De curand am primit o intrebare foarte buna care suna cam asa: Aceste filtre (cele care se vand in general pe piata din Romania) chiar fac ceea ce afirma comerciantii? Exista cineva care le certifica sau trebuie sa-i credem pe cuvant?
Buna intrebare, nu-i asa?
Adevarul este undeva la mijloc iar raspunsul trebuie dezvoltat un pic mai mult. Cel mai simplu ar fi sa raspund asa: „Da exista certificare pentru filtrele de apa, una din cea mai cunoscuta certificare fiind cea oferita de NSF http://www.nsf.org/ „
NSF este o organizatie guvernamentala non-profit, lider mondial in dezvoltarea de standarde si in certificare pentru produse, scopul fiind siguranta publica si protectia sanatatii. De mai bine de 50 de ani NSF actioneaza prin standardele sale pentru protectia mediului si a oamenilor.
Organizatia NSF este recunoscuta la nivel international pentru expertizele sale tehnice si stiintifice. Angajatii NSF sunt in general ingineri, chimisti, toxicologi, specialisti in protectia mediului.
In privinta singurantei apei si a echipamentelor ce intra in contact cu apa sunt mai multe standarde cu care NSF opereaza la verificarea unui sistem: http://www.nsf.org/services/by-industry/water-wastewater
Poate cu alta ocazie vom lua fiecare standard in parte si vom comunica ce anume analizeaza el. Nu cred ca este de o importanta vitala pentru subiectul nostru actual.
Intrebarea care se ridica este: Daca un produs, un filtru de apa, o statie de dedurizare sau de filtrare este certificata NSF inseamna ca este de incredere si pot cumpara acel produs?
Certificarea consta in verificarea materialelor care intra in contact cu apa, cerificarea faptului ca acel material, acel filtru sau acel mediu filtrant este sigur din punct de vedere al utilizarii (nu dauneaza sanatatii) si filtreaza asa cum declara producatorul sau dupa un anumit standard NSF, aducand apa in parametri pentru care a fost conceput. Probabil ca veti gandi: Pai atunci totul este ok si este un produs de incredere!
Sa luam un exemplu, sa spunem ca suntem un producator si ca produsul nostru este un filtru cu carbune activat. Solicitam pentru acest produs certificare NSF. Organizatia NSF se pune pe treaba si ne elibereaza un certificat in urma testarilor prin care ne comunica noua (producatorului) ca produsul nostru respecta standardele de siguranta a apei in contact cu produsul si mai mult filtreaza/elimina chimicale precum clorul, trihalometani, substante organice si alte substante ce pot fi retinute de carbunele activat. Este ceva in neregula? NU! Mai departe, noi producatorul filtrului punem pe piata acest produs si ne „laudam” cu acest certificat care a fost emis pe buna dreptate si in urma testelor. Comunicam catre potentialii clienti ca avem un produs certificat si de incredere pentru eliminarea din apa a chimicalelor, ceea ce este foarte adevarat.
Dar problema se pune altfel, este suficient acest filtru din carbune activat sa-mi potabilizeze mie apa? Raspunsul este: depinde de apa si de contaminantii din apa. Deci se pare ca nu este suficient ca un produs sa fie certificat NSF pentru ca el sa fie bun pentru orice problema a apei.
Exista filtre de apa certificate pentru eliminarea giardia si criptosporidium, altele pentru chisturi si virusuri, altele doar pentru filtrarea de sedimente (mizerie), altele pentru schimbul de ioni precum statiile de dedurizare. Exista echipamente cu certificare NSF (cum ar fi carcasele pentru filtre, conducte de apa etc) doar pentru ca sunt sigure din punct de vedere al contactului cu apa potabila. Nimic din cele de mai sus nu-ti garanteaza ca un filtru de apa sau un echipament mai mare pentru tratarea apei, va functiona in asa fel incat sa-ti rezolve problema care exista in apa ta.
Ceea ce iti garanteaza rezolvarea unei probleme a apei, este stiinta (know-how-ul) celui care iti propune filtrul sau echipamentul pentru aplicatia ta. Evident, aici intervine si constiinta persoanei respective si dorinta lui de a fi corect fata de tine. Este ideal sa gasim un profesionist in tratarea apei care sa-si doreasca sa te ajute. De fapt asta este si tema acestui blog, know-how in tratarea apei si corectitudine fata de client.
Ca sa evidentiez mai bine cele spuse mai sus, vom lua ca exemplu un sistem casnic de filtrare cu osmoza inversa. Sa spunem ca acest sistem este certificat NSF. Problema apei clientului sunt nitratii peste stasul de apa potabila.
Deci presupunem ca avem urmatoarele date:
– nitrati in apa 270mg/l
– stasul apei potabile = 50 mg/l
– procent de filtrare a nitratilor de catre membrana osmotica: 80%
Prin aplicarea regulei de trei simpla observam ca ne raman in apa 54 mg/l nitrati, deci apa nu va fi potabila. Dar am precizat de la inceput ca sistemul de osmoza inversa ales de noi are certificare NSF, acest aspect fiind evidentiat de catre producator si eventual de catre comerciant.
Sa speram ca exemplul meu este destul de clar si ca s-a inteles faptul ca o certificare, oricare ar fi ea, nu garanteaza ca apa va fi in parametrii doriti de catre utilizator. Acest lucru tine de corectitudinea si profesionalismul celui care oferteaza ci nu de echipamentul ofertat (a nu se intelege ca echipamentul nu are importanta lui).
Daca ai de luat o decizie cu privire la achizitionarea unui echipament pentru filtrarea, potabilizarea, dedurizarea, demanganizarea, deferizarea, dezifectia apei sau epurarea apei, indiferent ca este un sistem casnic sau industrial, ma poti contacta pe moleculahoh@gmail.com. In limita timpului meu iti voi oferi informatii dar cel mai adesea te voi directiona catre persoane ce lucreaza in tratare apei, pe care le cunosc si in care am incredere ca iti vor oferi ceea ce ai nevoie.
Stimate domnule!
In articolul de mai sus sustineti ca exista filtre pentru Criptosporidium si Giardia si filtre pentru chisti si virusi.
Tin sa va atrag atentia ca poluantii microbiologici din apa potabila sunt virusii, bacteriile, protozoarele si helmintii. Protozoarele, cum ar fi Criptosporidium si Giardia, dar si unele amoebe, in apa se prezinta sub forme de chisti (Giardia) sau oochisti (Cryptosporidium). acestia au dimensiuni mari, 5-8 μm. Pe dealta parte, virusii au dimensiuni foarte mici, aproape abia vizibili la microscopul electronic.
In momentul cand spuneti ca sunt filtre care pot reduce chisti si virusi, ar fi ca si cand ati spune ca navodul poate prinde balene si guvizi, atat de mare e decalajul dintre marimile celor doua tipuri de microroganisme. De fapt virusii nu sunt organisme ci lanturi de ADN, care in organismul gazda se inmultesc salbatic, provocand boli.
Cu respect
Stefan Babutiu
Va multumesc pentru comentariu!
Da, afirm ca virusurile pot fi filtrate. Vedeti postul meu despre ultrafiltare http://moleculah2o.com/2013/10/07/microfiltrarea-si-ultrafiltrarea/ si postul meu despre nanofiltrare si osmoza inversa http://moleculah2o.com/2013/10/08/nanofiltrarea-si-osmoza-inversa/ Aceste tehnologii de filtrare pot elimina chiar si virusii. Deci, in concluzie, nu incercam sa prindem guvizi cu navodul pentru balene.
Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum fac sa certific un filtru de apa. am inteles ca trebuie sa iau certificarile nsf/ansi 42 si 53 dar nu stiu cum fac rost de ele pt ca nu au sediu in romania. va multumesc!
Buna seara! Nu am trecut niciodata prin procedura de certificare a unui produs, deci nu am cum sa va indrum. Tot ce trebuie sa faceti, este sa luati legatura cu http://www.nsf.org/contact-us/ Cu siguranta dumnealor va vor indruma. Succes!