Duritatea apei in orasul Craiova este diferinta in functie de zona.
Asa ca, daca ai norocul sa locuiesti intr-o zona cu apa mai putin dura, vei avea costuri mai mici cu intretinerea centralei termine si cu intretinerea bateriilor si robinetilor din casa.
Ce duritate are apa din Craiova?
In functie de locul de prelevare a probei de apa, duritatea apei poate diferi, fiind mai mare sau mai mica:
Cismea Izvorul Rece: 9,6 dH (Iulie 2018)
Dispensar Catargiu: 8,93 dH(Iulie 2018)
Dispensar Lapus: 8,37 dH (Iulie 2018)
Fantana Facai: 16,18 dH (Iulie 2018)
Fantana Mures Caracal: 15,7 dH (Iulie 2018)
Fantana Purcariu: 9,08 dH (Iulie 2018)
Nota: dH inseamna grade germane si masoara duritarea apei. Daca aveti duritatea apei masurata in alta unitate, puteti transforma in dH, aici: Calculator duritate apa
Pentru clasificarea duritatii, apei (dura sau mai putin dura) puteti verifica acest post mai vechi: Apa dura si efectele sale costisitoare
Ce concluzii pot trage cu privire la duritatea apei din Craiova?
Duritatea apei pana in 10 dH creeaza mai greu probleme centralelor de incazire si boilerelor. Pana la urma apar probleme dar probabil ca in cativa ani ci nu imediat. Dar cu siguranta, duritatea apei de peste 10 dH creeaza probleme mult mai repede, posibil chiar pana in 2 – 3 ani. Zona Facai si zona Mures Caracal sunt cu probleme din acest punct de vedere. Daca locuiesti in aceasta zona, ar fi indicat sa-ti iei masuri de prevenire a depunerilor de calcar care pot fi de tipul tehnologiei TAC sau de tipul tehnologiei electromagnetice anticalcar. Ambele vor functiona (daca sunt alese echipamentele corecte) si ambele vor da un randement foarte bun impotriva calcarului.
In cazul in care doresti sa consumi apa si iti doresti o imbunatatire a acesteia (mentionez apa este declarata potabila In Craiova), iti recomand doua sisteme de filtrare in functie de duritatea apei: pentru apa pana in 10 dH poti utiliza tehnologia cu ultrafiltrare iar pentru apa cu duritatea de peste 10 dH, poti utiliza tot tehnologia cu ultrafiltrare dar combinata cu o tehnologie de reducere a duritatii. Este de dorit ca in cazul apei cu duritate mai mare sa nu reduci de tot duritatea ci doar partial pentru ca apa sa contina inca o cantitate mica de calciu si de magneziu. De aceea, tehnologia mai sus recomandata, este ideala in cazul apei dure in Craiova.
Locuiesti in Craiova? In ce zona? Lasa-mi un mesaj mai jos, in formularul de comentarii si te pot ajuta sa-ti alegeti un sistem de filtrare potrivit pentru apa ta.
Vrei sa ajuti un prieten? Share in privat sau pe retelele de socializare a acestui articol.
Daca doresti, imi poti scrie in privat catre: moleculah0h@gmail.com
Surse utilizate pentru informare: Apa Oltenia
Buna ziua.
Locuiesc in comuna Carcea judetul dolj ,am un put forat la 70 m si as dori un sistem de filtre, intucat am observat pe baterii ca s-a depus calcar.
O adresa a unui laborator de analize a apei .
Va mutumesc
Buna ziua,
Incercati aici: https://infoapa.ro/laboratoare-analiza-apa/dsp-dolj/
Toate cele bune!
Buna ziua. Locuiesc in Craiovita noua si as dori sa stiu valoarea duritatii apei. Folosesc un espressor de cafea KRUPS la care se poate utiliza un filtru CLARIS. Dupa ceea ce ati scris mai sus, se pare ca ma incadrez in zona Isvorul Rece, cu 9,6 dH. Dupa tabelul primit de la constructor, cu aceaste valoare m-as incadra la clasa 2,”apa usor dura „, cu valori mai amri de 7dH. In aceasta situatie, ar trebui sa folosesc filtrul CLARIS, sau nu?
Dupa indicatiile de la Krups, filtru trebuie folosit cand apa este dura.
Va multumesc
Buna ziua,
Pentru ca apa sa fie potabila, duritatea de 7dH este chiar buna. Dar pentru espressor, aceasta duritate se va depune. Pentru protectia aparatului este de dorit sa utilizati un filtru, nu neaparat acel brand dar unu care sa reduca duritatea sau sa tratete apa impotriva depunerilor. De exemplu filtrul TAC se poate utiliza 2 ani de zile, fara limitarea numarului de litri. Ori acel filtru claris, din ce am vazut pe net, are o capacitate de doar 50 litri, adica este foarte limitat.
Sarbatori fericite!
Bună ziua,
Nu știu dacă mai este de actualitate, totuși întreb și eu ce duritatea are apa :
– in centru,zona Popa Șapcă
Și
– Titulescu, zona Gradina Botanica
Buna seara!
Nu stiu sa va raspund.
Toate cele bune!