

Imagine

In pricipiu exista doua tipuri de ionizatoare de apa:

 1. Un ionizator de apa care se monteaza deasupra chiuvetei, chiar pe chiuveta sau undeva langa aceasta;
 2. Un alt tip de ionizator de apa se monteaza sub chiuveta, si are in dotare o baterie prin care se poate consuma apa ionizata.

Mai jos puteti vedea un exemplu cu cele doua tipuri de ionizatoare mentionate mai sus:

ionizator-apa-ja-703-purepro                                  purepro_ionizator_ja_2000

 

 

 

 

In primul caz ionizatorul de apa are in chitul de instalare o piesa speciala numita divertor si care redirectioneaza apa de la robinetul de apa, printr-un furtun de plastic, in ionizator. Apa trece  mai intai printr-un filtru de carbune activ, unde este filtrata de impuritati si de chimicale precum clorul si derivati ai acestuia precum trihalometanii.

In al doilea caz, al ionizatorului montat sub chiuveta, transportul apei se face putin diferit, exista o piesa de record si care se monteaza sub chiuveta, dirijand apa in ionizator. De aici transportul apei este acelasi ca si in primul caz. Apa trece prin filtrul de carbune activ, pentru curatarea acesteia.

In ambele cazuri,  apa, dupa ce a fost filtrata de catre filtrul cu carbune activ, ajunge in camera de electroliza a ionizatorului de apa.

Camera de electroliza este echipata cu mai multi electrozi din titan si acoperiti cu platina, unde are loc procesul de electroliza. Cationii, ioni pozitivi, atrag electrozii negativi pentru a crea apa catodica (apa redusa sau apa alcalina ionizata).

Anionii, ionii negativi, se aduna la electrodul pozitiv  pentru a face apa anodica (apa oxidata sau apa acida ionizata).

Vezi imaginile de mai jos unde grupul de molecule mai mic este apa redusa (apa alcalina)  iar grupul de molecule mai mare este apa oxidata (apa acida):

Imagine                      Imagine

Prin electroliza, apa redusa capata nu numai un exces de electroni (e-), dar grupul molecule de H2O pare sa fie redus in marime, de la 10 – 13 pana la 5 – 6 molecule pe grup.

Apa redusa (apa alcalina ionizata) pleaca din camera de electoliza si ajunge in paharul utilizatorului. In functie de modelul ionizatorului detinut, apa alcalina ionizata sau apa acida ionizata, ajunge in pahar ori prin conducta special conceputa ori prin bateria speciala care se monteaza pe chiuveta in coltul celalalt al chiuvetei. Practic, in cazul ionizatorului montat sub chiuveta, vor exista doua baterii, una clasica, pentru spalat vase si una pentru cosumul de apa ionizata.

Apa alcalina ionizata este destinata cosumului intern.

Apa acida ionizata nu se bea, ea este destinata doar consumului extern.

Asa functioneaza un ionizator de apa.

Lasa-mi te rog un comentariu si spune-mi daca ai un ionizator de apa. Nu scrie te rog brandul ci doar daca ai unul sau daca intentionezi sa-mi cumperi asa ceva. Daca deja ai un ionizator, spune-mi te rog parerea ta despre apa si despre efectele ei, daca iti face bine, daca ai observat modificari in sanatatea ta.

Astept comentariul tau. Ma multumesc si cu unul scurt de genul „eu am ionizator de apa”.

Multumesc!

Acest articol a fost publicat în Apa alcalina ionizata, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

10 răspunsuri la IONIZATOR DE APA – CUM FUNCTIONEAZA?

 1. Pingback: APA ALCALINA | MOLECULA H2O

 2. Pingback: APA IONIZATA – CE ESTE SI UNDE O GASIM? | MOLECULA H2O

 3. Cristina Luca spune:

  Va multumesc pentru recomandarea primita. Am montat ionizatorul de apa si sunt foarte multumita. M-ar interesa si un sistem de filtrare mai avansat, in ideea de a-l monta inaintea ionizatorului de apa. Imi puteti recomanda asa ceva?.

 4. AVD spune:

  Molecula h20..Imi dai voie sa -ti fac reclama pe facebook>?

 5. derzsi spune:

  Intentionez sa cumpar una . Am construit deja una eu singur , dar electrozi din inox .

 6. Oliver Zsok spune:

  M-ar interesa si un sistem de filtrare mai avansat, in ideea de a-l monta inaintea ionizatorului de apa. Imi puteti recomanda asa ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *