FILTRAREA BACTERIILOR DIN APA SI TRATAMENTUL ANTIBACTERIAN

filtrare_bacterii_apaIntr-o prezentare realizata de catre o companie producatoare de sterilizatoare cu ultravilolete, se arata ca exista un procent intre 20% – 40% de contaminarea cu E. coli ori bacterii coliforme a puturilor, in orice regiune (evident, pe baza unor studii prealabile).

Deci, avem o problema reala, mai ales in Romania, unde exista nenumarate puturi pentru consumul de apa si pentru adaparea animalelor. Asteptam cu interes investitii in alimentarea cu apa potabila si in canalizare (statii de epurare). Dar pana atunci, trebuie sa traim si sa consumam apa curata si sigura pentru sanatatea noastra.

Cum tratam/filtram apa contaminata cu bacterii?

Filtrele mici, de instalat sub chiuveta (POI „point of use”), sunt limitate in aceasta privinta. Veti vedea ca in prospectul acestor filtre, exista o avertizare „nu utilizati cu apa nesigura din punct de vedere microbiologic”. Ceea ce comunica aceasta avertizare este ca daca sursa ta de apa, (ma refer la apa de put/foraj si nu la apa din retelele controlare si dezinfectate cu clor), contine bacterii, nu trebuie sa utilizezi un filtru de apa. De ce? pentru ca acest filtru de apa, orice tehnologie ar avea incorporata  (osmoza inversa, nanofiltrare, ultrafiltrare, carbune activat, KDF, argint, ceramica) nu va elimina aceste bacterii din apa, dimpotriva, in unele cazuri le va inmulti. Doar in unele cazuri si doar cu cunostinte temeinice de filtrare a apei, poti modifica un astfel de filtru pentru a functiona cu apa contaminata cu bacterii (Pentru acest lucru ma puteti contacta prin moleculahoh@gmail.com. In functie de rezultatul buletinului de analiza a apei, va pot comunica daca un anumit filtru cu o anumita configurare, va poate scapa sau nu de bacteriile din apa).

Ce este de facut?

Cea mai sigura varianta este cea cu clorinare, urmata de un sterilizator cu ultraviolete. Problema cu aceasta schema de filtrare este ca necesita buget mare, spatiu de amplasare si o multime de echipamente pentru filtrarea si tratarea apei.

Putem utiliza doar un sterilizator cu UV, fara clorinare ce implica spatiu si buget considerabil?

Din pacate s-a dovedit in practica, ca sterilizatorul cu ultraviolete nu asigura o dezinfectie cu rata de 100%. Elimina mare parte din bacterii dar nu este o solutie sigura 100%. Acest lucru se intampla pentru ca in apa exista ioni de calciu si magneziu, fier, mangan, turbiditate. Aceste elemente impiedica procentul de raze UV in apa, ceea ce face ca dezinfectia sa fie deficitara. Rata de transmisie a razei UV trebie sa fie mai mare de 75%. In niciun caz nu spun aici sa renunti la sterilizatorul cu UV. Doar iti spun ca nu ne putem baza 100% pe aceasta tehnologie.

Rezolvarea problemei

In functie de buletinul de analiza a apei, pentru ca totul incepe cu un buletin de analiza in cazul apei de foraj/put, iti pot recomanda echipamentele necesare si firma cu care poti lucra.

In principiu, problema bacteriilor din apa se poate rezolva si fara clorinare (in unele cazuri) cu urmatoarele tehnologii:

– filtrare pe toata casa cu grad de 5 microni, ideal se va utiliza un cartus filtrant antibacterian;
– dedurizare cu dedurizator clasic sau instalarea unui sistem anticalcar. Este foarte important, daca este posibil, ca macar unul din aceste echipamente sa fie prezent, ideal, inainte de a incepe utilizarea casei si consumul de apa; Prin crearea biofilmului (stratul depus din interiorul conductelor si a boilerului), bacteriile se inmultesc mai usor si necesitatea dezinfectarii retelei de instalatii, intervine mai rapid. De aceea este important ca boilerul si conductele de apa sa fie cat mai curate pe interior si fara depuneri;
– filtrare submicronica, eventual cu filtru ceramic pentru toata casa. Acest filtru este dezvoltat de catre o companie foarte cunoscuta din Anglia si este disponibil acum si in Romania. Acest fitru ceramic functioneaza foarte bine pentru o casa medie de 4 – 5 persoane (33 litri / minut). Pentru o casa mai mare sau pentru debite mai mari, se vor instala doua sau mai multe filtre in paralel.

Acest filtru ceramic filtreaza E.Coli, Coliformi, Criptosporidium, Giardia, Salmonella, Shigella, Typhoid, Klebsiella, Cholera – tot in proportie de 99.99%.
Turbiditate (particule si sedimente) – mai mult de 99.7%.

In conditiile in care exista tratament imoptriva apei dure si filtrare submicronica cu ceramica, ce reduce pana si turbiditatea cu mai mult de 99,7%, razele de ultraviolete de la sterilizator vor avea o rata de penetrare mult imbunatatita si vor reusi sa distruga bacteriile ce eventual ar fi putut sa treaca de filtrul ceramic (nu ar trebui sa treaca aceste bacterii dar o treapta de tratare in plus, asigura siguranta sporita).

– ca si ultima treapta de tratare, se va instala un sterilizator cu ultraviolete, bine ales si dimensionat pentru debitul orar necesar.

In acest fel poti avea garantia unei ape dezinfectate, fara a utiliza clor si inca o multime de echipamente necesare.

Nu uita, in cazul in care deja apa a rulat pe conductele din casa sau din locatia respectiva, exista deja sanse sa se fi creat un strat de biofilm si pe acest strat sa se fi dezvoltat bacterii. In acest caz este necesara o dezinfetie a instalatiei cu hipoclorit de sodiu sau cu apa oxigenata. Este bine sa apelezi pentru acest lucru la o firma specializata. Contacteaza-ma pentru acest lucru, daca doresti prin email: moleculahoh@gmail.com.

Iti pot recomanda toate echipamentele necesare, mentionate mai sus. Trebuie doar sa ma contactezi si sa-mi trimiti buletinul de analiza a apei. Iti voi solicita la vremea respectiva si alte informatii necesare. Adresa mea de email: moleculahoh@gmail.com

 

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Dezinfectie apa, Tehnici de filtrare, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

9 răspunsuri la FILTRAREA BACTERIILOR DIN APA SI TRATAMENTUL ANTIBACTERIAN

 1. Fose septice Bucuresti spune:

  Intr-adevar, este foarte important sa consumam o apa cat mai curata, iar dezinfectarea periodica a instalatiilor este necesara pentru sanatatea familiei. Din pacate, putini oameni acorda prioritate acestor lucruri.

 2. Adi spune:

  buna ziua. as dori o posibila solutie pentru rezolvarea problemelor legate de analiza apei.
  Avem un foraj la 110m, am dus apa la analiza si a iesit NTG la 37C este 160, NTG la 22C este 250, iar Bacterii coliforme sunt 114. Enterococi si E-Coli sunt 0.
  Ce solutie as avea (in limite rezonabile de buget), pentru eliminarea problemei ?
  Duritatea apei este 12, dar nu imi permit sa instalez un dedurizator, deci varianta cu lampa UV cade.

  mersi de raspuns,
  adrian

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Din pacate tratamentul antibacterian (cel care sa si dea rezultat) nu este deloc ieftin. Fara statie de dedurizare nici nu se pune problema sa dea rezultat. Dupa cum probabil ati citit, un astfel de tratament necesita obligatoriu, pe langa o filtrare buna si o apa dedurizata. Ca sa nu mai zic ca din experienta este absolut necesar sa se dozeze in apa un agent de dezinfectie. Deci, asa cum spuneam, este necesar un buget destul de mare. Fara dedurizator si fara alte echipamente, nu am ce sa va recomand (care sa si functioneze). Puteti face eventual o dezinfectie a putului si a conductelor dar aceasta este punctuala, iar bacteriile vor aparea din noua in apa. Imi pare rau. Toate cele bune!

 3. Madalina spune:

  Buna ziua,
  Pentru IZVOR ce posibilitate pentru dezinfectie exista? Buletinul de analiza indica valori peste limita pentru bacterii coliforme si E.coli.

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,

   Doar daca izvorul este captat intr-un vas de stocare, atunci se poate face dezinfectia apei cu metode specifice de dozare controlata a unui agent de dezinfectie in apa. Izvorul ca atare nu aveti cum sa-l dezinfectati. Nu putem doza nimic in pamant, dar dezinfectia se poate face la suprafata daca exista posibilitatea de captare. Daca sunteti interesata de tratarea acestei ape (nu a izvorului), imi puteti scrie prin email: moleculahoh@gmail.com si sa-mi dati mai multe detalii.

   Toate cele bune!

   Toate cele bune!

 4. Mihay spune:

  Buna ziua!
  Am sapat un put la adancimea de 25 ml, am facut analiza apei si toti indicatorii mi-au iesit in limite normale, numai la Bacteriile Coliforme mi-a iesit valoarea de 28. Lucratoarea de la laborator mi-a spus ca nu este o valoare foarte mare…..Ce este de facut?

  • MOLECULA H2O spune:

   Buna seara,
   In tratarea apei cu bacterii, trebuie tinut cont inclusiv de analiza fizico-chimica. Asa ca, prin email am sa va trimit catre o firma caruia sa-i trimiteti buletinul de analiza dar si alte informatii necesare pentru un deviz estimativ.

   Toate cele bune!

 5. paulatomoroga spune:

  Buna seara,
  Am forat un put la adancimea de 100 m si am dus apa la analiza atat chimica cat si bacteorologica iar rezultatul a fost un dezastru la ambele analize. Valorile sunt foarte mari,ce credeti ca se pote face pentru a avea apa potabila?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *