CE ESTE UN FILTRU DE APA CERAMIC?

In acest post vei afla ce este un filtru de apa ceramic si la ce se utilizeaza.

Atunci cand spun filtru de apa ceramic, ma gandesc fie la un filtru complet (purificator de apa) fie la un cartus filtrant ceramic, ce se introduce intr-o carcasa pentru a putea fi utilizat.

Un filtru ceramic (in sens de purificator de apa complet) este o unitate de filtrare compusa din carcasa si cartus filtrant + piesa de conectare la o sursa de apa, furtun, baterie de apa (depinde de caz).

De exemplu:

Un filtru de apa ceramic poate fi:

  • cu montare pe chiuveta, racordat la bateria de apa;
  • cu montare sub chiuveta – racordat la conducta de apa rece, iar consumul de apa se face printr-o baterie suplimentara sau printr-o baterie cu trei cai (apa calda, apa rece, apa filtrata);
  • gravitational – sunt mai rare deoarece ocupa mult spatiu si se utilizeaza in zone unde nu exista apa curenta;
  • cu montare pe conducta principala de alimentare a unei case.

Utilitatea unui filtru ceramic:

  • pentru apa de baut, de la reteaua publica sau din surse proprii (apa de foraj);
  • pentru filtrarea bacteriilor si pentru o filtrare submicronica (scaderea turbiditatii):
  • pentru apa sterila, utilizat in cabinete medicale, cabinete stomatologice;
  • in diferite procese de productie/servunctie, unde este necesara apa sterila;
  • pentru imbutelierea apei.

Tipuri de filtre ceramice

Exista diferiti producatori, deci si diferite filtre ceramice cu diferite forme sau functii.

a. Exista filtre din ceramica, care au doar rol de filtrare a bacteriilor si parazitilor de criposporidium si giardia;

b. Exista filtre ceramice care sunt construite cu carbune activat in centrul lor;

c. Exista filtre ceramice in amestec cu argint care contin in centrul lor: amestec de carbune activat (pentru declorinare) cu zeolit pentru filtrarea metalelor grele.

In cazul in care te intereseaza consumul de apa obtinuta cu un filtru ceramic, ultima varianta este si cea mai buna (varianta c).

Gradul de filtrare pentru un filtru de apa ceramic

Gradul de filtrare cel mai intalnit si ideal, este de 0,5 microni absolut. Ce inseamna „absolut”? Ca nicio particula, bacterie sau parazit care este mai mare sau egal cu 0,5 microni, nu trece de filtru.  Exista filtre ceramice care pretind ca filtreaza la un grad de 0,5 microni, dar este vorba de filtrare nominala, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea sa treaca de filtru anumite particule de 0,5 microni sau chiar usor mai mari.

Care este avantajul major al unui filtru de apa ceramic?

Avantajul este ca pana la un anumit moment dat (specificat de catre producator) filtrul ceramic (cartusul) se poate curata. Acest lucru inseamna ca trebuie scos din carcasa cartusul ceramic si spalat sub jet de apa rece sau usor calduta, cu burete abraziv (burete de vase), fara detergent. Prin spalate/curatare, debitul apei va fi restabilit. Ideal ar fi sa aveti un cartus ceramic cu argint in el, pentru autosterilizare.

Limita pana la care se poate utiliza un filtru de apa ceramic – cu referire doar la cartusul filtrant

Limita este data de producator, de obicei in litri de apa filtrati. Ai putea intreba: de ce exista o limita in utilizare, daca se poate curata? Pentru ca in interiorul cartusului filtrant, exista amestecul de carbune activat cu zeolit pentru filtrarea metalului greu. Acest amestec de mediu filtrant, lucreaza prin adsorbtie si este limitat in functie de specificatiile producatorului. Pentru o apa sigura, este indicat sa respecti aceste specificatii si perioada de schimb.

As mai adauga un aspect tehnic, gradul de filtrare al cartusului filtrant, trebuie sa fie acelasi la exteriorul peretelui ceramic, cat si la interiorul peretelui ceramic. De ce spun acest lucru? Pentru ca daca gradul de filtrare al cartusului ceramic, ar fi mai mic la interiorul peretelui, nu ar mai putea fi curatat cu succes (debitul nu ar mai fi restabilit), ceea ce duce inevitabil la schimbarea cartusului filtrant.

Recomand ca un cartus filtrant ceramic sa fie precedat de cel putin un cartus, ideal de doua, pentru filtrare grosiera.  Este bine ca apa care ajunge in filtrul ceramic sa fie cat mai bine filtrata. In acest fel, curatarea cartusului filtrant ceramic, se va face mult mai rar, spre sase luni. Daca filtrul ceramic nu are prefiltrare, atunci curatarea intervine mult mai des, de la o saptamana la o luna (depinde de calitatea apei).

Cu privire la filtrele gravitationale ceramice – nu le recomand pentru ca se utilizeaza mult mai greu si ocupa spatiu pe blat sau pe masa. De obicei, nu avem nici timp si nici spatiu.

Cu privire la filtrele ceramice pentru conducta de alimentare a unei case – sunt bune dar pentru ca consumul de apa este mare, se blocheaza mult prea repede, iar curatarea devine o „sarcina de serviciu”. In astfel de cazuri, este indicat sa se instaleze filtre de prefiltrare (5 microni sau 1 micron), dar si in acest caz, tot se murdaresc prea repede.

La prima instalare a oricarui filtru ceramic dar si la schimbarea unui cartus ceramic, trebuie sa ai in vedere urmatoarele:

  • trebuie sa treci prin filtru intre 10 – 15 litri inainte sa bei apa
  • daca filtru ceramic contine si acel amestec de carbune activat (pentru declorinare si corectare a gustului) cu zeolit pentru filtrarea metalului greu), prima apa care va trece prin filtru va avea o culoare inchisa, spre negru, deoarece este eliminat praful din carbune;
  • debitul real se va obtine dupa 24 H, deoarece este necesar ca filtrul sa se imbine cu apa. Debitul nu va diferi foarte mult, poate cu 10% mai bun, dupa 24 H;
  • in primele zile, in pahar se vor vedea bule fine de apa. Se vor elimina total, doar dupa umectarea totala a cartusului filtrant.

Consideri articolul util? Share si pentru prietenii tai de fb.

Lasa-mi un comentariu mai jos, sau o intrebare si iti voi raspunde. Poti sa-mi trimiti un mesaj si prin: moleculahoh@gmail.com

 

 

 

Despre H2O Molecula

Primul si singurul blog din Romania, specializat pe filtrarea si tratarea apei.
Acest articol a fost publicat în Filtre apa casnice, Tehnici de filtrare și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *