FILTRU DE APA IN CAZ DE: CALAMITATI NATURALE / RAZBOI

Apa este cea mai importanta resursa de supravietuire pentru om. Potrivit expertilor, un om poate rezista fara apa 3 zile. Exista si exceptii desigur, dar aceasta este media.

De data aceasta postul prezent va indica un produs clar si voi explica cum se foloseste acest echipament si de ce este cel mai bun in cazul in care apa nu mai este sigura pentru a putea fi consumata.

ZIP_PURIFICATOR-APA

Inainte sa scriu despre acest filtru de apa, as vrea sa avem in minte ca ingrijorarea zilei de maine nu-si are rostul, pentru ca nu putem schimba nimic. Tot ce putem face este sa fim pregatiti pentru anumite situatii, dar este bine pentru noi sa nu ne ingrijoram fara motiv sau peste masura. In schimb preventia este buna si de folos, pentru ca ne ofera o minte linistita, stiind ca suntem pregatiti…Este ca si cum ai pleca intr-o calatorie cu masina si ti-ai aranja tot ce se poate: roata de rezerva, plinul la masina, lichid pentru parbriz, eventual o sufa in portbagaj.

Ce se poate intampla cu apa din retele publice in caz de calamitati naturale sau razboi?

Se poate intampla ca apa sa nu mai poata fi tratara corespunzator la statia de tratare iar apa sa ajunga la tine cu: turbiditate mare, bacterii, fier, mangan, amoniu, nitrat etc. In mod uzual, apa este livrata catre populatie cu toti parametrii in limita de potabilizare dar in cazuri exceptionale este posibil ca apa sa nu mai fie livrata corespunzator.

De ce nu ma poate ajuta un sistem de filtrare clasic?

Din cauza faptului ca filtrele de apa uzuale, indiferent de tehnologia utilizata (carbune activat, KDF, ultrafiltrare, argint, microfiltrare, nanofiltrare, osmoza inversa etc) nu sunt construite sa fie utilizate cu orice tip de apa, mai ales cu apa contaminata bacteriologic.  Toate sistemele de filtrare, indiferent de brand, producator, tehnologie, specificatii tehnice sunt gandite sa purifice apa din retele publice controlate si sa filtreze apa deja tratata si dezinfectata. Ca argument pentru ceea ce spun este faptul ca pe orice filtru / cartus filtrant scrie in engleza „a nu se utiliza cu apa nesigura, apa contaminata din punct de vedere microbiologic”

Ce pot face sa am o apa sigura in orice situatie?

Singura solutie tehnica este ca apa sa ajunga in sistemul tau de filtrare, dezinfectata. Prin dezinfectie cu un agent oxidant, precipita si alti contaminanti care pot fi filtrati (fier, mangan etc). Dar problema este ca nu putem dezinfecta o apa pe care dupa aceea sa o introducem intr-un sistem de filtrare care este instalat si in presiune. Deci avem nevoie de doua lucruri: un dezinfectant si un sistem performant de filtrare care sa nu fie instalat si in presiune.

Asa ajungem la sistemul de filtrare necesar, un purificator fara instalare si fara sa fie in presiune, in care sa putem introduce apa dezinfectata. Singurul sistem de purificare care corespunde acestor criterii, este ZIP, care de fapt inseamna: ZERO INSTALLATION PURIFIER, disponibil si in Romania. Acest purificator este recomandat a fi utilizat si cazuri in care sursa de apa de foraj este contaminata bacteriologic, evident cu dezinfectie prealabila, si asa ajungem la acest subiect.

Dezinfectia apei inainte de a o introduce in purificatorul ZIP

Exista mai multi agenti dezinfectanti dar toti se bazeaza pe contactul dintre apa si dezinfectant de aproximativ 30 min. Dupa aceste 30 min, putem introduce apa in ZIP si o putem filtra.

Ca si dezinfectant putem utiliza:

Cum procedam?

Punem intr-un vas o anumita cantitate de apa, sa spunem 4 l, exact cat intra in purificatorul ZIP. Adaugam dezinfectantul in apa, conform prescriptiilor producatorului si asteptam 30 min. sau in functie de indicatiile de pe ambalajul dezinfectantului. Dupa aceea turnam apa in vasul purificatorului ZIP si pornim procesul de filtrare printr-o simpla apasare de buton. Asteptam pana cand procesul de filtrare este complet iar dupa aceea putem consuma apa purificata.

Daca acest post este interesant pentru tine, este posibil sa fie interesant si pentru prietenii tai. Asa ca un share pe FB, Google + este binevenit.

Sa ne auzim cu bine la urmatorul articol!

 

 

Acest articol a fost publicat în Filtre apa casnice, Filtre cu osmoza inversa, Recomandarile mele, Tehnici de filtrare, Toate posturile despre apa. Salvează legătura permanentă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *