Rasina cationica este un polimer de forma rotunda cu diamentrul de aproximativ 0,5 – 1 mm si are de obicei culoare galbena. Acest polimer este un material sintetic.
Aceasta rasina este de fapt un schimbator de ioni care are rolul de a elimina din apa ionii cu sarcina electrica pozitiva, in principal ionii de calciu si magneziu.
Cum functioneaza rasina cationica?
Rasina colecteaza acesti ioni cu sarcina electrica pozitiva pe “margelele” sale. Dupa un anumit timp (in functie de cantitatea sarurilor de calciu si magneziu dar si de cantitatea apei ce a trecut prin patul de rasina) rasina ajunge la capacitatea sa maxima de colectare a ionilor si, din acel moment, nu mai poate realiza rolul de retinere. Vestea buna este ca rasina poate fi adusa la starea ei initiala, printr-o operatie numita regenerare. Regenerarea este posibila cu o solutie de saramura (apa cu sare). Aici intra in rol echipamentul numit dedurizator.
Practic, rasina este cea care dedurizeaza apa, faptul ca apa trece printr-un pat de rasina (printr-o anumita cantitate de rasina). Fara insa ajutorul statiei de dedurizare, rasina ar avea o capacitate limitata de schimb ionic. Statia de dedurizare este cea care monitorizeaza cantitatea de apa consumata si in functie de acest lucru dar si de duritatea apei prezentata in computerul acesteia, intra in regenerare si curata rasina de sarurile dure. In acest fel rasina cationica este din nou apta sa colecteze ionii de calciu si magneziu.
Atentie la…
Acesta este si motivul pentru care nu este suficient un simplu “filtru” de dedurizare. Adica o simpla carcasa in care este pusa rasina cationica. Capacitatea de dedurizare a acestui filtru este foarte limitata, dupa care rasina trebuie schimbata sau regenerata. Dar cum o poti regenera fara un sistem automat? Si nu este singurul motiv dar este cel mai important. Al doilea motiv ar fi ca o catitate mica de rasina, asa cum incape intr-un filtru, nu respecta viteza de trecere a apei prin patul de rasina, ceea ce duce inevitabil la scapari grave de duritate.
Model de filtru cu rasina cationica:
Deci nu utiliza asa ceva pentru o casa. Eventual poti utiliza pentru un expressor sau masina de gheata dar cu conditia sa fie schimbat des, in functie de capacitatea ciclica calculata.
Durata de viata a rasinii cationice
Am intalnit mai multe opinii dar cea care cred ca este mai aproape de adevar spune ca durata de viata a rasinii cationice este de aproximativ 1000 cicluri de regenerare. Deci nu este vorba de o durata de timp ci ma degraba de o durata influentata de numarul regenerarilor.
Daca statia de dedurizare este in asa fel dimensionata incat sa intre in regenerare la aproximativ trei zile, durata de viata va fi de aproximativ 8,2 ani.
Daca in schimb, statia de dedurizare a fost dimensionata sa intre in regenerare in fiecare zi, la aproximativ 2,7 ani rasina ar trebuie schimbata pentru ca isi pierde capacitatea de schimb. Acesta este si motivul pentru care nu trebuie sa alegi o statie de dedurizare cu regenerare zilnica. Este mai bine sa ai o statie mai mare, cu mai multa rasina, care sa intre in regenerare o data la trei sau patru zile.
Consumul de sare pentru regenerare:
Pentru ca rasina sa fie adusa in starea ei intiala si pentru a avea capacitatea de a atrage ionii de calciu si magneziu, trebuie regenerata, asa cum am aratat mai sus. Aceasta regenerare implica un consum de sare de tip tablete, care se gasesc in comert.
Cantitatea de sare cosumata este cel mai des intre 120 gr. – 130 gr. pe fiecare litru de rasina. Unele statii de dedurizare au un consum mai mare de sare si anume, pana la 150 gr./ l de rasina.
Cu alte cuvinte daca dedurizatorul tau are 25 litri de rasina, consumul la o regenerare este de:
120 x 25 = 3000 gr.
……………………………………………….
Resurse utilizate pentru acest post:
Pingback: CE ESTE UN DEDURIZATOR DUPLEX SI CUM FUNCTIONEAZA? | MOLECULA H2O
Ca idee intreb: daca dedurizatorul are 8l si o autonomie de 5mii litri eu cand trebuie sa ii pun sarea? aici spune ca trebuie schimbata des, las sa isi faca treaba circa 4mii litri si apoi pun sarea sau la 1000litri pun sare? multumesc
Buna ziua,
Sarea trebuie adaugata permanent, si ori de cate ori scade sub jumatatea vasului de saramura. Dvs. trebuie doar sa completati sarea, nu sa o inlocuiti sau sa o completati doar in anumite momente ci ori de cate ori este necesar, in asa fel in cat sarea sa nu scada sub jumatatea vasului.
Dvs. nu trebuie sa aveti nicio treaba cu privire la monitorizarea numarului de litri. O statie de dedurizare automata, este programata in functie de duritate si isi face singura ciclurile de spalare/regerenare, doar ca trebuie sa aiba sare.
Cu privire la capacitatea de 5000 l, cu 8 l de rasina, nu prea cred….decat daca apa bruta are duritatea 5 grade germane, dar in acest caz nu aveti nevoie de o statie de dedurizare. Capacitatea ciclica a unui dedurizator se calculeaza in functie de numarul litrilor de rasina si de duritatea apei.
Toate cele bune!
Buna ziua, la acest produs ma refer, nu se genereaza automat deloc… https://dedurizator-8l, am bagat ieri 1kg de sare, am gasit un clip video pe internet, l am salat sa curga circa o ora, acum nu stiu daca am reusit sa refac chestiile alea galbene
Buna seara,
Acest dedurizator cu are regenerare automata ci doar manuala. Pentru regenerare manuala, robinetul de deasupra trebuie mutat intr-o anumita pozitie. Cititi instructiunile cu care a venit produsul…
Toate cele bune!
Ce ne puteți spune despre dedurizarea electromagnetică? Se vând unele chestii pe e-solare. Se mai propun unele schițe de generatoare,da ciudate rău, cu ,,bobina” deschisă!!!! Ce propuneți e ok dpvd chimic, dar nu este pentru români de rând, ca preț.
Buna dimineata. Tehnologia electromagnetica este buna, dar depinde de produs si de producator. In plus, pe piata se vand anumite aparate de o singura putere, pentru orice duritate si orice debit. Asta nu este in regula si aceasta metoda de vanzare nu face decat sa alimenteze gurile rele care spun ca „nu functioneaza”. Evident ca nu functoneaza daca alegerea echipamentului se face prost. In plus, chiar si felul in care se instaleaza un astfel de aparat conteaza. Deci, atentie a alegere, atentie la puterea aparatului sa fie compatibila cu duritatea si cu debitul). atentie la instalare.
Toate cele bune!
Buna ziua,
Va deranjez cu o intrebare. Am cumparat o instalatie de curatat fatade pe baza de rasina, mai jos o sa atasez si link-ul cu prosusul, iar vanzatorul mi-a recomandat ca la o anumita cantitate de apa consumata sa schimb rasina. Din cate am observat pe net aceasta rasina se poate regenera si refolosi. Am intrebat vanzatorul despre acest procedeu si mi-a spus ca nu se poate face asa ceva la acest tip de rasin pentru ca este industriala, folosita in spalarea sticlei etc. Instalatia respectiva vine dotata doar cu un recipient mare in acre se pune rasina si 2 mai mici de filtrare. Se poate sa ma ajutati cu un sfat, cum as putea sa fac sa regenerez rasina, asta daca se poate.
In speranta unei solutii favorabile la problema mea va doresc o zi cat mai frumoasa!
Cu consideratie,
Cristi L.
Buna ziua,
Daca contina rasina de demineralizare, nu se poate regenera. Daca contine rasina cationica, se regeneraza cu saramura, apa cu sare, dar este complicat sa introduci aceasta saramura inauntru, dupa care sa clatesti de sare. deci nu stiu sa va spun ce rasina aveti inauntru, doar vanzatorul stie.
Toate cele bune!
Vă mulțumesc pentru răspuns!
Bună ziua, am o stație de dedurizare Valrom 25,de 2ani și nu mai consuma sare și apa nu se mai simte uleioasa la spălat. Care ar putea fi cauza ? Ce ar trebui să fac ?
Mulțumesc
Buna seara,
Nu sunt tehnician. Ma puteti intreba oricand despre filtrarea si tratare apei dar nu si de ce nu mai functioneaza un dedurizator. Ca idee, pot exista doua cauze: 1. rasina afectata, adica nu mai face schimb ionic; 2. Capul de comanda nu mai lucreaza corect si nu mai comanda ciclurile de spalare. Ce puteti face? Sa luati legatura cu furnizorul dvs. si sa solicitati service.
Toate cele bune!
Buna apa de la un robinet de bucătărie miroase urat rău e posibil sa miroasă de la rășină?celelalte robinete nu miroase
Buna apa de la un robinet de bucătărie miroase urat rău e posibil sa miroasă de la rășină?celelalte robinete nu miroase
Buna seara,
Nu cred ca rasina cationica este de vina.
Toate cele bune!
Buna ziua!
Ce parere aveti de dedurizatoarele non-electrice?
Si ce dedurizator ma sfatuiti sa cumpar pentru o casa cu o baie si o bucatarie si 4-5 persoane care locuiesc in ea?
Buna seara,
„Dedurizatoare non-electrice” este din pacate o expresie mult prea generala. At fi bine sa fiti mai specific.
Nu situ ce va va recomand fara sa am informatii despre calitatea apei. Am nevoie minim de: duritate, fier, mangan. Ideal si de: turbiditate, hidrogen sulfurat.
Toate cele bune!
Buna ziua,
Apa reziduala rezultata in urma regenerarii se poate evacua la o canalizare pluviala, ce directioneaza apa catre un bazin de retentie apa meteorica?. Precizam ca apa din acest bazin este folosita atat ca apa gri cat si pentru udat spatiile verzi.
Buna ziua,
Tinand cont ca apa rezultata din regenerarea unui dedurizator contine mult sodiu, raspunsul este NU. Aceasta apa nu se poate utiliza pentru a uda spatiile verzi.
Toate cele bune!