LIMITA MAXIMA CALCAR / DURITATE IN APA

limita maxima calcar / duritate in apaFoarte multi oameni sunt confuzi cand vine vorba de valorile pe care ar trebui sa le aiba duritatea apei, evindent tinand cont de ce spune legea.

Prin acest post, incerc sa lamuresc valorile maxime si minime ale duritatii si ce spune legea despre acest lucru.

As vrea sa fac o precizare, pentru ca sigur vor exista  cativa „experti” care vor dori sa ma corecteze cu privire la „limita maxima calcar in apa”. Stiu foarte bine ca apa nu contine calcar si ca de fapt contine saruri de calciu si de magneziu. Deci, stiu ca nu este o expresie corecta, dar eu scriu aici pentru oameni, nu pentru „experti”. Precizarea de mai sus fiind facuta, sa trecem la lucruri serioase.

In Romania legea apei potabile nu mentioneaza o duritate maxima ci doar una minima, de 5 grade germane (valabil pentru anul 2018).

Cu alte cuvinte, duritatea poate fi extrema, sa zicem de 90 de grade germane, iar apa va fi considerata potabila, pentru ca asa spune legea. 90 de grade germane este duritate foarte mare, extrema chiar, iar  apa cu o astfel de duritate se gaseste pe teritoriul Romaniei (apa de foraj).

Este bine ca exista o duritate minima de 5 grade germane dar nu sunt asa sigur ca este bine sa nu existe in lege si o duritate maxima. Totusi, nu am sa comentez acest aspect, scopul fiind sa aduc lamuriri cu privire la ce spune legea ci nu la ce cred eu ca este bine sau rau.

Duritatea minima de 5 grade germane exista in lege pentru ca se considera ca fiintele umane au nevoie de minerale precum calciu si magneziu. Cand legea apei pobabile stabileste anumite valori, se refera evident la calitatea apei de baut, in niciun caz la calitatea apei necesara pentru instalatii, centrala, boiler, schimbator de caldura etc. Legile apei potabile sunt gandite pentru consumul acestei ape ci nu pentru utilizarea ei cu diferite echipamente. Concluzia este ca intotdeauna trebuie sa ne gandim pentru ce anume ne intereseaza duritatea apei, pentru baut sau pentru echipamentele de incalzire si electrocasnicele din casa? In cele mai multe cazuri, ne intereseaza ambele aspecte dar trebuie sa tinem cont de ele separat.

Asa ca daca de exemplu apa mea are o duritate de 20 – 25 de grade germane, pot sa o consum linistit (exista si exceptii, atunci cand medicul iti spune clar ca apa bogata in minerale iti cauzeaza prin formarea pietrelor la rinichi, dar aceste cazuri sunt exceptii), dar asta nu inseamna ca nu imi va afecta centrala de incalzire sau boilerul de apa.

In general o apa sub 10 grade germane (dar mai mare de 5 grade germane) este buna si pentru consum dar si pentru echipamentele de incalzire. Numai ca aceste cazuri sunt rare, iar daca apa ta se incadreaza intre 5 – 1o grade, atunci esti un norocos. Incepand de la aproximativ 12 grade germane in sus, incep si problemele de depuneri in instalatii a calcarului si trebuie aplicate diferite tehnologii/tratamente pentru a indeparta acest risc.

In cazul in care totusi doresti sa reduci duritatea apei pentru consum, atunci sistemul de filtrare potrivit este acesta:

Sa revenim la duritatea minima si maxima si sa vedem ce spun legile altor tari, de exemplu ale vecinilor nostri, ungurii dar si putin mai spre Nord-Vest, polonezii.

In Ungaria (anul 2001) duritatea minima este de 5 °dH si maxima 35 °dH (grade germane) – referindu-se, asa cum am aratat mai sus la calitatea apei pentru consum, nu pentru echipamente de incalzire, electrocasnice etc;

In Polonia (anul 2000) duritatea minima este de 3,4 °dH si maxima 28 °dH (grade germane) – referindu-se, asa cum am aratat mai sus la calitatea apei pentru consum, nu pentru echipamente de incalzire, electrocasnice etc.

Sursa pentru cele duritatile mentionate mai sus: vezi pagina 157 din documentul Health risks from drinking demineralised water.

In cazul in care consideri ca si cunoscutii tai ar aprecia aceste informatii, te rog share pe FB. Cred ca le-ar prinde bine…

In cazul in care ai intrebari suplimentare, scrie-mi un mesaj la jos la comentarii sau trimite-mi un email catre moleculahoh@gmail.com

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Apa dura, Legislatie Apa și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la LIMITA MAXIMA CALCAR / DURITATE IN APA

  1. Pingback: CE DURITATE ARE APA DIN IASI? | MOLECULA H2O

  2. catalin spune:

    Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu o mare problema.Nu am nici o solutie sa reduc duritatea apei de la 90 grade germane?Nici o solutie tehnica,nici cu un dedurizator cu multa rasina?
    Va multumesc

  3. Puiu spune:

    Am un foraj la 100 m adâncime, duritatea apei în urma analizei de laborator este de 59 . Se poate consuma la băut și dacă este vreun pericol.
    Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *