Apa din Brasov are o duritate moderata, de 13 – 14 grade germane.
Pentru consumul apei, duritatea aceasta este foarte buna. Pentru centrale termice, boilere, schimbatoare de caldura, masini de spalat, duritatea aceasta poate creea probleme.
Buletin de analiza a apei din Brasov, aici: raport analiza apa Brasov 2017
Cum putem rezolva ca duritatea apei sa nu distruga instalatia casei, instalatia de incalzire si elecrocasnicele ce utilizeaza apa? Iar in acelasi timp, apa sa ramana potabila si cu minerale in ea?
Dedurizarea clasica (cu sare), elimina sarurile de calciu si de magneziu, adaugand sodiu in apa. Solutia tehnica pentru ca apa sa ramana cu minerale in ea, este conditionarea apei dure. Acest lucru se poate face cu echipamente care modifica structura ionilor de calciu si de magneziu, impiedicand aderarea la suprafete, rezistente, boiler, masina de spalat sau orice alt echipament ce utilizeaza apa.
Doua din cele mai cunoscute si eficiente tehnologii de tratare a apei dure prin conditionare, sunt:
- TAC – Template Assisted Crystallization – poti vedea galerie foto cu aceste echipamente instalate: TAC instalat
- Aparat elecromagnetic anticalcar – poti vedea galerie foto cu aceste echipamente instalate: Aparat anticalcar electromagnetic instalat
Rezultatele impotriva depunerilor sunt foarte bune in ambele variante, poate usor mai bun in cazul tehnologiei TAC. De fapt studiile arata ca tehnologia TAC are in momentul de fata cel mai bun randament impotriva depunerilor de calcar.
Alegerea intre cele doua tehnologii, este de ordin tehnic, limitari, buget de intretinere (de exemplu tehnologia electromagnetica nu are consumabile, iar TAC are).
Atunci cand se poate, este ideal evitarea utilizarii unei statii de dedurizare clasice (cu sare).
Ca un ultim sfat, pe langa dedurizare/conditionare, utilizati intotdeauna si filtrare mecanica, cu grad de filtrare mai mic de 20 microni, ideal la 5 microni. Mai ales in Brasov unde apa este usor incarcata cu sediment.
Pentru analiza duritatii apei, puteti achizitiona acest test de duritate. Pentru o analiza completa de apa, va recomandam sa alegeti un laborator din acest catalog online: infoapa.ro
Pentru orice alta informatie privind calitatea si filtrarea / tratarea apei, puteti lasa mai jos un comentariu sau puteti sa ma contactati prin: moleculahoh@gmail.com
Consideri acest post util? Share pe FB pentru a beneficia si prietenii tai!