In data de 22 Decembrie 1992, la Rio de Janeiro, s-a adoptat de prin Conferinta Natiunilor Unite, Ziua Mondiala a Apei.
Cateva informatii interesante despre apa:
Peste 70% din suprafata Pamantului este acoperita de apa, dar mai putin de 3% din acest procent este apa dulce. Doar o treime din apa dulce este accesibila oamenilor, restul fiind stocata in sol. Mai putin de 0,3% poate fi gasita in rauri si lacuri. Apa este esentiala pentru toate formele de viata cunoscute. O folosim pentru gatit, curatenie, racire, incalzire, pentru aproape fiecare pas in procesele de productie. In general, folosim foarte multa apa.
Despre tratarea apei
Se pare a primele informatii despre tratarea apei dateaza de acum 2000 ani i. Hr. Au fost gasite scrieri in greaca veche si in sanscrisa despre diferite metode de tratare a apei. Din aceste scrieri, reiese ca oamenii din vechime cunosteau ca apa rece poate fi purificata si cunosteau medotele de filtrare prin nisip, pietris, strecurare si fierbere. Turbiditatea a fost principalul motiv care a condus la filtrarea apei. Mai tarziu au cunoscut si alti contaminanti, precum microorganismele si contaminantii chimici. Cam prin anul 1500 i. HR. au descoperit principiul de coaguale si au utilizat alaun pentru decantarea particulelor in suspensie.
Despre apa se pot spune atat de multe dar important este cum ne raportam fiecare din noi la ea. Trebuie sa constientizam ca apa este o resursa si ca orice resursa, la un moment dat se poate termina. Se vorbeste despre acest lucru de mult timp dar nu constientizam acest pericol atat timp cat avem apa din belsug. Putina educatie in utilizarea apei nu strica nimanui asa ca:
*Verificati in mod regulat robinetele si capetele de dus. Un singur robinet care picura poate risipi pana la 75 litri de apa/zi. Intr-o luna s-ar putea irosi 2250 litri, care ar umple 20 de cazi de baie.
*Nu folosti toaleta drept cos de gunoi! Consuma 3-6 l apa de fiecare data cand tragem apa la toaleta. Resturile alimentare si servetelele cosmetice trebuie aruncate in cosul de gunoi.
*Inchideti robinetul cand va spalati pe dinti! Nu este nevoie sa lasati sa curga apa in timp ce va spalati pe dinti sau va barbieriti. In acest fel puteti economisi 6 – 14 l pe zi.
*Foloseste masina de spalat numai cand este plina. In acest fel poti salva pana la 3600 litri de apa pe luna.
*Planteaza toamna cand vremea este mai rece si ploua mai mult.
*Uda gradina dimineata sau seara cand temperaturile sunt mai scazute pentru a minimaliza evaporarea.
Inca un lucru pe care il fac personal de cativa ani si as vrea sa-l faci si tu: strange uleiul uzat de la gatit, intr-un bidon. Specialistii spun ca un litru de ulei poate polua un milion de litrii de apa. Uleiul aruncat de noi la canalizare ajunge cu siguranta in lacuri, rauri, Dunare si Marea Neagra. De ce sa ne poluam singuri apele si solul?
Dar ce putem face cu acest ulei uzat, dupa ce l-am strans? In ziua de astazi exista firme care il colecteaza pentru reciclare.
Spre exemplu: Uleiosul, NLVOIL SYSTEMS
Promit sa scriu un post in care sa adun pe o singura pagina, toate firmele care se ocupa cu colectarea uleiului alimentar uzat. Pana atunci, te rog, incepe si colecteaza acest ulei. Nu-l mai arunca la canalizare!
Buna ziua, de ceva vreme ma documentez in legatura cu un sistem de filtrare al apei eficient, in final hotarandu-ne(familia), pentru un ionizator de apa bun. Am citit multe despre diverse firme care produc ionizatoare, despre importanta nr. de electrozi, despre importanta suprafetei lor, despre importanta modului cum este aplicata platina, despre importanta ORP, despre autocuratare. Foarte complicat pt cineva care nu este in domeniu, dar doreste o apa buna. In cautarile mele, am dat si peste posturile dumneavoastra, care mi-au atras atentia, fiind foarte utile , bine documentate si, cred, obiective.. De aceea imi permit sa va cer un sfat, dumneavoastra lucrand in domeniu in legatura cu achizitionarea unui ionizator bun. Mentionez ca locuim in Arad, la bloc, 2 persoane. Ma gandesc si la achizitionarea suplimentara a unui sistem de filtrare pe care sa il montez inaintea ionizatorului pentru ca in sita de la baterie se aduna periodic nisip. Va multumesc, Carmen Pica
Buna seara,
Am sa va trimit prin email o recomandare pentru un ionizator de apa performant si rezistent, in acelasi timp la un pret sub media celor din categoria lui. Eventual va trimit si 0 recoamdare pentru unul mai ieftin, dar pentru cel de sus recomandarea este de 100%. Va voi trimite si recomandare si pentru doua sisteme de filtrare cu UF, care sa functioneze bine impreuna cu ionizatorul. Inaintea ionizatorului se poate instala si in filtru simplu, doar pentru sediment, mal, nisipi, pietricele, doar pentru protectia ionizatorului, dar daca doriti o calitate mai buna a apei, instalati unul din cele doua filtre cu ultrafiltrare. Recomandarile le veti primi prin email.
Toate cele bune!
A republicat asta pe MOLECULA H2O și a comentat:
Pentru ca astazi este ziua mondiala a apei, am republicat acest articol. Informatiile sunt la fel de actuale.