O intrebare des intalnita intre cititorii mei: „ce analize de apa sunt necesare?” Sau: „ce analize de apa sa solicit laboratorului?”
Exista un set de analize standard, pe care laboratoarele de apa il recomanda. Gasiti mai jos acest set de analize (difera usor de la un laborator la altul):
Analize de apa necesare pentru proiectare/dimensionare/alegere echipamente pentru potabilizare, pentru dedurizare, deferizare, demanganizare, denitrare, decontaminare bacteriologica, dezinfectie apa, filtrare sediment, filtrare clor etc:
- Culoare
- Miros
- pH/Temperatura
- Turbiditate
- Conductivitate
- Indice de permanganat/Oxidabilitate
- Cloruri
- Amoniu
- Duritate (de obicei exprimata in grade germane
- Fier total
- Nitriti
- Nitrati
- Mangan
- Calciu (nu este obligatoriu)
- Magneziu (nu este obligatoriu)
- Sulfati
- Sulfuri si hidrogen sulfurat
- Numar de colonii la 37 °C
- Numar de colonii la 22 °C
- Bactetii coliformi (coliformi totali)
- Escherichia coli (coliformi fecali)
- Pseudomonas aeruginosa
- Enterococi intestinali (streptococi fecali)
- Bacterii anaerobe sulfito reducatoare (Clostridia)
Din nu stiu ce motive, daca cumva ajungeti sa solicitati buletin de analiza la Apa Nova, nu veti gasi in numarul de analize standard, Manganul. Solicitati si manganul pentru ca este foarte important.
In cazul in care nu doresti sa potabilizezi apa ci doresti doar sa tratezi/filtrezi/dedurizezi apa pentru protectia instalatiei, sunt necesare doar urmatoarele analize:
- Duritate
- Fier
- Mangan
In cazul in care apa ta este dintr-o sursa controlata (retea de apa publica) incearca sa gasesti aceste informatii, gratuit. Verifica site-ul furnizorului de apa (regia de apa la care platesti facturi) sau solicita prin-un email un buletin de analiza cat mai recent. In unele cazuri, in localitati mai mici, aceste informatii se pot gasi pe site-ul primariei.
Sper ca acest post sa-ti fie de folos, iar daca ai intrebari, poseaza un comentariu mai jos, sau scrie-mi un email catre: moleculahoh@gmail.com