CLORUL SI EFECTELE SALE NOCIVE

clorul si efectele sale nocive

In acest post vei gasi urmatoarele informatii:

1. Ce este clorul si de ce se afla in apa de la robinet
2. Expunerea la clor si efectele asupra sanatatii
3. Pielea si apa de la dus
4. Eliminarea clorului din apa potabila
5. Ce poti face tu?

1. Ce este clorul si de ce se afla in apa de la robinet?
Asa cum stim de la chimie, clorul este elementul chimic cu numarul 17 din tabelul periodic. Clorul este utilizat intr-o varietate mare de aplicatii, de exemplu este folosit ca agent de albire, este folosit ca agent decapant in metalurgie, in industria celulozei. Chiar daca clorul este necesar in diferite forme de viata, clorofluorocarbura (o molecula care are in componenta ei clor), este responsabila, se pare, de distrugerea stratului de ozon.

Procesul cunoscut sub numele de clorinare, este de fapt o adaugare de clor in apa si este medota cel mai des utilizata in Romania dar si in lume, pentru dezinfectia apei. Clorul este utilizat pentru a preveni raspandirea bolilor prin apa si pentru a distruge virusuri si bacterii precum E. coli. Se foloseste de asemenea in tratarea apelor uzate (epurarea apei) si ca dezinfectant in piscine.

2. Expunerea la clor si efectele asupra sanatatii
Efectele expunerii clorului asupra sanatatii sunt imediate, uneori chiar incepand de la primele secunde. In functie de durata de expunere dar si de cantitatea de clor, efectele sunt diferite.

Inhalare
Cele mai multe expuneri la clor se face prin inhalare (de exemplu in timpul dusului). Expunerile la un nivel scazut de clor, acesta fiind prezent in anumite cazuri in aer (de exemplu prezenta in spatii inchise, unde se foloseste clor gazos) vor cauza iritatii ale cailor respiratorii, dureri in gat si tuse. La un nivel mai ridicat de expunere, simptomele pot progresa senzatie de incordare la nivel de zona toracica, in respiratie suieratoare si/sau spasme bronsice. Mai multe expuneri pot avea ca rezultat edem pulmonar necardiogen.

Ingerarea
Deoarece clorul este in forma de gaz la temperatura camerei, este putin probabil ca expunerea sa aiba ca rezultat o ingerare. In orice caz ingerarea, in mod accidental se poate face cu ajutorul apei (clor dizolvat in apa) iar aceasta poate cauza deteriorarea tesuturilor iar la nivelul stomacului, trac gastrointestinal (vorbim de o ingerare a unei doze mai mari, in mod accidental, decat doza prezenta in apa pentru dezinfectie).

Ochii si contactul cu pielea
O expunere la un nivel mic de clor gazos va cauza iritatie ochilor si pielii. O expunere la un nivel ridicat va avea ca rezultat arderea pielii. Expunerea indelungata la clor lichid poate provoca chiar deteriorarea iremediabila a pielii si ochilor.

3. Pielea si apa de la dus
Clorul a fost recunoscut la un agent oxidant, ceea ce inseamna ca nu omoara goar germenii din apa ci va afecta viata din tesuturile pielii tale. Dar asta nu este tot. Stiai ca aburul de la dusurile calde contin de fapt vapori de clor care se transforma in gaz cloroform, un iritant pulmonar si care produce un efect de oboseala? Corpul tau poate absorbi mai mult clor la un dus decat o face atunci cand bei zilnic 8 – 10 pahare de apa. Deci daca esti pasionat de dusuri fierbinti, ar fi bine sa-ti cumperi si sa-ti montezi un filtru de dus pentru a elimina acei vapori periculosi de clor.

Clorul are un efect puternic de uscare a parului si a pielei. Daca pielea este uscata, imbatraneste mai repede. Deci ar fi indicat sa-ti montezi un filtru special la dusul tau, sau mai exista o varianta, sa-ti montezi un sistem de filtrare pentru toata casa (aici voi reveni cu un alt post pentru ca nu este intotdeauna posibil acest lucru). Deci este bine sa te asiguri ca nu folosesti apa cu clor nici pentru dus si nici pentru apa de baut.

Un exemplu nefericit de intoxicatie cu clor, poti vedea aici.

In SUA exista anumite studii care arata ca la doua decenii dupa inceperea folosirii clorului pentru dezinfectia apei (in anul 1904), au inceput sa para anumite boli ca probleme de inima, cancer si senilitate. Aici nu vorbesc impotriva dezinfectiei apei care este absolut necesara ci mai degraba incerc sa te constientizez de pericolul clorului si sa-ti aduc in atentie cum anume te poti proteja de el. Dar este clar si evident ca avem nevoie ca un agent de dezinfectie sa fie adaugat in apa, fie ca vorbim de clor sau de alta substanta chimica.

4. Eliminarea clorului din apa potabila
Filtrele si cartusele filtrante care contin carbon activat sunt capabile sa elimine gustul si mirosul care sunt cauzate de clor si cloramina. Acest lucru se intampla pentru ca este (carbunele activat) extrem de poros si are o suprafata de adsorbtie imensa. Diferite filtre sunt folosite pentru eliminarea clorului precum, cartuse din carbon bloc, cartuse din carbune granular activat, sisteme de filtrare dedicate pentru toata casa, filtru de dus ce include KDF dar si altele. Despre toate aceste tehnologii de filtrare voi discuta in posturi diferite.

A fost intersant acest post? Da-mi te rog un feedback in formularul de mai jos. Este important pentru mine sa stiu daca posturile sunt de interes sau nu.

5. Ce poti face tu?

– ai grija cu clorul, nu-l lasa la indemana copiilor si eventual strange foarte bine dopul. Intotdeauna le-am explicat copiilor mei sa nu se atinga de chimicalele din casa si i-am avertizat in repetate randuri. Personal, tin intr-un singur loc aceste chimicale, loc pe care il cunosc si copiii si e mai bine asa pentru ca in felul asta ei stiu ca acolo este un pericol;
– monteaza-ti un filtru de dus pentru a nu inhala clorul prezent in  aburul rezultat la dus;
– monteaza-ti un filtru de apa la bucatarie care pe langa filtrarea de sedimente, metale grele, giardia si criptosporidium sa contina carbune activat pentru eliminarea clorului si derivatilor sai.

– lasa-i si pe altii sa afle aceste informatii, nu pastra doar pentru tine. Deci SHARE pe Facebook, Google+, Twitter.  Multumesc!

Resurse folosite pentru acest articol:
*EPA – Clor in apa
*Wikipedia – Chlorination
*Wikipedia – Chlorine
*World Health Organization – Chlorine in drinking water
*bioterapi.ro

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa, Dezinfectie apa, Toate posturile despre apa și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

18 răspunsuri la CLORUL SI EFECTELE SALE NOCIVE

  1. Rodica spune:

    Folosesc de 3 ani un „Purificator apa Whirlpool Purefirst”
    Ce parere aveti despre el privind calitatea apei?
    Eu in principiu sunt multumita.

    • MOLECULA H2O spune:

      @ Rodica
      In primul rand nu mi-ati spus cu ce fel de apa folositi aparatul. Este apa de retea publica? Ar fi bine sa fie asa pentru ca altfel sunt necesare analize fizico-chimice ale apei iar ce voi scrie mai jos nu mai este valabil.

      M-am uita la acest aparat pe internet la cei care il vand si nu am vazut ca ar contine alta tehnologie de filtrare, decat carbune activat impregnat cu argint. In acest caz singurul lucru care il face aceasta tehnologie de filtrare este sa elimine din apa contaminantii chimici precum clorul, trihalomentani si multi altii, ceea ce este foarte bine. Din acest motiv nu simtiti gust de clor iar apa este fara miros si foarte clara.

      Ceea ce nu-mi place este ca la acest filtru se pretinde ca ar elimina/filtra chisturi si metale grele (pumb, mercur, arseniu, cadmiu etc.). Asa ceva nu se intampla decat daca mai exista si o alta tehnologie de filtrare dar care nu este mentionata in descrierea aparatului. Ce nu-mi place iarasi este ca nu se specifica nicaieri finetea de filtrare care dupa opinia mea trebuie sa fie de minim 0.5 microni (ca in cazul filtrelor ceramice). Inca un aspect, nu scrie daca filtreaza sau elimina giardia si criptosporidium (foarte important si de multe ori prezente in apa de retea pentru ca clorul nu are eficienta aici). Aparatul mai pretinde ca amelioreaza duritatea apei, dar prin ce filtru face asta nu se spune. Carbunele activat nu reduce duritatea apei.

      Acestea fiind spuse, aveti opinia mea. Va multumesc pentru intrebare.

      • Rodica spune:

        Buna ziua,
        Da, folosim apa potabila de la retea publica, locuim la bloc si suntem multumiti de acest produs.
        Important e filtrul „purefirst” recomandat de firma whirlpool, care este de o calitate superioara produselor „fabricate in Romania”. In plus experienta lor pozitiva realizata in timp ne-a dus la axeasta alegere. O zi buna!
        Concluzie finala: usor de instalat, o tehnologie perfecta care include si avertizarea cand filtrul trebuie schimbat.

        • MOLECULA H2O spune:

          Buna ziua,
          Daca sunteti multumita, este cel mai important aspect. Dar pentru ca am fost intrebat de parerea mea cu privire la apa rezultata, v-am raspuns iar ca sa le fiu de ajutor altor persoane, reiau raspunsurile mele pe puncte pentru a fi foarte clar:
          1. – cei care vand produsul pretind ca elimina chisturile si metalele grele – acest lucru NU se intampla si NU se poate intampla cu filtru din carbune activat impregnat cu argint. Exista alte tehnologii de filtrare pentru metale grele si chisturi;
          2. – se pretinde ca amelioreaza duritate – NU se poate intampla acest lucru cu carbune activat;
          3. – ramane nerezolvata filtrarea pentru giardia si criptosporidium, contaminanti care sunt rezistenti la clor si care nu sunt filtrati de filtru cu carbune activat;
          4. – vedeti postul meu „CE FILTRU DE APA SA-MI CUMPAR?” in care explic pe larg care sunt tehnologiile viabile pentru a avea o apa curata si buna de baut. Dupa cum veti observa nu fac referire la anumite branduri sau producatori ci aduc in atentie doar tehnologiile pentru ca fiecare sa stie ce sa-si cumpere (la ce sa fie atent) cand doreste un filtru.
          5 – aproape toate filtrele din Romania sunt aduse de afara, deci nu exista „de o calitate superioara produselor fabricate in Romania”. Tot de afara sunt aduse si celelalte.
          6. – exista un producator si un filtru in Romania care a castigat nu mai putin de trei premii de aur la trei expozitii internationale, deci nu tot ce aducem de afara este mai bun ca ce este romanesc. Clar, aceasta nu este o regula!
          7. – Tot ce pretind eu, este ca informatiile postate de vanzatori sa fie corecte si sa nu spuna ca produsul face un anumit lucru daca nu-l face. Evident, acest lucru va genera vanzari mai mici…..si ei nu vor face asta de buna voie. Dar incet, incet si ajutorul meu si a altora care vor sa fie corecti faca de client, vom incerca sa constientizam consumatorul sa fie mai atent la specificatiile tehnice si sa cunoasca tehnologiile de filtrare si ce face fiecare in parte. In acest fel vom „obliga” comerciantii sa puna specificatii corecte la produse si nu promisiuni nefondate pe tehnologie.
          Acestea fiind spuse, va multumesc pentru interes si sper ca sinceritatea mea sa nu va strice buna dispozitie. Nu este tarziu nici acum sa cumparati un filtru pe care sa-l montati inaintea produsului pe care-l aveti acum, in asa fel incat sa puteti elimina metalele grele, chisturile, criptosporidium si giardia. Se poate face o astfel de schema de filtrare, nu este greu deloc.
          Zi frumoasa va doresc!

    • eugenia ,g spune:

      este un articol de o mare importanta pt sanatatea noastra multumiri

  2. bogdan spune:

    buna seara ! de unde pot lua afaturile dvs cu privire la acjizitia unui filtru pentru apa in cazul unui apartament. va multumesc cu respect !!

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua!
      Banuiesc ca daca locuiti intr-un apartament, sursa de apa este de la reteaua publica. Este doar o banuiala pentru ca exista si blocuri ce au ca sursa de alimentare apa de foraj. Recomandarea de mai jos se potriveste doar pentru sursa de apa de la reteaua publica. In cazul in care sursa de apa este de foraj, va trebuie un buletin de analiza a apei pentru a vedea cu ce ne confruntam. Daca este asa, imi puteti trimite analiza apei pe adresa de email pe care o gasiti la rubrica CONTACT.
      Acum, banuiesc doar ca ma intrebati de un filtru de apa cu scopul de potabilizare ci nu de un filtru de apa pentru dus. In cazul in care este vorba de un filtru pentru ca apa sa devina buna pentru baut, va recomand ca acest filtru de apa sa contina obligatoriu carbune activat pentru eliminarea clorului, trihalomenatilor (ce este un derivat al clorului si care are efect cancerigent), microfiltrare sau ultrafiltrare care sa elimine printre altele si criptosporidium si giardia, in plus este indicat ca filtru de apa sa mai contina un zeolit (o rasina) care sa elimine metalele grele in special plumbul. Am sa va trimit pe adresa de email un linc cu recomandarea mea si cu filtrul care va trebuie. Va doresc toate cele bune!

  3. Draga domnule!
    Simt nevoia sa intervin din nou.
    Cea mai importanta masura privind sanatatea omenirii din mileniul II a fost filtrarea si dezinfectia (dezinfectarea) apei. Nu vaccinurile, antibioticele, etc.
    Si clorul, de la inceputul folosirii sale ca dezinfectant al apei, a salvat cele mai multe vieti. Dar intradevar, dozarea sa in exces poate duce la aspecte neplacute, privind pielea sau ochii, si la mirosuri cand se combina cu amoniul provenit din unele poluari accidentale.
    De aceea eu am si sfatuiesc pe oricine sa-si monteze la robinetul de chiuveta (de apa rece!) un filtru cu carbune activ, poate chiar argintat. Schimb cartusul la 6 luni fiindca astfel in el se pot dezvolta bacterii heterotrofe, care pentru unele persoane cu imunitatea scazuta (bolnavi de SIDA in special) pot reprezenta un pericol. Pe capul de dus se poate monta un filtru cu KDF care deasemenea inlatura clorul. Bibliografia pe care ati semnalat-o, si ma refer la materialele US EPA si OMS, nu condamna clorul si compusii sai precum hipocloritul de sodiu, hipocloritul de calciu si cloramina, ci subliniaza doar limitele folosirii lor. Ce nu ati atins este situatia produsilor secundari ai utilizarii clorului pentru dezinfectia apei, altii decat THM, care totusi, prin folosirea filtrului cu carbune activ, sunt redusi din apa potabila.
    Cele scrise de mine se refera la situatia mea, de locuitor al unui oras cu alimentare publica de apa potabila. Pentru persoane cu surse proprii (captari de izvoare, puturi sau fantani) intradevar alegerea unui sistem de tratare a apei pune mai multe probleme, pe care le-ati subliniat si dumneavoastra.
    Ma iertati pentru atitudinea mea critica, probabil ca ati dezvoltat problemele expuse in alte articole. De aceea ma oblig sa va citesc toate articolele si sa critic ceea ce cred, bazat pe experienta si instruirea mea in domeniul tratarii si epurarii apelor, nu e conform cu ceea ce cred eu ca e real.
    O zi buna
    Stefan Babutiu

    • MOLECULA H2O spune:

      Va multumesc pentru completari. Nu am intentionat niciun moment ca acest blog sa fie unul care sa trateze subiectele in mod exhaustiv. In niciun caz nu pretind ca ceea ce am scris este vreo lucrare stiintifica sau macar pe aproape. Este un site cu informatii pentru oameni care nu au cunostintele dvs. Sunteti binevenit oricand cu comentarii pe blogul meu.

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Va multumesc pentru comentariie dvs! Da, sunt de acord ca dezifectia apei este o masura foarte importanta pentru sanatatea oamenilor. Sunt de acord si cu utilizarea clorului in dezinfectia apei dar asta nu inseamna ca noi trebuie sa bem aceasta apa cu clor. Asa cum spuneati si dvs, este indicat sa folosim filtre de apa pentru eliminarea clorului. In acest sens se folosesc filtre cu carbune activat sau filtre cu carbune activat + argint ori filtre cu carbune activat + KDF.
      Inca ceva, nu ma deranjeaza delor atitudinea dvs critica, consider ca doar asa putem deveni mai buni, daca acceptam critica.

  4. Pingback: Blogul lui Mihai Rapcea

  5. Dobre Mariana spune:

    Buna ziua! De o luna de zile am fost racordati la reteaua de apa Apa- canal Ilfov. Statia de epurare a fost terminata anul acesta iar apa provine din puturi de mare adancime. Am inteles ca s-a efectuat o analiza a apei si este ok. Problema mea este ca de 2 zile miroase foarte puternic a clor iar cand faci dus se amplifica mirosul. Va rog sa imi spuneti ce filtre trebuie sa folosim pentru a elimina clorul din apa de baut. Ma ingrijoreaza sanatatea copiilor nostri si a noastra, bineinteles. Va multumesc!

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna seara,

      Filtrele din carbune activat, granular sau bloc sunt cele utilizate pentru filtrarea clorului. Daca mirosul de clor este puternic, va sugerez sa utilizati in filtru ce contine doua filtre cu carbune activat, pentru eliminare completa. Am sa va trimit prin email ceva recomandari. Puteti instala si la dus un filtru pentru eliminarea/reducerea clorului. Toate cele bune!

  6. Olteanu Alina spune:

    Foarte interesant articol ! Multumim !!!!

  7. Mihaela spune:

    Foarte bun articolul. Mi s-a confirmat, dintr-un fel ca am ajuns să am probleme grave de sănătate , respectiv respiratorii, în urma oricărei inhalati a clorului si compușilor să-i, atât la folosirea clorului ca produs de igienizare casnica, cat si a folosirii piscinei săptămânal.Voi lua măsuri, schimbând tot ce se poate, imediat!
    Felicitări ptr articol si mulțumesc!

  8. Pingback: PROBLEMA CLORULUI RESIMTIT IN SECT. 5 SI 6 | MOLECULA H2O

  9. Pingback: TE DUCI LA STRAND SI AJUNGI LA SPITAL | MOLECULA H2O

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *